Dudzio Napisano 21 Maja Share Napisano 21 Maja Czołem, mam przed sobą malowanie kilkunastu samolotów w skali 1/350 (amerykańce z Horneta - B25, SBD, TBD, F4F). Owiewki mają odlane w przezroczystym plastiku. Macie jakieś sposoby na malowanie na takich maleństwach "stelaża" oszklenia? Ze względu na skalę odpadają maski Przeglądałem troche youtube i żadnego fajnego poradnika nie znalazłem. Wielu modelarzy zostawia je niepomalowane, ale ten efekt nie za bardzo mi odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Maja Share Napisano 21 Maja Maskol. Tak robiłem w Langleju. Wszystko zależy od tego jak to jest odlane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 22 Maja Autor Share Napisano 22 Maja Maskol - przy owiewce z wyraznie zaznaczonymi krawedziami to dobry pomysł. Tylko czym go nakładać, bo dołączany pedzelek jest grubszy od całej części No i pytanie pozostaje aktualne dla samolocików, które są gorszej jakości i owiewkę mają gładką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 22 Maja Share Napisano 22 Maja 11 godzin temu, Dudzio napisał: Tylko czym go nakładać, bo dołączany pedzelek jest grubszy od całej części Ja na drobne elementy maskol nakładam zaostrzoną wykałaczką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Maja Share Napisano 22 Maja A tak czysto teoretycznie (bo z taką drobnicą to nie pracowałem, więc proszę o wyrozumiałość), czy możliwe było by wytrasowanie/wyrycie linii i zapuszczenie ich czymś w rodzaju panel linera? Bo w tej skali malowanie konstrukcji chyba strasznie grube by wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca jak poszukasz to ktoś robił nawet fototrawionke owiewek i wnętrza w 350 ... chyba pod intrepida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjakm Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca W dniu 22.05.2024 o 22:32, Baas ArK napisał: A tak czysto teoretycznie (bo z taką drobnicą to nie pracowałem, więc proszę o wyrozumiałość), czy możliwe było by wytrasowanie/wyrycie linii i zapuszczenie ich czymś w rodzaju panel linera? Bo w tej skali malowanie konstrukcji chyba strasznie grube by wyszło. Jesli masz pewną rękę to ja bym po prostu spróbował super cienkim pędzlem. W tej skali nie będzie bardzo widać jeśli ci linia nie wyjdzie idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 3 Czerwca Autor Share Napisano 3 Czerwca Tylko jaki rozmiar pędzla będzie tu odpowiedni No i ja mam wrażenie odwrotne - że w tej skali najmniejsza pomyłka będzie dużo bardziej widoczna niż w mniej wymagającej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjakm Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca 19 minut temu, Dudzio napisał: Tylko jaki rozmiar pędzla będzie tu odpowiedni No i ja mam wrażenie odwrotne - że w tej skali najmniejsza pomyłka będzie dużo bardziej widoczna niż w mniej wymagającej skali. Może coś takiego ? Znajdziesz na allegro lub u chińczyka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca Są też takie cienkopisy z farbą , tylko to potrzebna pewna ręka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca Chciałbym to zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca Eduard 1:350 malowany z ręki jeszcze przed retuszem. Trzy godziny mi to zajęło... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca Przy tych wypukłych ramkach zalatwilbys to o wiele szybciej maskolem nawet wliczając w to poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi