voseba Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Jak już będziesz rzeźbił przy ramie, to jeszcze usuń mocowania baku, bo przykleiłeś mocowanie koła zapasowego, a mocowania baku zostawiłeś. Jedno wyklucza drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Truckerek93 Wiesz 20 mm to dużo ale czy warto się bawaić w to wszystko cięcie ramy wału i tak dalej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2009 Heh, zawsze mogę zrobić tak jak było, ale chyba trochę skrócę to 325mm, i będzie fajnie. Wiem że zrobiłem to dość, noobowsko, ale i tak się zastanawiałem nad opcją skręcenia. Tak się zastawaniem, większego końcu i tak przychodzi blacha ryflowana która to zasłoni. P.S Tomku 20mm do chyba mało. Ale ostatnio oglądałem program o budowniczych statków 1cm błędu a coś może nie pasować... Więc 20mm w 1:24 to dużo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Nio wiem że dużo ale zawsze należy rozważyć wszystkie za i przeciw żeby nie wystąpił dysonans podecyzyjny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Paweł a dlaczego nie możesz tego dłuższego elementu skrócić tak, żeby rama miala te np. 315 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2009 Wojtek, właśnie tak zrobię. Ale ząb mnie boli i i nie myślę normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Nic straconego z tą ramą. Podkleić z drugiej strony dyskretnie i będzie. Owszem problem będzie z zachowaniem prostoliniowości ale... też sklejałem ramę z mana do ramy ze scani. Bedzie widać, ale jest sposób. Weź w miejscach łaczeń od zewnątrzmocowanie baku przyklej, od wewnątrz zbiornik z powietrzem albo jakiś "modół", może być mocowanie na koło zapasowe (poza szpachlowaniem). A jak dasz jeszcze potem osłony między osiowe będzie grało i buczało. Jak będziesz ją podklejał zamiast zwykłego kleju proponuje byś użył nitro na pędzlu i kleił nitrem. PS> Co do moich przedmówców jeśłi uważacie że jest źle to napiszcie ale powiedzcie też jak to naprawić, a nie post pod postem się kłucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2009 Krystian, to wszystko, będzie przykryte blachą ryflowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 No widzisz nie ma problemu, to możesz dodatkowe wzmocnienia pod spód zrobić żywnie co Ci się podoba, czyli chłopcy koniec dyskusji jak to będzie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 No rama poklejona, fotki dam jutro jak wrĂłce do domu . Testuje internet w N95 nawet fajny ale dĹugo sie pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 2 Marca 2009 Autor Share Napisano 2 Marca 2009 No to tak, jak pisałem rama sklejona, osłony między osiowe, zrobione, teraz tylko pomalować, błotniki tylne( na ostatniej osi) ucięte na wzór oryginału, zrobiłem nawet wnętrze pikowane, do pomalowania. Fotki: Na razie, tyle, dzisiaj pomaluję osłony i błotniki podkładem, i jak dobrze pójdzie to jeszcze dzisiaj pierwszą warstwą bazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Witam Rama ładna,ale pikowana skóra nie,kup sobie na stacji irche do polerowania auta,powsadzaj głowki od szpilek w dziórki które tam są i będziesz miał wszystko idelanie równo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 2 Marca 2009 Autor Share Napisano 2 Marca 2009 Heh, ciekawy pomysł. Dobrze ze Poxlinina, nie trzyma się mocno żywicy, i ładne odchodzi. ScaniaV8 a masz może jakieś foto jak to wygląda, żebym potem nie szukał długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Witam Zagadaj do mnie na Gadu Gadu to Ci pokaże. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 To dobrze że przerobisz tą pikowaną skórę ,bo ta aktualna trochę nie za bardzo Ale za ramę Masz plusa u mnie Bardzo ładnie się prezentuje Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Może spróbój m pomysł?? oklejasz balsą całość, na to folia aluminiowa i potem szpilka i dawaj, balsa fajnie zachowuje kształt:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Ja bym został przy Poxilinie, tylko wyrzeźbił to równo, bo to u Ciebie jest tragiczne i nie przypomina skóry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 A mi się nie podoba. To cos na ścianach kabiny wygląda ohydnie. Rama wygląda trochę lepiej niż kabina. Twoje docinanie ramy wyszło jej bokiem. Wyraźnie widać schody w miejscu cięcia, od wewnątrz nawet jej nie wyszpachlowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Cóż.. rama tak jak powiedział voseba , niestety, ale mi się też nie podoba - w miejscu szpachlowania wygląda na niedomalowaną ... Druga sprawa to "skóra" . Ja w swoim Volvie też kładłem Poxilinę, ale moja jest położona w miarę równo (czyli da się ją jakoś sensownie ułożyć ) ... Sądząc po fotach, śmiem stwierdzić, ze Poxilina zaczęła Ci wysychać i zacząłeś jej nakładać jak najwięcej, aby do końca nie stwardniała o wyrównaniu nie wspominając... Popraw to, bo wygląda fatalnie . Do tego pierwsza międzyosiówka wygląda na krzywo sklejoną. Nie obraź się, ale takie są moje odczucia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Mi również się nie podoba "to coś niby skóra". Do ramy mam mieszane uczucia. Albo popracuj z tą poxiliną, albo zobacz taką mase modelarską "Miliput" jak się postarasz to będzie ładnie wyglądać. Pozdr. eKrystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 2 Marca 2009 Autor Share Napisano 2 Marca 2009 (edytowane) Czytamy, tej "skóry" nie będzie, chyba napisałem?? Właśnie co do międzyosiówki, nie wiem czemu, ale ona jakoś tak wygląda, jest to minimalna różnica. Edytowane 2 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 2 Marca 2009 Share Napisano 2 Marca 2009 Czytamy, tej "skóry" nie będzie, chyba napisałem?? Nie irytuj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 2 Marca 2009 Autor Share Napisano 2 Marca 2009 Nie , ja się nie irytuje, ale nie którzy wypomnieli by taki błąd. Zrobię to z irchy, tak jak radził Scania V8. Co do ramy, mogę się założyć, że widać tego nigdy nie będzie. Tylko wtedy będzie widać, gdy podniesie się ciągnik i zobaczy od dołu. Wiem jest to pójście na łatwiznę, ale człowiek uczy się na błędach. I w kolejnym projekcie, który zacznę po kwietniu, będę się przykładał i to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 25 Marca 2009 Autor Share Napisano 25 Marca 2009 A wiec wyszedłem z założenia, lepiej zadać głupie pytanie, niż żałować. A więc jak wyczyścić, dach kabiny z farby nie używając papieru ściernego. Chcę zauważyć że jest to z żywicy, może jakiś roztwór dota, kreta, sam nie wiem, szlifowanie dlatego nie po jest to dość żmudny proces, I nie dojdę we wszystkie trudne miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Spróbuj w cleanuxie ale nie wiem jak wyjdzie z tego żywica. Najlepiej spróbuj na jakimś małym, niewidocznym kawałku. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi