Skocz do zawartości

BF-109E-3 1:48 Eduard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
12 godzin temu, kozborn napisał:

@Xmen sprawdź!

Już sprawdziłem.Zrobilem jeden i wystarczy.

12 godzin temu, kozborn napisał:

Xmenwiem co myślisz 😉

Nie wiesz.

Pozostanę wierny jednej skali do końca swych dni.

Edytowane przez Xmen
Napisano

@Xmen ok czuje się przekonany :)

Napisano
9 minut temu, kozborn napisał:

@Xmen ok czuje się przekonany :)

Ale ja nie zamierzam do czegokolwiek przekonywać.

Podoba Ci się 48 to dobrze :super:Mi nie musi.

Napisano

@Xmen  czuję się przekonany, że Ciebie nie przekonam :D

• Like 1
Napisano
24 minuty temu, kozborn napisał:

@Xmen  czuję się przekonany, że Ciebie nie przekonam :D

To się zgadza.

Napisano

Ok powoli zabieram się za inne części... Co nieco dłubie już przy skrzydłach i rozplanowuję malowanie. I pytanie z pobocznego watku: przestrzeń pod slotami. Skłaniam się ku RLM02, jakoś tak na logikę, ale ponoć "zdania ekspertów są podzielone"... Bądź tu mądry. 

Napisano
11 minut temu, barszczo napisał:

Zrób zamknięte i po problemie wink4.

W tym problem ze chciałbym zrobić uchylone... Ale z tego co pamiętam optowales za rlm02

Napisano

Jak nie masz dobrego zdjęcia konkretnej maszyny to masz mniej więcej 50% szans na trafienie.... a poza tym Edek zrobił te sloty za szerokie więc tak czy siak i tak nie będzie idealnie 😝

Napisano

Dziś bez rewelacji. Przed zamknięciem kadłuba doszło jeszcze tylne koło. 

Pomalowałem również sporo powierzchni na czarno tytułem zrobienia podkładu. Ale tego chyba nie ma większego sensu relacjonować :)

pomalowałem również komory podwozia. Do tego lekki czarny panel liner i delikatny suchy pędzel srebrem dla podkreślenia kontrastu. Zdaje sobie sprawę, że w oryginale te krawędzie nie musiały tak połyskiwać, ale sądzę/mam nadzieję, że poprawiają/ułatwiają one trochę  odbiór modelu i ogólne wrażenie, tym bardziej że będą w miejscach trudniej dostępnych dla wzroku. 

Tak, czasem to co się da maluje przed wycięciem z wyprasek. Jest mi stabilnie. 

IMG_20231105_182432_1.jpg

IMG_20231105_182327_1.jpg

IMG_20231105_182135_1.jpg

Napisano

I jak wspominałem w wątku @barszczo, tak, u mnie też nie obędzie się bez szpachli :)

IMG_20231105_183608_1.jpg

Napisano

Kadłub złożony 

IMG_20231106_115433.jpg

IMG_20231106_115415.jpg

Napisano (edytowane)

Nie lubię szpachlowanie, ale jak mus to mus... 

IMG_20231106_120314.jpg

Edytowane przez kozborn
Napisano

Przytarłem, wszystko wydaje mi się mega gładkie. Potrasowałem odrobinę zaszpachlowane linie. Ale i tak czuje ze jak położe podkład to wyjdzie że jest do d. Czy macie jakiś patent by sprawdzić gładkość szlifu jeszcze przed malowaniem? IMG_20231106_180335.thumb.jpg.f39e0549c70ebaf7d355cd24273f2f06.jpg

Napisano (edytowane)

Może i są jakieś sposoby, ja jednak zawsze kładę podkład. Czasem przykryje jeszcze jakieś nierówności, ale co ma wyleźć, to wylezie wink4.

Edytowane przez barszczo
Napisano
5 minut temu, barszczo napisał:

co ma wyleźć, to wylezie wink4.

Uwielbiam te modelarskie przysłowia :) No tak, ostatecznie metodą jest sam podkład :) 

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, kozborn napisał:

Czy macie jakiś patent by sprawdzić gładkość szlifu jeszcze przed malowaniem?

Moim (i nie tylko) patentem na takie szpary i nierówności jest zalanie CA, szlif i pokrycie płynną podkładoszpachlówką Gunze (aerograf), ponownie szlif bo zwykle jest taka potrzeba i powtórka.

Edytowane przez RogerM
  • Like 1
Napisano (edytowane)

@RogerMCzyli w pewnym sensie szpachlujesz cyjanoakrylem, skądinąd uchodzącyn za niezłą alternatywę do zwykłej szpachli.

Przy okazji mam pytanie odnośnie nanoszenia lakieru aerografem. Nigdy tego nie robiłem - używałem/używam po prostu lakierów w sprayu. Jaki lakier nadaje się do aerografu, czy trzeba go jakoś rozcieńczać? Mam stracha przed zapchaniem/zalakierowaniem dyszy :)

Edytowane przez kozborn
  • Confused 1
Napisano

Czy nie prościej (i zasadniej, bo taka ilość szpachli na 99% się zapadnie, a jak potraktujesz model farbą z MLT to już na bank) byłoby wkleić kawałek polistyrenu w tą japę na brodzie, dociąć, zalać surfacerem, wyszlifować i zapomnieć o problemie?

• Like 1
Napisano

@jachud3pewnie tak, ale to chyba wciąż za wysokie progi jak dla mnie 😕

Napisano

Nie no, stop, bez jaj. Sklejasz model, nieźle Ci to idzie, ale twierdzisz że nie jesteś w stanie wkleić kawałka tworzywa w szczelinę? Rozumiem że do tej pory cały montaż robiły za Ciebie krasnoludki? 🤔

Czy to jeszcze forum modelarskie?

• Like 1
Napisano

Krasnoludki - Wiersz miesiąca | Zespół Placówek Oświatowych

co się patrzysz, nas tu nie ma 😉

A tak na poważnie - dopiero zacząłem wychodzić ze strefy komfortu z dorabianiem części :) 

Gdybyś jeszcze podrzucił jakieś fotki poglądowe to byłbym zobowiązany.

Napisano

Z tą strefą komfortu to tutaj jest w ten sposób, że co chwila trzeba z niej wychodzić.

I chyba nie jest też tak, że dopiero po trzech modelach uda Ci się wygiąć drucik, a po pięciu - wkleić kawałek kawałek plastiku w szczelinę. Także Tomek, ten tego... "Więc ponieś flagę weź na odwagę I chodź na Pragę pod lunapark" (jak to u nas śpiewają).

Napisano (edytowane)
32 minuty temu, kozborn napisał:

Gdybyś jeszcze podrzucił jakieś fotki poglądowe to byłbym zobowiązany.

To

s-l640-1.jpg.2fe1168a39543d6988d6f48d5e05d442.jpg

O wybranej grubości pasującej do aplikacji, wycinając pasek, wklejasz tu:

IMG_20231105_183608_1.thumb.jpg.08da4606acad0966cded969e926054e2.jpg.0758e2e4585888f6b370fdfea783900d.jpg

Plastik do plastiku kleisz na zwykły klej, odcinasz żeby nie wystawało, zalewasz szpachlówką w płynie i po szlifowaniu masz łączenie z niemalże jednorodnego materiału, który Ci się nie zapadnie jak szpachla.

P.S. Po namyśle, zamiast surfacera zrób to samo z CA. Szlifujesz raz i po sprawie.

Edytowane przez jachud3