Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Przedstawiam galerię drugiego ukończonego w tym roku modelu, którym jest McDD F-4J Phantom II w skali 1/48 zbudowanego z zestawu Italeri czyli starego ESCI. Zestaw stary z licznymi uproszczeniami charakterystycznymi dla zestawów lat 80. Model zwaloryzowany samodzielnie w obrębie kokpitów załogi, luków podwozia oraz dyszy silników. Kalkomanie HAD Models, malowanie farbami Mr. Hobby z serii H i C oraz Hataka z serii pomarańczowej.

IMG_7872.jpeg

IMG_7875.jpeg

IMG_7878.jpeg

IMG_7879.jpeg

IMG_7880.jpeg

IMG_7883.jpeg

IMG_7890.jpeg

IMG_7887.jpeg

IMG_7877.jpeg

Edytowane przez Staryfajter1954
  • Like 28
Napisano

Mam dużą słabość do starego Esci, a zwłaszcza do rodziny Phantomów. Model wyszedł ci super, wiem ile pracy musiałeś w niego włożyć. Podoba się bardzo :D

Napisano

No ładny model ale na zdjęciach to chyba chciałeś zaoszczędzić. :wojo:

Taki model I tylko 9 zdjęć.

• Like 1
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Endrju napisał:

No ładny model ale na zdjęciach to chyba chciałeś zaoszczędzić. :wojo:

Taki model I tylko 9 zdjęć.

Specjalnie dla Ciebie kilka fotek z budowy tego Phantoma :).

IMG_7894.jpeg

IMG_7888.jpeg

IMG_7887.jpeg

IMG_7890.jpeg

IMG_7886.jpeg

IMG_7900.jpeg

IMG_7901.jpeg

Edytowane przez Staryfajter1954
  • Like 7
  • Thanks 1
Napisano

Bardzo fajny model po Twoim "upgradzie". Wygląda naprawdę kozacko, tym bardziej, że ze zdjęć warsztatu widać standard lat dawno minionych. Ja pozbyłem się wszystkich F-4 Hasegaw, Italeri i Fujimi, skupiając się tylko na kolejnych wersjach z Fine Molds (wszystko w 1/72). Po nich widać jak technika projektowania i wykonywania modeli poszła lata świetlne do przodu.

Model w skali szkolnej 6+ !

• Thanks 1
Napisano
5 godzin temu, duju69 napisał:

Bardzo fajnie wykonany ten F-4. Jeśli można wiedzieć co to za żółte kabelki we wnękach podwozia, z czego je zrobiłeś ?

Te źółte kabelki to imitacje przewodów instalacji widocznych w łukach podwozia. Są to rozciągnięte nad ogniem kawałki ramek pozostałe mi po modelu samolotu F-104G Starfighter z zestawu Revell Monogram. 

Napisano
3 godziny temu, JJ62 napisał:

Bardzo fajny model po Twoim "upgradzie". Wygląda naprawdę kozacko, tym bardziej, że ze zdjęć warsztatu widać standard lat dawno minionych. Ja pozbyłem się wszystkich F-4 Hasegaw, Italeri i Fujimi, skupiając się tylko na kolejnych wersjach z Fine Molds (wszystko w 1/72). Po nich widać jak technika projektowania i wykonywania modeli poszła lata świetlne do przodu.

Model w skali szkolnej 6+ !

Zestawy Fine Molds są rewelacyjne. Mam jednego w wersji EJ i jest to najlepszy Phantom w 72. Jednak modele Hasegawy w 72 nie są złe i warto się nad nimi pochylić . Italeri niestety najsłabsze ze względu na wypukłe linie podziałowe ale ESCI niczego sobie chociaż to już zabytki. Ja przeszedłem na 48 i w tej skali czuję się najlepiej  :).

Napisano
6 godzin temu, Staryfajter1954 napisał:

Ja przeszedłem na 48 i w tej skali czuję się najlepiej  :)

Może masz i rację: oczy już nie te, pewność ręki itd. W końcu chyba te same pokolenie - 54-62. Ale jak tu zrezygnować z 72 jak nowe cudeńka wychodzą takie jak F-15 Fine Molds, który ponoć najlepszy ze wszystkich skal.  

• Like 1
Napisano
Godzinę temu, JJ62 napisał:

Może masz i rację: oczy już nie te, pewność ręki itd. W końcu chyba te same pokolenie - 54-62. Ale jak tu zrezygnować z 72 jak nowe cudeńka wychodzą takie jak F-15 Fine Molds, który ponoć najlepszy ze wszystkich skal.  

Masz rację jesteśmy w podobnym bo wieku chociaż jestem trochę młodszy (50 w listopadzie). Oczy niestety coraz słabsze i prace nad małymi detalami .stają się coraz trudniejsze… Dlatego świadomie zrezygnowałam z 72 mimo, że wychodzą

ciągle nowe i jeszcze nowsze. 48 jednak najlepiej na chwilę obecną najlepiej spełnia moje oczekiwania. 

Napisano
7 godzin temu, skarczu napisał:

Fajny F-4. Podoba mi się :super:.

Starałem się by wyglądał jak

najlepiej. Chyba się udało upodobnić ten wiekowy zestaw do zestawowi nowszej generacji.  Jak nie straszy wyglądem to ja już się z tego cieszę :).

• Like 1
Napisano
8 godzin temu, MAREK74 napisał:

Elegancko. Szacunek za wkład własny w taki stary model.

Teraz na warsztacie mam chyba jeszcze starszy model a mianowicie Mirage 2000C, którego Revell produkuje z form Monograma. Nacinam na powierzchni tego modelu linie z wypukłych a wklęsle oraz dodam od siebie trochę imitacji śrub mocyjących.