Lipstein Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października Malowanie i wstępne syfienie jak zawsze pierwsza klasa. O błoto w finale jestem spokojny. Pierwsza para kół nie miała gumowych bandaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 1 Października Autor Share Napisano 1 Października 12 minut temu, Lipstein napisał: Pierwsza para kół nie miała gumowych bandaży? To w sumie dobre pytanie, ich ausf J ma wszystkie koła gumowe ale widzę że niektóre jagdpanzery mają stalowe koła z przodu, więc może coś związane z rozkładem masy? Nie wymienię ich już, ale mogę zrobić te stalowe jako nówki - wymienione przy dostosowywaniu czołgu pod nową wieżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października Brak gumowych bandaży wynikało bardziej z deficytów surowcowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października 59 minut temu, produdi napisał: Brak gumowych bandaży wynikało bardziej z deficytów surowcowych. Ale też z większego nacisku na przód kadłuba w jagdpanzerach i większego zużywania się deficytowego kauczuku,stąd stosowanie kół stalowych w przednich wóżkach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października Mnie się podoba. Te kolory kamuflażu fajne. Co to za farby/ mieszanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 1 Października Autor Share Napisano 1 Października 49 minut temu, Konrad-Ciba napisał: Mnie się podoba. Te kolory kamuflażu fajne. Co to za farby/ mieszanki? DG: ochra+czarny brąz+biały na przemian z khaki+biały, na brązowym podkładzie, zielony to bodajże ochra z niebieskim, brąz to jakaś mieszanka rdzawych i czekolady. Kilka coraz jaśniejszych warstw. Nie wzoruj się, to są losowe mieszanki farb tak żeby tylko z grubsza przypominało docelowe kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 2 Października Autor Share Napisano 2 Października Tak dla odmiany wziąłem się za załogantów. Mechanik w kombinezonie, w kamuflażu Leibermuster, raczej niemożliwe, ale nie mam nic w kolejce na czym mógłbym go użyć a że bardzo chcę go zrobić to będzie tutaj. Na początek naszkicowałem czarne plamy jako że są najbardziej widoczne i pomogą rozmieścić resztę kolorów, na koniec zrobię je porządniej. Oficer w zwykłym czarnym mundurze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 2 Października Share Napisano 2 Października Całkowita fantazja kombinezon w Leiberze, ale brawa za pomysł W lipcu miałem okazję oglądać oryginalny mundur M45 w Leiberze, odwiedzając muzeum w Koblencji. Bardzo, bardzo ciekawa rzecz i technologia nadruku kamuflażu. Dla ułatwienia w odwzorowaniu plamek, podrzucam zdjęcie oryginalnego kawałka materiału, jaki był swego czasu do kupienia w jednym z zachodnich sklepów z drugo-wojennymi militariami. Kawałek ma wymiar 110x89cm. Może fota się przyda 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 6 Października Autor Share Napisano 6 Października Wzorek jest fajny do nauki obsługi pędzla : ) Fota się przydała, tutaj po obróbce i jak ktoś by się chciał też pomęczyć, do wydruku w 600dpi. Porównane z innymi próbkami więc proporcje powinny być okej, wymiarowo też, duże czarne plamy powtarzają się co 44.1cm: Razem wszytko wygląda dość odpustowo: Wieżę przemalowałem chyba już szósty raz, ale musiałem poprawić spawy i chciałem też przerobić fakturę osłony jarzma. A tu świeżo wycięta blacha na dodatkowe opancerzenie: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 13 Października Autor Share Napisano 13 Października Wieża skończona, figurka mnie mocno wymęczyła więc zostanie na razie tak jak jest pomimo paru drobiazgów których jestem świadomy(które wylazły dopiero na zdjęciach ofc). Pomalowanie gęby tego oficera to była katorga, chyba przez daszek czapki który zasłaniał oczy, nie mogłem ani dopasować koloru ani porządnie wycieniować, walnąłem mu więc zarost i włosy na przedramionach żeby pozbyć się tych problemów z nierównym kolorem. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października Przyjemnie to wygląda. Wielki plus za wykonanie okablowania do słuchawek i laryngofonu, bo nie każdy to robi. Fajny smaczek to ten odpięty kabel zasilania do przetwornika obrazu. To Twój pomysł, czy opcja odłączonej wtyczki jest w zestawie? Inna kwestia to bluza. Brakuje na niej patek z czaszkami pancerniackimi. Rozumiem że tak po prostu była zrobiona figurka, ale w takim wypadku ja bym poszedł w bluzę kamuflażową, bo takowe często nie miały żadnych insygni, a czasem tylko część. Czarna bluza- sukienna zawsze miała komplet insygni, bo był to taki sam element umundurowania jak zielona bluza dla piechociarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 14 Października Autor Share Napisano 14 Października 20 minut temu, PiterATS napisał: Przyjemnie to wygląda. Wielki plus za wykonanie okablowania do słuchawek i laryngofonu, bo nie każdy to robi. Fajny smaczek to ten odpięty kabel zasilania do przetwornika obrazu. To Twój pomysł, czy opcja odłączonej wtyczki jest w zestawie? Dzięki. Odpięte kable to mój pomysł, instrukcja nie pokazuje nawet że są tam jakieś kable co jest według mnie infantylizacją modelarzy, broń boże kazać coś samodzielnie wykonać. 29 minut temu, PiterATS napisał: Inna kwestia to bluza. Brakuje na niej patek z czaszkami pancerniackimi. Rozumiem że tak po prostu była zrobiona figurka, ale w takim wypadku ja bym poszedł w bluzę kamuflażową, bo takowe często nie miały żadnych insygni, a czasem tylko część. Czarna bluza- sukienna zawsze miała komplet insygni, bo był to taki sam element umundurowania jak zielona bluza dla piechociarza. To te tutaj? Wydaje mi się że są , tylko czaszki są zasłonięte przez paski od lornetki. Kamuflażowa bluza nie ma zupełnie innego kroju? Kurde jakie to mi wszystko krzywe wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października 28 minut temu, PiterATS napisał: Inna kwestia to bluza. Brakuje na niej patek z czaszkami pancerniackimi. Biorąc pod uwagę białe lamówki to raczej powinny być patki ss, chociaż na tym etapie już w ogóle tej lamówki nie powinno być. A tak w ogóle to chyba nie każdy mundur pancerniaków miał patki na kołnierzu. Na prawej piersi gapa jest której nie pomalowałeś, a nad nią guzik do lewej klapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października 2 godziny temu, Kalor napisał: To te tutaj? Wydaje mi się że są , tylko czaszki są zasłonięte przez paski od lornetki. Kamuflażowa bluza nie ma zupełnie innego kroju? Tak to te. Ale o ile same czaszki są małe, o tyle powierzchnia ich podkładu jest bardzo duża. Do tego podkład powinien mieć różowy otok, tak więc pasek lornetki zupełnie by ich nie przysłonił. Kamuflażowe miały nieco inne kroje, ale to też zależy czy była to bluza dla SS czy dla WH i czy była szyta w fabryce, czy przez krawca polowego. nie mniej biorąc pod uwagę pomniejszenie 35 razy i pozę figurki te niewielkie różnice w kroju to rozważanie czysto akademickie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października (edytowane) 2 godziny temu, Seb napisał: Biorąc pod uwagę białe lamówki to raczej powinny być patki ss, chociaż na tym etapie już w ogóle tej lamówki nie powinno być. A tak w ogóle to chyba nie każdy mundur pancerniaków miał patki na kołnierzu. Na prawej piersi gapa jest której nie pomalowałeś, a nad nią guzik do lewej klapy. Lamówki to też prawda. Natomiast to czy każdy mundur pancerniacki miał patki czy nie, to kwestia rozległa, tak jak ilość wariantów bluz na załóg czołgów. Nie mniej na czarnej sukiennej bluzie dla załóg czołgów (bo dla artylerii samobieżnej były inne i w kolorze Fledgrau) patki występowały regularnie. Edytowane 14 Października przez PiterATS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 14 Października Autor Share Napisano 14 Października 1 godzinę temu, PiterATS napisał: Tak to te. Ale o ile same czaszki są małe, o tyle powierzchnia ich podkładu jest bardzo duża. Do tego podkład powinien mieć różowy otok, tak więc pasek lornetki zupełnie by ich nie przysłonił. Kamuflażowe miały nieco inne kroje, ale to też zależy czy była to bluza dla SS czy dla WH i czy była szyta w fabryce, czy przez krawca polowego. nie mniej biorąc pod uwagę pomniejszenie 35 razy i pozę figurki te niewielkie różnice w kroju to rozważanie czysto akademickie. Miałem napisać że się nie da, ale pod lupą i z ręką na poduszce jakoś poszło. Dla porównania pędzelek 0/2z nowej serii vallejo, świetne pędzle. Przy okazji wykazujesz trochę niekonsekwencji zwracając na brak różowego paska 0.05mm a dopuszczając taki krój munduru w kamuflażu. Takiego kroju w kamo, ze wszystkimi świecidłami, to nawet w podróbkach nie widziałem . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października Z patkami od razu lepiej Co do bluzy, to ja tu widzę duże podobieństwa. Przecież to z grubsza te same kroje: https://virtualgrenadier.com/sale_item.php?iid=8027 https://www.ratisbons.com/46th-contemporary-history-auction/waffen-ss-m44-camo-panzer-wrapper.html Inna sprawa że to bluza dla SS. A co do odznaczeń to tu masz rację. Najpierw trzeba by usunąć z tej figurki większość świecidełek, ale też nie do końca. Zdarzały się wyjątki, takie jak ta dla załóg dział szturmowych: https://virtualgrenadier.com/sale_item.php?iid=6459 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 14 Października Autor Share Napisano 14 Października 12 minut temu, PiterATS napisał: Z patkami od razu lepiej Co do bluzy, to ja tu widzę duże podobieństwa. Przecież to z grubsza te same kroje: https://virtualgrenadier.com/sale_item.php?iid=8027 https://www.ratisbons.com/46th-contemporary-history-auction/waffen-ss-m44-camo-panzer-wrapper.html Inna sprawa że to bluza dla SS. A co do odznaczeń to tu masz rację. Najpierw trzeba by usunąć z tej figurki większość świecidełek, ale też nie do końca. Zdarzały się wyjątki, takie jak ta dla załóg dział szturmowych: https://virtualgrenadier.com/sale_item.php?iid=6459 Wiesz jak to ciężko było w te kreski trafić? Nawet pod lupą na ślepo leciałem. Na upartego to by te kurtki były, ale ta ostania ma wzmiankę że insygnia mogą być powojennym dodatkiem. W każdym razie zostanie czarna, mundurów w ciapki będzie jeszcze dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października Ogólnie mundury kamuflażowe Wehrmachtu to temat mało opisany i dość śliski, bo tak naprawdę kontraktowych, fabrycznych sortów mundurowych było mało. Znacznie mniej niż w przypadku SS. Dobrym przykładem jest właśnie ta bluza dla załogi działa szturmowego- wyrób niefabryczny, uszyty z Zelty przez krawca polowego jednostki. Już na tym etapie mogły pojawiać się różnice w kroju i wykonaniu, nie wspominając już o insygniach itp. Tak czy inaczej fajny temat się rozwinął do rozmowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 19 Października Autor Share Napisano 19 Października Pffft. Chciałem podsuszyć washa, no i podsuszyłem. Teraz muszę wyrzeźbić na to skrzynki i plandeki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października Ja bym zostawił, fajnie wygląda. To co się odkryło nie domalowane przelecieć minią z pędzla. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 20 Października Autor Share Napisano 20 Października Rzuciłem na to jakiś kawałek plandeki, dwie skrzynie na naboje i przy okazji poćwiczyłem worki i hełmy do 250ki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 29 Października Autor Share Napisano 29 Października Postępy prac nad błotem, aparat bardzo 'ładnie' wyciągnął wszystkie różnice w kolorach błota dużo miejsc do poprawki jeszcze. Dużo roboty z tym jest a przy takiej ilości trudno jest poświęcić uwagę pojedynczym fragmentom. Plandeka, pomalowanie kilkoma warstwami szpachlówki akrylowej znacznie poprawiło fakturę chusteczki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi