Skocz do zawartości

Land Cruiser FJ43 z SPG-9- AK Interactive, 1:35

Kalor

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, bulik58 napisał:

Early AK-74 with magazine made of AG-4S polymer and laminated wood furniture/ czyli wczesne AK74 z plastykowymi magazynkami nakładki ala drzewo  i kaliber 7,62 . Obie wersje są w obiegu do dzisiaj, zwłaszcza gdy się okazało że nabój 5,45mm nie ma tej mocy obalającej co 7,62.  Dlatego w wielu armiach broń strzelca to 5,45 mm ale broń wspierająca np. drużynę to często 7,62mm lub 7,65 mm 

300px-Ak74l.png

Natowski nabój to 5,56 mm 

Rosyjski 5,45 mm

To co jest na focie - jest wersją 5,45 na bank - świadczy o tym kształt magazynka oraz typ hamulca wylotowego typowiego dla broni z nabojem 5,45. Odnosiłem się do obrazków :)

• Like 1

2 godziny temu, Kalor napisał:

google pokazuje mi że bakelitowe na 7.62 też istniały.

Tak istniały. Chodziło mi to do co macie na tych foteczkach. Magazynki pod 7,62 mają większy łuk, ze względu na większy nabój (chjcac zachować podobną długość maga) - kweste ujednolicenia ładownic etc.

3 minuty temu, Sebastian76 napisał:

Tak istniały. Chodziło mi to do co macie na tych foteczkach. Magazynki pod 7,62 mają większy łuk, ze względu na większy nabój (chjcac zachować podobną długość maga) - kweste ujednolicenia ładownic etc.

Spoko

Robię a końca nie widać.

Wiatrochron:

GO0x341.jpeg

Zderzak i wciągarka. Nie podobają mi się obtarcia na niej i lina jest zbyt ciemna:

9ZiO10F.jpeg

SCFsuzX.jpeg

Kolory muszę teraz zgrać i naśmiecić:

uIxQbg0.jpeg

Mały spoiler, kupiłem go tylko dla tego silnika i nie mam zamiaru się powstrzymywać:

Wjfa9m7.jpeg

• Like 2

Jestem pod dużym wrażeniem. Byłem sceptycznie nastawiony do tego koloru ale finalnie wygląda fantastycznie.

Godzinę temu, grzesioc napisał:

Jestem pod dużym wrażeniem. Byłem sceptycznie nastawiony do tego koloru ale finalnie wygląda fantastycznie.

Długo się nad nim zastanawiałem, ale też chciałem mieć jak najbardziej cywilny kolor żeby się wyróżniał na półce.

Zaibiste Panie, ten spód jak żywo podwozie i całościowo. Lepiej jak tanki car'y robisz :)

od strony tylnich kół nna tym zbiorniczku zrobić mokry siuwaks lekko ściekający przy korkach i baniaczku.

Edytowane przez MayonesEXG7

Swoją Toyotę skończyłem tuż po rozpoczęciu tego wątku. Byłem zdziwiony poprawkami elementów, które nie były widoczne i najczęściej moim zdaniem poprawek nie wymagały. Obawiałem się, że te szczegóły znikną w całości, a może i zostaną przesłonięte przez słabsze wykończenie. Nie miałem racji. Nie wziąłeś jeńców. Model i postacie do samego końca doprowadzone perfekcyjnie. Gratulacje.

9 godzin temu, Piotr Dmitruk napisał:

Swoją Toyotę skończyłem tuż po rozpoczęciu tego wątku. Byłem zdziwiony poprawkami elementów, które nie były widoczne i najczęściej moim zdaniem poprawek nie wymagały. Obawiałem się, że te szczegóły znikną w całości, a może i zostaną przesłonięte przez słabsze wykończenie. Nie miałem racji. Nie wziąłeś jeńców. Model i postacie do samego końca doprowadzone perfekcyjnie. Gratulacje.

Mam jakiś taki przymus robienia detali i przerabiania modeli po swojemu i pomimo tego że się często przy tym umęczę to jakoś to lubię, nieważne że detalu nie będzie widać liczy się praca nad nim.

• Like 1

Wygląda to jak ubrudzone koła? Bo przez to że każdy model który robię jest zupełnie inny nie mam się do czego odnieść. Coś tam jeszcze podłubię i posprzątam  ale jutro definitywnie zamykam wątek.

b5quJh5.jpeg

Chciałbym przy okazji zrobić przegląd tego co mam pozaczynane i pochowane w szafkach i co wypadałoby skończyć : )
SdKfz 250/1 od Takoma, w trakcie jak oleje schły zrobiłem do niego nowy silnik i chłodnicę, szału nie ma bo ciężko to było poupychać w środku. Mam fajny pomysł na ten model ale zupełnie przeszła mi ochota na robienie go teraz:

OZiaeoF.jpeg

SU 122-54 od Miniartu, dawno temu prawie go skończyłem ale zaciąłem się na figurkach a potem zawsze było coś ciekawszego do zrobienia:

EbVOW9t.jpeg

TOS-1 Buratino, Trumpeter. Wersja z Afganistanu, fajny model ale Trumpek masakrycznie uprościł najważniejszy element modelu, chwilę zajęło wymyślenie jak zrobić tą wyrzutnię wraz z prowadnicami w środku a w tym czasie zdążył mi się znudzić:

FRa3MGw.jpeg

STRV-103,  od ponad roku unikam zrobienia 18 korków do kanistrów, niby 2h roboty a blokuje mi większość projektów które chciałbym zrobić:

TDY2eCQ.jpeg

BC-25T, sporo fajnego skraczu do zrobienia  ale że wymagać będzie dość dużo skupienia to czekam na skończenie reszty popozaczynanych:

ApsChoY.jpeg

Lokomotywa spalinowa SM30 niby na podstawie wycinanki kartonowej, ale tak właściwie to skracz bo  jak to typowe dla Answera wycinanka ma ładną okładkę:

Ap3g8zs.jpeg

Teraz najpewniej pogrzebię coś przy strv ale chciałbym za jakiś czas zacząć coś co nie jest modelem który chciałem kleić 2 lata temu, może M103, może Rooikat albo jakiś samolot bo żadnego jeszcze nie robiłem. Albo wszystko to na raz.

• Like 2

• 2 weeks later...

Nieźle... Ja od tej wiosny nie rozpoczynam niczego z zapasów, zanim nie skończę już zaczętych modeli w 35tce

Niezła kolekcja i rozrzut tematyczny 😉

2 minuty temu, Lipstein napisał:

Nieźle... Ja od tej wiosny nie rozpoczynam niczego z zapasów, zanim nie skończę już zaczętych modeli w 35tce

Niezła kolekcja i rozrzut tematyczny 😉

Zawsze jest 1:48 :) żeby nie kleić modeli tylko z obowiązku