Skocz do zawartości

Mowag lV Eagle. Vespid Models 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zaczynam z pojazdem, którego chyba nikt tu jeszcze nie budował. Forma VESPID mi nie znana, ale nie śledzę rynku i nie wiem kto, co i komu przepakował. Zawartość wyglada nieźle. Koła w przeliczeniu na 1/35 są za małe, ale rozwiązanie już znalazłem. Kusi wersja duńskich sił specjalnych, ale zdjęć jak na lekarstwo- raptem dwa. Zobaczymy, 

66B214AC-904D-4063-AAD1-55A3AA6E16D5.jpeg

• Like 3
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, makinen napisał:

Koła w przeliczeniu na 1/35 są za małe, ale rozwiązanie już znalazłem. Kusi wersja duńskich sił specjalnych, ale zdjęć jak na lekarstwo- raptem dwa. Zobaczymy, 

Ciekawy temat, co do kół to porównałem oryginalne gumowe z żywicznymi które są w zestawie VS 350001S  i wychodzi na to iż chyba dostrzeżono ten problem gdyż te drugie są większe . Nie dużo ale jednak, co do wersji to Das Werk wypuści kolejnego ,,Orła ,,Może być zdjęciem przedstawiającym tekst

jeśli byś robił krzyżaka to możesz zrobić go  z Mali mali-gao-minusma-un-mission-german-army-bundeswehr-on-patrol-with-eagle-armored-vehicle-in-gao-city-deutsche-bundeswehr-un-mission-minusma-in-mali-patrouille-mit-gepanzertem-fahrzeug-eagle-mowag-in-gao-2CC69FB.jpgl\Mowag Eagle Fotos | IMAGOMali Flagge Fotos | IMAGOMowag eagle hi-res stock photography and images - Alamy

lub Afganu

Eagle V gegen AMPV: Die deutsche Rüstungsindustrie hat erneut das Nachsehen  – Augen geradeaus!tw20120703-105A.jpgGDELS | EAGLEEagle IV, German Army, PatSich

może ci się przydadzą

2018-08-07_Bundespolizei-FLW-01.jpg

Mowag eagle hi-res stock photography and images - Alamy

eagle_iv_bat_28_of_84.jpgeagle_iv_bat_26_of_84.jpgeagle_iv_bat_45_of_84.jpgeagle_iv_bat_46_of_84.jpgeagle_iv_bat_15_of_84.jpgeagle_iv_bat_32_of_84.jpg

Edytowane przez bulik58
Napisano

Bulik zum befehl! Takie foty to skarb najprawdziwszy!

• Haha 2
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Lipstein napisał:

Bulik zum befehl! 

Spocznijcie żołnierzu , możecie wstąpić do szeregu

Makinen z zasady przy rozpoczęciu nowego projektu ma już uzbieranych parę dobrych fotek, ale może komuś innemu też się przydadzą.

Edytowane przez bulik58
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, makinen napisał:

Kusi wersja duńskich sił specjalnych, ale zdjęć jak na lekarstwo- raptem dwa. Zobaczymy, 

Na pierwszym planie duński Mowag  IV Eagle

24055761176_832a4e67f4_c

opony używane przez Niemców to Continental  i mają rozmiar 335/80 R20 MPT , Duńczyków natomiast mają rozmiar Michelin  335/80 R20 XZL

te w modelu powinny mieć 30 mm a mają 27 mm  (porównano podobne opony Vespid-a i Hobby Bossa ) , można to poprawić poprzez taką operację . Za to opony tych pierwszych są szersze 

20231017_18251320231020_19372520231020_193946_mfnr

Edytowane przez bulik58
  • Like 1
Napisano

@bulik58- widzę, ze śledzimy te same wątki  :-). Oczywiście temat kół jest mi znany, a ponieważ w Jackalu użyłem żywicy, to mam materiał gumowy do Mowaga. Dzięki za zdjęcia- jak słusznie zauważyłeś dokumentacje mam, ale zawsze coś się nowego może pojawić. Dziękuję. 

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, makinen napisał:

@bulik58- widzę, ze śledzimy te same wątki  :-). Oczywiście temat kół jest mi znany, a ponieważ w Jackalu użyłem żywicy, to mam materiał gumowy do Mowaga. Dzięki za zdjęcia- jak słusznie zauważyłeś dokumentacje mam, ale zawsze coś się nowego może pojawić. Dziękuję. 

Tak te same wątki. Jest jeszcze jeden wątek na Armie , bardzo przypomina mi twój. ☺️A tak na poważnie to masz może jakieś materiały do tego duńczyka którego fotkę wrzuciłem powyżej? Chodzi mi o ten zestaw z km M2 , itp.

Edytowane przez bulik58
Napisano (edytowane)

Nie mam, aczkolwiek, jeśłi miałbym się rzucić na duński egzemplarz, to na ten z wieżą używana w HMMWV Julkat- tylko tu brak zdjęć dachu. Wieżyczkę mam 

Tam tył wygląda tak, a górę mam tylko takai obrazekimage.png.6008be0eda9ef5fd10c09dfc9a815c87.png

927bo6th.jpg

kpx1zrmj.jpg

Edytowane przez makinen
Napisano
Teraz, mandrivecs napisał:

Fajna bryła!

To prawda. Taki byczek. Na dużych kołach powinno robić wrażenie. Jakkolwiek M-ATV i JLTV i tak wygrywają 

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, makinen napisał:

To prawda. Taki byczek. Na dużych kołach powinno robić wrażenie. Jakkolwiek M-ATV i JLTV i tak wygrywają 

Ktoś mógłby sądzić iż tylko w polskim MON są problemy z zakupami sprzętu , tłumaczenie z niemieckiej prasy .

„Orzeł”  jest czymś w rodzaju ciernia w boku niemieckiego przemysłu obronnego, który jest szczególnie dumny ze swoich pojazdów opancerzonych. Ponieważ pojazd nie pochodzi z niemieckiej deski kreślarskiej, ale od amerykańskiego konkurenta General Dynamics i jego szwajcarskiej spółki zależnej MOWAG, która cztery lata temu zdobyła kontrakt na samochód pancerny w klasie małych samochodów wojskowych. Teraz wydaje się, że w przypadku Niemców klęska się powtarza: Bundeswehra chce nabyć nowe pojazdy i polega na amerykańskim następcy modelu „Eagle V”. Zakup poprzednika wywołał już w Berlinie ogromny gniew. Niemieccy producenci, a także członkowie Bundestagu wszelkimi sposobami próbowali uniemożliwić zakup „Eagle IV” i miesiącami zwlekali z decyzją o zakupie samochodów. Ostatecznie decyzja na korzyść produktu amerykańskiego producenta została podjęta po prostu dlatego, że niemiecka firma nie miała do zaoferowania odpowiedniego pojazdu w wymaganej klasie wielkości i wagi.

Cztery lata później wszystko wygląda inaczej. Do misji takich jak ta w Afganistanie Bundeswehra potrzebuje nowych samochodów, które są lepiej chronione niż istniejące przed strzałami, materiałami wybuchowymi i minami, przy czym znów istnieje zapotrzebowanie na pojazdy ważące mniej niż dziesięć ton, które można przewozić na miejsca rozmieszczenia starymi Transal. Niemieckie firmy również zgłosiły się do przetargu w marcu ubiegłego roku i teraz miały do zaprezentowania produkt: „opancerzony pojazd wielozadaniowy”, w skrócie AMPV, opracowany przez firmy Kraus-Maffei Wegman i Rheinmetall MAN Military Vehicles. Z kolei General Dynamics zaoferował swojego następcę modelu „Eagle IV”, „Eagle V”.

AMPV   

AMPV_Rheinmetall.jpg

Eagle V

Lot na dużej wysokości: Eagle V startuje z gniazda

3 godziny temu, makinen napisał:

Jakoś idzie. Nawet nieźle. Czekam na żywiczne koła. 

Ciekawie się zapowiada , rozstrzygnąłeś już Maki jaki pojazd będziesz budować?

Stanowisko  FLW 100 z MG3

FLW 100 mit MG3Sensorkopf LAZ 200

FLW 100 mit MG3

5033_5045!02.jpg5033_5045!03.jpg

Sprawdź czy wersja którą budujesz ma zamontowaną z tylu nadwozia kamerę , pierwszy pojazd ma ich 3 , następny już 1

015g.jpgbw_gff_kl_2_eagle_iv-001.jpg

Rückblickkamera eines Militärfahrzeugs vom Typ Eagle V in Nahaufnahme

Afganistan

- Gepanzerte Radfahrzeuge der Bundeswehr Teil 2

Eagle IV 1 Batalionu Jegrów

urban1.023hgkr6.jpg?itok=74PJC3cK

Widać iż mamy nową modę na modułową zabudowę pojazdów , pancerna kazamata z przodu z tyłu ... na zyczenie klient

Enok

ACS Armoured Car Systems stellt LAPV Enok 7.5 vor

Dingo itp.

Atf Dingo Stock Photos - Free & Royalty-Free Stock Photos from Dreamstime

Edytowane przez bulik58
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Zawieszenie też ma kosmiczne. Hamulce przy mechanizmie różnicowym , a nie przy piastach...

Edytowane przez Lipstein
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, makinen napisał:

Jeszcze wersji nie wybrałem. Duńczyk odpadł. ENOK już jest dostępny, ale czekam na wersje używana przez KSK 

O ile dobrze pamiętam to Enok nie jest na bazie Eagla IV , choć palca bez sprawdzenia pod topór nie oddam bo jestem do niego przywiązany. Coś dorabiałeś , dokładałeś w modelu bo nie wiem czy to wina przekłamania obrazu ale mam odczucie iż niektóre części mają inny kolor jak reszta modelu.

Edytowane przez bulik58
  • 3 weeks later...
  • 6 months later...
Napisano
2 godziny temu, SnajperTBG napisał:

Jak tam temat?

Temat wygląda tak, że wpadły mi w ręce Caracal i Serval, więc MOWAG siedzi w szafie. Pewnie jeszcze chwilę posiedzi, bo teraz waham się pomiędzy JLTV, lub M-ATV GROM.