MrBat Napisano 12 Września 2008 Share Napisano 12 Września 2008 (edytowane) Witam, miałem go nie pokazywać w warsztacie. Ale o dziwo i dla odmiany, mimo kolejnych eksperymentów, maluszek mi się podoba. Więc chciałbym od Was usłyszeć, co można jeszcze przy nim zrobić, żeby nie zepsuć efektu. Bo tak to do dorobienia są jeszcze liny, reflektor, KM, dokończenie gąsienic, lakier, lekkie przykurzenie i kilka innych pierdółek. Aha - model to taki sobie Dragon. A malowanie to takie trochę widzimisię. Edytowane 17 Września 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 12 Września 2008 Share Napisano 12 Września 2008 miałem go nie pokazywać w warsztacie. Ale o dziwo i dla odmiany, mimo kolejnych eksperymentów, maluszek mi się podoba. Bo faktycznie jest ładny i ma co najważniejsze nie przesadzonego wash'a. za tą robotę dal Ciebie, Jarku. PS: Ten krzyż na zimmericie przyklejałeś w oparciu o instrukcje? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 12 Września 2008 Autor Share Napisano 12 Września 2008 Z tym washem to się nasiedziałem. Aż mnie korciło, żeby tu dać mocniej, tam jeszcze mocniej. Ale mając ostatnie uwagi na sercu, raczej ścierałem, niż dolewałem. I jak dla mnie bomba. Cieszę się, że się podoba. Ale kurcze, wciąż mi czegoś brakuje - tylko nie wiem czego. Mam nadzieję, że ktoś to coś mi wytknie. Tak - krzyż wedle instrukcji, która była notabene moją jedyną dokumentacją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 12 Września 2008 Share Napisano 12 Września 2008 Ale kurcze, wciąż mi czegoś brakuje Może zbyt ostre barwy, troszkę stonować - tak na moje oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czes881 Napisano 12 Września 2008 Share Napisano 12 Września 2008 Dobrze idzie Myślę że suche pastele dadzą mu radę. powinny pygasić te jaskrawe barwy, które nawiasem mowiąc bardzo mi się podobają. Powiedz czym malowales i jakie konkretnie kolorki uzyleś i z czego taki wasch ładniusi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 12 Września 2008 Share Napisano 12 Września 2008 No łłłłaaaaaaaaaa fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 13 Września 2008 Autor Share Napisano 13 Września 2008 Powiedz czym malowales i jakie konkretnie kolorki uzyleś i z czego taki wasch ładniusi. Brąz to Pactra Rot Braun, zielony - Olivgrun, a piaskowy miał być Dunkelgelb, ale że akurat skończyła mi się owa Pactra to skorzystałem z Agamy Light Uniform Ochre - do mundurków jest super, a i tu po washach i filtrach nie prezentuje się źle. Wash to mieszanki brązu Van Dyka i sieny palonej. Na oko. Potem i tak jeszcze to się trochę pozmieniało przy robieniu zacieków, rainsów i innych syfów, przy pomocy Humbroli (czarnego, piaskowego, brązowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzemoch Napisano 13 Września 2008 Share Napisano 13 Września 2008 spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 17 Września 2008 Autor Share Napisano 17 Września 2008 Uznałem, że tygrys jest pierwszym moim modelem, który zasłużył na podstawkę. Więc wziąłem się do roboty. Wpierw skleiłem z kawałków listewki ramkę, którą potem wypełniłem pianką montażową. Na górę dałem szpachlę i starałem się z grubsza uformować teren. Żeby wzmocnić krzaczory, podlałem je wikolem i prysnąłem lakierem do włosów. Mam nadzieję, że jak to podeschnie to będzie się jako tako trzymać. Niestety nie wiem jak zabrać się za zwykłą trawę. Niby mam posypkę Fellera, ale jakaś tak dziwna jest. Ale spróbuję dać jej słuszną warstwę. Może po podmalowaniu nie będzie tak źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 No widać inspiracje pracami Czaka45. Jakieś pamreki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 17 Września 2008 Autor Share Napisano 17 Września 2008 No widać inspiracje pracami Czaka45. Prawda. A pomysł wykonania z pianką podłapałem z relacji Subgrafika. Jakieś pamreki? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 Niestety nie wiem jak zabrać się za zwykłą trawę. Niby mam posypkę Fellera, ale jakaś tak dziwna jest. Ale spróbuję dać jej słuszną warstwę. Może po podmalowaniu nie będzie tak źle? nie wiem, który produkt fallera posiadasz (jaka długość trawy), ale proponował bym posmarowanie podłoża cienką warstwą np. wikolu i palcami "sadzenie" kępek trawy, ewentualnie sypanie przez jakieś malutkie sitko po uzyskaniu pożądanego efektu psiknij jakimś lakierem dla utrwalenia i pomaluj.. przydała by się jakaś figurka albo jakieś graty.. może rower albo drogowskaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 17 Września 2008 Autor Share Napisano 17 Września 2008 Spróbuję tej metody na "sadzenie" Fellerowej posypki. Dzięki! Figurki będą - 2 czy 3 raźnie maszerujących soldatów od Preisera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 17 Września 2008 Autor Share Napisano 17 Września 2008 Skleiłem figurki, żeby przymierzyć do dioramki. Jakieś uwagi co do kompozycji, lub w ogóle jakiekolwiek? Trochę mnie przeraża malowanie osprzętu do tych żołnierzy, ale nic to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Trochę mnie przeraża malowanie osprzętu do tych żołnierzy, ale nic to. mam ich popełnionych, jak dla mnie, to jest fajny zestawik, i miło sie to składało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Skleiłem figurki, żeby przymierzyć do dioramki. Jakieś uwagi co do kompozycji, lub w ogóle jakiekolwiek? Te figurki są chyba zbyt równolegle ustawione względem czołgu i w zbyt jednakowych odstepach ( co prawda to wojsko ,więc powinien być jakiś szyk, ale kompozycja powinna byc bardziej swobodna), poza tym super!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Moi wtglądają tak: Powstali jeszcze przed erą internetu u mnie w domu, więc jeszce bez czarów modelarskich :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 19 Września 2008 Autor Share Napisano 19 Września 2008 Witam, z grubsza pomalowałem figurki. Poza kilkoma ostatnimi poprawkami, pozostało mi je zmatowić. Tylko, że mam z tym problem, bo nawet po pryśnięciu ich matową Pactrą nadal się świecą. Zdjęcia takie mocno sobie, bo właśnie przez ów świecenie się, ciężko jest zrobić fotografię, na której byłoby cokolwiek widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 Widać, że dostali po twarzach miotaczem ognia:] Serio jest okej :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 No widzisz pojawiły sie 3 pamperki. Kolo ze skrzynkami ma ładowice bez sensu. Na czym sie niby trzymają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 19 Września 2008 Autor Share Napisano 19 Września 2008 Na czym sie niby trzymają? Nie wiem. Może se do paska przypiął, żeby mu nie przeszkadzały w transporcie zapasowej lufy, którą właśnie malują. Tak szczerze to po prostu ślepo zawierzyłem instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 no no fajnie to wygląda. właśnie zamierzam eksperymentowac z malowaniem oczu w figurkach. trochę przesadziłeś z brązem, lepiej może zpróbować podmalować zarost. piwko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 pryśnięciu ich matową Pactrą nadal się świecą. Według mnie to te Pactry i A gamy to strasznie lipne są. A jakim klorami malowales figurki. Matowymi, czy z połyskiem? Bo cos mie się wydaje, że matowymi. Nie ma to jak Vallejo. właśnie zamierzam eksperymentowac z malowaniem oczu w figurkach Na poczatek polecam czarna farbę olejna dla plastyków. Nie wysycha na pędzlu i do tego jest jakaś możliwość poprawy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 21 Września 2008 Autor Share Napisano 21 Września 2008 A jakim klorami malowales figurki. Matowymi, czy z połyskiem?Bo cos mie się wydaje, że matowymi. Na podkład czarna Pactra, głęboki mat. Na przyszłość będę stosować jakiś bardziej neutralny kolor. Reszta to Vallejo. Maty same chyba. No fakt, do rozjaśniania używałem białego połysku. Ale po tym etapie figurki były umiarkowanie matowe. Całkiem zaczęły się świecić po olejnym washu (a właściwie paru). Rafał zaproponował mi maty olejne. Jutro zobaczymy, czy dadzą radę. W sumie z mundurków jestem nawet zadowolony. Z buziek już nie. Ale następnym razem będę już wiedział, jak się za to zabrać. No i przede wszystkim, kolor bazowy skóry następnym razem prysnę aerkiem, bo pędzlem to w ogóle mi nie szło. Całe szczęście, że mordek tych dwóch w hełmach nie będzie praktycznie widać po umocowaniu ich do dioramki. A ten trzeci... Na zdjęciach wygląda gorzej niż w rzeczywistości i jeśli nikt nie będzie oglądać dioramki z lupą to ujdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 21 Września 2008 Share Napisano 21 Września 2008 Z tymi ładownicami to wcale nie jest taki bezsens. Czemu amunicyjny ma nie mieć zwykłego Kara98 u boku? Jeśli chodzi o te matowe pactry, no cóż one naprawdę po prostu już tak mają. W sumie matowa dużo mniej od glosa sie nie świeci. Jak chce się mieć mat naprawdę to trzeba lakieru z humbrola o ile jeszcze da się to kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi