Staryfajter1954 Posted April 28, 2024 Share Posted April 28, 2024 (edited) Przedstawiam galerię drugiego ukończonego w tym roku modelu, którym jest McDD F-4J Phantom II w skali 1/48 zbudowanego z zestawu Italeri czyli starego ESCI. Zestaw stary z licznymi uproszczeniami charakterystycznymi dla zestawów lat 80. Model zwaloryzowany samodzielnie w obrębie kokpitów załogi, luków podwozia oraz dyszy silników. Kalkomanie HAD Models, malowanie farbami Mr. Hobby z serii H i C oraz Hataka z serii pomarańczowej. Edited April 28, 2024 by Staryfajter1954 28 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted April 29, 2024 Share Posted April 29, 2024 Mam dużą słabość do starego Esci, a zwłaszcza do rodziny Phantomów. Model wyszedł ci super, wiem ile pracy musiałeś w niego włożyć. Podoba się bardzo . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted April 29, 2024 Author Share Posted April 29, 2024 29 minut temu, barszczo napisał: Mam dużą słabość do starego Esci, a zwłaszcza do rodziny Phantomów. Model wyszedł ci super, wiem ile pracy musiałeś w niego włożyć. Podoba się bardzo . Dzięki :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted April 29, 2024 Share Posted April 29, 2024 No ładny model ale na zdjęciach to chyba chciałeś zaoszczędzić. Taki model I tylko 9 zdjęć. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted April 29, 2024 Author Share Posted April 29, 2024 (edited) 5 godzin temu, Endrju napisał: No ładny model ale na zdjęciach to chyba chciałeś zaoszczędzić. Taki model I tylko 9 zdjęć. Specjalnie dla Ciebie kilka fotek z budowy tego Phantoma :). Edited April 29, 2024 by Staryfajter1954 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted April 29, 2024 Share Posted April 29, 2024 Świetna sprawa . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boberm1 Posted April 29, 2024 Share Posted April 29, 2024 Boski!!! Chcę tak umieć!!! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted April 29, 2024 Share Posted April 29, 2024 Bardzo fajnie wygląda. Szacunek za własny wkład, w tak stary model :). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted April 29, 2024 Share Posted April 29, 2024 Podoba mi się 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duju69 Posted April 30, 2024 Share Posted April 30, 2024 Bardzo fajnie wykonany ten F-4. Jeśli można wiedzieć co to za żółte kabelki we wnękach podwozia, z czego je zrobiłeś ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ62 Posted April 30, 2024 Share Posted April 30, 2024 Bardzo fajny model po Twoim "upgradzie". Wygląda naprawdę kozacko, tym bardziej, że ze zdjęć warsztatu widać standard lat dawno minionych. Ja pozbyłem się wszystkich F-4 Hasegaw, Italeri i Fujimi, skupiając się tylko na kolejnych wersjach z Fine Molds (wszystko w 1/72). Po nich widać jak technika projektowania i wykonywania modeli poszła lata świetlne do przodu. Model w skali szkolnej 6+ ! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted April 30, 2024 Author Share Posted April 30, 2024 5 godzin temu, duju69 napisał: Bardzo fajnie wykonany ten F-4. Jeśli można wiedzieć co to za żółte kabelki we wnękach podwozia, z czego je zrobiłeś ? Te źółte kabelki to imitacje przewodów instalacji widocznych w łukach podwozia. Są to rozciągnięte nad ogniem kawałki ramek pozostałe mi po modelu samolotu F-104G Starfighter z zestawu Revell Monogram. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted April 30, 2024 Author Share Posted April 30, 2024 3 godziny temu, JJ62 napisał: Bardzo fajny model po Twoim "upgradzie". Wygląda naprawdę kozacko, tym bardziej, że ze zdjęć warsztatu widać standard lat dawno minionych. Ja pozbyłem się wszystkich F-4 Hasegaw, Italeri i Fujimi, skupiając się tylko na kolejnych wersjach z Fine Molds (wszystko w 1/72). Po nich widać jak technika projektowania i wykonywania modeli poszła lata świetlne do przodu. Model w skali szkolnej 6+ ! Zestawy Fine Molds są rewelacyjne. Mam jednego w wersji EJ i jest to najlepszy Phantom w 72. Jednak modele Hasegawy w 72 nie są złe i warto się nad nimi pochylić . Italeri niestety najsłabsze ze względu na wypukłe linie podziałowe ale ESCI niczego sobie chociaż to już zabytki. Ja przeszedłem na 48 i w tej skali czuję się najlepiej :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ62 Posted April 30, 2024 Share Posted April 30, 2024 6 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Ja przeszedłem na 48 i w tej skali czuję się najlepiej Może masz i rację: oczy już nie te, pewność ręki itd. W końcu chyba te same pokolenie - 54-62. Ale jak tu zrezygnować z 72 jak nowe cudeńka wychodzą takie jak F-15 Fine Molds, który ponoć najlepszy ze wszystkich skal. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted April 30, 2024 Author Share Posted April 30, 2024 Godzinę temu, JJ62 napisał: Może masz i rację: oczy już nie te, pewność ręki itd. W końcu chyba te same pokolenie - 54-62. Ale jak tu zrezygnować z 72 jak nowe cudeńka wychodzą takie jak F-15 Fine Molds, który ponoć najlepszy ze wszystkich skal. Masz rację jesteśmy w podobnym bo wieku chociaż jestem trochę młodszy (50 w listopadzie). Oczy niestety coraz słabsze i prace nad małymi detalami .stają się coraz trudniejsze… Dlatego świadomie zrezygnowałam z 72 mimo, że wychodzą ciągle nowe i jeszcze nowsze. 48 jednak najlepiej na chwilę obecną najlepiej spełnia moje oczekiwania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skarczu Posted May 1, 2024 Share Posted May 1, 2024 Fajny F-4. Podoba mi się . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted May 1, 2024 Author Share Posted May 1, 2024 7 godzin temu, skarczu napisał: Fajny F-4. Podoba mi się . Starałem się by wyglądał jak najlepiej. Chyba się udało upodobnić ten wiekowy zestaw do zestawowi nowszej generacji. Jak nie straszy wyglądem to ja już się z tego cieszę :). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAREK74 Posted May 4, 2024 Share Posted May 4, 2024 Elegancko. Szacunek za wkład własny w taki stary model. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted May 5, 2024 Author Share Posted May 5, 2024 8 godzin temu, MAREK74 napisał: Elegancko. Szacunek za wkład własny w taki stary model. Teraz na warsztacie mam chyba jeszcze starszy model a mianowicie Mirage 2000C, którego Revell produkuje z form Monograma. Nacinam na powierzchni tego modelu linie z wypukłych a wklęsle oraz dodam od siebie trochę imitacji śrub mocyjących. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts