Skocz do zawartości

Zerstorer Z-43 Trumpeter 1:350

LuckyStrike

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, Evildead napisał:

Co ma się nie na dać :), do swojego kupiłem te same tylko że cieńsze, więc do 350 moim zdaniem te akurat, przynajmniej są dostępne i w rozsądnej cenie w stosunku do ilości, ale może poczekaj z zakupem może są inne/lepsze, może ktoś coś podpowie innego

Ok, dzięki za informację. Jest taka stronkę KFS miniaturę gdzie autor robi  zajebiste okręty i poleca linki od Cery Fire ale w polskim internecie z tego co ostatnio patrzałem niedostępne.

6 godzin temu, LuckyStrike napisał:

Czy ktoś z was używał produktu na zdjęciu? Na da się to do zrobienia olinowania w moim Zerstorerze?

Jeśli masz możliwość wydać te kilkadziesiąt złotych to ja sugeruję jednak zainwestować w elastyczne nici dedykowane do olinowania, właśnie takie jak pokazałeś. Żyłki wędkarskie są mocne, ale poza tym nie widzę innych zalet. 

Nici mogą być z AK, albo AmmoMiga. 

Na allegro znajdziesz tańsze zamienniki, ale to jest kupowanie na chybił trafił. Warto nawet zajrzeć do lokalnej pasmanterii.

Ważne, żeby była ciągliwa, bo wtedy łatwo nią operować, żyłka wędkarska nie daje takiego komfortu.

8 godzin temu, Sampo napisał:

Jeśli masz możliwość wydać te kilkadziesiąt złotych to ja sugeruję jednak zainwestować w elastyczne nici dedykowane do olinowania, właśnie takie jak pokazałeś. Żyłki wędkarskie są mocne, ale poza tym nie widzę innych zalet. 

Nici mogą być z AK, albo AmmoMiga. 

Na allegro znajdziesz tańsze zamienniki, ale to jest kupowanie na chybił trafił. Warto nawet zajrzeć do lokalnej pasmanterii.

Ważne, żeby była ciągliwa, bo wtedy łatwo nią operować, żyłka wędkarska nie daje takiego komfortu.

Zerknij na stronę 4 wątku z Jedem, może Cię coś zainteresuje.

• Thanks 1

1 minutę temu, Evildead napisał:

Bym raczej  rozważył zrobienie teraz  washa przed oliniowaniem,relingami, teraz masz łatwiejszy dostęp.

W sumie racja, dzięki za podpowiedź nie wziąłem dostępu pod uwagę.

Pany pomocy awaria na pokładzie!!! Wycinając z wyprasek zaznaczone na instrukcji części kompletnie je połamałem. Raz że plastik jakiś taki miękki i kiepskiej jakości a dwa, że to strasznie drobne. Teraz pytanie czy da się to jakoś zastąpić a jeżeli tak to czym? Wycinać jakieś elementy z wyprasek podgrzewać i rozciągać żeby kształtem przypominały to co było w oryginale czy może są do tego jakieś zestawy waloryzujące i da się to metalowymi zastąpić? Normalnie jestem zdesperowany😭

IMG_20250205_084121881_HDR (1).jpg

Zmierz średnicę i dobierz odpowiednik np z  rurki mosiężnej, Aber lub inne , są też uniwersalne zestawy masztów master do tej skali, tu nie ma biedy, wszystko to i tak będzie lepsze niż z plastiku.

27 minut temu, Evildead napisał:

Zmierz średnicę i dobierz odpowiednik np z  rurki mosiężnej, Aber lub inne , są też uniwersalne zestawy masztów master do tej skali, tu nie ma biedy, wszystko to i tak będzie lepsze niż z plastiku.

Podejrzewam, że taki zestaw powinien być ok?

Screenshot_20250205-110451.Chrome.png

Ja bym poszedł krok dalej niż sugeruje @Evildead. Zmierz wszystkie maszty i reje sprawdź co Ci potrzebne, kup metalowe od Mastera (osobno zestaw masztów, osobno zestaw rei). Naprawdę warto zainwestować te kilkadziesiąt złotych, tym bardziej, że masz problem rozwiązany na kilka modeli (podobnej wielkości;)

• Like 2

No koniecznie muszę wymienić te maszty i reje bo te trumpkowe to nie plastik tylko plastelina. Od samego patrzenia na nie się wyginają. Nie mam doświadczenia w modelarstwie więc ciężko mi się wypowiadać co do jakości bo do tej pory robiłem tylko dwa czołgi z tamki ale ten Trumpek dupy nie urywa...

Teraz, LuckyStrike napisał:

No koniecznie muszę wymienić te maszty i reje bo te trumpkowe to nie plastik tylko plastelina. Od samego patrzenia na nie się wyginają. Nie mam doświadczenia w modelarstwie więc ciężko mi się wypowiadać co do jakości bo do tej pory robiłem tylko dwa czołgi z tamki ale ten Trumpek dupy nie urywa...

Słyszałem, że flyhawki są świetnej jakości ale to skala 1/700 i nie wiem czy w przyszłości chcę się mierzyć z takim wyzwaniem.

https://exito.sklep.pl/pl/p/MASTER-SM-350-090-1350-Zestaw-uniwersalnych-masztow-stozkowych-nr-2/34702?srsltid=AfmBOoqVze-pZwiL7VzKnlfDu8Yo2ww9N2_BTLOwD41AT_MtRPwKHGEB.    Tu masz pionowe, ale na zamówienie,. A flyhawk to najlepszy w 700 tylko dosyć skomplikowany, bo bardzo szczegółowy, ale i mnóstwo drobnicy, najmniejsze elementy mają z 2mm, no ale ogólnie wypas, stosunek ceny do ilości roboty świetny.
  • Like 1

Master SM-350-089 Zestaw uniwersalnych masztów stożkowych Nr 1 (długość = 100mm, średnice = 0,3/1,2mm; 0,4/1,5mm; 0,5/1,8mm; 0,6/2mm).       Są jeszcze takie do kupienia w moje hobby te mniejsza średnica, musisz zmierzyć swój i dobrać odpowiedni zestaw

Napisano (edytowane)
20 minut temu, LuckyStrike napisał:

Słyszałem, że flyhawki są świetnej jakości ale to skala 1/700 i nie wiem czy w przyszłości chcę się mierzyć z takim wyzwaniem.

Jeśli chcesz bawić się z dobrymi modelami w 1/350 (a niezbyt wielkimi) to chyba najlepsze są niszczyciele Dragona (amerykańskie + niemieckie). Na temat Japończyków się nie wypowiadam, bo to kompletnie nie moja bajka. Ogólnie to odrębna dyskusja, nie ma duzego sensu tutaj jej wszczynać.

Zestaw Mastera to reje które są zwężane w stronę końcówek. Nie przydadzą się do zamiany tych uszkodzonych elementów - dla Ciebie będą odpowiednie albo mosiężne pręciki (Aber, Trumpeter, pewnie Green Stuff i inne firmy lub nawet sklep metalowy) albo cienkie igły lekarskie.     

EDIT:

Wiem, jestem nudny jak flaki z olejem, ale HMS Jed - strona 3. 

Edytowane przez socjo1
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)

@Evildead @socjo1 @Sampo dziękuję za rady i za linki. @socjo1przynudzają dalej ile wlezie Jed wymiata, warsztat i galerię czytałem z wypiekami na twarzy i szybszym biciem serca... piękna rzecz.... Powiem tylko, że warsztat i galeria były dla mnie inspiracją do lektury Okrutnego Morza

W międzyczasie niby uratowałem tą połamaną reję i skrzywiony maszt ale i tak nie wierzę, że wytrzyma malowanie aerografem i podklejanie olinowania więc pomierzę wszystko i zastąpie to czymś z mosiądzu w  formie pręcików albo pojedyńczych albo zestawowych. Tak czy inaczej dziękuję wam za ciągłą pomoc i przede wszystkim cierpliwość

IMG_20250205_120911457_HDR.jpg

Edytowane przez LuckyStrike

Przepraszam że post po postem, ale chciałbym, żeby Ci nie umknęło. Maszty i olinowanie to najdelikatniejsza i najłatwiejsza do połamania część. Zdarza się to czesto nawet bardzo dobrym modelarzom. Dlatego staraj się to montować i przyklejać do modelu możliwie jak najpóźniej. Zmontuj najpierw nadbudówki i główne detale, zrób brudzenie. Dopiero potem prawie na końcu, razem z relingami - maszty i linki. Oczywiście musisz przemyśleć kwestię tego, czy będziesz miał możliwość montażu linek przy zabudowanych detalach.

Uprzedzając kwestię o którą pewnie wkrótce będziesz pytał "a jak przyklejać te linki do płaskiego pokładu"?  Moja odpowiedź brzmi: oczka. Part, L'Arsenal, Yaho. Też masz to opisane + podpatrzył bym jak to robi Rhayader w artykułach na stronie KFS. 

Ja bym to tak widział, ale może inni koledzy - inaczej. 

• Like 1

3 minuty temu, LuckyStrike napisał:

nie wierzę, że wytrzyma malowanie aerografem i podklejanie olinowania 

IMG_20250205_120911457_HDR.jpg

Nawet jak wytrzyma, to jak zastosujesz elastyczne linki, jest szansa na to że się malowniczo pokrzywi i powygina od naprężeń olinowania. Have a nice try 😉

• Like 1