Dudzio Posted May 21, 2024 Share Posted May 21, 2024 Czołem, mam przed sobą malowanie kilkunastu samolotów w skali 1/350 (amerykańce z Horneta - B25, SBD, TBD, F4F). Owiewki mają odlane w przezroczystym plastiku. Macie jakieś sposoby na malowanie na takich maleństwach "stelaża" oszklenia? Ze względu na skalę odpadają maski Przeglądałem troche youtube i żadnego fajnego poradnika nie znalazłem. Wielu modelarzy zostawia je niepomalowane, ale ten efekt nie za bardzo mi odpowiada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szydercza Gała Posted May 21, 2024 Share Posted May 21, 2024 Maskol. Tak robiłem w Langleju. Wszystko zależy od tego jak to jest odlane. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dudzio Posted May 22, 2024 Author Share Posted May 22, 2024 Maskol - przy owiewce z wyraznie zaznaczonymi krawedziami to dobry pomysł. Tylko czym go nakładać, bo dołączany pedzelek jest grubszy od całej części No i pytanie pozostaje aktualne dla samolocików, które są gorszej jakości i owiewkę mają gładką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radziu_82 Posted May 22, 2024 Share Posted May 22, 2024 11 godzin temu, Dudzio napisał: Tylko czym go nakładać, bo dołączany pedzelek jest grubszy od całej części Ja na drobne elementy maskol nakładam zaostrzoną wykałaczką. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted May 22, 2024 Share Posted May 22, 2024 A tak czysto teoretycznie (bo z taką drobnicą to nie pracowałem, więc proszę o wyrozumiałość), czy możliwe było by wytrasowanie/wyrycie linii i zapuszczenie ich czymś w rodzaju panel linera? Bo w tej skali malowanie konstrukcji chyba strasznie grube by wyszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laskonogi Posted June 2, 2024 Share Posted June 2, 2024 jak poszukasz to ktoś robił nawet fototrawionke owiewek i wnętrza w 350 ... chyba pod intrepida Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjakm Posted June 3, 2024 Share Posted June 3, 2024 W dniu 22.05.2024 o 22:32, Baas ArK napisał: A tak czysto teoretycznie (bo z taką drobnicą to nie pracowałem, więc proszę o wyrozumiałość), czy możliwe było by wytrasowanie/wyrycie linii i zapuszczenie ich czymś w rodzaju panel linera? Bo w tej skali malowanie konstrukcji chyba strasznie grube by wyszło. Jesli masz pewną rękę to ja bym po prostu spróbował super cienkim pędzlem. W tej skali nie będzie bardzo widać jeśli ci linia nie wyjdzie idealnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dudzio Posted June 3, 2024 Author Share Posted June 3, 2024 Tylko jaki rozmiar pędzla będzie tu odpowiedni No i ja mam wrażenie odwrotne - że w tej skali najmniejsza pomyłka będzie dużo bardziej widoczna niż w mniej wymagającej skali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjakm Posted June 3, 2024 Share Posted June 3, 2024 19 minut temu, Dudzio napisał: Tylko jaki rozmiar pędzla będzie tu odpowiedni No i ja mam wrażenie odwrotne - że w tej skali najmniejsza pomyłka będzie dużo bardziej widoczna niż w mniej wymagającej skali. Może coś takiego ? Znajdziesz na allegro lub u chińczyka 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cypis Posted June 4, 2024 Share Posted June 4, 2024 Są też takie cienkopisy z farbą , tylko to potrzebna pewna ręka. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szydercza Gała Posted June 4, 2024 Share Posted June 4, 2024 Chciałbym to zobaczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron Duke Posted June 4, 2024 Share Posted June 4, 2024 Eduard 1:350 malowany z ręki jeszcze przed retuszem. Trzy godziny mi to zajęło... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szydercza Gała Posted June 4, 2024 Share Posted June 4, 2024 Przy tych wypukłych ramkach zalatwilbys to o wiele szybciej maskolem nawet wliczając w to poprawki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts