barszczo Napisano 5 Stycznia 2024 Napisano 5 Stycznia 2024 Pamiętaj że na zdjęciu masz egzemplarz muzealny. Na fotkach z epoki na pewno nie jest to srebro . Cytuj
kozborn Napisano 5 Stycznia 2024 Autor Napisano 5 Stycznia 2024 41 minut temu, barszczo napisał: Pamiętaj że na zdjęciu masz egzemplarz muzealny. Na fotkach z epoki na pewno nie jest to srebro . Przeglądam różne fotki, tak modeli jak samolotów. Dominuje zieleń, ale nie zawsze. Znając moje zezowate szczęście, pewnie masz rację Cytuj
greatgonzo Napisano 6 Stycznia 2024 Napisano 6 Stycznia 2024 2 godziny temu, socjo1 napisał: Często tak właśnie było. No. Chyba, że akurat było odwrotnie... . Cytuj
kozborn Napisano 6 Stycznia 2024 Autor Napisano 6 Stycznia 2024 @barszczo powiem Ci, że czuję się tak jakbyś mi wpuścił kroplę dziegciu do barszczu 1 Cytuj
kozborn Napisano 7 Stycznia 2024 Autor Napisano 7 Stycznia 2024 Oj kompresor miał prawo troszkę się dziś zagrzać. Popracowałem z resztą kamuflażu i z pasami inwazyjnymi na kadłubie. Pozostaje kilka rzeczy do korekty. Na pasach pojawiają się drobne nierówności (maski kiepsko trzymają się na takiej ilości nitów, do tego dochodzi krzywizna samego kadłuba; aczkolwiek z dobrze poinformowanego źródła wiem, że pasy nie muszą, być wcale aż tak idealnie i równo ). Część z tych niedoróbek i tak poznika pod kalkomanią. Dałem już lekkie brudzenie. Ale to jeszcze nie jest ostatnie słowo co do weatheringu 7 Cytuj
pulemiot Napisano 7 Stycznia 2024 Napisano 7 Stycznia 2024 Ano pasy na kadłubie równe nie były: Cytuj
barszczo Napisano 7 Stycznia 2024 Napisano 7 Stycznia 2024 Świetna robota, bardzo mi się te pasy podobają . Cytuj
kozborn Napisano 7 Stycznia 2024 Autor Napisano 7 Stycznia 2024 @barszczo dzięki. Myślałem, że pójdzie z nimi szybciej niż na skrzydłach. Myliłem się. @pulemiot i tego się trzymajmy Cytuj
jachud3 Napisano 8 Stycznia 2024 Napisano 8 Stycznia 2024 Malowanie super wygląda, gratuluję czepnę się trochę co do zdjęć; masz może żarówkę z zimnym światłem? Ewidentnie balans bieli Ci ucieka, co mocno wpływa na barwy. Ewentualnie podeprzyj je później jakąś obróbką np. w Picasie, prosty program i łatwo można "podkręcać" zdjęcia 1 Cytuj
kozborn Napisano 8 Stycznia 2024 Autor Napisano 8 Stycznia 2024 (edytowane) @jachud3Dzięki za te uwagi, do galerii w ogóle chyba skombinuję inny aparat. Mam starego smartfona Edytowane 8 Stycznia 2024 przez kozborn Cytuj
zaruk Napisano 8 Stycznia 2024 Napisano 8 Stycznia 2024 Jeśli mogę polecić to żarówka 6500 K (jak pisał Jachud3). Dwie lampki biurkowe z takim zimnym światłem. Na początek powinno wystarczyć. Aparat i statyw. Poeksperymentuj z ustawieniem lampek. Nie spiesz się a nagrodą będą udane zdjęcia. 1 Cytuj
kozborn Napisano 8 Stycznia 2024 Autor Napisano 8 Stycznia 2024 @jachud3 @zaruk Chciałbym skończyć w przyszłym tygodniu... Mam nadzieję że do tego czasu ogarnę też stanowisko Cytuj
zaruk Napisano 8 Stycznia 2024 Napisano 8 Stycznia 2024 17 minut temu, kozborn napisał: @jachud3 @zaruk Chciałbym skończyć w przyszłym tygodniu... Masz podpisaną umowę o dzieło? 1 Cytuj
kozborn Napisano 8 Stycznia 2024 Autor Napisano 8 Stycznia 2024 (edytowane) 2 minuty temu, zaruk napisał: Masz podpisaną umowę o dzieło? Nie, ale Corsair mnie woła. To niestety moja bolączka, że moje tempo pracy przyspiesza przy końcu - brak mi cierpliwości. Ps. Masz poza tym w moim opisie, że ja tylko faktury Edytowane 8 Stycznia 2024 przez kozborn Cytuj
jachud3 Napisano 8 Stycznia 2024 Napisano 8 Stycznia 2024 Dopiero teraz zwróciłem uwagę - celowo nie wkleiłeś jeszcze elementu pasującego wiatrochron i limuzynę? Tam sporo obróbki będzie potrzebne do zatuszowania powstałych linii podziału, których w rzeczywistości nie było. Szkoda malowania... Cytuj
kozborn Napisano 8 Stycznia 2024 Autor Napisano 8 Stycznia 2024 2 minuty temu, jachud3 napisał: Dopiero teraz zwróciłem uwagę - celowo nie wkleiłeś jeszcze elementu pasującego wiatrochron i limuzynę? Tam sporo obróbki będzie potrzebne do zatuszowania powstałych linii podziału, których w rzeczywistości nie było. Szkoda malowania... Tak, dopiero teraz będę to robił... postaram się ograniczyć ilość dodatkowej roboty Cytuj
greatgonzo Napisano 8 Stycznia 2024 Napisano 8 Stycznia 2024 U mnie na ekranie biel jest w normie. Dlatego uznałem, że trochę ucieka od rzeczywistości odcień DG. To aby nie jest słynne w tym względzie Gunze? Cytuj
kozborn Napisano 8 Stycznia 2024 Autor Napisano 8 Stycznia 2024 15 minut temu, greatgonzo napisał: U mnie na ekranie biel jest w normie. Dlatego uznałem, że trochę ucieka od rzeczywistości odcień DG. To aby nie jest słynne w tym względzie Gunze? Dla jasności: czerń i biel to AK RC (używam najchętniej). Zieleń i szary to Mr. Color (tez ujdzie ) - o to Ci chodzi? Cytuj
greatgonzo Napisano 8 Stycznia 2024 Napisano 8 Stycznia 2024 Trochę zabiłeś mi ćwieka tym Mr. Color. Ale sprawdziłem sobie i Gunze. To by się zgadzało. Cytuj
kozborn Napisano 8 Stycznia 2024 Autor Napisano 8 Stycznia 2024 Teraz, greatgonzo napisał: Trochę zabiłeś mi ćwieka tym Mr. Color. Ale sprawdziłem sobie i Gunze. To by się zgadzało. Też mi się tak zdaje, ale ja się nie znam. Wszyscy stale tylko: Gunze i Hataka, to jakieś fetysze tutaj? Ja najpierw szukam koloru, marka potem. Cytuj
greatgonzo Napisano 8 Stycznia 2024 Napisano 8 Stycznia 2024 Czekaj, bo chyba rozeszliśmy się w temacie rozmowy. Co Ci się zdaje? I jeszcze mnie zaciekawiło: jak szukasz koloru? Cytuj
kozborn Napisano 8 Stycznia 2024 Autor Napisano 8 Stycznia 2024 1 minutę temu, greatgonzo napisał: Czekaj, bo chyba rozeszliśmy się w temacie rozmowy. Co Ci się zdaje? I jeszcze mnie zaciekawiło: jak szukasz koloru? Zdawało mi się, że właśnie Mr. Color to Gunze Co do szukania koloru, najpierw sprawdzam namiary w instrukcjach. Biorę przelicznik kolorów i sprawdzam, czy aby mam to już w swoich zasobach. Jak mam, nawet innej marki - to wystarczy. Jak nie mam - szukam w sklepach tego i tej marki, co w instrukcji. Jak jest - na ogół kupuję, czasem sprawdzam czy jest taki od AK RC, skoro lubię nimi malować. Jak nie ma tego co w instrukcji - przelicznik farb i szukam od innych producentów. A czemu pytasz? Cytuj
greatgonzo Napisano 8 Stycznia 2024 Napisano 8 Stycznia 2024 (edytowane) Mr Color to Gunze. Ale ja jestem słaby w te klocki. Nie wiedziałem i musiałem sprawdzić. DG Gunze nie prezentuje się najlepiej jeśli chodzi o autentyczność koloru. To powtarza się na zdjęciach różnych modeli i w opiniach modelarzy. Na Twoich zdjęciach też wygląda jak gunze. Fetysze? Być może, nie wiem. A w temacie koloru ciekawe było to, czy starasz się dowiedzieć jak wyglądał dany kolor i dobierasz farby do uzyskanego rezultatu, czy może szukasz informacji która farbka modelarska najlepiej oddaje rzeczywisty kolor, czy też postępujesz jak opisałeś. Dzięki za info. Edytowane 8 Stycznia 2024 przez greatgonzo Cytuj
kozborn Napisano 8 Stycznia 2024 Autor Napisano 8 Stycznia 2024 @greatgonzoJak widzisz wciąż się uczę w te klocki Jestem gdzieś w połowie drogi między 100% frajdą a 100% dbałością o zgodność z oryginałem. Co prawdopodobnie jest wyjściem najgorszym bo jak mawiali klasycy to jak bycie "letnim". Cytuj
greatgonzo Napisano 8 Stycznia 2024 Napisano 8 Stycznia 2024 Kwestia układu odniesienia. Na wykresie temperatur uwzględniającym wszystkich modelarzy jesteś daleko od letniej, jak sądzę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi