RogerM Napisano 18 Listopada 2023 Share Napisano 18 Listopada 2023 Nie wiem czy niebieski łosz na spodzie to dobry pomysł.... Może jaśniejszy szary albo jasnobrązowy, beż? No ale to Twój model. Po nakładaniu lakierów bezbarwnych całość lekko się rozmyje i stonuje, więc to co teraz wygląda na przerysowane po werniksach może wyglądać na mdłe Generalnie to co planujesz ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 18 Listopada 2023 Autor Share Napisano 18 Listopada 2023 1 godzinę temu, RogerM napisał: Nie wiem czy niebieski łosz na spodzie to dobry pomysł.... Może jaśniejszy szary albo jasnobrązowy, beż? Niebieski przy moim pierwszym bfie się nawet sprawdził. Ale dzięki za sugestie, pomyślimy. Lubię ciepłe akcenty na chłodnym tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 18 Listopada 2023 Share Napisano 18 Listopada 2023 'problem kratki' nie polega na tym, że zaakcentowane są linie nitów, czy na tym, że te akcenty są zbyt intensywne.. Bo nie rzucałoby się to tak w oczy, gdyby nie było zrobione z taką skrupulatnością i tak równomiernie, na wszystkich detalach powierzchni. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 18 Listopada 2023 Autor Share Napisano 18 Listopada 2023 Za Waszą radą nieco to złagodziłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 18 Listopada 2023 Autor Share Napisano 18 Listopada 2023 Ptak dostał też ogon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Listopada 2023 Share Napisano 18 Listopada 2023 33 minuty temu, KFS-miniatures napisał: Bo nie rzucałoby się to tak w oczy, gdyby nie było zrobione z taką skrupulatnością i tak równomiernie, na wszystkich detalach powierzchni. O to, to , to. Nierównomiernie, wybiórczo, jedne elementy mniej, inne więcej, a jeszcze inne wcale. Brak powtarzalności, kontrolowany bałagan i umiejętność takiego pokazania baboli żeby wyglądały jak zaplanowane działanie . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 18 Listopada 2023 Share Napisano 18 Listopada 2023 Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 19 Listopada 2023 Autor Share Napisano 19 Listopada 2023 Zabieram się za washa. Planuję użyć tych trzech. Pisząc wcześniej "niebieski" miałem na względzie właśnie Vallejo do szarych powierzchni, on de facto jest brudno-niebieski. Od góry położę washe do ciemnoszarych powierzchni. Muszę przyznać, że przy pinwashu produkty Vallejo pracują nieźle, całość dała się całkiem wygodnie poprowadzić. Linie są zaznaczone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 19 Listopada 2023 Autor Share Napisano 19 Listopada 2023 Wczoraj dokończyłem też malunek kadłuba. Stan przed washem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 19 Listopada 2023 Autor Share Napisano 19 Listopada 2023 (edytowane) Wash położony Zdecydowałem się również puścić na ciemniejszych obszarach skrzydeł jaśniejszy kolor (w zasadzie żółty), dla nieco lepszego kontrastu Edytowane 19 Listopada 2023 przez kozborn 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 19 Listopada 2023 Autor Share Napisano 19 Listopada 2023 (edytowane) Przygotowania do montażu podwozia. Przy okazji, chciałbym by jasny ziemisty pigment ładnie wniknął mi w bieżnik opony. Czy macie jakiś patent by tak to przybrudzić? Domyślam się, że z proszku sporządza się roztwór i maluje nim oponę, prawda? A potem nadmiar ścieramy? Coś jak przy washu? Edytowane 19 Listopada 2023 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Listopada 2023 Share Napisano 19 Listopada 2023 W przybrudzony pigmentem bieżnik możesz zakroplić lub lepiej, nałożyć cienkim pędzelkiem Fixera. Powierzchnię koła przecierasz do upragnionego efektu, w zagłębieniach pozostaje syf. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 Listopada 2023 Autor Share Napisano 20 Listopada 2023 (edytowane) Jeszcze nie obuty, ale już stoi na własnych nogach Edytowane 20 Listopada 2023 przez kozborn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 Listopada 2023 Autor Share Napisano 20 Listopada 2023 Wieczór pod znakiem pierdółek. Detale skrzydła, fototrawione elementy steru, ostatnie drobiazgi silnika. Przy okazji, darujcie, ale przez ten czas niebawienia się w modele zapomniałem czy kalki można kłaść na farbę, czy też wpierw dajemy varnish? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 21 Listopada 2023 Share Napisano 21 Listopada 2023 Doświadczeni Koledzy piszą, że można. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 21 Listopada 2023 Share Napisano 21 Listopada 2023 18 godzin temu, kozborn napisał: czy kalki można kłaść na farbę, czy też wpierw dajemy varnish? 10 godzin temu, zaruk napisał: Doświadczeni Koledzy piszą, że można. Tak, można ale trzeba wiedzieć jak (czy raczej z czym) bo można nabawić się srebrzenia pod kalką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 21 Listopada 2023 Share Napisano 21 Listopada 2023 5 godzin temu, RogerM napisał: trzeba wiedzieć jak (czy raczej z czym) ..a to akurat jest proste 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Listopada 2023 Share Napisano 22 Listopada 2023 8 godzin temu, KFS-miniatures napisał: ..a to akurat jest proste Jak piszesz, płynu SET powinno być sporo i - jeśli dobrze zrozumiałem - na tę sporą ilość nakładamy kalkomanie. Czy nie ma wówczas ryzyka, że SET wypłucze klej i kalki będą srebrzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 22 Listopada 2023 Share Napisano 22 Listopada 2023 4 minuty temu, zaruk napisał: SET powinno być sporo ..sporo przy sporych powierzchni kalkomaniach. 10 minut temu, zaruk napisał: Czy nie ma wówczas ryzyka, że SET wypłucze klej i kalki będą srebrzyć? to całkiem ciekawe pytanie, na które nie potrafię odpowiedzieć. Mogę jedynie domniemywać, że substancja identyfikowana w artykule jako 'prawdopodobnie skrobia' przyczepność nalepek wspomaga. Niemniej jednak to już spekulacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 22 Listopada 2023 Share Napisano 22 Listopada 2023 Podepnę się do rozmowy. Odnośnie srebrzenia kalek, czy macie jakieś rady jak radzić sobie z położoną kalką na której pojawiło się srebrzenie? Podlewać ją do oporu SOLem i dociskać? Ponacinać ja i starać się wlać pod nią SET? Macie na to jakąś sprawdzoną procedurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 22 Listopada 2023 Share Napisano 22 Listopada 2023 Jesli dodatkowe ilości klasycznych płynów do kalkomanii nie pomagają, to w takich sytuacjach zwykle sprawę rozwiązuje 'bilmodelowa trójka'. Na marginesie - nie ma tu jakiegoś wątku poświęconego nakładaniu kalkomanii? Bo potem szukanie informacji na ten temat w relacji z budowy meserszmita w skali 1/48 będzie, że tak powiem, mało intuicyjne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Listopada 2023 Autor Share Napisano 22 Listopada 2023 Dzięki za wskazówki, Panowie Koledzy. Zamierzam je wykorzystać po powrocie że stolycy - pora trochę pozarabiać na leki z tytułu permanentnego stresu modelarza. Kolejna relacja pewnie w sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 22 Listopada 2023 Share Napisano 22 Listopada 2023 9 godzin temu, KFS-miniatures napisał: Na marginesie - nie ma tu jakiegoś wątku poświęconego nakładaniu kalkomanii? Bo potem szukanie informacji na ten temat w relacji z budowy meserszmita w skali 1/48 będzie, że tak powiem, mało intuicyjne.. https://modelwork.pl/forum/95-kalkomania-szablony/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 25 Listopada 2023 Autor Share Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) Ot, prace nad owiewką... Edytowane 25 Listopada 2023 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 25 Listopada 2023 Autor Share Napisano 25 Listopada 2023 W międzyczasie przypomniałem sobie ze mam sidolux, spróbowałem, pociagnalem jeszcze raz ciemnoszarym washem tu i tam i nity stały się jakby wyraźniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi