Skocz do zawartości

Centurion Mk 5/1 AFV Club 35100 1/35

Jamat

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, Jamat napisał:

Witam ponownie

Dzisiaj popracowałem nad przodem kadłuba a na pierwszy ogień poszły błotniki, które ściąłem na australijską modłę. Tak ogólnie z Centurionów ściągano w Wietnamie  boczne fartuchy i modyfikowano błotniki żeby błoto nie gromadziło się i nie powodowało awarii układu jezdnego. 

511aHR2.jpeg

Tylko, że dekielek nie w skali 🙂

• 2 weeks later...

Kolejna mała aktualizacja, tym razem skrzynki i błotniki. Skrzynie rozciąłem i usunąłem plastikowe elementy, które zastąpiłem blaszkami i żywicą. W obiektywie makro cięcia wyglądają znaczniej gorzej niż jest w rzeczywistości, ogólnie nie jestem zadowolony i raczej uważam to za mój błąd.

HP7T94u.jpeg

DRosB59.jpeg

VZvh9Qs.jpeg

Tak wygląda skrzynka na telefon z prosto z pudełka...

MzMhMwT.jpeg

… a tak po małych przeróbkach.

GZWal4U.jpeg

ICwJrHz.jpeg

• Like 8

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Dziękuję za pozytywny odbiór, staram się jak mogę. A dzisiaj kolejna aktualizacja w postaci tylnej części błotników. Nie będę się zbyt dużo rozpisywał,  bo i tak niewiele zrobiłem. Ale wracając do meritum plastikowe osłony wydechów zastąpiłem blaszką, którą przy pomocy skalpela, szpikulca i pincety trochę powyginałem, w kilku miejscach zrobiłem dziury aby nadać wygląd styranego pojazdu. Blaszki posiadają imitację śrub ale zbyt płaskie, więc zeszlifowałem je i dodałem nowe.  I to tyle kadłub czołgu można uznać za skończony i została tylko wieża. Zapraszam do oglądania zdjęć.

MVmfdwg.jpeg

ksMxOWg.jpeg

DsCtfRA.jpeg

xtgQXio.jpeg

h7egEnB.jpeg

jhV8Au1.jpeg

DgcH4KY.jpeg

• Like 8

Kawal dobrej roboty blacharsko/spawalniczej , czy istniały różne metody mocowania osłony tłumika do kolektora, na poniższej fotce łącząca blaszka jest w poziomie , twojaa w pionie ?  Pozioma listwa w ksztalcie L powyżej tłumika wydaje się być z boku kadłuba , może to tylko wina fotki powoduje takie odczucie.

315 photos of Centurion Tank Modifications

DgcH4KY.jpeg

Edytowane przez bulik58

4 godziny temu, bulik58 napisał:

Kawal dobrej roboty blacharsko/spawalniczej , czy istniały różne metody mocowania osłony tłumika do kolektora, na poniższej fotce łącząca blaszka jest w poziomie , twojaa w pionie ?  Pozioma listwa w ksztalcie L powyżej tłumika wydaje się być z boku kadłuba , może to tylko wina fotki powoduje takie odczucie.

Cóż, przeoczyłem ten element i zrobiłem jak Eduard zaprojektował blaszkę, nie będę jednak nic rozpruwał i zostanie tak jak jest.

W dniu 8.09.2024 o 21:21, Barthass napisał:

Jubilerska robota, szkoda to będzie malować :)

16 godzin temu, Paweł Czarnocki napisał:

Popieram Kolegę Barthassa, nie maluj 🙂

Przykro mi, będzie malowane😁

• Like 1

Po kadłubie czas na zabawę z wieżą. Jako że producent oferuje w modelu jarzmo bez brezentu postanowiłem zamienić je produkt Def Model, który wprawdzie nie oferuje podstawy pod reflektor ale sam później to dorobie. 

AxDhj2C.jpeg

Kilka szpar do zaszpachlowania.

rMVLEQx.jpeg

A tutaj po wycięciu nadmiaru plastiku przy pomocy czeskiej żyletki i zabawie z pilnikami udało się wmontować żywiczne jarzmo. Niedoskonałości i szczeliny zalałem czarnym CA i/lub Putty Surfacer od Ammo i następnie zeszlifowałem.

pnjX8w5.jpeg

Z tyły wieży są jakieś wcięcia, które nie widzę na zachowanych egzemplarzach więc powklejałem kawałki plastiku. Żeby być pewnym wytrzymałości wieży składającej się z pięciu elementów od wewnątrz trochę obficie wlałem cyjanoakryl.

FnrUvRK.jpeg

Jamę skurczową i szczeliny zalałem CA i następnie zeszlifowałem. Oczywiście podczas prac ułamałem kilka bolców na skrzynie, dlatego pozostałe usunąłem i ponawiercałem dziury w celu wklejenia plastikowych pręcików. Usunąłem także podpory pod te skrzynie, które wykonam samodzielnie z blaszki.

P4GEiqd.jpeg

erPDuhO.jpeg

A na koniec mały bonus w postaci wklejenia lin holowniczych od Eureki bijącą jakością to co zaoferował producent.

VT5BmNU.jpeg

YyqhTcs.jpeg

B5UMi7F.jpeg

• Like 10

Na dzień dobry zacznijmy od zasobników wieżowych, które postanowiłem trochę zmodyfikować. Jeden z nich będzie otwarty dlatego przy pomocy frezu pocieniłem ścianki i wykorzystując oryginalny plastikowy element pokrywy jako wzornik, odtworzyłem go w blaszce. Następnie dolutowałem zawiasy od Voyagera i na sam koniec trochę powyginałem blaszkę.

ja8bTC2.jpeg

c9qF0zf.jpeg

jNwBvVd.jpeg

bPXHNek.jpeg

Żeby nie wiało pustką nawrzucałem kilka bibelotów.

3LsIOhv.jpeg

Kolejnym etapem było nadanie faktury odlewu na wierzy. Do tego wykorzystałem szpachlówkę Tamiya i wolno schnący klej do plastiku od VMS. Masę nakładałem dwoma pędzlami, większym tapując większe powierzchnie a mniejszym w zakamarkach i elementach, które nie chciałem zabrudzić. Na sam koniec powierzchnię przetarłem gąbkami ściernymi.

Po odtwarzałem usunięte elementy wieży jak ołowiane kable 0,4mm, dojdzie jeszcze jeden do reflektora ale muszę jeszcze odtworzyć podstawę, ponieważ żywiczne jarzmo go nie zawiera.  Zaś z blaszek wykonałem podstawy zasobników wieżowych a w wcześniej wywiercone otwory powklejałem plastikowe pręciki.    

aSJfLnZ.jpeg

nJX2Q1a.jpeg

0S6CCS9.jpeg

fMDq6KN.jpeg

pLpC6dE.jpeg

• Like 11

• 2 weeks later...

Dzień dobry. Dziś wracamy do spawania a także dokleiłem wyrzutnie granatów dymnych wzbogaconych blaszkami od edzia i same tuby granatów wymieniłem na wydruk 3d własnego projektu.

5ReZ9Cc.jpeg

FQXMaXP.jpeg

kB0Uvaf.jpeg

J38NJTA.jpeg

C4c1jSD.jpeg

Podczas obróbki połamałem plastikowe elementy kosza wieżowego dlatego też postanowiłem cały kosz wykonać od podstaw. Przy pomocy mosiężnego pręta, resztek oryginalnego kosza jako wzornik, blaszek eduarda i kilku godzin pracy udało mi się coś takiego stworzyć.  

4xC54ym.jpeg

n1CQpu4.jpeg

Ocn5bPN.jpeg

• Like 9