Skocz do zawartości

KV-2 zvezda 1/35

BB84

Rekomendowane odpowiedzi

Zbyt mocno kontrastowo. Postaraj się rozmywać przejścia kolorów. Jeśli potrzeba maluj z dalszej odległości, zasłaniaj krawędzie np starą kartą lojalnościową i odcinaj na nich kolory. Teraz masz bardzo wyraźne łaty. Znajdź więcej punktów które można by rozświetlić bo potrzeba też więcej światła żeby kolor bazowy nie był za ciemny. Śruby i inne drobnice pędzlem. Kiedy już będziesz kładł kolor rozcieńcz mocno farbę. Na dzień dobry radzę Tamkę 1:8 Thinner. Pomaluj też na czarno biało jakąś płytkę plastikową i próbuj jak kryje i czy nie za bardzo. To o wiele łatwiejsza technika niż pracowanie na kolorach docelowych bo tutaj operujesz tylko dwoma i możesz poprawiać w nieskończoność.

5ef2d3664935e9330dc5aacdae77e9c2.jpg

Widzę, że nie masz strasznego odkurzu więc coś tam aerograf ogarniasz i rozcieńczanie/ciśnienie więc masz potencjał żeby wycisnąć lepsze efekty. Próbuj - zaprocentuje w przyszłości a może nawet i już w tym modelu.

• Thanks 1

Ogólnie staraj się malować na jak najniższym ciśnieniu bo niskie ciśnienie to większa kontrola. Podejdziesz bliżej aerografem na wysokim ciśnieniu to farba rypnie z impetem na model i kleks. Żeby malować na niskim ciśnieniu trzeba odpowiednio rozcieńczyć farbę, żeby ja przepchnąć przez dyszę. 1:2 to stanowczo za mało. Eksperymentuj na jakiejś płytce plastikowej. Jak będziesz mógł kontrolować efekty, i nie będzie odkurzu to jest właśnie to i wtedy maluj. To wymaga prób i błędów niestety ale lepiej mieć rzadsza farbę niż gęstą.

Edytowane przez TAW
  • Like 2
  • Thanks 1

Godzinę temu, WPR napisał:

Lepiej udaj się do źródeł :D Ja jestem tylko odtwórcą:

Tak przypuszczałem :)

U mnie wychodzi to strasznie ciemno i słabo kryje. 

IMG_20240125_210302750.jpg

IMG_20240125_210747111.jpg

IMG_20240125_210843155.jpg

Edytowane przez BB84

Wygląda dobrze, ale ja bym jeszcze posiedział nad gradientami jak chcesz przyzwoitą modulację. Kolega @TAWwrzucił Ci idealny przykład jak to powinno wyglądać. W skrócie powierzchnie pionowe/skośne u góry najjaśniej, u dołu najciemniej. Powierzchnie poziome na środku najjaśniej, w kierunku brzegów najciemniej.

Przygotowałem profesjonalne grafiki jak bym to jeszcze podciągnął.

image.png.a62463e7d0084d5b02e76f5ae4fbe42a.png

image.png.7bc447326231222b2bc92bd1a1df2d06.png

15 minut temu, halset napisał:

Wygląda dobrze, ale ja bym jeszcze posiedział nad gradientami jak chcesz przyzwoitą modulację. Kolega @TAWwrzucił Ci idealny przykład jak to powinno wyglądać. W skrócie powierzchnie pionowe/skośne u góry najjaśniej, u dołu najciemniej. Powierzchnie poziome na środku najjaśniej, w kierunku brzegów najciemniej.

Przygotowałem profesjonalne grafiki jak bym to jeszcze podciągnął.

image.png.a62463e7d0084d5b02e76f5ae4fbe42a.png

image.png.7bc447326231222b2bc92bd1a1df2d06.png

Dzięki za profesjonalne grafiki. Myślałem o tym i nawet miejscami udało mi się ten efekt uzyskać, ale używając metody black basing nie jest to takie proste. Można to "wyprowadzić" washem ? 

Washem nie, raczej mocno rozcieńczoną farbą. Dodaj do bazowego koloru sporo więcej buffa (czy czym tam rozjaśniasz, ew. żółty z białym) i bardzo delikatnie maluj od miejsc gdzie ma być najjaśniej, za każdym razem malując coraz mniejszą powierzchnię. To samo z ciemnym kolorem. Pomagaj sobie jakimś kawałkiem kartonu/polistyrenu zasłaniając powierzchnie których aktualnie nie malujesz, właśnie te ostre odcięcia powierzchni sprawiają że model nabiera trójwymiaru. Nie krępuj się z kontrastami, później po kolejnych efektach i tak wszystko przygaśnie. Baza wyjściowa jest bardzo dobra.

• Like 1

2 minuty temu, halset napisał:

Washem nie, raczej mocno rozcieńczoną farbą. Dodaj do bazowego koloru sporo więcej buffa (czy czym tam rozjaśniasz, ew. żółty z białym) i bardzo delikatnie maluj od miejsc gdzie ma być najjaśniej, za każdym razem malując coraz mniejszą powierzchnię. To samo z ciemnym kolorem. Pomagaj sobie jakimś kawałkiem kartonu/polistyrenu zasłaniając powierzchnie których aktualnie nie malujesz, właśnie te ostre odcięcia powierzchni sprawiają że model nabiera trójwymiaru. Nie krępuj się z kontrastami, później po kolejnych efektach i tak wszystko przygaśnie. Baza wyjściowa jest bardzo dobra.

A ogólnie nie jest zbyt ciemno ? ta najjaśniejsza zieleń użyta na drobnicy podchodzi najbardziej pod 4BO,  jasna i wyblakła.

"Zbyt" ciemno po mojemu to może nie (zresztą też kwestia zdjęć), ale bardziej szedłbym jednak w rozjaśnienia niż przyciemnianie. Zacznij może od tych najjaśniejszych partii i potem się zobaczy.

14 godzin temu, BB84 napisał:

Niestety to wszystko co udało mi się osiągnąć przy pierwszym kontakcie z aerografem. 

Gdyby mi się udało tyle osiągnąć przy pierwszym kontakcie z aerografem to pewnie wpadłbym w samozachwyt i osiadł na laurach itd. Na szczęście mi się nie udało 😉 Wyszło bardzo elegancko, ale nie osiadaj na laurach tylko ćwicz i eksperymentuj przy następnym modelu bo potencjał jest jak się patrzy!

• Thanks 1