Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem o jakim filmie mowisz. Grubawo, najlepiej wzdłuż fal. Gdyby robiły sie bąble, przebijaj igłą. Po dwóch warstwach daj foto.

• Thanks 1
  • 3 weeks later...
Napisano

No i się wróciło, czas się brać za robotę. Dwie warstwy, raczej problemy były z “mazami” niż bąblami. Efekt próbowałem na zdjęciach uchwycić. Taka “mokrość”. 

IMG_2360.jpeg

IMG_2362.jpeg

• Like 1
Napisano

Dlatego pisałem WZDŁUŻ fal a nie w poprzek jak zrobiłeś. W sensie nie z kierunku wiatru tylko wzdłuż grzebietów fal, Przy takim malowaniu te linie od pędzla znikają..... Jeszcze raz. Popatrz jak to wyszło w Gwieździe Śmierci.

Napisano

Dobra, niech sobie wysycha. Ta woda z gwiazdy śmierci to prawie jak zalana tym specyfikiem wygląda. Ja nakładałem dość cienkie warstwy. Teraz pojachałem grubiej, zobaczymy jak wyschnie. 

Napisano

Na Gwiezdzie są 2 warstwy gęstego i 2 warstwy rzadkiego. Nie przyciskaj pedzla. Nabierz sporo i po prostu przejedź z kierunkiem grzbietow fal. Będzie tego tyle że powinno samo się wygładzić . Tak samo z rzadkim.

Napisano

Aż zazdrość bierze, jak ładnie to wychodzi.

Napisano

No i po 2 warstwach rzadkiego wygląda tak. Wydaje się być ok. 

Ostatnie zdjęcie do porównania ze stanem wyjściowym - dla przestrogi i wyciągnięcia wniosków. 

IMG_2372.jpeg

IMG_2371.jpeg

IMG_2373.jpeg

• Like 3
Napisano
4 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

ZUCH. 

Można?

Jak widać można. Teraz okręt. Popracuje nad kaflami. Może walnę kilka w odcieniach niebieskiego i zielonego 

Napisano

Naszła mnie taka refleksja. Malowałem i maziałem to moje morze piękne i wszystko świetnie. ALE. Namaziałem to tu to tak za dużo i przez to zaburzyłem wycięcie na okręt. Zastanawiam się czy watą skoryguje te dziury czy muszę jednak dorobić kawałek kadłuba (oby nie !)

IMG_2376.jpeg

IMG_2375.jpeg

IMG_2374.jpeg

Napisano (edytowane)

Możesz podciąć podstawkę nożem, To jest gumowate i można spokojnie ciąć. Pamietaj tylko żebyś dobrze przeciął zanim pociągniesz, żebyś nie zdjął tego jak skóry z parówki :haha:

co mniejsze szczeliny zaklajstrują się jak go wlepisz wikolem i tak potem mozna to zamaskować watową pianą. Proponowałbym jednak trochę podciąć, żeby ładniej siadł i tylko wykańczać wikolem.

To i tak pieśń przyszłości, kadłub musi być w pełni pomalowany, obity i obrdzewiony zanim go wsadzisz w ten kisiel. Nadbudówki i to co tam jest na kadłubie możesz pomalować osobno i instalować na kadłubue w wodzie później, ale kadłub wsadzany w wodę musi być już na gotowo.

Edytowane przez Szydercza Gała
Napisano (edytowane)

Pierwszy strzał. Nie jestem zadowolony. Pytanie czy próbować wyciągnąć czy zmywać. Przede wszystkim panele trzeba było zrobić równe i cieniować jak pokazał @Lipa. Mazanie ich różnymi kolorami mi się nie sprawdziło. 

IMG_2384.jpeg

Edytowane przez Klapouch
Napisano

Ja bym zmył i zastosował METODĘ, ewentualnie  metodę kolegi @Lipa , ale najpierw natrysnąłbym same pasy poszycia tak jak zrobiliśmy to wszyscy chyba w projekciku.....

Napisano

No to po kolei. Krok po kroku. Zrobione poszycie - pierwszy etap. Po maskowaniu podkład “500”  szary, potem czarny, potem bez maskowania całość białym. No i mamy jakieś sekcje. Teraz cieniowanie kawałków. Względnie ołówkiem delikatnie zaznaczyć podział 

IMG_2392.jpeg

IMG_2391.jpeg

• Sad 1
Napisano
W dniu 11.02.2019 o 22:33, Super_Hans napisał:

Kujawiak mały ale knąbrny. Trzeba go było wyprowadzić na gładko i kindersztuby nauczyć skoro razem z innymi ma się ludzIOM pokazać.

Wobec czego pasem mu się dostało po kadłubie.  :mrgreen:

Żeby było łatwiej, wypukłe są oczywiście na linii bulajów.  Na szczęście całość bez skrawka papieru ściernego. Okapniki ocalały.

Jak to powinno wyglądać to wiadomo:

33190147038_81769f4dab_o.jpg

A tak mi wyszło:

32123531997_7c61c73f2a_o.jpg

33190146778_9db45668fe_o.jpg

33190146888_a79b7a1100_o.jpg

W dniu 10.04.2019 o 22:39, Szydercza Gała napisał:

ZUCH!!!! 

Nie dość że kolejny Krakowiaczek, to jeszcze każdy w innym kamo. Mój FETYSZ właśnie zakończył etap kolorów bazowych i się zalakierował. Po świętach zacznęolejowe oszÓstFA...

32639358347_c3315569e6_o.jpg

46857978894_a33b9b3b8b_o.jpg

40615819383_ca59ae4e1e_o.jpg

40615819333_6873b994a2_o.jpg

32639358407_83345118b2_o.jpg

46857978934_54c98f00c4_o.jpg

Tu se pozor, a potem idź do kąta i poważnie się nad sobą zastanów :haha:

Napisano

Widzę. Te wcześniejsze kafelki, które zrobiłem były szerokie na 2mm. Dlatego wydawało mi się, że panele też takiej szerokości będą OK. Z drugiej strony 1mm są zbyt wąskie - trzeba się spotkać w połowie. 

Dobrze, że kadłub prosty, to i zmywa się łatwo. 

Napisano

Jeszcze jedno mycie i plastik się rozpuści 

Jest trochę inaczej ale ja mam “płytszy” kadłub. 

na to pójdą kafelki i się zobaczy co dalej. 

IMG_2397.jpeg

IMG_2396.jpeg