Grzegorz Grabowski Napisano 30 Lipca 2024 Autor Napisano 30 Lipca 2024 (edytowane) 21 minut temu, mandrivecs napisał: Czyli nasze są bez dodatkowej płyty pancernej pod kadłubem? No raczej jej tu nie widać. Chociaż.... . Nieee, z pewnością nie ma tam żadnej płyty. Edytowane 30 Lipca 2024 przez Grzegorz Grabowski 3 Cytuj
Grzegorz Grabowski Napisano 1 Sierpnia 2024 Autor Napisano 1 Sierpnia 2024 https://www.facebook.com/share/v/xs6oTWxLvZt59jzK/ Ktoś wie co to jest za oznaczenie z przodu wieży na tym abramsie? Takie jakby niebieskie kółko? Cytuj
mandrivecs Napisano 1 Sierpnia 2024 Napisano 1 Sierpnia 2024 Żubr jak na 7tp. Zaczęli na nich umieszczać historyczne znaki i nazwy na lufach... Cytuj
Grzegorz Grabowski Napisano 1 Sierpnia 2024 Autor Napisano 1 Sierpnia 2024 Pytanie, czy ten żubr jest faktycznie niebieski, czy to tylko tak na filmie widać i można użyć białej kalki z 7tp? Cytuj
Grzegorz Grabowski Napisano 1 Sierpnia 2024 Autor Napisano 1 Sierpnia 2024 To zdjęcie chyba rozwiewa moje wątpliwości. Żubr jest biały 4 Cytuj
Grzegorz Grabowski Napisano 1 Sierpnia 2024 Autor Napisano 1 Sierpnia 2024 Sorki, że tak rozkminiam, ale już wiem, że mój Abrams będzie się nazywał Sitek-21. Mam kolejne zdjęcie, które może dowodzić jednak tego, że Żubr, jest niebieski. Bądź tu mądry 4 Cytuj
GrzegorzAleksander Napisano 1 Sierpnia 2024 Napisano 1 Sierpnia 2024 Niebieski, ale w pozostałych kompaniach, zgodnie z tradycją, mogą być białe i żółte. Cytuj
JanuszF Napisano 1 Sierpnia 2024 Napisano 1 Sierpnia 2024 Sitek-21 bez wątpienia ma błękitnego żubra. Ciekawe jaki jest jego numer rejestracyjny. Ten egzemplarz ma jakby biało-czerwonego żubra. . 1 Cytuj
bulik58 Napisano 1 Sierpnia 2024 Napisano 1 Sierpnia 2024 (edytowane) JanuszF Sitek-21 bez wątpienia ma błękitnego żubra. Ciekawe jaki jest jego numer rejestracyjny. Ten egzemplarz ma jakby biało-czerwonego żubra. Ten po prawej ma białego żubra , pojazd z dwu barwnym żubrem może być pojazdem dowódczym i to oznaczenie jest /może być wyróżnikiem wśród pozostałych pojazdów podobnie jak ,,Hela,, na Leo2Pl. Edytowane 2 Sierpnia 2024 przez bulik58 1 Cytuj
sas55 Napisano 3 Sierpnia 2024 Napisano 3 Sierpnia 2024 W dniu 1.08.2024 o 18:54, GrzegorzAleksander napisał: Niebieski, ale w pozostałych kompaniach, zgodnie z tradycją, mogą być białe i żółte. ... i czerwone. Czy ktoś wie w której kompanii służył sierżant Sitek? Z barwy żubra na pancerzu wynika, że w drugiej. Natomiast biało czerwony żubr jest namalowany prawdopodobnie tylko z okazji rocznicy Powstania. Na stronie brygady na FB jest filmik który pokazuje malowanie żubrów na pancerzu. Pozdrawiam Andrzej 3 Cytuj
Grzegorz Grabowski Napisano 4 Sierpnia 2024 Autor Napisano 4 Sierpnia 2024 Kalki już powstaly 6 Cytuj
robertmodelarz Napisano 4 Sierpnia 2024 Napisano 4 Sierpnia 2024 1 godzinę temu, Grzegorz Grabowski napisał: Kalki już powstaly Chwała bohaterom!!!! Cytuj
JanuszF Napisano 6 Sierpnia 2024 Napisano 6 Sierpnia 2024 (edytowane) W dniu 4.08.2024 o 13:04, Grzegorz Grabowski napisał: Kalki już powstaly Jestem zainteresowany zestawem. Tablice rejestracyjne też zrobisz? Edytowane 6 Sierpnia 2024 przez JanuszF Cytuj
Grzegorz Grabowski Napisano 7 Sierpnia 2024 Autor Napisano 7 Sierpnia 2024 7 godzin temu, JanuszF napisał: Jestem zainteresowany zestawem. Tablice rejestracyjne też zrobisz? Ja nie robię takich rzeczy, ale wiem od kogo zamówić. https://www.facebook.com/fiedotow.mrdecal Cytuj
sas55 Napisano 8 Sierpnia 2024 Napisano 8 Sierpnia 2024 Cześć, Grzegorzu nie spiesz się z tym niebieskim Sitkiem https://defence24.pl/sily-zbrojne/przygotowania-do-swieta-wojska-polskiego-foto Trzecie zdjęcie od góry. Coś tu jest nie tak. Proponuję poczekać do defilady. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
bulik58 Napisano 8 Sierpnia 2024 Napisano 8 Sierpnia 2024 O problemie z kolorem Sitkowego Żubra pisałem w już dziale 1:1, 1 WBPanc. ma konto na FB i może warto tam to pytanie zadać. Z tego co widziałem nie mieli problemów z odpowiedzią na zadawane pytania. Cytuj
Grzegorz Grabowski Napisano 8 Sierpnia 2024 Autor Napisano 8 Sierpnia 2024 2 godziny temu, sas55 napisał: Cześć, Grzegorzu nie spiesz się z tym niebieskim Sitkiem https://defence24.pl/sily-zbrojne/przygotowania-do-swieta-wojska-polskiego-foto Trzecie zdjęcie od góry. Coś tu jest nie tak. Proponuję poczekać do defilady. Pozdrawiam Andrzej Kuźwa, teraz jest czerwony? Cytuj
JanuszF Napisano 8 Sierpnia 2024 Napisano 8 Sierpnia 2024 Ciekawe! Może go na defiladę przemalowali. Cytuj
Grzegorz Grabowski Napisano 8 Sierpnia 2024 Autor Napisano 8 Sierpnia 2024 2 godziny temu, bulik58 napisał: O problemie z kolorem Sitkowego Żubra pisałem w już dziale 1:1, 1 WBPanc. ma konto na FB i może warto tam to pytanie zadać. Z tego co widziałem nie mieli problemów z odpowiedzią na zadawane pytania. Zadałem pytanie. Zobaczymy, może odpowiedzą? Cytuj
Grzegorz Grabowski Napisano 9 Sierpnia 2024 Autor Napisano 9 Sierpnia 2024 (edytowane) Taki filmik promocyjny znalazłem. Widać na nim, jak malowany jest na Abramsach znak skaczącego żubra i jakich kolorów używają. Niebieski żubr też jest. https://www.facebook.com/share/v/FNVXv7ZcDeVUdzhG/ Niestety, w żadnym momencie nie widać, jakiego koloru jest żubr na Sitku-21 🫤 Edytowane 9 Sierpnia 2024 przez Grzegorz Grabowski Cytuj
Bravo1111 Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 W pierwszej sekundzie tego filmu widać i niebieskiego żubra na wieży i jeszcze nie zdjętą, biało czerwona szarfę na lufie. Cytuj
sas55 Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 Cześć, Tu jest to dobrze widoczne. Sitek w dalszym ciągu nie ma numeru rejestracyjnego. Sądzę, że na defiladzie będzie specjalnie wyróżniony (może będzie jechał pierwszy). Coś tu w tym stadium badań jest nie tak z tym pojazdem. Myślę, że tę nazwę otrzymał czołg na którym służył nasz bohater i trzeba to dokładnie zbadać. Kolory kompanii są odpowiednio czerwony, niebieski i żółty. Dlaczego raz jest czerwony a raz niebieski nie wiadomo, ale być może defilada coś wyjaśni. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
Grzes Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 (edytowane) 9 minut temu, sas55 napisał: Dlaczego raz jest czerwony a raz niebieski A może trzeba rozważyć, że napis SITEK-21 może być na więcej niż jednym czołgu. Edytowane 9 Sierpnia 2024 przez Grzes Cytuj
bulik58 Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 W dniu 3.08.2024 o 07:22, sas55 napisał: ... i czerwone. Czy ktoś wie w której kompanii służył sierżant Sitek? Z barwy żubra na pancerzu wynika, że w drugiej. à propos” jaki kolor ma 2 kompania? Bo tego koloru nie wskazałeś chyba że przeoczyłem tą wiadomość ? 18 minut temu, sas55 napisał: Kolory kompanii są odpowiednio czerwony, niebieski i żółty. Pytanie - co się stało z pojazdami gdzie Żubr był biały, Sitek-21 nie był jedynym który miał to oznaczenie w ww. kolorze. 16 minut temu, Grzes napisał: A może trzeba rozważyć, że napis SITEK-21 może być na więcej niż jednym czołgu. Takiej możliwości nie można by wykluczyć gdyby zwierz był w jednym kolorze , a jak na razie występuje w 3 czyli białym, niebieskim i czerwonym , brakuje żółtego . M.Sitek byl podobno żołnierzem 2 kompani więc jest możliwe również to iż Żubr jest oznaczeniem tejże kompani a kolor wskazuje na plutony. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi