Paweł Czarnocki Napisano 6 Sierpnia Share Napisano 6 Sierpnia 20 godzin temu, Jamat napisał: Witam ponownie Dzisiaj popracowałem nad przodem kadłuba a na pierwszy ogień poszły błotniki, które ściąłem na australijską modłę. Tak ogólnie z Centurionów ściągano w Wietnamie boczne fartuchy i modyfikowano błotniki żeby błoto nie gromadziło się i nie powodowało awarii układu jezdnego. Tylko, że dekielek nie w skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 18 Sierpnia Autor Share Napisano 18 Sierpnia Kolejna mała aktualizacja, tym razem skrzynki i błotniki. Skrzynie rozciąłem i usunąłem plastikowe elementy, które zastąpiłem blaszkami i żywicą. W obiektywie makro cięcia wyglądają znaczniej gorzej niż jest w rzeczywistości, ogólnie nie jestem zadowolony i raczej uważam to za mój błąd. Tak wygląda skrzynka na telefon z prosto z pudełka... … a tak po małych przeróbkach. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia Bez przesady. Bambetle na czołgach nie są tak idealnie proste i dokładne. Więc się tymi skrzynkami nie przejmuj i zamiataj nas dalej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 28 Sierpnia Autor Share Napisano 28 Sierpnia Mała aktualizacja. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 28 Sierpnia Share Napisano 28 Sierpnia To jest mała aktualizacja Ty kosmito modelarski ?? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia No te wszystkie spawy to świetnie wyglądają, reszta też, jest moc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Cudo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 8 Września Autor Share Napisano 8 Września Dziękuję za pozytywny odbiór, staram się jak mogę. A dzisiaj kolejna aktualizacja w postaci tylnej części błotników. Nie będę się zbyt dużo rozpisywał, bo i tak niewiele zrobiłem. Ale wracając do meritum plastikowe osłony wydechów zastąpiłem blaszką, którą przy pomocy skalpela, szpikulca i pincety trochę powyginałem, w kilku miejscach zrobiłem dziury aby nadać wygląd styranego pojazdu. Blaszki posiadają imitację śrub ale zbyt płaskie, więc zeszlifowałem je i dodałem nowe. I to tyle kadłub czołgu można uznać za skończony i została tylko wieża. Zapraszam do oglądania zdjęć. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września Jubilerska robota, szkoda to będzie malować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 12 Września Share Napisano 12 Września Popieram Kolegę Barthassa, nie maluj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Września Share Napisano 12 Września Fajnie to wychodzi. Czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 12 Września Share Napisano 12 Września Wygląda imponująco. Trzymam kciuki i czekam na efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 12 Września Share Napisano 12 Września (edytowane) Kawal dobrej roboty blacharsko/spawalniczej , czy istniały różne metody mocowania osłony tłumika do kolektora, na poniższej fotce łącząca blaszka jest w poziomie , twojaa w pionie ? Pozioma listwa w ksztalcie L powyżej tłumika wydaje się być z boku kadłuba , może to tylko wina fotki powoduje takie odczucie. Edytowane 12 Września przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 12 Września Autor Share Napisano 12 Września 4 godziny temu, bulik58 napisał: Kawal dobrej roboty blacharsko/spawalniczej , czy istniały różne metody mocowania osłony tłumika do kolektora, na poniższej fotce łącząca blaszka jest w poziomie , twojaa w pionie ? Pozioma listwa w ksztalcie L powyżej tłumika wydaje się być z boku kadłuba , może to tylko wina fotki powoduje takie odczucie. Cóż, przeoczyłem ten element i zrobiłem jak Eduard zaprojektował blaszkę, nie będę jednak nic rozpruwał i zostanie tak jak jest. W dniu 8.09.2024 o 21:21, Barthass napisał: Jubilerska robota, szkoda to będzie malować 16 godzin temu, Paweł Czarnocki napisał: Popieram Kolegę Barthassa, nie maluj Przykro mi, będzie malowane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Września Share Napisano 13 Września Ja pierdziu, co tu się wyprawia... Te spawy to naprawdę imponujący wkład w model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 13 Września Share Napisano 13 Września Fajna blacharka. Świeci się, jest kolorowo przed malowaniem, więc mi się już podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 18 Września Autor Share Napisano 18 Września Po kadłubie czas na zabawę z wieżą. Jako że producent oferuje w modelu jarzmo bez brezentu postanowiłem zamienić je produkt Def Model, który wprawdzie nie oferuje podstawy pod reflektor ale sam później to dorobie. Kilka szpar do zaszpachlowania. A tutaj po wycięciu nadmiaru plastiku przy pomocy czeskiej żyletki i zabawie z pilnikami udało się wmontować żywiczne jarzmo. Niedoskonałości i szczeliny zalałem czarnym CA i/lub Putty Surfacer od Ammo i następnie zeszlifowałem. Z tyły wieży są jakieś wcięcia, które nie widzę na zachowanych egzemplarzach więc powklejałem kawałki plastiku. Żeby być pewnym wytrzymałości wieży składającej się z pięciu elementów od wewnątrz trochę obficie wlałem cyjanoakryl. Jamę skurczową i szczeliny zalałem CA i następnie zeszlifowałem. Oczywiście podczas prac ułamałem kilka bolców na skrzynie, dlatego pozostałe usunąłem i ponawiercałem dziury w celu wklejenia plastikowych pręcików. Usunąłem także podpory pod te skrzynie, które wykonam samodzielnie z blaszki. A na koniec mały bonus w postaci wklejenia lin holowniczych od Eureki bijącą jakością to co zaoferował producent. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września To czarne to cyjanoakryl czy MR Cement ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 19 Września Autor Share Napisano 19 Września 2 godziny temu, Paweł Czarnocki napisał: To czarne to cyjanoakryl czy MR Cement ? Cyjanoakryl od VMS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 26 Września Autor Share Napisano 26 Września Na dzień dobry zacznijmy od zasobników wieżowych, które postanowiłem trochę zmodyfikować. Jeden z nich będzie otwarty dlatego przy pomocy frezu pocieniłem ścianki i wykorzystując oryginalny plastikowy element pokrywy jako wzornik, odtworzyłem go w blaszce. Następnie dolutowałem zawiasy od Voyagera i na sam koniec trochę powyginałem blaszkę. Żeby nie wiało pustką nawrzucałem kilka bibelotów. Kolejnym etapem było nadanie faktury odlewu na wierzy. Do tego wykorzystałem szpachlówkę Tamiya i wolno schnący klej do plastiku od VMS. Masę nakładałem dwoma pędzlami, większym tapując większe powierzchnie a mniejszym w zakamarkach i elementach, które nie chciałem zabrudzić. Na sam koniec powierzchnię przetarłem gąbkami ściernymi. Po odtwarzałem usunięte elementy wieży jak ołowiane kable 0,4mm, dojdzie jeszcze jeden do reflektora ale muszę jeszcze odtworzyć podstawę, ponieważ żywiczne jarzmo go nie zawiera. Zaś z blaszek wykonałem podstawy zasobników wieżowych a w wcześniej wywiercone otwory powklejałem plastikowe pręciki. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Września Share Napisano 26 Września Zajebista robota, co tu gadać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Września Share Napisano 26 Września Uszatek daje +10 do zajeb...ci 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 9 Października Autor Share Napisano 9 Października Dzień dobry. Dziś wracamy do spawania a także dokleiłem wyrzutnie granatów dymnych wzbogaconych blaszkami od edzia i same tuby granatów wymieniłem na wydruk 3d własnego projektu. Podczas obróbki połamałem plastikowe elementy kosza wieżowego dlatego też postanowiłem cały kosz wykonać od podstaw. Przy pomocy mosiężnego pręta, resztek oryginalnego kosza jako wzornik, blaszek eduarda i kilku godzin pracy udało mi się coś takiego stworzyć. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października Szacun za to lutowanie tego kosza, Ja bym tak nie umiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi