Sampo Napisano 26 Stycznia Autor Share Napisano 26 Stycznia I popołudnie z głowy:) W tylnej części na bulajach rozlał mi się jasny wash. Czymś to przyciemnię. I siadam do relingów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia Znacznie wygodniej się to robi PRZED złożeniem wszystkiego do kupy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia 58 minut temu, Szydercza Gała napisał: Znacznie wygodniej się to robi PRZED złożeniem wszystkiego do kupy.... Dzięki za opinię, bardzo przydatna na tym etapie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia Zawsze to lepiej jak w galerii glony gombeczkOM sobie nakładaj, bo na zrobienie tego jak trzeba juz za późno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia 11 minut temu, Szydercza Gała napisał: Zawsze to lepiej jak w galerii glony gombeczkOM sobie nakładaj, bo na zrobienie tego jak trzeba juz za późno. W galerii to przecież tylko ahy i ohy Gąbeczka będzie, ale delikatnie. Chce zaakcentować, a nie oblepić glonem. Chociaż gdzieś wyczytałem, że chińskie cesarstwo najpierw sprawiło sobie całkiem ładną flotyllę, a potem mandaryńscy urzędnicy podliczyli koszty utrzymania tych pięknych okrętów i remontów już nie było.. Dawaj uwagi słucham ich uważnie. Następny będzie troszku lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia Najlepiej Robi się to na lakier do włosów, ale to musisz mieć goły kadlub żeby go móc trzymac w ręce i tłuc starOM szczotkOM do zębów albo jakimś twardym pędzlem. Czemu dławice wałów i kozły są czarne a same wały jakies zUote? Wszystko powinno byc w kolorze dna. To cos na linii wodnej to szpara od laczenia polowek kadlu a czy chinczyki zaznaczyly linie wodna wypukla krechą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 1 Lutego Autor Share Napisano 1 Lutego W dniu 30.01.2025 o 18:57, Szydercza Gała napisał: To cos na linii wodnej to szpara od laczenia polowek kadlu a czy chinczyki zaznaczyly linie wodna wypukla krechą? Chinczyki zaznaczyli linię wodną. Konstrukcyjnie podzielili kadłub na połówki w pionie. W dniu 30.01.2025 o 18:57, Szydercza Gała napisał: Czemu dławice wałów i kozły są czarne a same wały jakies zUote? Wszystko powinno byc w kolorze dna Tutaj się zasugerowałem podpatrywaniem chińskich interpreracji tego modelu. Jak się wpisze w krzaczkach nazwę okrętu w ichniejszej wyszukiwarce to jest sporo materiału. Kozły w różnych kolorach, aczkolwiek 90% czerwone, a wały zawsze złote. Tak więc poszedłem tę ścieżką. No cóż jak źle, to tak zostanie. Dokładam gąbeczką szlamu, moze trochę wyrównam koloryt. Miało nie być zapuszczonego akwarium poniżej linii wodnej, ale się wkręcam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 26 Lutego Autor Share Napisano 26 Lutego Nadszedł czas na tkanie pajęczyny. I łódkę na rufie powiesiłem. W sumie skończony poza olinowaniem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Świetne zdjęcia.... Nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego Godzinę temu, Szydercza Gała napisał: Świetne zdjęcia.... Nic nie widać No jak nie widać? Widać wszystko co miało się znaleźć na smartfonowym zdjęciu 4 naciągi od komina są? - są! 4 naciągi od tylnej reji są? - są! No dobra łódka się nie załapała na ostry kadr Po porannym spojrzeniu wyspanym okiem zgłaszam samokrytykę. W weekend jak siąde do sznurków to i ostrzejsze zdjęcia dołożę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego no Gała chciałby nity liczyć a Ty mu uniemożliwiasz wykazanie się 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 46 minut temu, M.A.V. napisał: no Gała chciałby nity liczyć a Ty mu uniemożliwiasz wykazanie się Nity nitami, ŚRUBY napędowe są widoczne - a to dobry "kawałek materiału" na doktoryzowanie się w temacie dla Głównego Śrubowego 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Logika kolejności etapów Twojej budowy jest równie pokrętna, co remontu silnika w samochodzie przeprowadzonego przez mechanika, który wcześniej był ginekologiem i się przebranżowił. Mianowicie cały remont przeprowadził przez rurę wydechową. Pomimo to, efekty są bardzo przyjemne dla oka. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Śruby są OK..... poza tym że można by odchudzić ich pióra i lekko je skręcić No ale to już taki poziom wiedzy magicznej że nie oczekuje tego od nikogo na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Szwów na lufach wieży dziobowej jakby nie widać na zdjęciu, super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Nie jest zła ta łódka, ale od krzywych masztów to zęby bolą. Zepnij topy jakąś żyłką, może się wyprostują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego Wystarczy wrzucić g..niane zdjęcie i jaki odzew 5 godzin temu, socjo1 napisał: Logika kolejności etapów Twojej budowy jest równie pokrętna, co remontu silnika w samochodzie przeprowadzonego przez mechanika, który wcześniej był ginekologiem i się przebranżowił. Mianowicie cały remont przeprowadził przez rurę wydechową. Pomimo to, efekty są bardzo przyjemne dla oka. Ryzykowna to będzie dyskusja, jeszcze wyjdzie, że logiki brak, ale spróbuje Więc co mogę powiedzieć. Instrukcja jako podstawa. I szedłem za nią punkt po punkcie bo konstrukcyjnie model nietypowy, przynajmniej w stosunku do tych co wcześniej sklejałem. Tzn przed zmontowaniem połówek kadłuba należy wkleić pokład, a z nim wieże artylerii głównej (jeśli mają się obracać). Więc trzeba wszystko wcześniej zmalować (na moją logikę). Jak części zostały pomalowane, sklejone, to całość obsprejowałem matowym lakierem. Dalej brudzenie olejami, więc lakier musi być przecież wcześniej. Teraz idzie olinowanie, na koniec będzie jeszcze raz lakier, żeby przykryć plamy kleju CA po walce ze sznurkami. Czemu brudzenie po skończeniu całości? Bo nie mam wyobraźni i nie umiałem sobie tego pobrudzić jak było w częściach. Kolejny pomysł na wykwit rdzy pojawiał się kolejnym rankiem po zakończeniu wcześniejszego etapu. Tak przebiegał w skrócie ten proces twórczy 5 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Śruby są OK..... poza tym że można by odchudzić ich pióra i lekko je skręcić Odchudzić to jeszcze można, ale skręcać plastik? Jak? (bez połamania) 2 godziny temu, Evildead napisał: Szwów na lufach wieży dziobowej jakby nie widać na zdjęciu, super . Bo wyszlifowane i pomalowane jeszcze raz. Nie tylko zasługa zdjęcia 2 godziny temu, zaruk napisał: Nie jest zła ta łódka, ale od krzywych masztów to zęby bolą. Zepnij topy jakąś żyłką, może się wyprostują. To jest wyzwanie na najbliższy weekend. Tylny już wyprostowany ale nie będę wrzucać kolejnych g..nianych zdjęć I dziękuję Kolegom za wszystkie uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 14 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Śruby są OK 14 godzin temu, Szydercza Gała napisał: poza tym że można by odchudzić ich pióra i lekko je skręcić Nie odnosisz wrażenia, że sam sobie przeczysz - albo są OK, albo są do poprawy, czyli nie są OK 14 godzin temu, Szydercza Gała napisał: No ale to już taki poziom wiedzy magicznej że nie oczekuje tego od nikogo na tym forum Normalnie nie wierzę w to co czytam Zupełna rezygnacja z wymagań i oczekiwań! Jak nic, wzorem urzędników naszego wschodniego sąsiada przyjąłeś "dowód wdzięczności" od współforumowiczów i przestałeś się czepiać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego To nie to. Uznałem po prostu że minimalne kryterium, czyli śruba a nie śmigło jest sufitem możliwości dla 99% użytkowników foruma i nie ma sensu nabijać sobie guzów we frontalnych atakach na ścianę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 34 minuty temu, Szydercza Gała napisał: Uznałem po prostu że minimalne kryterium, czyli śruba a nie śmigło jest sufitem możliwości dla 99% użytkowników foruma I po takiej deklaracji nie boisz się wyjść na ulicę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Nie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 2 godziny temu, abtb napisał: I po takiej deklaracji nie boisz się wyjść na ulicę? 1 godzinę temu, Szydercza Gała napisał: Nie bardzo no właśnie nie na darmo imć Gała umieścił przy swoim nicku w miejscu "zainteresowania" formułę "kopanie grobów" Tak delikatna sugestia w stronę potencjalnych adwersarzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 28 Lutego Autor Share Napisano 28 Lutego Dobra dobra, odbiegacie (uciekacie!) od wątku który mnie zaciekawił: @Szydercza Gała to jak lekko skręcić śruby z plastiku nie łamiąc ich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego (edytowane) To akurat jest bardzo proste. Dokładnie tak samo jak skrecalbys śruby z blachy albo erzacu. Delikatnie dwoma pensetami. Jedna zawsze u podstawy pióra przy piascie a druga coraz dalej ku końcowi w kolejnych delikatnych skręceniach. Grunt to wiedzieć jak taka śruba POWINNA być skręcona. Tu występuje podobieństwo ze śmigłem, bo i powód tego skrecenia jest taki sam: siły oddziałujące na samo pióro. Kąt natarcia pióra jest największy u podstawy i zmniejsza się ku zewnętrznemu końcowi. Najlepszy ubaw mam kiedy ludzie robią pióra zwinięte w łyżeczki Edytowane 28 Lutego przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi