jacek Napisano 24 Lutego Autor Share Napisano 24 Lutego Już za chwileczkę, już za momencik. Ożenię połówki i można szykować podwozie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego 21 godzin temu, barszczo napisał: Ja już mam permanentny kryzys. U mnie modelarstwo przeszło ostatnio w kolekcjonerstwo. Modeli i dodatków . Pamiętaj: sklejanie modeli i zbieranie modeli to DWA RÓŻNE hobby Mnie tez lepiej wychodzi to drugie... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 24 Lutego Autor Share Napisano 24 Lutego (edytowane) 6 minut temu, Kon_Bar napisał: Pamiętaj: sklejanie modeli i zbieranie modeli to DWA RÓŻNE hobby Mnie tez lepiej wychodzi to drugie... Trochę dotknąłem tego problemu. Przy przeprowadzce sprzedałem jakieś dwadzieścia kartonów z modelami w nie „mojej” skali 1/72 ale zostawiłem sobie sześć bombowców nie wiem po co. I tak leżą na szafie i zbierają kurz. Może kiedyś…? Edytowane 24 Lutego przez jacek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego 1 minutę temu, jacek napisał: Przy przeprowadzce sprzedałem jakieś dwadzieścia kartonów z modelami w nie „mojej” skali 1/72 [...] Czyli juz preferujesz hobby "dojrzałe" - ja powoli zaczynam liczyć modele nie na sztuki a na objętość kartonów 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 26 Lutego Autor Share Napisano 26 Lutego Piętnaście części na każdą goleń, razy dwa plus przód. Takie puzzle dla maniaka. Produkcja trwa… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 26 Lutego Autor Share Napisano 26 Lutego Z przodu tylko dziesięć puzzli i gotowe na podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Jak spasowanie połówek kadłuba? W niektórych relacjach czytałem, że trzeba wstawki robić przy pupci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 26 Lutego Autor Share Napisano 26 Lutego 4 minuty temu, jachud3 napisał: Jak spasowanie połówek kadłuba? W niektórych relacjach czytałem, że trzeba wstawki robić przy pupci U mnie idealnie. Jutro wrzucę zdjęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego (edytowane) 11 godzin temu, jachud3 napisał: Jak spasowanie połówek kadłuba? W niektórych relacjach czytałem, że trzeba wstawki robić przy pupci Tak to wygląda w moim. Zdjęcia są w dużym zbliżeniu. Żadnych wstawek nie musiałem robić, zaszpachlowałem tylko ten minimalny schodek. Myśle że jak przyjdzie podkład to będzie dobrze. Edytowane 27 Lutego przez jacek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego Ostatnie szlify przy silniku. Dołożę troszkę okopceń bo było za czysto i można montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego Wymienię ten pancerny wyświetlacz na coś bardziej subtelniejszego.jeszcze tylko boczki mu przemaluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 28 Lutego Autor Share Napisano 28 Lutego (edytowane) Zaczyna to wyglądać jak statek powietrzny. Jeszcze pare dajników, anten i innych pierdół a potem malowanko. I tu mam pytanie. Czy po podkładzie pryskacie model lakierem bezbarwnym i dopiero wszystkie śrebrne i metaliczne lakiery czy macie inne sposoby??? Zastanawiam się czy zamiast Mr. Finishing Surfacer 1500 i na niego bezbarwny lakier Gloss od razu nie położyć Black Gloss serii C od Mr.Hobby i na to metalizery od MIG a???? Edytowane 28 Lutego przez jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Pierwsze słyszę, żeby kłaść lakier pod srebro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 28 Lutego Autor Share Napisano 28 Lutego 57 minut temu, jachud3 napisał: Pierwsze słyszę, żeby kłaść lakier pod srebro No mnie też to zdziwiło, stąd pytanie. Nie bardzo mogę znaleść źródło ale gdzieś to wyczytałem i zastanowiło mnie jaka jest czepność metalizerów i farb do takiego lakieru??? Według mnie żadna ale miała to być metoda na mniej chropowatą powierzchnie. Dobra, myślę sobie, może coś jeszcze się robi, może jakaś nowa metoda. Stąd pytanie. Zostane przy wersji Black Gloss serii C od Mr.Hobby i na to metalizery od MIG a a na koniec bezbarwny połysk też serii C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego A czym się różni Clear Gloss od Black Gloss poza pigmentem? Pytam poważnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 28 Lutego Autor Share Napisano 28 Lutego W obu przypadkach zero podkładu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 29 Lutego Autor Share Napisano 29 Lutego Ostatnie graty dojechały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca Pod metalizery lepszy podkład jako czarny jest Gunze ale z serii GX. W dniu 28.02.2024 o 15:50, lord_karton napisał: A czym się różni Clear Gloss od Black Gloss poza pigmentem? Pytam poważnie. A czym się różni Clear Red itd od Red? Odpowiadam poważnie, seria Clear to farby przeźroczyste nie dające pełnego pokrycia w danym kolorze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca Nie wiem na jakiej pytanie odpowiadasz bo nie na moje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 8 Marca Autor Share Napisano 8 Marca 17 godzin temu, smialus napisał: Pod metalizery lepszy podkład jako czarny jest Gunze ale z serii GX. Dziękuje za podpowiedź. Niestety na razie mam ogrom pracy na głowie więc ołówek musi grzecznie poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 28 Marca Autor Share Napisano 28 Marca Po wielu próbach z wieloma producentami w końcu wyłoniłem faworyta. Dla mnie bezapelacyjnie są nim produkty Mr.Color. Na zdjęciu oczywiście tego nie widać ale inne metale były dużo gorsze pod wieloma względami. Niedługo zobaczycie jak to wygląda na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, jacek napisał: Po wielu próbach z wieloma producentami w końcu wyłoniłem faworyta. Dla mnie bezapelacyjnie są nim produkty Mr.Color. Na zdjęciu oczywiście tego nie widać ale inne metale były dużo gorsze pod wieloma względami. Niedługo zobaczycie jak to wygląda na modelu. Zgadzam się w zupełności, w swoim Migu, nad którym wciąż pracuję, też użyłem Mr. Color Super Metallic. Z tą różnicą, że nie kładłem na czarny gloss tylko jako podkład użyłem Mr. Color C8, który bezlitośnie pokazuje wszelkie nierówności i defekty powierzchni. Po wyprowadzeniu wszystkiego i polerowaniu jako kolor bazowy użyłem właśnie Mr. Color SM201. Edytowane 28 Marca przez Albatros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 29 Marca Autor Share Napisano 29 Marca 6 godzin temu, Albatros napisał: Zgadzam się w zupełności, w swoim Migu, nad którym wciąż pracuję, też użyłem Mr. Color Super Metallic. Z tą różnicą, że nie kładłem na czarny gloss tylko jako podkład użyłem Mr. Color C8, który bezlitośnie pokazuje wszelkie nierówności i defekty powierzchni. Po wyprowadzeniu wszystkiego i polerowaniu jako kolor bazowy użyłem właśnie Mr. Color SM201. Tu jako podkład jest C2 i w zależności od tego jak jest położony ( cieńsza lub grubsza, świecąca lub matowa warstwa) różny jest efekt końcowy. I faktycznie widać każde niedociągnięcie i każdy mikro pyłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października Po miesiącach przerwy, mały kroczek naprzód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 11 Października Autor Share Napisano 11 Października Późnym wieczorem ołówek dostał swój metaliczny połysk. Teraz będę chciał zróżnicować nieco tę monotonię ale patrząc na zdjęcia oryginałów z 11PLM to widzę że samoloty były raczej czyste. Myśle że odcienie ograniczę do jak najmniejszej ilości blach a brudzenie będzie minimalne. Raczej odpuszczę sobie robienie pisanki z milionem zabrudzeń i odbarwień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi