Klapouch Napisano 30 Maja Share Napisano 30 Maja (edytowane) No to tak. Ma być okręt, o taki : Farby wybrałem takie (plus biały) Ma być woda, taka "entry level". O jak wyszło. Trochę chyba ciemne, ale jak rozjaśnie po wierzchu będzie ok? No i sam okręt. Takie ma paćki na razie. Z bliska widać, z daleka średnio. Na to pójdzie niebieski pasek. Pytanie, czy te szarości jeszcze rozjaśniać? Edytowane 30 Maja przez Klapouch 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Maja Share Napisano 30 Maja ambitnie powodzenia w budowie jeśli nie znasz tego wątku - zajrzyj tutaj , może się coś przyda : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 31 Maja Autor Share Napisano 31 Maja 10 godzin temu, M.A.V. napisał: ambitnie powodzenia w budowie jeśli nie znasz tego wątku - zajrzyj tutaj , może się coś przyda : Tak, ale to robili kosmici. Ja bym chciał coś dla ludzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja Chyba TY To coś to nawet zaczątek wody nie jest. Trzeba to przede wszystkim wyrzeźbić. Debilnie prosta metodę na wodę pokazywałem ostatnio we wONtku o paznokciach. Szary jest duzo za ciemny. Te ciapki to ma być co własciwie, marmurki? Na to są zdecydowanie zbyt mało kontrastowe i za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 31 Maja Autor Share Napisano 31 Maja 28 minut temu, Szydercza Gała napisał: Chyba TY To coś to nawet zaczątek wody nie jest. Trzeba to przede wszystkim wyrzeźbić. Debilnie prosta metodę na wodę pokazywałem ostatnio we wONtku o paznokciach. Szary jest duzo za ciemny. Te ciapki to ma być co własciwie, marmurki? Na to są zdecydowanie zbyt mało kontrastowe i za duże. w sensie glina gnieciona? OK, niech i tak będzie. Tak, marmurek. Zrobi się mniejszy, zobaczymy. Alternatywa z wątku kosmicznego to różno-odcieniowe (jest w ogóle takie słowo?) pasy wzdłuż bulajów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja (edytowane) Można i tak, Bartek tak zrobił, poodcinał różnymi kolorami kawałki pasów poszycia, a na to potem dał bazę. Krzychu robił Ślązaka i go po prostu trochę podcieniował i też było w pytę. Jeżeli chcesz iść w glinę to pamiętaj zeby dać ją na coś twardego, wysychając sie kurczy i jak podstawa nie będzie dostatecznie sztywna, zrobi sie śmigło. Edytowane 31 Maja przez Szydercza Gała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca W dniu 31.05.2024 o 09:34, Szydercza Gała napisał: Debilnie prosta metodę na wodę pokazywałem ostatnio we wONtku o paznokciach. Efekt, jak pisałem, świetny. A jak go osiągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca Tak jak pisałem. Glina na sztywną podstawę paluchami ugniatasz kształt głównych fal, potem dentystyczną kulą wygniatasz w miękkiej jeszcze glinie małe falki i tyle. Zostawiasz na 2-3 dni żeby wyschło. Potem kolor, gesty liquitex ze dwie warstwy, rzadki liquitex. Na koniec jakaś pianka i szlus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca Dzięki, jeśli pisałeś to przegapiłem, sorki. 11 minut temu, Szydercza Gała napisał: Potem kolor, gesty liquitex ze dwie warstwy, rzadki liquitex. Na koniec jakaś pianka i szlus. Ten liquitex to farba/tusz? Nigdy nie stosowałem, czy w sprzedaży są gęste i rzadkie, czy też samemu się rozcieńcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 1 Czerwca Autor Share Napisano 1 Czerwca 9 minut temu, zaruk napisał: Dzięki, jeśli pisałeś to przegapiłem, sorki. Ten liquitex to farba/tusz? Nigdy nie stosowałem, czy w sprzedaży są gęste i rzadkie, czy też samemu się rozcieńcza? Właśnie. Glinkę już kupiłem ale o liquitex pierwsze słyszę. Jeszcze lakiery bezbarwne mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca To żel. Podejrzewam, że podobny do tych których użyłem na Flowerce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca To nie są żele tylko akrylowe medium i zaje..scie błyszczący lakier. Wszystko to było walcowane na wszystkie strony w obu projekcikach.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca Przejrzałem wątek manikiurystyczny i, mimo że zdarza mi się ze zrozumieniem przeczytać Superaka, nie znalazłem słowa na temat sposobu przygotowania wody. Jestem w stanie zrozumieć, że chcesz tę metodę utrzymać w tajemnicy. Szkoda. Chciałem sobie zrobić taką małą wodę na podstawce. Bez modelu. Patrzyłbym i myślał o wakacjach nad Adriatykiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca Gdybym chciał utrzymać coś w tajemnicy, to wstawiłbym galerie gotowego i nie odpowiadał na Wasze pytania U mnie dałem zdjęcie i odpowiedziałem na pomocnicze pytanie Micha. Tu w tym wątku opisałem całość krok po kroku, co jeszcze Ci potrzebne? 2 godzinny wykład ze slajdami o czymś co zajmuje przysłowiowe 5 minut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca Chyba nie zrozumieliśmy się. Z sympatią pisałem, nie mogę znaleźć informacji na temat tej wody, ale już odpuszczam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca Dobra nie ma co robić tu chlewu, PW na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 2 Czerwca Autor Share Napisano 2 Czerwca No i nie podobasz mi się …. Chyba zrobię więcej tych „pasemek” względnie przejadę wszystko jakimś pośrednim kolorkiem a to co jest uznam za „preszejding” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca Więcej tych kafli, ocywiscid ze potem bedziesz to gasił właściwymi kolorami, to jest preszejd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca 20 godzin temu, Szydercza Gała napisał: To nie są żele tylko akrylowe medium i zaje..scie błyszczący lakier. Wszystko to było walcowane na wszystkie strony w obu projekcikach.... To ja jeszcze chwilę powalcuję, jeśli pozwolisz. Czym się charakteryzuje medium? Ja sobie ten żel średni rozcieńczam dość mocno wodą i on przyjemnie wygładza róźne nierówności fal. Gęstym "kitem" operuję dość rzadko, ale też ma swoje miejsce. A medium - ki czort? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca Gęste robi głębokość, ma mniej więcej konsystencję wikolu,takiego raczej rzadkiego. Bez tego sam połysk nie robi roboty, woda jest płaska i wygląda właśnie jak pomalowana. Tego co masz nie znam, więc może da się tym zrobić taki sam efekt. Z resztą co się mnie pytacie, ja tego nie wymyśliłem tylko stosuje. To zdaję się są patenty Chrisa Flodberga, przynajmniej te liquitexy on używa... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca Możesz też podkreślić kontrast na kaflach. Cała technologia z Marsa to; kONtownik, rozumISZ, z dwóch kawałków taśmy maskującej, dysza 0,3 lub 0,2, dobrze rozcieńczona farba oraz kompresor ze zbiornikiem, rozumISZ, wyrównawczym. No i dużo cierpliwości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca 9 minut temu, Lipa napisał: Możesz też podkreślić kontrast na kaflach. Cała technologia z Marsa to; kONtownik, rozumISZ, z dwóch kawałków taśmy maskującej, dysza 0,3 lub 0,2, dobrze rozcieńczona farba oraz kompresor ze zbiornikiem, rozumISZ, wyrównawczym. No i dużo cierpliwości. Ha, zupełnie o nim zapomniałem Ostatecznie to akurat wyszło bardzo fajnie po bazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 5 Czerwca Autor Share Napisano 5 Czerwca W tzw międzyczasie zrobiłem wodę z glinki. W sensie rzeźbę wody. Zużyłem połowę opakowania. Jak z tego wyjdzie coś dobrego to zeżre drugą połowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca Czemu nie popatrzysz na fale Szyderczej Gały, albo innych dobrych modelarzy? Poszukaj prac Chrisa Flodberga, albo naYT Blue Ocean Studio. Na Britmodellerze bardzo fajnym twórcą jest Robgizlu. W innym wątku na naszym forum jeden z kolegów zadał siebie trudu zebrania do kupy różnych porad i ciekawych warsztatow. Te Twoje to jakieś wielkie i wysokie za to bardzo krótkie bałwany, a w dodatku przy krawędziach się z nimi robi coś dziwnego- jak rozgniecione na formie ciasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 5 Czerwca Autor Share Napisano 5 Czerwca Co bym nie robił ciągle wygląda jak ciasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi