WPR Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Dzień dobry, Teraz taki teciak. Myślałem, że będzie spokojna robota a tu taki zonk na starcie. Wszystkie koła jezdne mają takie blizny od strony widocznej... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Błotem to zakryjesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 30 Listopada 2023 Autor Share Napisano 30 Listopada 2023 12 godzin temu, patrykd napisał: Błotem to zakryjesz Rozumiem, że pijesz do mojego nieudolnego weatheringu na T-34/76 11 godzin temu, bulik58 napisał: Nie ciekawie to wygląda, i z tego co widać są umieszczone w paru miejscach, takie koła wypuścił Panzer Art , jest to jakaś alternatywa zamiast błota po całym kole No chyba będę musiał zainwestować Te kwadratowe błotniki przednie to jest cecha zakładów 174?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Szkoda kasy na nowe koła, ale jak jesteś po wypłacie.......... https://www.mojehobby.pl/products/T-34-85-RUNNING-GEAR-Late-Type.html W tym modelu są dwa komplety kół Rye Field Model RM-5013 T-34/122 Egyptian Edytowane 30 Maja przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 3 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2023 Decyzję do kół zostawię na koniec. Może uda się je jakoś wyszlifować. Po niesmaku związanym z kołami reszta raczej sprawia pozytywne wrażenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 5 Grudnia 2023 Share Napisano 5 Grudnia 2023 Właśnie buduję takiego samego i też z Dragona ale w jedynej słusznej wersji czyli naszego "kaczora" o n-rze odlewu wieży 672 i nazwie własnej RUDY . Jakby co to mam trochę kół do niego i to zarówno typu "spider" jak i tych gładkich, zainteresowany? Pisz PW. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2023 Kupiłem blachę miedzianą. Oczywiście nie mam bladego pojęcia o lutowaniu więc zapewne nie stosowałem prawidłowej techniki, ale coś tam udało się ulepić. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareek Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 Na pewno mam na zbyciu komplet pełnych kół z Miniarta, zostały mi po powojennym egipskim z którego robię rudego. Ale może i żebrowane by się znalazły, trochę tych teciaków mam zaczętych, jakbyś szukał to się przypomnij to sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 12 Grudnia 2023 Share Napisano 12 Grudnia 2023 Działasz coś? Pozdrawiam. K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 12 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2023 Tak robię blaszki pod zbiorniki, ale jest źle Blaszki to mój koszmar. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 16 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2023 Dobry wieczór, Sprawa wygląda następująco. Zacząłem od uchwytów na boczne zbiorniki. Z daleka to może jeszcze jakoś wyglądają, ale w zbliżeniach to już gorzej. Generalnie nie wygląda tak jak na amerykańskich filmach. Teraz zrobiłbym je pewnie trochę lepiej, ale nie wierzyłem, że to w ogóle je ulepie więc nie przykładałem się tak na 100% z wymiarami itp. Generalnie wszystko wyszło krzywo, ale to ruski czołg więc niech tak zostanie. Obejmy musiałem wyciąć z miedzi bo zestawowe wyszły przez to wszystko za krótkie. Dragon jeszcze raz dał ciała i w blaszkach fototrawionych w moim zestawie te klamry do obejm nie są wytrawione na wylot tylko pocienione (chyba odpuszczę Dragona jest tyle innych): Następnie zacząłem błotniki i to już top moich osiągnięć lutowniczych: Na koniec robiłem tylne uchwyty do zbiorników i można się śmiać z efektu, ale ciągle nie wierzę, że to jakoś wygląda (coś tam jeszcze poprawię) i się trzyma. Ale spokojnie, na 100% zniszczę je jeszcze podczas dalszej pracy nad modelem Tutaj tylko przyłożone dla prezentacji Jest jakiś progres bo przy ostatnim podejściu do ruskich zbiorników to nawet samych zbiorników nie udało mi się zlutować. Co mogę polecić na podstawie moich doświadczeń z lutowaniem to te dwa produkty ABERa, robią kolosalną różnicę + czyszczenie grotu lutownicy: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Jaki koszt takich błotników-firma,nr setu? Ładnie idzie,jaki skromny welder.Ewentualnie z hipsu dorobię. Błotniki frontowe, były przerabiane po wojnie z tego co widać. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 2 godziny temu, MayonesEXG7 napisał: Jaki koszt takich błotników-firma,nr setu? Dokładnie ten zestaw za tę cenę: https://www.mojehobby.pl/products/WWII-Russian-T-34-85-Fenders.html 2 godziny temu, MayonesEXG7 napisał: z hipsu dorobię. Z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Są arkusze hipsu plastiku taki pvc materiał,różnej grubości. Wdzięczny materiał do uzupełnień szpar i nie tylko.Możesz podać wymiary błotnika tych blaszek- z podgięciami, co idą na stronę zewnętrzną pojazdu. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Tych długich bocznych czy których ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Albo tak, masz na zbycie takie błotniaki dwie sztuki lub ktoś coś?. Odkupie. Brać set mi się nie opłaca. Mam pomysł na błotnik-ewentualnie kupię blachę 0.1mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 No ja swoich będę używał. Mogę pomierzyć, ale widzę teraz, że będzie problem ze spasowaniem do kadłuba dragona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 28 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2023 Dzień dobry, Stan budowy. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia Dzień dobry, Tak model wygląda po sklejeniu wszystkich elementów. Błotniki nie były do końca kompatybilne z zestawem. Były zbyt krótkie o jakiś 1mm. Żeby zmieścić je na kadłubie musiałem je podnieść, żeby objęły płyty przednia i tylną. Przez to, że podniosłem je nie zmieściła się skrzynka, która powinna być pod zbiornikami na prawej burcie. Model to i tak SF więc nie będzie to jego największy mankament. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Jestem pod wrażeniem umiejętności blacharskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Jest bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 4 Stycznia Autor Share Napisano 4 Stycznia 23 godziny temu, TAW napisał: Jest bardzo ładnie 23 godziny temu, SFModel napisał: Jestem pod wrażeniem umiejętności blacharskich. Dzięki aczkolwiek z bliska nie wygląda to już tak różowo. Szczególnie mocowania bocznych zbiorników. Model jest już pokryty podkładem. Tam też pojawiły się jak zwykle pewne problemy - o tym później- więc jest jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Paczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 10 Stycznia Autor Share Napisano 10 Stycznia Problemów ciąg dalszy. Jakoś tak bezrefleksyjnie nałożyłem byle jakim pędzlem na elementy metalowe produkt mr.metal primer. Nie wiem jakiego efektu się spodziewałem, ale okazało się, że pozostawił on duże smugi, które zobaczyłem dopiero po nałożeniu czarnego podkładu. Próbowałem z lepszym lub gorszym skutkiem wyszlifować. Zawsze skąpiłem, ale tym razem zainwestowałem w jakieś lepsze gąski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Za grubo go pewnie założyłeś. Jego się nakłada bardzo delikatnie, małym pędzelkiem. To coś w rodzaju płynnego plastiku więc jest gęsty - jeżeli chodzi o ten czerwony Mr. Primer z Gunze? O tym mówimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi