Mierzu Napisano 17 Października 2008 Share Napisano 17 Października 2008 A legenda głosi, że jak się ruszy to upadnie państwo synów Abrahama Eh, żeby tak u nas stały w polu czwóreczki, albo jakiś zabłąkany stug na Gubałówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 17 Października 2008 Share Napisano 17 Października 2008 Eh, żeby tak u nas stały w polu czwóreczki, albo jakiś zabłąkany stug na Gubałówce. No niestety nie stoją i wcale się nie dziwie , w końcu ludziom kojarzyły się z koszmarem wojny, z okupantem, a i potrzebny był materiał na odbudowę zniszczonego państwa więc w 100 procentach popieram to co robili z wrakami czyli rozkradanie czy huta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 17 Października 2008 Share Napisano 17 Października 2008 Eh, żeby tak u nas stały w polu czwóreczki, albo jakiś zabłąkany stug na Gubałówce. "Niemożebność". Polacy w parę dni, nawet Tigera daliby radę sprzedać w punkcie skupu złomu:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Jakby stał gdzieś w okolicy Tiger, albo jeszcze lepiej Panthera to bym go jak byłoby trzeba zębami do domu zatargał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Słomek jak idą prace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 18 Października 2008 Autor Share Napisano 18 Października 2008 na razie mam sklejony kadłub z wieżą i kołami a teraz kombinuję jak zrobić błotniki z puszki od napojów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Daruj sobie puszkę od "napojów";-) Kup lepiej w jakimś markecie foremki aluminiowe do pieczenia(np do pizzy - mają dużo płaskich powierzchni). Znacznie łatwiej się je tnie i kształtuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 18 Października 2008 Autor Share Napisano 18 Października 2008 gdzies mam starą blachę do pieczenia ciasta... ale puszke spoko się formuje tylko nie wiem jak pozaginać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 ale puszke spoko się formuje tylko nie wiem jak pozaginać. Sproboj peseta, tylko uwaga bo lubia pekac jak za duzo razy powyginasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 ale puszke spoko się formuje tylko nie wiem jak pozaginać... metalowe linijki, można tez poniszczyć w domu jakies ranty stołów. gdzies mam starą blachę do pieczenia ciasta no tu, to już stanowczo imadło i obcęgi;) foremki aluminiowe do pieczenia i to jest myśl ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 18 Października 2008 Autor Share Napisano 18 Października 2008 Majstry a jak z malowaniem? zacząć od dunkelgelb? bo na końcu i tak więcej będzie rdzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 jakąś bazę musisz mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Majstry a jak z malowaniem? zacząć od dunkelgelb? bo na końcu i tak więcej będzie rdzy... Jeżeli ma to być wersja jak na zdjęciach, to te czołgi były pozostałościami po DAK, a jeżeli tak, to powinieneś użyć farby Model Master 4789 Sandgelb (Afrika Korps). Na zdjęciach jest jej pozostałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 to te czołgi były pozostałościami po DAK No właśnie nie bardzo. Żadna IV w wersji H ani J nawet nie zobaczyła Afrykańskiego lądu pod szyldem DAK. IV H weszła do produkcji w kwietniu 1943, więc choćby i chciała, to nie było możliwości aby pojawiła się w Afryce. Ostatnią wersją Panzera IV walczącą w szeregach DAK była wczesna (średnia) IV G. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Października 2008 Share Napisano 19 Października 2008 Syria kupiła w latach 1953-55 kilkanaście sztuk we Francji i Czechosłowacji. Kilka z tych "czwórek" to były hybrydy, składaki z wersji H i J. Były to zdobycze wojenne, które wyremontowane złużyły w armiach tych państw. Dodatkowo w 1965 kupiła 17 szt. w Hiszpanii. Ot cała historia skąd znalazły się u arabów te czołgi. Ciekawostka - Syria też miała kilka sztuk "trójek". Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 19 Października 2008 Autor Share Napisano 19 Października 2008 Wiadoma sprawa ;] zanim się za coś bierze, powinno się zapoznać ze źródłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Października 2008 Share Napisano 19 Października 2008 Faktycznie, to jedne z ostatnich modeli Pz.IV, czyli podstawowym kolorem był Panzer Dunkelgelb o ile się nie mylę, chociaż mogli zastosować własny kolor, tak jak Szwajcarzy w Hetzerach. Wiadoma sprawa ;] zanim się za coś bierze, powinno się zapoznać ze źródłami. Staram się o ile znajdę źródła, ale nie wyklucza to tego, że Arabowie używali tej samej kolorystyki co DAK. PS. a looknij na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 19 Października 2008 Share Napisano 19 Października 2008 Czołem:) Te arabskie Pz IV były malowane kolorem CIEMNOZIELONYM. Nie miały w ogóle barwy żółtej. Ładne fotki masz w publikacji Cocorde'a - 'Arab-Israeli Wars pt.1'. Postaram się to wrzucić później na forum. A ta fotografia powyżej przedstawia czołg ze zbiorów muzealnych - nie sugeruj się nią ok, znalazłem : oraz: celowo wrzucam duże fotki żeby można było zobaczyć wyraźnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 19 Października 2008 Share Napisano 19 Października 2008 Co prawda zdjęcie przedstawia eksponat muzealny, ale mysle, że kolorystyka jest dobra: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 19 Października 2008 Autor Share Napisano 19 Października 2008 jak mówiłem kadłub z wieżą (ogólnie) jest złożony: wziąłem się za ''niszczenie'' i już mam tylny lewy błotnik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 19 Października 2008 Share Napisano 19 Października 2008 jak mówiłem kadłub z wieżą (ogólnie) jest złożony: Jeśli chcesz wykonać dokładnie ten pojazd ze zdjęcia, to wymień koło napinające. Chyba w zestawie academy, powinny być też te drugie, choć nie pamiętam już. Zobacz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 19 Października 2008 Autor Share Napisano 19 Października 2008 Niestety w zestawie innych kół nie ma. I tak muszę dużo rzeczy zmienić i zrobić je samemu... Identyczny model do tego ze zdjęcia kosztował ok 120zł i w związku że uczę się tego sportu to nie chce przypuszczalnie marnować zbyt dużo pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 19 Października 2008 Autor Share Napisano 19 Października 2008 tak wygląda zamocowany błotnik z blachy po puszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 19 Października 2008 Share Napisano 19 Października 2008 Witam, mam pytanko o blaszkę z puszki: mianowicie czy potraktowałeś ją jakimś płomieniem?(np. nad kuchenką) Pytam na przyszłość bo kiedyś pewnie bd miał zamiar pewnie użyć tego materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 19 Października 2008 Share Napisano 19 Października 2008 Nie trzeba nic z nią robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi