Skocz do zawartości

SB LiM2 1/48 Trumpeter

boberm1

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, boberm1 napisał:

Planuję  malowanko klasyczne, bez " wodotrysków".20240702_193521.thumb.jpg.f2a73f938beca0dc90708f76b6863760.jpg

Super! :super:

Sprawdź wersje bo ten na kalkach to SB Lim-2 czyli budowany na bazie 15bis z dużymi hamulacami aero zaś model Trumpka ma małe hamulce z typowej 15tki - bez bisa.

No i pewnie jeszcze troche innych szczegółów też by się znalazło.

• Like 1
  • Thanks 1

14 godzin temu, jmx62 napisał:

z dużymi hamulacami aero

Pokrywy hamulców  to tylko jeden z problemów :mrgreen:

Zostaje jeszcze km/kmy, wyrzutniki łusek oraz słynne na cały internet "okienka" pod kadłubem :haha:

• Thanks 1

Godzinę temu, abtb napisał:

Pokrywy hamulców  to tylko jeden z problemów :mrgreen:

Zostaje jeszcze km/kmy, wyrzutniki łusek oraz słynne na cały internet "okienka" pod kadłubem :haha:

Nie psuć mi zabawy z lepieniem modeli!😁

BTW; a te okienka to jak? Z przodu - jak w modelu , czy z tyłu ?

2 minuty temu, boberm1 napisał:

Nie psuć mi zabawy z lepieniem modeli!

:rozkaz:

2 minuty temu, boberm1 napisał:

BTW; a te okienka to jak? Z przodu - jak w modelu , czy z tyłu ?

Zazwyczaj były z tyłu, jak w bis-ie. Ale podobno była też używana u nas wersja z przodem od CS 102 - wtedy były z przodu. I była też wersja z jednym z przodu i jednym z tyłu. Także kop głęboko i szeroko, żeby wiedzieć jak było w modelu/ malowaniu które chcesz zrobić, bo stawiam dolary przeciwko orzechom, że się w galerii znajdą tacy co cię utopią w łyżce wody za lajtowe podejście do sprawy.

A tak na marginesie - co wy wszyscy macie z tymi Sb-Limami?  Nie można zbudować sobie normalnego MiG-a-15UTI w jakimś egzotycznym malowaniu,  tylko obowiązkowo z szachownicą :hmmm:

Fetysz jakiś?

Czy medale za to dają?

• Thanks 1

57 minut temu, abtb napisał:

:rozkaz:

Zazwyczaj były z tyłu, jak w bis-ie. Ale podobno była też używana u nas wersja z przodem od CS 102 - wtedy były z przodu. I była też wersja z jednym z przodu i jednym z tyłu. Także kop głęboko i szeroko, żeby wiedzieć jak było w modelu/ malowaniu które chcesz zrobić, bo stawiam dolary przeciwko orzechom, że się w galerii znajdą tacy co cię utopią w łyżce wody za lajtowe podejście do sprawy.

A tak na marginesie - co wy wszyscy macie z tymi Sb-Limami?  Nie można zbudować sobie normalnego MiG-a-15UTI w jakimś egzotycznym malowaniu,  tylko obowiązkowo z szachownicą :hmmm:

Fetysz jakiś?

Czy medale za to dają?

Drogi Kolego .

Dzieki za informację o okienkach - nadzwyczaj miłej , bo pozwalającej na dowolnośc interpretacji położenia tychże.  "Kwitów " na 102-kę z Poznania nie mam. Ergo- pewnie zrobie tak jak w interpretacji Trumpetera. Co najwyżej koledzy bedą mieć "uzywanie" . Jakos to przezyję :-))

Resztę , czyli hamulce aero i km/działko - poprawię

58 minut temu, Mikolaj75 napisał:

Bo widzisz, najlepsze malowania miały właśnie nasze SBLimy. Dla kolegów lubiących szaleństwa kolorystyczne to wymarzone tematy.

A medale - owszem - dają 😉

Cały myk w tym , że nie chcę jakiego barwnego malowania tych naszych latadeł . Chcę zrobic go   jako "naguska aluminiowego". A że polskiego?  I jeszcze z Poznania?  Mam sentyment do Pyrlandi. Mimo iz mieszkam w Kongresówie ,to wieksza  połowa mojej rodziny  pomieszkuje na Wildzie i Junikowie 🙂 .A to ciut zobowiazuje.

Ale po co kopać? Jest ksiazka (nawet dwa razy w sumie wydana 😉 ) ze Stratusa o dwumiejscowych migaczach w Polsce i  tam jest wszystko od A do Z opisane. Akurat okienka to bardo konkretnie w zależności od wersji są umieszczone ale biorąc pod uwaga marną jakośc materiału wyjściowego, naprawdę okienka nie są problemem w tym modelu 😉 

4 minuty temu, Qz9 napisał:

Ale po co kopać? Jest ksiazka (nawet dwa razy w sumie wydana 😉 ) ze Stratusa o dwumiejscowych migaczach w Polsce i  tam jest wszystko od A do Z opisane. Akurat okienka to bardo konkretnie w zależności od wersji są umieszczone ale biorąc pod uwaga marną jakośc materiału wyjściowego, naprawdę okienka nie są problemem w tym modelu 😉 

Niestety jedyna pozycja jaka  jest dla mnie dostępna  to SB LIM ART Fiszera 🙂

W dniu 5.07.2024 o 16:27, boberm1 napisał:

Niestety jedyna pozycja jaka  jest dla mnie dostępna  to SB LIM ART Fiszera 🙂

Dokopałem sie zdjęcia poniżej :

102.thumb.jpg.4ff86fdd99b8d046afa04acf904aab43.jpg

Przy okazji gdyby ktos chciał - link do seriali MiG 15 ( aczkolwiek nie wiem czy kompletny) http://forums.airforce.ru/matchast/7095-sozdadim-reestr-mig-15-vmeste/?fbclid=IwAR14yCTTORl_MARDlEgMMpCDcNnJBlaOnywaSkjhGQNVG0h1DwB13bkGHL4#post154923

• Like 1

Napisano (edytowane)

Kabinę zlozylem , przylozylem .

20240712_131317.thumb.jpg.0c4814251cca659d463b3f04728f0d29.jpg

20240712_132711.thumb.jpg.e78a767c939b72acca1641088921684d.jpg

To teraz te nieszczesne okienka. W modelu wygląda to tak:

20240712_131844.thumb.jpg.e886960ed6980e649775fd59f992f70d.jpg

Hmm... Nr serial to 1A12002.  Jak do tego sie ustosunkowac? Okienka w/g trumpka?

Czy moze tak ? 

qwe.thumb.jpg.2105ca9be4b001a0574cdc3295cf2bb7.jpg

A może tył i przód .

Przyznam żę nie mam zielonego pojęcia . najbliższe mi to cuś takiego:

2.thumb.jpg.6a8d8630cc2b4366d77913d86418c5d3.jpg

Edytowane przez boberm1
  • Like 1

• 3 weeks later...
1 godzinę temu, boberm1 napisał:

Cos tam wychodzi.

Coś tam? Panie, to już prawie z górki idzie!

I w dodatku dobrze idzie  :super:

Napisano (edytowane)

@barszczo Kolego Szanowny.

A co tu pisać. Chinczyk "wydziamdział" plastik , wrzucil do pudelka a ja tylko to zlepiłem . 

Mojej pracy twórczej w tym modelu jest nieledwie zero.

Edytowane przez boberm1

1 godzinę temu, boberm1 napisał:

Mojej pracy twórczej w tym modelu jest nieledwie zero.

No właśnie bardzo dużo, to nie jest prosty model gdzie wszystko do siebie pasuje. Potem trzeba to jeszcze wymalować. W każdy model wkładasz kawałek siebie, dobrze jest to pokazać wink4.

3 godziny temu, barszczo napisał:

No właśnie bardzo dużo, to nie jest prosty model gdzie wszystko do siebie pasuje. Potem trzeba to jeszcze wymalować. W każdy model wkładasz kawałek siebie, dobrze jest to pokazać wink4.

Hmmm... jak popatrzę na prace  Marcina Matejko  to raczej trudno nazwać to moje klejenie modelarstwem .

Iii tam - nic nie pasowało w Smerowskich Sukach , a tutaj to nieledwie miód i malina :-))

A malowanko to jest TO ,co lubię najbardziej  , choc do szewskiej pasji doprowadza mnie czyszczenie tego mojego ustrojstwa za stówe używanego do psikania .