Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No to tak. Ma być okręt, o taki :

pudełko.jpg

Farby wybrałem takie (plus biały)

farby2.jpg

farby1.jpg

Ma być woda, taka "entry level". O jak wyszło. Trochę chyba ciemne, ale jak rozjaśnie po wierzchu będzie ok?

image.png.dfdd41c6eb80cc3b63eafe350ba34b10.png

woda1.jpg

No i sam okręt. Takie ma paćki na razie. Z bliska widać, z daleka średnio. Na to pójdzie niebieski pasek. Pytanie, czy te szarości jeszcze rozjaśniać? 

okret1.jpg

Edytowane przez Klapouch
  • Like 3
Napisano
10 godzin temu, M.A.V. napisał:

ambitnie   :super:   powodzenia w budowie    :piwo:

jeśli nie znasz tego wątku - zajrzyj tutaj , może się coś przyda :

Tak, ale to robili kosmici. Ja bym chciał coś dla ludzi 😉

• Haha 1
Napisano

Chyba TY :haha:

To coś to nawet  zaczątek wody nie jest. Trzeba to przede wszystkim wyrzeźbić.  Debilnie prosta metodę na wodę pokazywałem ostatnio we wONtku o paznokciach.

Szary jest duzo za ciemny. Te ciapki to ma być co własciwie, marmurki? Na to są zdecydowanie zbyt mało kontrastowe i za duże. 

Napisano
28 minut temu, Szydercza Gała napisał:

Chyba TY :haha:

To coś to nawet  zaczątek wody nie jest. Trzeba to przede wszystkim wyrzeźbić.  Debilnie prosta metodę na wodę pokazywałem ostatnio we wONtku o paznokciach.

Szary jest duzo za ciemny. Te ciapki to ma być co własciwie, marmurki? Na to są zdecydowanie zbyt mało kontrastowe i za duże. 

w sensie glina gnieciona? OK, niech i tak będzie. 

Tak, marmurek. Zrobi się mniejszy, zobaczymy. Alternatywa z wątku kosmicznego to różno-odcieniowe (jest w ogóle takie słowo?) pasy wzdłuż bulajów? 

Napisano (edytowane)

Można i tak, Bartek tak zrobił, poodcinał różnymi kolorami kawałki pasów poszycia, a na to potem dał bazę. Krzychu robił Ślązaka i go po prostu trochę podcieniował i też było w pytę.

Jeżeli chcesz iść w glinę to pamiętaj zeby dać ją na coś twardego, wysychając sie kurczy i jak podstawa nie będzie dostatecznie sztywna, zrobi sie śmigło.

Edytowane przez Szydercza Gała
  • Thanks 1
Napisano
W dniu 31.05.2024 o 09:34, Szydercza Gała napisał:

Debilnie prosta metodę na wodę pokazywałem ostatnio we wONtku o paznokciach.:haha:

Efekt, jak pisałem, świetny. A jak go osiągnąć? 

Napisano

Tak jak pisałem. Glina na sztywną podstawę paluchami ugniatasz kształt głównych fal, potem dentystyczną kulą wygniatasz w miękkiej jeszcze glinie małe falki i tyle. Zostawiasz na 2-3 dni żeby wyschło.  Potem kolor, gesty liquitex ze dwie warstwy, rzadki liquitex. Na koniec jakaś pianka i szlus.

Napisano

Dzięki, jeśli pisałeś to przegapiłem, sorki.

11 minut temu, Szydercza Gała napisał:

Potem kolor, gesty liquitex ze dwie warstwy, rzadki liquitex. Na koniec jakaś pianka i szlus.

Ten liquitex to farba/tusz? Nigdy nie stosowałem, czy w sprzedaży są gęste i rzadkie, czy też samemu się rozcieńcza?

Napisano
9 minut temu, zaruk napisał:

Dzięki, jeśli pisałeś to przegapiłem, sorki.

Ten liquitex to farba/tusz? Nigdy nie stosowałem, czy w sprzedaży są gęste i rzadkie, czy też samemu się rozcieńcza?

Właśnie. Glinkę już kupiłem ale o liquitex pierwsze słyszę. Jeszcze lakiery bezbarwne mają. 

Napisano

To żel. Podejrzewam, że podobny do tych których użyłem na Flowerce:

DSC_8305.JPG

Napisano

To nie są żele  tylko akrylowe medium i zaje..scie błyszczący lakier. Wszystko to było walcowane na wszystkie strony w obu projekcikach....

Messenger_creation_1bf946f8-8fea-4e82-953f-8ab27c8354ee.png

Messenger_creation_08d6f409-aab4-41d8-b86a-20882e147010.png

• Thanks 3
Napisano

Przejrzałem wątek manikiurystyczny i, mimo że zdarza mi się ze zrozumieniem przeczytać Superaka, nie znalazłem słowa na temat sposobu przygotowania wody.

Jestem w stanie zrozumieć, że chcesz tę metodę utrzymać w tajemnicy. Szkoda. Chciałem sobie zrobić taką małą wodę na podstawce. Bez modelu. Patrzyłbym i myślał o wakacjach nad Adriatykiem.

• Confused 1
Napisano

Gdybym chciał utrzymać coś w tajemnicy, to wstawiłbym galerie gotowego i nie odpowiadał na Wasze pytania :haha:

U mnie dałem zdjęcie i odpowiedziałem na pomocnicze pytanie Micha. Tu w tym wątku opisałem całość krok po kroku, co jeszcze Ci potrzebne? 2 godzinny wykład ze slajdami o czymś co zajmuje przysłowiowe 5 minut?

Napisano

Chyba nie zrozumieliśmy się.

Z sympatią pisałem, nie mogę znaleźć informacji na temat tej wody, ale już odpuszczam.

• Haha 1
Napisano

No i nie podobasz mi się …. Chyba zrobię więcej tych „pasemek” względnie przejadę wszystko jakimś pośrednim kolorkiem a to co jest uznam za „preszejding”

IMG_2135.jpeg

IMG_2134.jpeg

Napisano
20 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

To nie są żele  tylko akrylowe medium i zaje..scie błyszczący lakier. Wszystko to było walcowane na wszystkie strony w obu projekcikach....

Messenger_creation_1bf946f8-8fea-4e82-953f-8ab27c8354ee.png

Messenger_creation_08d6f409-aab4-41d8-b86a-20882e147010.png

To ja jeszcze chwilę powalcuję, jeśli pozwolisz. Czym się charakteryzuje medium? Ja sobie ten żel średni rozcieńczam dość mocno wodą i on przyjemnie wygładza róźne nierówności fal. Gęstym "kitem" operuję dość rzadko, ale też ma swoje miejsce. A medium - ki czort?

Napisano

Gęste robi głębokość,  ma mniej więcej konsystencję wikolu,takiego raczej rzadkiego. Bez tego sam połysk nie robi roboty, woda jest płaska i wygląda właśnie jak pomalowana. Tego co masz nie znam, więc może da się tym zrobić taki sam efekt. Z resztą co się mnie pytacie, ja tego nie wymyśliłem tylko stosuje. To zdaję się są patenty Chrisa Flodberga, przynajmniej te liquitexy on używa...

• Thanks 1
Napisano

Możesz też podkreślić kontrast na kaflach. Cała technologia z Marsa to; kONtownik, rozumISZ, z dwóch kawałków taśmy maskującej, dysza 0,3 lub 0,2, dobrze rozcieńczona farba oraz kompresor ze zbiornikiem, rozumISZ, wyrównawczym. No i dużo cierpliwości.

mgm.jpg.321d818913d13992c77d77f195f29003.jpg

• Like 1
Napisano
9 minut temu, Lipa napisał:

Możesz też podkreślić kontrast na kaflach. Cała technologia z Marsa to; kONtownik, rozumISZ, z dwóch kawałków taśmy maskującej, dysza 0,3 lub 0,2, dobrze rozcieńczona farba oraz kompresor ze zbiornikiem, rozumISZ, wyrównawczym. No i dużo cierpliwości.

mgm.jpg.321d818913d13992c77d77f195f29003.jpg

Ha, zupełnie o nim zapomniałem :haha:

Ostatecznie to akurat wyszło bardzo fajnie po bazie :super:

Napisano

W tzw międzyczasie zrobiłem wodę z glinki. W sensie rzeźbę wody. Zużyłem połowę opakowania. Jak z tego wyjdzie coś dobrego to zeżre drugą połowę 😕

IMG_2157.jpeg

Napisano

Czemu nie popatrzysz na fale Szyderczej Gały, albo innych dobrych modelarzy? Poszukaj prac Chrisa Flodberga, albo naYT Blue Ocean Studio. Na Britmodellerze bardzo fajnym twórcą jest Robgizlu. W innym wątku na naszym forum jeden z kolegów zadał siebie trudu zebrania do kupy różnych porad i ciekawych warsztatow. Te Twoje to jakieś wielkie i wysokie za to bardzo krótkie bałwany, a w dodatku przy krawędziach się z nimi robi coś dziwnego- jak rozgniecione na formie ciasto.