jachud3 Napisano 6 Grudnia 2023 Share Napisano 6 Grudnia 2023 Wygląda jakbyś nie wyciął rogów w plastiku "do końca" na ostro, bo żaluzja wystaje poza obrys pokrywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2023 (edytowane) @jachud3 chodzi Ci o ten wąziutki paseczek metalu? Dzięki, tak... planowałem jeszcze ciutkę poudzielać się z papierem ściernym i pogłębić wycięcie z przodu. Wczoraj skupiłem się już na samym wycięciu plastiku i spasowaniu krzywizny blaszki. Ps. To oczywiście nie jest jeszcze przytwierdzone Edytowane 6 Grudnia 2023 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2023 No to jedziemy dalej. Powoli będziemy zabierać się za skrzydła i mam małą zagwozdkę. Na skrzydłach znajdą się 3 zestawy waloryzacji: elementy komór podwozia (relatywnie łatwe) , komory kmów (dużo cięcia) i otwarte klapy (też dużo cięcia) . Macie pomysł od czego by tu zacząć, żeby sobie ułatwić pracę a nie utrudnić? Jest chwila do namysłu bo i tak muszę w tym celu odpowiednio przygotować kadłub. Poniżej widzicie efekty rzeźbienia po jednej stronie. Należało wyciąć element u nasady skrzydła i zrobić całą krawędź na płask (spiłować w innym miejscu mały stopień) . Dużo dłubania, po drodze maleńka zadra na krawędzi która wymagała zaszpachlowania. Pozostał jeszcze analogiczny zabieg po drugiej stronie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2023 Zagłębiłem się w instrukcje i z lektury wynika, że najlepiej zacząć od żywic i KMów. Kilka części z zestawu komór pozostanie niewykorzystanych - zamiast nich wejdą elementy zestawu klap. Tako rzecze producent. Dokończę przygotowania kadłuba i zaczynamy komory karabinów, na razie bez krojenia skrzydeł na wylot, bo a nuż nic z tego dobrego nie wyjdzie?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Ok Panowie Koledzy jedziemy powoli dalej (to był ciężki tydzień i zaliczylem mały przestoj, wiem, ale pewnie nikt nie tęsknił/zauważył, więc wsio ryba). Nasada skrzydła u dołu kadłuba symetrycznie przycięta, gotowa do spasowywania z blachami. W międzyczasie zabrałem się też za komory karabinów. Niestety nie obyło się bez małych rekonstrukcji. @jachud3 wspominał, że wycinanie rusztowania kadłuba to ryzykowna gra z uwagi na gięcie/deformacje cienkich plastikowych drucików. A jednak porównaniu z tymi żywicami to jest tytanowa konstrukcja. Moim zdaniem Eduard trochę tych żywic nie przemyślał. Tylna krawędź jednej komory rozsypała mi się w proch. Rekonstruowałem bodaj godzinę. I tak zostanie to potem przykryte fototrawionymi listwami, ale nie dawały mi te ubytki spokoju. Jakoś opanowałem sytuację. Generalnie rekomenduję w tym punkcie zdwojoną, strojoną uważność. Edytowane 16 Grudnia 2023 przez kozborn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 Wszyscy bardzo tęsknili, prywatne kanały aż zatykały się od domysłów i obaw, ale poganiać nikogo nie można. Najważniejsze, że żyjesz i wybrnąłeś z żywicznej pułapki Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 16 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2023 Seans piłowania. Pół stanowiska zaśnieżone, ale jak na razie wszystko leży jak ulał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 16 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2023 Posrebrzone, na łuskach położony mosiądz, dla kontrastu panel liner, prawdopodobnie dojdzie z czasem jakieś brudzonko (macie pomysł jak tu by fajnie podbrudzić takie części? ciemne KMy pewnie nieco zaznacze metalicznym suchym pedzlem, ale co tu wymodzić na takim srebrze, coby nie wyglądało jak fabryczna nówka?) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Panowie, czy ktoś ma wiarygodne informacje nt. koloru wnętrza klap? Aluminiowe czy może jednak zieleń jak we wnętrzu kokpitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Ufffff wykrawam (nie chamsko) i póki co wpasowuje się całkiem nieźle. Rezultat na zdjęciach taki, że siedzi sztywniutko i bez kleju. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez kozborn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Czyli dało się, wygląda nieźle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Rzeczywiście tak jak przypuszczałem babole z nadłamanej żywicy udało się skutecznie przykryć fototrawionymi zielonymi listwami. Plus domalowałem również czarny pasek na taśmie z nabojami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Dobrze idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 18 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Bliźnięta Hispano i Suiza już w domu. Pierwsza część operacji na otwartym skrzydle zakończona. Przed nami ostra polerka tylnej krawędzi od wewnątrz - przed montażem górnej części klap (blachy). Docelowo uzupełnią one również puste przestrzenie tylnej części komór karabinów. Edytowane 18 Grudnia 2023 przez kozborn 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2023 (edytowane) Drobna aktualizacja. Doszła już górna część klap, do tego trochę zabawy z detalami komory podwozia. Na to wszystko dodane już lekkie brudzenie, gdzieniegdzie panel liner, trochę srebrnego chippingu, odrobina suchopędzlowanej rdzy. Edytowane 21 Grudnia 2023 przez kozborn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2023 A tu widok komory działek z dodaną zielona płaszczyzna klap 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2023 Pierwsza część prawej dolnej klapy. Było trochę roboty, ale ostatecznie nawlekło się toto na pręt - póki co - bez większych przeszkód. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 No bardzo ładnie. I wszystko nawet pasuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2023 Próby i przymiarki na sucho wyglądają obiecująco, ale nie ma co chwalić dnia. Mam dziwne obawy, że się jeszcze niemiło zaskoczę, generalnie jest dość trudno. Odwykłem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 Wygląda bardzo schludną i dokładną pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2023 1 minutę temu, DamianPoltorak napisał: Wygląda bardzo schludną i dokładną pracę. Masz całkowitą rację: wygląda. Generalnie jest rzeźnia. Parę rzeczy nie wyszło jak chciałem i jest to delikatnie powiedziane. Kwestia zdjęć. Ale dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 (edytowane) Nie widzę, żebyś za bardzo to zmaltretował, albo żeby to jakoś ordynarnie było zalane klejem i zapaćkane. Jesteś jedynym z tych co to "wrodzona skromność" nie pozwala przyjąć pochwały? Niepotrzebnie, chwalić tam gdzie trzeba, ganić tam gdzie należy. Edytowane 22 Grudnia 2023 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2023 @DamianPoltorak, blachy trochę mi się pogięły niestety, ręce jakby zapomniały jakie to delikatne. Popełniłem parę rażących błędów przy czytaniu instrukcji, to co widać to efekt ostrego remontu Włożyłem sporo wysiłku by to wyklepać, ale serio mogłoby być lepiej tak, czy inaczej dziękuję! Tymczasem druga część klapy. Osobno i razem z siostrą na pręcie. Oczywiście pręt zostanie podzielony jako że docelowo klapy są pod kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 13 minut temu, DamianPoltorak napisał: Jesteś jedynym z tych co to "wrodzona skromność" nie pozwala przyjąć pochwały? Lepiej przesadzona skromność niż przesadzony optymizm i wybujałe ego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2023 Cholera, zrobił się z tego taki układ, że nie wiem za bardzo jak to dobrze wyeksponować.Anyway, na dziś chyba wystarczy, nieco się zmęczyłem. Jutro pewnie krojenie dolnej części skrzydła. Może spróbuje złożyć górną i dolną płaszczyznę, jeśli mi nerwów starczy, coby zamknąć wreszcie jakiś etap... Prawdopodobnie jeszcze dojdzie trochę weatheringu, ale niedużo. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi