barszczo Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego 5 godzin temu, abtb napisał: Widzę, że najwytrwalsi "klikacze" są jeszcze obecni na sali Są i będą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego (edytowane) 5 godzin temu, abtb napisał: Widzę, że najwytrwalsi "klikacze" są jeszcze obecni na sali No a jak. Paczam, bo w szafie taki HB czeka, więc się naumiam. Edytowane 8 Lutego przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Lutego Autor Share Napisano 26 Lutego Po maluchu się maluje: Połysk położony - można lepić nalepki 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego 35 minut temu, abtb napisał: Po maluchu się maluje: Spróbuj malować po dużym, porównamy efekty 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Lutego Autor Share Napisano 26 Lutego 3 minuty temu, giberes napisał: Spróbuj malować po dużym, Na razie niestety same maluchy na warsztacie - oprócz w/w MiGaczy: dwa Vampiry, Miraż trójeczka i MiG 17F . I jak wiadomo jeszcze trzy "śledziki" na deser. Także na razie śpij spokojnie i bez zrywów - wielkie rzeczy to tak od lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Śliczności . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego W dniu 26.02.2024 o 07:41, abtb napisał: Miraż trójeczka To byś pokazał, a nie jakieś tam mało istotne mikrusy, które ledwo widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego 9 minut temu, rudy0007 napisał: To byś pokazał Speszal for ju cyknę dziś fotkę moich "tajnych" projektów i zamieszczę wraz aktualizacją warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 58 minut temu, abtb napisał: Speszal for ju cyknę dziś fotkę moich "tajnych" projektów i zamieszczę wraz aktualizacją warsztatu No i widzisz, można? Można 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego (edytowane) W dniu 27.02.2024 o 10:15, rudy0007 napisał: To byś pokazał, Proszszszę UTI MiG 15: Vampir nr 1: Vampir Nr 2: Mirage IIIC: MiG 17F: I na dziś tyle Edytowane 29 Lutego przez abtb 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 1 minutę temu, abtb napisał: Proszszszę UTI MiG 15: Vampir nr 1: Vampir Nr 2: Mirage IIIC: MiG 17F: I na dziś tyle Ło matko i córko. Jak Ty to ogarniasz?Ja z dwoma mam problem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 11 godzin temu, Xmen napisał: Jak Ty to ogarniasz?Ja z dwoma mam problem. No normalnie amatorka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 18 minut temu, rudy0007 napisał: No normalnie amatorka Zgadzam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Marca Autor Share Napisano 13 Marca (edytowane) Pora na małą aktualizację W temacie głównym to nie ma co aktualizować gdyż modele schną po łoszu i galeria niebawem (wstępnie 24.03). Natomiast dziś coś dla tych co to czekają na wznowienie MiG-a 17 z AZ-Modelu. Na początek kilka fotek: A teraz trochę prawdy o modelu: jest źle i w sumie szkoda kupować. Chyba najważniejsze to to , co w modelu przerobiłem. A przerobiłem sporo. Zacznę od kabiny: - fotel Pavli bo oryginalny pieniek do niczego się nie nadaje - deska z kalkami z MiG-a 15 Eduarda - celownik z MiG-a -15 Eduarda bo w pudle jest jakiś klocek nie podobny do niczego Na "zewnątrz" przerobiłem/wymieniłem - dorobiłem "okienka" w tylnej części kadłuba - radiokompas i jakieś prostokątne okienko - osłony działek 23mm wzięte z MiG-15 Eduarda bo oryginalne są jakieś małe i dziwne. Te z 15-ki są może nie dokońca dobre ale wyglądają o niebo lepiej - wyrzutniki łusek 23mm to też przeszczep z MiG-a 15 Eduarda - nowe otwory (wentylacyjne ) lawety zrobione w nowych prawidłowych miejscach (biały prostokąt to stary otwór) - "zamknąłem" wlot powietrza , bo bez tego to widać całe wnętrze kadłuba po sam ogon, łącznie z obciążeniem przodu - dysza to kolejna porażka - jakiś kapsel. Po pozyskaniu info od Kolegi @Endrjuzaślepiłem ją całkiem gustownym dekielkiem, do którego jeszcze muszę dorobić jakiś uchwyt. Jakby ktoś miał fotkę owego elementu to będę niezmiernie wdzięczny. Dodatkowo nakleiłem listki, bo te oryginalne były jakieś słabo wyraźne - podskrzydłowe baniaki na naftę to jakaś porażka. Zrezygnowałem z tych "cygar", tym bardziej, że producent nawet nie zaznaczył miejsca ich mocowania pod skrzydłami - koła podwozia głównego mam zamiar zastąpić żywicami Eduarda dedykowanymi do 17-ki Airfixa (w komplecie są 4 sztuki z dwoma rodzajami felg, więc jest miło i można sobie wykorzystać dodatkową parę) Oczywiście wzbogaciłem model o toczonki Mastera - lufy działek i rurki Pitota. Dodatkowo na lewym skrzydle wykonałem otwór na szkiełko reflektora. W gratisie otrzymujemy jeszcze od producenta owiewkę kabiny z trochę "rozjechaną" symetrią okienek Model jest jaki jest czyli jest nijaki i na dzień dzisiejszy to nawet nie ma co go kijem tykać. Podsumowując: model oczywiście dokończę (jutro rozpocznę malowanie) i będzie to początek mojej kolekcji 17-tek. Edytowane 14 Marca przez abtb literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Marca Share Napisano 13 Marca 6 minut temu, abtb napisał: Samolot na kluczyk . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Marca Autor Share Napisano 13 Marca 3 minuty temu, barszczo napisał: Samolot na kluczyk . Dokładnie TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 13 Marca Share Napisano 13 Marca 43 minuty temu, abtb napisał: Pora na małą aktualizację No, najwyższa pora 45 minut temu, abtb napisał: @Endrju wykożystać Co zrobić 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 13 Marca Share Napisano 13 Marca No ciekawie się zapowiada. Ciekawe który to ten Endrju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca Parę uwag do tych zagłuszek. Ta przednia zagłuszka tak jak na zdjęciu opierała się na wlocie a nie była w niego wciśnięta. Ta zagłuszka w środku miała 4 klocki wyściełane filcem które to klocki trzymały zagłuszkę w takiej pozycji. Ale były też zagłuszki przednie, które tak jak na Twoim modelu były wciskane we wlot. Pokazałem je na pierwszym swoim zdjęciu. Tylne zagłuszki były tylko typu pierwszego. Dekiel zagłuszki opierał się na wylocie dopalacza a klocki wchodziły do środka. Odnośnie tych charakterystycznych uchwytów to nie było reguły. Część zagłuszek je miała a część nie miała. W tym przypadku nie sprawdzała się stara wojskowa zasada "Może być c.....o ma być jednakowo". Jeszcze odnośnie wylotu dopalacza to wyglądał on tak jak na kolejnym zdjęciu poniżej. Były tam segmenty dyszy dopalacza, które były wychylne i umocowane każdy na dwóch śrubach do rury dopalacza. Segmenty same w sobie nie były sterowane. Można je było ręcznie rozsunąć i zsunąć. Ich położenie ustalał ten pierścień zwieracza (tak się nazywał) dyszy dopalacza, który widać na zdjęciu a który częściowo przysłania segmenty. Pierścień ten był przymocowany do silnika za pomocą trzech siłowników i które przemieszczały go do tyłu lub do przodu regulując średnicę dyszy dopalacza w zależności od parametrów pracy silnika i parametrów lotu. Jak to wyglądało po zczłonowaniu kadłuba widać na kolejnym zdjęciu. A segmentów było 8. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca @Endrjusorki, nie zawsze udaje mi się taki odnośnik usunąć. Choć trzeba przyznać, że wyszło całkiem, hmm, ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca 52 minuty temu, giberes napisał: @Endrjusorki, nie zawsze udaje mi się taki odnośnik usunąć. Choć trzeba przyznać, że wyszło całkiem, hmm, ciekawie. Spoko. Była okazja się pośmiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Marca Autor Share Napisano 14 Marca 8 godzin temu, giberes napisał: 9 godzin temu, abtb napisał: @Endrju wykożystać Co zrobić Na początek mała informacja dla tych co jeszcze kawy nie wypili i są "ciężsi" odrobinkę na umyśle: 9 godzin temu, abtb napisał: @Endrjuzaślepiłem ją całkiem gustownym dekielkiem, do którego jeszcze muszę dorobić jakiś uchwyt. Jakby ktoś miał fotkę owego elementu to będę niezmiernie wdzięczny. Dodatkowo nakleiłem listki, bo te oryginalne były jakieś słabo wyraźne - podskrzydłowe baniaki na naftę to jakaś porażka. Zrezygnowałem z tych "cygar", tym bardziej, że producent nawet nie zaznaczył miejsca ich mocowania pod skrzydłami - koła podwozia głównego mam zamiar zastąpić żywicami Eduarda dedykowanymi do 17-ki Airfixa (w komplecie są 4 sztuki z dwoma rodzajami felg, więc jest miło i można sobie wykorzystać Czyli wyszedł @giberes- owi taki skrót myślowy. Oczywiście DZIĘKUJĘ za zwrócenie uwagi na ortografa 8 godzin temu, giberes napisał: No, najwyższa pora Plan jest taki - zero warsztatów, maksimum galerii. Wg moich obliczeń "warsztat"powoduje, że model buduje się jakieś 8,34 razy dłużej niż bez "warsztatu. Czyli wniosek nasuwa się sam - robić w ciszy, w spokoju i bez stresu 7 godzin temu, Endrju napisał: Parę uwag do tych zagłuszek. Wielkie dzięki 7 godzin temu, Endrju napisał: Tylne zagłuszki były tylko typu pierwszego. Obiecuję poprawić 7 godzin temu, Endrju napisał: A segmentów było 8. Czyli szykuje się poprawka I tu dodatkowa uwaga - AZ Model jak widać dokumentnie skopał ten element. Tym razem nie obiecuję że zrobię poprawkę Dla przypomnienia - model będzie przedstawiał maszynę starszego lejtnanta Nguyễn Văn Bảy-a z 923 Pułku Myśliwskiego Sił Powietrznych Demokratycznej Republiki Wietnamu. Oczywiście po zrobieniu nastąpi kontynuacja warsztatu z udziałem dwóch MiG-ów 15bisSB - jednego w mundurku koreańskim, drugiego irackim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca 2 godziny temu, abtb napisał: AZ Model jak widać dokumentnie skopał ten element. a z tego, co sobie przypominam, w swojej mini-monografii przedstawil podstawowe bledy w Mig-ach 17 roznych producentow.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Marca Autor Share Napisano 14 Marca 21 minut temu, BRAVO112 napisał: w swojej mini-monografii przedstawil podstawowe bledy w Mig-ach 17 roznych producentow.... Zgadza się. Porównał gabarytowo i wymiarowo swój model do modeli Kp i Dragona. Oczywiście nie wziął pod uwagę że model Dragona przedstawia wersję MiG-17 a nie MiG 17F. Co do samych wymiarów i gabarytów zastrzeżeń nie mam, bo nie porównywałem do planów. Natomiast moja negatywna opinia o modelu związana jest z jakością samego modelu i jego uproszczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca 27 minut temu, abtb napisał: Co do samych wymiarów i gabarytów zastrzeżeń nie mam, bo nie porównywałem do planów Ci, którzy przykładali pisali, że jest za długi w części przed kabiną. A jeszcze wg mnie owiewki siłowników hamulców aerodynamicznych są za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi