Xmen Napisano 4 Listopada 2023 Share Napisano 4 Listopada 2023 (edytowane) 12 godzin temu, kozborn napisał: @Xmen sprawdź! Już sprawdziłem.Zrobilem jeden i wystarczy. 12 godzin temu, kozborn napisał: Xmenwiem co myślisz Nie wiesz. Pozostanę wierny jednej skali do końca swych dni. Edytowane 4 Listopada 2023 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 4 Listopada 2023 Autor Share Napisano 4 Listopada 2023 @Xmen ok czuje się przekonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 4 Listopada 2023 Share Napisano 4 Listopada 2023 9 minut temu, kozborn napisał: @Xmen ok czuje się przekonany Ale ja nie zamierzam do czegokolwiek przekonywać. Podoba Ci się 48 to dobrze Mi nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 4 Listopada 2023 Autor Share Napisano 4 Listopada 2023 @Xmen czuję się przekonany, że Ciebie nie przekonam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 4 Listopada 2023 Share Napisano 4 Listopada 2023 24 minuty temu, kozborn napisał: @Xmen czuję się przekonany, że Ciebie nie przekonam To się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 4 Listopada 2023 Autor Share Napisano 4 Listopada 2023 Ok powoli zabieram się za inne części... Co nieco dłubie już przy skrzydłach i rozplanowuję malowanie. I pytanie z pobocznego watku: przestrzeń pod slotami. Skłaniam się ku RLM02, jakoś tak na logikę, ale ponoć "zdania ekspertów są podzielone"... Bądź tu mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 Zrób zamknięte i po problemie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Listopada 2023 Autor Share Napisano 5 Listopada 2023 11 minut temu, barszczo napisał: Zrób zamknięte i po problemie . W tym problem ze chciałbym zrobić uchylone... Ale z tego co pamiętam optowales za rlm02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 Jak nie masz dobrego zdjęcia konkretnej maszyny to masz mniej więcej 50% szans na trafienie.... a poza tym Edek zrobił te sloty za szerokie więc tak czy siak i tak nie będzie idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Listopada 2023 Autor Share Napisano 5 Listopada 2023 Dziś bez rewelacji. Przed zamknięciem kadłuba doszło jeszcze tylne koło. Pomalowałem również sporo powierzchni na czarno tytułem zrobienia podkładu. Ale tego chyba nie ma większego sensu relacjonować pomalowałem również komory podwozia. Do tego lekki czarny panel liner i delikatny suchy pędzel srebrem dla podkreślenia kontrastu. Zdaje sobie sprawę, że w oryginale te krawędzie nie musiały tak połyskiwać, ale sądzę/mam nadzieję, że poprawiają/ułatwiają one trochę odbiór modelu i ogólne wrażenie, tym bardziej że będą w miejscach trudniej dostępnych dla wzroku. Tak, czasem to co się da maluje przed wycięciem z wyprasek. Jest mi stabilnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Listopada 2023 Autor Share Napisano 5 Listopada 2023 I jak wspominałem w wątku @barszczo, tak, u mnie też nie obędzie się bez szpachli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Listopada 2023 Autor Share Napisano 6 Listopada 2023 Kadłub złożony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Listopada 2023 Autor Share Napisano 6 Listopada 2023 (edytowane) Nie lubię szpachlowanie, ale jak mus to mus... Edytowane 6 Listopada 2023 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Listopada 2023 Autor Share Napisano 6 Listopada 2023 Przytarłem, wszystko wydaje mi się mega gładkie. Potrasowałem odrobinę zaszpachlowane linie. Ale i tak czuje ze jak położe podkład to wyjdzie że jest do d. Czy macie jakiś patent by sprawdzić gładkość szlifu jeszcze przed malowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Listopada 2023 Share Napisano 6 Listopada 2023 (edytowane) Może i są jakieś sposoby, ja jednak zawsze kładę podkład. Czasem przykryje jeszcze jakieś nierówności, ale co ma wyleźć, to wylezie . Edytowane 6 Listopada 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Listopada 2023 Autor Share Napisano 6 Listopada 2023 5 minut temu, barszczo napisał: co ma wyleźć, to wylezie . Uwielbiam te modelarskie przysłowia No tak, ostatecznie metodą jest sam podkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 6 Listopada 2023 Share Napisano 6 Listopada 2023 (edytowane) 2 godziny temu, kozborn napisał: Czy macie jakiś patent by sprawdzić gładkość szlifu jeszcze przed malowaniem? Moim (i nie tylko) patentem na takie szpary i nierówności jest zalanie CA, szlif i pokrycie płynną podkładoszpachlówką Gunze (aerograf), ponownie szlif bo zwykle jest taka potrzeba i powtórka. Edytowane 6 Listopada 2023 przez RogerM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Listopada 2023 Autor Share Napisano 6 Listopada 2023 (edytowane) @RogerMCzyli w pewnym sensie szpachlujesz cyjanoakrylem, skądinąd uchodzącyn za niezłą alternatywę do zwykłej szpachli. Przy okazji mam pytanie odnośnie nanoszenia lakieru aerografem. Nigdy tego nie robiłem - używałem/używam po prostu lakierów w sprayu. Jaki lakier nadaje się do aerografu, czy trzeba go jakoś rozcieńczać? Mam stracha przed zapchaniem/zalakierowaniem dyszy Edytowane 6 Listopada 2023 przez kozborn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Listopada 2023 Share Napisano 6 Listopada 2023 Czy nie prościej (i zasadniej, bo taka ilość szpachli na 99% się zapadnie, a jak potraktujesz model farbą z MLT to już na bank) byłoby wkleić kawałek polistyrenu w tą japę na brodzie, dociąć, zalać surfacerem, wyszlifować i zapomnieć o problemie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Listopada 2023 Autor Share Napisano 6 Listopada 2023 @jachud3pewnie tak, ale to chyba wciąż za wysokie progi jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Listopada 2023 Share Napisano 6 Listopada 2023 9 minut temu, kozborn napisał: pewnie tak, ale to chyba wciąż za wysokie progi jak dla mnie Oj tam, o przewodach w silniku też tak mówiłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Listopada 2023 Share Napisano 6 Listopada 2023 Nie no, stop, bez jaj. Sklejasz model, nieźle Ci to idzie, ale twierdzisz że nie jesteś w stanie wkleić kawałka tworzywa w szczelinę? Rozumiem że do tej pory cały montaż robiły za Ciebie krasnoludki? Czy to jeszcze forum modelarskie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Listopada 2023 Autor Share Napisano 6 Listopada 2023 co się patrzysz, nas tu nie ma A tak na poważnie - dopiero zacząłem wychodzić ze strefy komfortu z dorabianiem części Gdybyś jeszcze podrzucił jakieś fotki poglądowe to byłbym zobowiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Listopada 2023 Share Napisano 6 Listopada 2023 Z tą strefą komfortu to tutaj jest w ten sposób, że co chwila trzeba z niej wychodzić. I chyba nie jest też tak, że dopiero po trzech modelach uda Ci się wygiąć drucik, a po pięciu - wkleić kawałek kawałek plastiku w szczelinę. Także Tomek, ten tego... "Więc ponieś flagę weź na odwagę I chodź na Pragę pod lunapark" (jak to u nas śpiewają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Listopada 2023 Share Napisano 6 Listopada 2023 (edytowane) 32 minuty temu, kozborn napisał: Gdybyś jeszcze podrzucił jakieś fotki poglądowe to byłbym zobowiązany. To O wybranej grubości pasującej do aplikacji, wycinając pasek, wklejasz tu: Plastik do plastiku kleisz na zwykły klej, odcinasz żeby nie wystawało, zalewasz szpachlówką w płynie i po szlifowaniu masz łączenie z niemalże jednorodnego materiału, który Ci się nie zapadnie jak szpachla. P.S. Po namyśle, zamiast surfacera zrób to samo z CA. Szlifujesz raz i po sprawie. Edytowane 6 Listopada 2023 przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi