Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
41 minut temu, barszczo napisał:

Pamiętaj że na zdjęciu masz egzemplarz muzealny. Na fotkach z epoki na pewno nie jest to srebro wink4.

Przeglądam różne fotki, tak modeli jak samolotów. Dominuje zieleń, ale nie zawsze. Znając moje zezowate szczęście, pewnie masz rację 😛

Napisano

@barszczo powiem Ci, że czuję się tak jakbyś mi wpuścił kroplę dziegciu do barszczu 🤪

• Haha 1
Napisano

Oj kompresor miał prawo troszkę się dziś zagrzać. Popracowałem z resztą kamuflażu i z pasami inwazyjnymi na kadłubie. 

Pozostaje kilka rzeczy do korekty. Na pasach pojawiają się drobne nierówności (maski kiepsko trzymają się na takiej ilości nitów, do tego dochodzi krzywizna samego kadłuba; aczkolwiek z dobrze poinformowanego źródła wiem, że pasy nie muszą, być wcale aż tak idealnie i równo 😉 ). Część z tych niedoróbek i tak poznika pod kalkomanią. Dałem już lekkie brudzenie. Ale to jeszcze nie jest ostatnie słowo co do weatheringu :)

IMG_20240107_215312_1.jpg

IMG_20240107_215337.jpg

IMG_20240107_215348.jpg

IMG_20240107_215358.jpg

IMG_20240107_215410_1.jpg

IMG_20240107_215426_1.jpg

IMG_20240107_215501_1.jpg

IMG_20240107_215530_1.jpg

IMG_20240107_215605_1.jpg

IMG_20240107_215613_1.jpg

IMG_20240107_215627_1.jpg

IMG_20240107_215652.jpg

IMG_20240107_215718.jpg

• Like 7
Napisano

@barszczo dzięki. Myślałem, że pójdzie z nimi szybciej niż na skrzydłach. Myliłem się. :)

@pulemiot i tego się trzymajmy 😉

Napisano

Malowanie super wygląda, gratuluję :) czepnę się trochę co do zdjęć; masz może żarówkę z zimnym światłem? Ewidentnie balans bieli Ci ucieka, co mocno wpływa na barwy. Ewentualnie podeprzyj je później jakąś obróbką np. w Picasie, prosty program i łatwo można "podkręcać" zdjęcia :)

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

@jachud3Dzięki za te uwagi, do galerii w ogóle chyba skombinuję inny aparat. Mam starego smartfona :)

Edytowane przez kozborn
Napisano

Jeśli mogę polecić to żarówka 6500 K (jak pisał Jachud3). Dwie lampki biurkowe z takim zimnym światłem. Na początek powinno wystarczyć. Aparat i statyw. Poeksperymentuj z ustawieniem lampek. Nie spiesz się a nagrodą będą udane zdjęcia. 

• Thanks 1
Napisano

@jachud3 @zaruk Chciałbym skończyć w przyszłym tygodniu... Mam nadzieję że do tego czasu ogarnę też stanowisko :)

Napisano
17 minut temu, kozborn napisał:

@jachud3 @zaruk Chciałbym skończyć w przyszłym tygodniu...

Masz podpisaną umowę o dzieło?

• Haha 1
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, zaruk napisał:

Masz podpisaną umowę o dzieło?

Nie, ale Corsair mnie woła. To niestety moja bolączka, że moje tempo pracy przyspiesza przy końcu - brak mi cierpliwości. 

Ps. Masz poza tym w moim opisie, że ja tylko faktury 😉

Edytowane przez kozborn
Napisano

Dopiero teraz zwróciłem uwagę - celowo nie wkleiłeś jeszcze elementu pasującego wiatrochron i limuzynę? Tam sporo obróbki będzie potrzebne do zatuszowania powstałych linii podziału, których w rzeczywistości nie było. Szkoda malowania...

Napisano
2 minuty temu, jachud3 napisał:

Dopiero teraz zwróciłem uwagę - celowo nie wkleiłeś jeszcze elementu pasującego wiatrochron i limuzynę? Tam sporo obróbki będzie potrzebne do zatuszowania powstałych linii podziału, których w rzeczywistości nie było. Szkoda malowania...

Tak, dopiero teraz będę to robił... postaram się ograniczyć ilość dodatkowej roboty :)

Napisano

U mnie na ekranie biel jest w normie. Dlatego uznałem, że trochę ucieka  od rzeczywistości odcień DG. To aby nie jest słynne w tym względzie Gunze?

Napisano
15 minut temu, greatgonzo napisał:

U mnie na ekranie biel jest w normie. Dlatego uznałem, że trochę ucieka  od rzeczywistości odcień DG. To aby nie jest słynne w tym względzie Gunze?

Dla jasności: czerń i biel to AK RC (używam najchętniej). Zieleń i szary to Mr. Color (tez ujdzie :)- o to Ci chodzi?

Napisano
Teraz, greatgonzo napisał:

Trochę zabiłeś mi ćwieka tym Mr. Color. Ale sprawdziłem sobie i Gunze. To by się zgadzało.

Też mi się tak zdaje, ale ja się nie znam.

Wszyscy stale tylko: Gunze i Hataka, to jakieś fetysze tutaj?

Ja najpierw szukam koloru, marka potem.

Napisano
1 minutę temu, greatgonzo napisał:

Czekaj, bo chyba rozeszliśmy się w temacie rozmowy. Co Ci się zdaje?

I jeszcze mnie zaciekawiło: jak szukasz koloru?

Zdawało mi się, że właśnie Mr. Color to Gunze :)

Co do szukania koloru, najpierw sprawdzam namiary w instrukcjach. Biorę przelicznik kolorów i sprawdzam, czy aby mam to już w swoich zasobach. Jak mam, nawet innej marki - to wystarczy. Jak nie mam - szukam w sklepach tego i tej marki, co w instrukcji. Jak jest - na ogół kupuję, czasem sprawdzam czy jest taki od AK RC, skoro lubię nimi malować. Jak nie ma tego co w instrukcji - przelicznik farb i szukam od innych producentów.

A czemu pytasz?

Napisano (edytowane)

Mr Color to Gunze. Ale ja jestem słaby w te klocki. Nie wiedziałem i musiałem  sprawdzić. DG Gunze   nie prezentuje się najlepiej   jeśli chodzi o autentyczność koloru. To powtarza się na zdjęciach różnych modeli i w opiniach modelarzy. Na Twoich zdjęciach też wygląda jak gunze.

Fetysze? Być może, nie wiem.

A w temacie koloru ciekawe było to, czy starasz się dowiedzieć jak wyglądał dany kolor i dobierasz farby do uzyskanego rezultatu, czy może szukasz informacji która farbka modelarska najlepiej oddaje rzeczywisty kolor, czy też postępujesz jak opisałeś. Dzięki za info.

Edytowane przez greatgonzo
Napisano

@greatgonzoJak widzisz wciąż się uczę w te klocki 😉 Jestem gdzieś w połowie drogi między 100% frajdą a 100% dbałością o zgodność z oryginałem. Co prawdopodobnie jest wyjściem najgorszym :) bo jak mawiali klasycy to jak bycie "letnim".