jachud3 Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października Tych gigazapadlisk na skrzydłach nie będziesz poprawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października (edytowane) Chodzi ci o te wklęśnięcia nad klapami? Dopiero teraz je zauważyłem. Spróbuję zaszpachliwać. Dzięki za zwrócenie uwagi Edytowane 10 Października przez Archangelraphael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 14 Października Autor Share Napisano 14 Października Zaszpachlowałem te zapadliska oraz je wyszlifowałem. Najpierw papierem 800 potem 1000 a na końcu 2000. Teraz nałożę Surfacera 1500 od Gunze i sprawdzę czy nie ma gdzieś niedociągnięć przy szpachlowaniu. Jeśli będzie trzeba to poprawię. Po szpachlowaniu: Po szlifowaniu: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 10 Listopada Autor Share Napisano 10 Listopada Model pokryłem Surfacerem 1200 od Gunze. Na górnym przejściu skrzydło kadłub z jednej strony linia podziału blach którą odtwarzałem po szpachlowaniu jest niestety nieco poszarpana. Nie będę tego poprawiał gdyż na dzień dzisiejszy nie posiadam wystarczających umiejętności i postanowiłem że tak zostawię. na przyszłość będę pamiętał żeby tam gdzie będę odtwarzał linię podziału używać szpachli epoksydowej bo ona się nie kruszy. Jeśli chodzi o spód modelu to przejście skrzydło-kadłub z przodu wygląda dobrze. Niestety na zdjęciach tego nie widać bo są trochę prześwietlone ale przejście skrzydło kadłub z tyłu jest nierównomierne i pofałdowane. Będę je jeszcze doszpachlowywał i doszlifowywał. Następnie jeszcze raz nałożę surfacera i jeśli wszystko będzie ok to przejdę do malowania finalnego modelu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 11 Listopada Autor Share Napisano 11 Listopada Zeszlifowałem Surfacer i nałożyłem szpachlę. Postaram się w tym tygodniu przeszlifować i ponownie nałożyć Surfacer. Dziękuję za like'i. To bardzo miłe z waszej strony że obserwujecie mój warsztat. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano Sobota o 17:45 Autor Share Napisano Sobota o 17:45 Dziś miałem trochę czasu na szlifowanie szpachli. Jest jeden ubytek który powtórnie drobną ilością szpachli i jeszcze raz przeszlifuję. Jutro jeśli się uda to znów nałożę Surfacera 1500 i zobaczę czy jest już gładko. Jak patrzyłem pod światło to wyglądało dobrze ale prawda wyjdzie na jaw po nałożeniu Surfacera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano Niedziela o 07:53 Share Napisano Niedziela o 07:53 Na zdjęciach jest dobrze. Czekam na kolejne etapy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano Niedziela o 18:41 Autor Share Napisano Niedziela o 18:41 Przepraszam was za nieporozumienie. Ja używam Surfacera 1200 a nie 1500. Nałożyłem dziś surfacera na Zero i jego śmigło oraz malowałem też inne projekty modelarskie surfacerem i farbą Gunze. Myślę że tym razem połączenie skrzydło kadłub jest zadowalające i nie będę go już poprawiał. Następny etap prac to malowanie modelu na kolory finalne i malowanie drobnicy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano Niedziela o 19:37 Share Napisano Niedziela o 19:37 Idź dalej, żeby nie utknąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano Niedziela o 20:18 Autor Share Napisano Niedziela o 20:18 Przez ostatnie 2 tygodnie pracowałem po 10h dziennie i jak wracałem do domu to byłem zbyt zmęczony żeby coś porobić a w weekendy miałem sprawy do załatwienia ale teraz 2 tygodnie będę pracował po 8 to będę miał trochę więcej czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano Niedziela o 21:20 Share Napisano Niedziela o 21:20 Podziwiam, że i tak Ci się chciało. Kibicuję dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MNR Napisano 23 godziny temu Share Napisano 23 godziny temu Quote malowałem też inne projekty modelarskie Brzmi intrygująco, będzie więcej galerii / warsztatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 10 godzin temu Autor Share Napisano 10 godzin temu Mam nadzieję że za odejście od tematu admin nie da mi bana. Więc odpowiadając na twoje pytanie MNR aktualnie buduję 3 modele. Pierwszy to ten Mitsubishi Zero, Drugi to F-16 D Ze starego zestawu Hasegawy z kalkomaniami od Italeri: A trzeci to druga z kolei figurka Adeptus Astartes Blood Angels Death Company: Dziś udało się dużo pomalować. Dzięki Zaruk za doping. Położyłem się na chwilę na łóżku i włączyłem Youtuba i zacząłem przysypiać ale przypomniałem sobie że liczysz na mnie i mnie dopingujesz i nabrałem sił do malowania. No i wstałem i poszedłem do piwnicy malować. Skończyłem nakładać lakier bezbarwny akrylowy na F-16 i jest on gotowy do nakładania washa, pomalowałem zasobnik zakłucający od F-16. Pomalowałem Elementy Adeptus Astartes. A z Zero to pomalowałem drobnicę, śmigło i cały model bazowym kolorem Hai-Iro. Dzięki Sjmport za polecenie tej farby od AK. Dobrze się nią malowało, nie glutowała tylko musze chyba jeszcze mocniej ją rozcieńczać. Tylko ciężko było po niej doczyścić aerograf ale się udało. Byłem też bardzo pozytywnie zszokowany jakością metalizera Gunze Super Metallic SM 208 Super Duraluminium. Zdjęcia nie oddają tego jak powalający jest efekt tego metalizera. Już wiem czego użyję gdy będę malował P-51 D Mustang. A jeśli chodzi o F-16 warsztatu nie będzie ale jeśli uznam że sam model jest akceptowalnie dobry to wrzucę galerię finalną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu Fajnie, że prace idą do przodu ale wolałbym, żebyś przede wszystkim się wysypiał. Bo to każdemu jest potrzebne, a modele mogą być na dalszym planie. Myślę, że jak spróbujesz malować innymi kolorami Gunze, to też będziesz mile zaskoczony. No i aerograf będzie łatwiej wyczyścić. Idę spać, dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 1 godzinę temu Autor Share Napisano 1 godzinę temu Dziękuję że się o mnie martwisz Zaruk ale spokojna twoja rozczochrana. Ja poprostu jak się położę i włączę jakiś podkast to nawet jak jestem wypoczęty to przysypiam. Zawsze się pilnuję żeby mieć co najmniej 7-8 godzin snu. Kiedyś na studiach jak sobie dorabiałem u taty w pracy to kompletnie zarwałem jedną nockę ucząc się do egzaminu i prawie zasnąłem na drugi dzień w pracy. Miałem szczęście że pracowałem u taty na dziale to jakoś pomógł mi to przetrwać ale powiedziałem sobie nigdy więcej zarywania nocek i teraz zawsze pilnuję żeby się wyspać. A co do tego F-16 D to galerii nie będzie ponieważ popełniłem w tym modelu poważny błąd mertoryczny. Niestety sprawdziłem to po fakcie i teraz nie da się tego naprawić. Mianowicie wkleiłem dyszę od silnika Pratt & Whitney a powinienem zamontować General Electric. Trudno. Z moim poziomem umiejętności nie dam rady tego naprawić ale to nauczka na przyszłość żeby dokładniej sprawdzać monografię do danego samolotu. Przy następnym F-16 nie popełnię tego błędu. A jeśli chodzi o farby Gunze to właśnie za ich pomocą pomalowałem tego F-16 D. I muszę przyznać że farby Gunze to jedne z moich ulubionych. Tylko że ja używam celulozowych a one strasznie śmierdzą. W następnych modelach wyprubuję serię aquos. Ona bodajże jest akrylowa i chyba nie powinna tak śmierdzieć. A co do zero to kupiłem sobie ostatnio A6M3 3A od Tamyi więc za jakiś czas będzie drugie Zero. Tylko tym razem w zielonym kamuflażu ktory najbardziej mi się podoba w tym samolocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi