Jump to content

Malowanie owiewek zespołu lotniczego 1/350

Dudzio
 Share

Recommended Posts

Czołem, mam przed sobą malowanie kilkunastu samolotów w skali 1/350 (amerykańce z Horneta - B25, SBD, TBD, F4F). Owiewki mają odlane w przezroczystym plastiku.

Macie jakieś sposoby na malowanie na takich maleństwach "stelaża" oszklenia? Ze względu na skalę odpadają maski 😉 Przeglądałem troche youtube i żadnego fajnego poradnika nie znalazłem. Wielu modelarzy zostawia je niepomalowane, ale ten efekt nie za bardzo mi odpowiada.

710RIy5ahAL.jpg

a92c5d754640764eee8a856e197cb967.jpg

Maskol - przy owiewce z wyraznie zaznaczonymi krawedziami to dobry pomysł. Tylko czym go nakładać, bo dołączany pedzelek jest grubszy od całej części 😅

No i pytanie pozostaje aktualne dla samolocików, które są gorszej jakości i owiewkę mają gładką.

A tak czysto teoretycznie (bo z taką drobnicą to nie pracowałem, więc proszę o wyrozumiałość), czy możliwe było by wytrasowanie/wyrycie linii i zapuszczenie ich czymś w rodzaju panel linera? Bo w tej skali malowanie konstrukcji chyba strasznie grube by wyszło.

• 2 weeks later...
W dniu 22.05.2024 o 22:32, Baas ArK napisał:

A tak czysto teoretycznie (bo z taką drobnicą to nie pracowałem, więc proszę o wyrozumiałość), czy możliwe było by wytrasowanie/wyrycie linii i zapuszczenie ich czymś w rodzaju panel linera? Bo w tej skali malowanie konstrukcji chyba strasznie grube by wyszło.

Jesli masz pewną rękę to ja bym po prostu spróbował super cienkim pędzlem. W tej skali nie będzie bardzo widać jeśli ci linia nie wyjdzie idealnie 

Tylko jaki rozmiar pędzla będzie tu odpowiedni 😉 No i ja mam wrażenie odwrotne - że w tej skali najmniejsza pomyłka będzie dużo bardziej widoczna niż  w mniej wymagającej skali.

19 minut temu, Dudzio napisał:

Tylko jaki rozmiar pędzla będzie tu odpowiedni 😉 No i ja mam wrażenie odwrotne - że w tej skali najmniejsza pomyłka będzie dużo bardziej widoczna niż  w mniej wymagającej skali.

Może coś takiego ? Znajdziesz na allegro lub u chińczyka 

IMG_7669.thumb.jpeg.e2cf7ea7a98b5cfdf8af4eacb1e294dc.jpeg

• Thanks 1