Jamat Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Po kilku miesiącach pracy udało mi się ukończyć ten projekt, który Wam tutaj przedstawiam. Czołg ten brał udział w walkach na Węgrzech podczas operacji Konrad II gdzie w styczniu 1945 został zniszczony. Miniaturka jest od starusieńkiego Tristara przejętego przez Hobby Boss. Model wzbogaciłem kilkoma zestawami blaszek, wymieniłem gąski na wydruk 3d i dodałem kilka jeszcze zamienników, które można zobaczyć na warsztacie TUTAJ. Z pracy ogólnie jestem zadowolony i zapraszam do komentowania. 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Świetny model. Świetna dioramka. Podoba się mimo, że za krzyżakami nie przepadam. P.S. Chyba Ci chochlik buszował w tytule wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca O Panie! Podobuje się bardzo! Osmoliłbym tylko końcówkę lufy i wydechy, bo bardzo czyste są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Brakuje mi weatheringu na powierzchniach nadbudówki i w okolicach płyty silnikowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Działo samobieżne (nie czołg) wyszło całkiem fajne. Jest żywe, coś się na nim dzieje. Troszkę bardziej bym ubrudził patrząc na podstawkę i porę roku. Dodatki też fajne. No, może lina na tyle za czysta. Figuranci w zielonym rewelacja. Wyszli bardzo naturalnie. Natomiast ten co siedzi ma minę jakby żywo wyjętą z głupiej sceny „Alo, Alo” albo jeszcze innego komediowego serialu. Ten z lornetką też średnio mi tutaj pasuje. Podstawka bardzo prosta ale fajna. Chciałbym umieć taką zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca (edytowane) Robi to wrażenie ogólnie, podstawka wyszła miodzio, na poradniki się nadaje, co do małe aja bym itd... no może faktycznie zbyt mało pobrudzona płyta nad silnikowa i szpej na niej, na pewno buciorami tam włazili, lubisz kolory widać, może jeszcze bardziej bym go w teren zagłębił bo to troszkę roztopy, no ten z lornetka to też by raczej nie stał na nożycowej ale tak to czepianie się bo weź i tak zrób. Edytowane 1 Lipca przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca (edytowane) Mi się cała dioramka z Pz. IV/70/(A) podoba, zapisałem sobie fotki na pendrive będzie z czego korzystać przy budowie własnej scenki. Jamat warto by dodać paski nośne do broni którą trzymają w dłoniach ppsz-a 41 ważyła ponad 5 kilo razem z tym magazynkiem. Co do tematów o których wspomnieli inni forumowicze : Pz. IV/70/(A) to nie jest błąd w nazwie, tak ten pojazd był również nazywany , Jamat wzorował się na oryginalnym niemieckim nazewnictwie różniącym się od naszego. Dokładne tłumaczenie na czym polega ta różnica wybiega poza ramy tego wątku , ale na priva odpowiem chętnie . Co do zabrudzeń lufy : poniżej parę fotek ww pojazdu jak sami widzicie osmolona lufa w oryginalnym pojeździe to nie był widok na co dzień , w przeciwieństwie do modeli. Zainteresowanym polecam poniższy link, oglądająć fotki zwróćcie uwagę na nazwę pojazdu jak i wygląd pojazdów World War Photos | Panzer IV/70(V) code 102 | World War Photos , Panzer IV/70 używał silnika benzynowego nie diesla stąd mniejsze okopcenia. Edytowane 1 Lipca przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 1 Lipca Autor Share Napisano 1 Lipca Dzięki za odbiór i komentarze. Co do nazewnictwa najczęściej Niemcy używali w dokumentach właśnie określenia panzer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin70 Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca Świetnie wykonana podstawka, jest co oglądać. Mam jednak dwie uwagi, pierwsza to : "pajacyki" nie maja pasów przy karabinach trochę to psuje odbiór ( bo świetnie pomalowane). Druga uwaga to - góra pojazdu jest za czysta ( snieg i błoto dookoła , kolesie kręcą się w różnych celach a tu nic /zero blotka , brak przetarć farby , etc / wszystko świeżo wymalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca Godzinę temu, marcin70 napisał: Świetnie wykonana podstawka, jest co oglądać. Mam jednak dwie uwagi, pierwsza to : "pajacyki" nie maja pasów przy karabinach trochę to psuje odbiór ( bo świetnie pomalowane). Druga uwaga to - góra pojazdu jest za czysta ( snieg i błoto dookoła , kolesie kręcą się w różnych celach a tu nic /zero blotka , brak przetarć farby , etc / wszystko świeżo wymalowane. A patrząc na uszkodzenia bocznych schurtzenów to pojazd w eksploatacji i musiał się już ubrudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Lipca Share Napisano 2 Lipca bardzo mi się podoba ten grunt zimowo-roztopowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Lipca Share Napisano 2 Lipca (edytowane) Cytat Co do nazewnictwa najczęściej Niemcy używali w dokumentach właśnie określenia panzer. Nie "najczęściej" tylko zawsze. Te pojazdy raportowano jako czołgi. Diorama i sam pojazd wybitne! Trudne kamo i zrobione bardzo fajnie. Ja wiem, że trzeba było pytać przy okazji warsztatu, ale jak bardzo rozcieńczałeś farbę do robienia tych plamek? I czy "psikałeś" bezpośrednio na powierzchnię, czy przez np. jakiś kartonik z małą dziurką (bo gdzieś widziałem taki trik)? Edytowane 2 Lipca przez Merten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 2 Lipca Autor Share Napisano 2 Lipca Zdjęcie z książki Nuts & Bolts 38 z różnymi wariacjami nazwy. Niemcy czasem tak ładnie swoje pojazdy nazywali. 5 godzin temu, Merten napisał: Ja wiem, że trzeba było pytać przy okazji warsztatu, ale jak bardzo rozcieńczałeś farbę do robienia tych plamek? I czy "psikałeś" bezpośrednio na powierzchnię, czy przez np. jakiś kartonik z małą dziurką (bo gdzieś widziałem taki trik)? Plamki malowałem z ręki mocno rozcieńczoną farbą na niskim ciśnieniu, jak odkurz był zbyt duży to bawiłem się w odwrotny proces, zamalowując babole farbą, na którą była kładziona owa plamka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Lipca Share Napisano 2 Lipca Pisząc "raportowano jako czołgi" miałem na myśli, że oddziały, które nimi dysponowały podawały je w linii "Panzer" z PzKpfw IV i Pantherami, a nie w linii "Jagdpanzer/PzJg". Inaczej niż np. Jagdpanzer IV, które były raportowane jako niszczyciele czołgów. Nota bene używanie nazwy JgdPz IV/48 jest błędne, bo... nie miałoby sensu skoro innego Jagdpanzera IV nie było. Co widać z załączonej przez Ciebie listy z nazwami. No i dzięki za wyjaśnienie z tymi plamkami. Ulżyło mi, że jednak nie wszystko poszło Ci aż tak genialnie, że nie musiałeś poprawiać. Ale i tak szacun! Nie kleję pojazdów pancernych (prawie), ale muszę kiedyś popróbować malowania takich małych punktów aerografem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 2 Lipca Share Napisano 2 Lipca (edytowane) Fajnie, że podkreśliłeś na tym camo, barwę podkładu minię przy km'ie i środki zapasowych kół jezdnych. Podoba mi się podstawka, te kałuże przy roztopach i cały grunt. Ładne graty, figurki to nie ma co pisać. Masz dryg do cieniowania ich. Ten z lornetką, to bardziej do Stuga 3- już w wersji ostra zima. Kawał roboty. Jest co podziwiać bo robi klimat taka podstawka w gablocie itp. Szacun! Edytowane 2 Lipca przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 3 Lipca Share Napisano 3 Lipca (edytowane) Świetny. Fajna podstaweczka, widać że nie szedłeś na skróty. Jak koledzy wyżej czepiłbym się tylko do pajacyka z lornetką, jakoś odstaje (negatywnie) w porównaniu do pozostałych. Ale całość robi bardzo pozytywne wrażenie. Woda to Still Water czy żywica? Edytowane 3 Lipca przez halset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi