Jump to content

UTI MiG -15, Eduard, 1/72

abtb
 Share

Recommended Posts

Sie ma :D

Dziś odpalam szybki warsztat szybkiego samolotu. A właściwie dwóch - bo jeden to strasznie szybko się skleja :mrgreen:

Na początek wyciąg z regulaminu konkursu "Afryka" trwającego na sąsiednim forum:

"DO PIERWSZEGO ZDJĘCIA NIESKLEJONEGO ZESTAWU NALEŻY DOŁĄCZYĆ FANT
Jako, że Afryka to 
Czarny Ląd, konkursowym fantem jest - dowolny przedmiot w kolorze czarnym."

To w celu ucięcia ewentualnych pytań :haha:

Na początek pudełko z obrazkiem:

qjJHWyg.jpg

Zawartość pudła:

SJKe3d7.jpg

I wybrane malowanie:

SpN7nlM.jpg

Czyli będzie Algierczyk. Z drugiego pudła miałem zamiar  zrobić "Białą damę" lub latawca stojącego na pomniku w Grajewie. Ale znajomy powiedział mi prosto w oczy:  - "Nie rób z siebie męczennika. W warsztacie nic nie podpowiedzą a w galerii rozszarpią i zjedzą"

A zatem będzie po iracku - do pary z irackim MiG -15bisSB, których to kilkanaście sztuk sprzedała Czechosłowacja do Iraku

A teraz postępy:

zDDFkXG.jpg

xbjv2F8.jpg

6qaXNDa.jpg

57atLae.jpg

I właściwi mam już sklejony kadłub pierwszego:

ZIv25iP.jpg

P5A2AAN.jpg

Model składa się bardzo dobrze i praktycznie bez szpachlowo.

Na koniec wpisu małe pytanie do znawców :?:

Wg słów pisanych MiG -15UTI mógł przenosić dwie bomby po 50 lub 100kg na węzłach podskrzydłowych. I teraz się pytam gdzie były te węzły - zamiast podskrzydłowego zbiornika czy też tak jak wersja jednoosobowa   miał węzeł obok dodatkowego zbiornika

Edited by abtb
  • Like 7
  • Haha 2

Daj spokój, 00007, takich rzeczy twarzą w twarz nie widać, a przez telefon, to... .

1 godzinę temu, abtb napisał:

"Nie rób z siebie męczennika. W warsztacie nic nie podpowiedzą a w galerii rozszarpią i zjedzą"

Tak sobie myślę, że to jest narosły mit. Znaczy się owszem, takie sytuacje się zdarzają, ale to wtedy, kiedy autor nie wykazuje żadnej aktywności w kierunku poznania rzeczywistości. Gdy relacja pokazuje gotowe, pomalowane podzespoły, to można pisać korekty, choć na ogół reakcja jest: trudno, już zrobione i ewentualnie żale, że info  jest za późno. Niektórzy wrócą się i poprawią, większość nie.

Jeżeli prowadzi się relację tak, że są  szanse by coś skorygować, albo, o zgrozo, zadaje się pytania zanim pracowicie coś się wykona, to nie ma żadnego problemu by pojawili się modelarze z tematu, z pomocną dłonią.

Kiedy widzę sklejoną i pomalowaną kompletną kabinę, gotową do wklejenia w model, w której występuje szereg błędów, to co mam człowiekowi napisać? Rozklej to wszystko na części i zrób od nowa?

Wpis jest oczywiście offtopowy, w żadnym razie personalny. Personalnie to mam nadzieję na fajne MiGi. :)

• Like 1

9 godzin temu, abtb napisał:

Na początek pudełko z obrazkiem:

IMG20230902072743.thumb.jpg.8fc475b65ef7931ec7f11376e98a0c9c.jpg

Bardzo elegancki dobór "pilotek" dla pilotów w MiGu :super: Czapeczki dla bliźniaków takie wsamrazowe :mrgreen:

Chciałem napisać "podglądam", ale w przypadku tej relacji może to zabrzmieć dwuznacznie 😉.

Mam w planach białą damę, więc kibicuję. Z moim tempem to ty zrobisz jeszcze z 10 Mig-ów i kilka śledzi. Może jeszcze u ciebie się ta dama pojawi???

W dniu 23.01.2024 o 22:29, M.A.V. napisał:

pewnie niektórzy czekają na drugie pudło z drugim czarnym fantem od kompletu 

Proszszę bardzo:

wKQmtvg.jpg

"polskie" kalki" które odkładam do archiwum:

dDgnPNI.jpg

I nawet pokażę fotkę dwóch pudełek:

jMnkW2A.jpg

A wracając do tematu drugiego "MiG-acza to kilka fotek z jego budowy:

ruZRqNz.jpg

u3LR51S.jpg

Blachy robią robotę  :mrgreen:

Kadłub składa się łatwo aczkolwiek kilka pociągnięć papierścieruchem trza zrobić. Trochę słabo (tradycyjnie już) pasują skrzydła do kadłuba. Musiałem troszkę podszpachlować

VnChDvk.jpg

synIVcZ.jpg

żeby zmniejszyć szpary. Po wyszlifowaniu wytrasuję linie  i powinno być ok. Liczę że uda mi się do końca łykendu położyć podkład na oba samoloty i ocenić co jeszcze jest do ogarnięcia w temacie.

Wszystkim dziękuję za cenne uwagi i dziękuję bardzo za rozwiązanie problemu podwieszenia bomb pod tą wersją  MiG-a :piwo:

W dniu 24.01.2024 o 00:08, greatgonzo napisał:

Personalnie to mam nadzieję na fajne MiGi.

Postaram się aczkolwiek licz się z tym, że będą w "moim stylu" , więc szału nie będzie :D

W dniu 24.01.2024 o 21:45, skarczu napisał:

Z moim tempem to ty zrobisz jeszcze z 10 Mig-ów i kilka śledzi.

MiG-i w planach są jak najbardziej, "śledzie" i owszem też - jeden lub dwa.

W dniu 24.01.2024 o 21:45, skarczu napisał:

Może jeszcze u ciebie się ta dama pojawi???

Na razie skreślam ten temat. 

:odlot:

Edited by abtb

Tak na szybko bez wchodzenia w całą historię konstrukcji. Z tego zestawu nie da się zrobić polskiego Miga-15, np. Białej Damy, bez przerabiania kadłuba. Podstawowe różnice to inne, większe hamulce aerodynamiczne, podkadłubowe okienka z antenami  znajdują się w tylnej części kadłuba, a nie jak tu z przodu, nieco inna też jest pokrywa lawety z działkami w związku z pozbyciem się z tego miejsca wspomnianych wcześniej okienek.

Jak jest z irackim Migiem, nie wiem, na szybko nie znalazłem żadnego zdjęcia oryginału, natomiast Hobby Boss daje do irackiego malowania model w wersji takiej jak ta polska.

W dniu 25.01.2024 o 20:57, rymulus napisał:

natomiast Hobby Boss daje do irackiego malowania model w wersji takiej jak ta polska.

Tak wygląda spód UTI od Hobby Bossa:

LvqvEyk.jpg

Niestety okienka są z przodu. 

Edited by abtb

16 godzin temu, abtb napisał:

Tak wygląda spód UTI od Hobby Bossa:

IMG_20200325_220342_HDR.thumb.jpg.73834045acf11422c9ba0d6751871f36.jpg.c772324e8ad7381bf315272dce503e72.jpg

Niestety okienka są z przodu. 

Widziałem ten model tylko z boku.

Wychodzi na to (patrząc na zdjęcia modelu w internecie), że Hobby Boss zrobił sobie hybrydę wciskając hamulce aerodynamiczne z późniejszej wersji, a spód z wersji wczesnej. Czyli nie da się z tego zrobić żadnej poprawnej wersji (według mojej ograniczonej wiedzy).

Płatowce ogarnięte i przygotowane pod podkład:

JeWsLTb.jpg

m0ai5BF.jpg

Tak więc niespiesznie podążam w stronę lakierni ........oraz kolejnego tematu konkursowego :wink:

BAT1YcY.jpg

:odlot:

Edited by abtb
  • Like 8

W dniu 25.01.2024 o 12:18, abtb napisał:

Wszystkim dziękuję za cenne uwagi i dziękuję bardzo za rozwiązanie problemu podwieszenia bomb pod tą wersją  MiG-a

Co Ci odpowiedzieli?

W dniu 25.01.2024 o 20:57, rymulus napisał:

Z tego zestawu nie da się zrobić polskiego Miga-15, np. Białej Damy, bez przerabiania kadłuba. Podstawowe różnice to [...] podkadłubowe okienka z antenami  znajdują się w tylnej części kadłuba, a nie jak tu z przodu

W dniu 25.01.2024 o 22:05, mcrec1962 napisał:

Biała Dama ' to SB Lim-2 , czyli hamulce jak Mig-15 bis/ Lim-2

SBLimy-2 miały okienka w trzech wariantach: z przodu jak UTMiG, z tyłu jak 15bis/Lim-2, albo jedno z przodu, drugie z tyłu:

2005150012.thumb.jpg.a4e8e526bdf903580f265c62f928aebc.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1