skarczu Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca Analizuję, analizuję i jestem coraz bliżej decyzji o zakupie. Męczą mnie jednak te okienka i kalkomania. Na powyższym zdjęciu przez okienka widać czerwoną siatkę. Tak sobie myślę, że gdyby wkleić ją od środka, stała by się ogranicznikem dla wklejenia okienek od zewnątrz. Ma ktoś może jakieś zdjęcie przestrzeni ładunkowej, gdzie widać taką siatkę? Z czego by ją wykonać? Jakąś fototrawionka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca To są takie siedziska: Eduard robi coś takiego do C-130 np: https://www.eduard.com/eduard/photo-etched-parts/photo-etched-set/aircraft/1-72/c-130h-cargo-seatbelts-1-72.html Ale czy to będzie pasować to nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca 45 minut temu, skarczu napisał: Ma ktoś może jakieś zdjęcie przestrzeni ładunkowej, gdzie widać taką siatkę? Kilka mam - te są zrobione przeze mnie, ale można w necie znaleźć lepsze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca 2 godziny temu, lord_karton napisał: To są takie siedziska: Eduard robi coś takiego do C-130 np: https://www.eduard.com/eduard/photo-etched-parts/photo-etched-set/aircraft/1-72/c-130h-cargo-seatbelts-1-72.html Ale czy to będzie pasować to nie wiem. Ale to kolejna stówka dochodzi... Myślałem tylko o jakiejś siatce pomalowanej na czerwono. Poza tym luk ładunkowy zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca To może spróbować ploterem wyciąć taka kratkę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca 5 minut temu, zenek_65 napisał: To może spróbować ploterem wyciąć taka kratkę, Oczko tej siatki ma ok. 15 cm, a taśma jakieś 5 cm. Czy są takie plotery i czy warto się bawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca 23 minuty temu, giberes napisał: Czy są takie plotery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca Spokojnie da się to wyciąć. Ostatnio wycinałem maski - romby 1x0,5. W tym przypadku trzeba zastanowić się nad materiałem w jakim to by wykonać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca (edytowane) 6 godzin temu, skarczu napisał: Jakąś fototrawionka?? Nie namawiam do kupowania (sam bym tego zestawu nie kupił zapewne ) po prostu przypomniało mi się, że Edek coś tam ma gotowego. A co do tych siatek to potrzebne są taśma maskująca papierowa, ostry nożyk i czerwona farba. Zapewne wszystko masz. Kawałek taśmy pomaluj na czerwono, potnij na paseczki, posklejaj w siateczkę i już. Na czerwono można też pomalować to po sklejeniu. Aby to jakoś się razem trzymało, pewnie bym sklejał (podpatrzone z oryginału) na drucie tak, żeby się to wszystko nie zwijało i nie plątało. A idąc na zupełną łatwiznę to można te firanki zrobić z kawałka firanki Edytowane 7 Czerwca przez lord_karton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca Tak oglądam, macam od rana ramki z częściami i mam wrażenie, że plastik kadłuba jest inny niż pozostałe elementy- ciut bardziej miękki. Brakuje na kadłubie i na kesonach kilku paneli, m.in. awioniki przy podwoziu przednim. Co ciekawe w jednym przypadku zaznaczono zamki wnęk a zapomniano zaznaczyć same panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca 5 godzin temu, giberes napisał: Oczko tej siatki ma ok. 15 cm, a taśma jakieś 5 cm. Czy są takie plotery i czy warto się bawić? No to czekam na śmiałka który to zrobi . 5 cm w 72 to ok 0.069cm a 15 cm to 0.20 cm. Powodzenia ! A i należy pamiętać o wierności, jakiej oczekujecie od producenta. Modelarze, przestańcie szukać dziury w całym i bieżcie się do roboty ! Te szyby można podkleić choćby taśmą samoprzylepną, jeśli nie otwieramy modelu. W innym przypadku nie ma problemu, otwarty przedział ładunkowy pozwala na przytrzymanie wklejanego elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca 11 godzin temu, skarczu napisał: nne zdjęcie, gdzie szachownicą na stateczniku brak. Zgadza się. Szachownice domalowali później, bo ich brak był niezgodny z kwitami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca (edytowane) 1 godzinę temu, kopernik napisał: No to czekam na śmiałka który to zrobi . 5 cm w 72 to ok 0.069cm a 15 cm to 0.20 cm. Powodzenia ! 0,2cm to 2mm, 0,069cm to 0,7 mm - są taśmy maskujące o takich szerokościach, więc z przy dużej dozie cierpliwości i odpowiednim patencie (nic w powietrzu, wszystko na szablonie) jest to spokojnie do zrobienia - nawet plecione Tylko kwestia czy ktoś będzie chciał dołożyć sporo dodatkowej, finalnie niewidocznej, pracy, do tego ogromu, jaki go czeka przy budowie modelu z tego mydła co dał producent Edytowane 7 Czerwca przez Wojtu204 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca 13 godzin temu, lord_karton napisał: Eduard robi coś takiego do C-130 np: https://www.eduard.com/eduard/photo-etched-parts/photo-etched-set/aircraft/1-72/c-130h-cargo-seatbelts-1-72.html Ale czy to będzie pasować to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca Tak ten konkretny produkt z tym konkretnym numerem katalogowym nie jest już dostępny. Tak jak pisałem, był to przykład. Są inne takie same np.: Cat.No.: 73796. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca 23 godziny temu, Grzes napisał: Zgadza się. Szachownice domalowali później, bo ich brak był niezgodny z kwitami. A tu potwierdzenie na fotce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca 27 minut temu, zenek_65 napisał: Fajne ujęcie. W pierwszej chwili wydawać by się mogło, że szachownic brak i na górnej powierzchni skrzydeł. Wprawne oko jednak je znajdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca Taki szybki test, wymiary wg tego, co podał giberes, ale... patrząc na zdjęcia, to proporcje szerokości taśmy do otworu powinny raczej wynosić 1:2 a nie 1:3, tak na moje oko Dwa pierwsze zdjęcia to wersja do "oglądania przez okno" z lepszego papieru do drukarek, dwa następne to wersja "pełna" z bibułki papierosowej. Malowane pędzlem farbą Vallejo stąd te pourywane górne taśmy. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 11 Czerwca Share Napisano 11 Czerwca Pytanie do posiadających model, czy dobrze "odczytałem" poniższe wymiary ze zdjęcia Kolegi mysiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 12 Czerwca Share Napisano 12 Czerwca Wymiary okienek się zgadzają, tylko nie są rozstawione na długości 140 tylko 137[mm] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 13 Czerwca Share Napisano 13 Czerwca W dniu 6.06.2024 o 00:13, pmroczko napisał: Po co robić np. drzwi śmigłowca z wklejanym oknem, lepiej całe drzwi zrobić przezroczyste - dopiero nieliczni na to wpadli. - w tym Aeroplast, jak zrobił swojego Huey'a. Moim zdaniem jedne z lepszych drzwi jeśli idzie o wygodę robienia i waloryzowania, nawet mimo tej dziwacznej faktury i faktu że to właśnie model z lat 80-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Czerwca Share Napisano 13 Czerwca 3 godziny temu, kret69 napisał: Aeroplast, jak zrobił swojego Huey'a Wręcz można by powiedzieć, że ten zestaw się opłaca kupić dla tych drzwi Jak pisałem, dziwi mnie, że to rozwiązanie tak wolno się przebija do świadomości projektantów zestawów... Zwłaszcza, że wklejane okienka prawie nigdy nie chcą pasować. Pozdrawiam Paweł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 19 Czerwca Share Napisano 19 Czerwca Testowe "wycinanki" 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca (edytowane) Do poprawy jeszcze szerokość taśm (powinny być trochę szersze) i porobienie "zniekształceń" bo trochę nienaturalnie to teraz wygląda. Potrzebował bym dwóch wymiarów modelu, żeby dopasować wersję nr 2- odległość dolnej lub górnej krawędzi okna od podłogi oraz jej szerokość. Wersja nr 1 do "zasłonięcia" okien: Wersja nr 2, "bez świecenia latarką do środka" Edytowane 23 Czerwca przez Soris 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca No, powiem że fajna robota . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi