Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
21 minut temu, mandrivecs napisał:

Czyli nasze są bez dodatkowej płyty pancernej pod kadłubem?

No raczej jej tu nie widać. Chociaż.... 🤔🤔. Nieee, z pewnością nie ma tam żadnej płyty. 

Screenshot_20240730-181801-724.png

IMG_20240730_182317740.jpg

Edytowane przez Grzegorz Grabowski
  • Like 3
Napisano

Sorki, że tak rozkminiam, ale już wiem, że mój Abrams będzie się nazywał Sitek-21. Mam kolejne zdjęcie, które może dowodzić jednak tego, że Żubr, jest niebieski. Bądź tu mądry 🤔🤔🤔

Screenshot_20240801-173627-600.png

• Like 4
Napisano

Sitek-21 bez wątpienia ma błękitnego żubra. Ciekawe jaki jest jego numer rejestracyjny.sitek.png.a768bd920788cc8a9c5ab07d8280df4f.png

Ten egzemplarz ma jakby biało-czerwonego żubra.

.sitek2.png.fd3657c3ccb80426170061d57a12bb4a.png

• Like 1
Napisano (edytowane)

JanuszF

Sitek-21 bez wątpienia ma błękitnego żubra. Ciekawe jaki jest jego numer rejestracyjny.

Ten egzemplarz ma jakby biało-czerwonego żubra.

Ten po prawej ma białego żubra , pojazd z dwu barwnym żubrem może być pojazdem dowódczym i to oznaczenie jest /może być wyróżnikiem wśród pozostałych pojazdów podobnie jak  ,,Hela,, na Leo2Pl.

Abrams nosi imię żołnierza, który poniósł śmierć na polsko-białoruskiej granicy

Edytowane przez bulik58
  • Like 1
Napisano
W dniu 1.08.2024 o 18:54, GrzegorzAleksander napisał:

Niebieski, ale w pozostałych kompaniach, zgodnie z tradycją, mogą być białe i żółte.

... i czerwone.

Czy ktoś wie w której kompanii służył sierżant Sitek? Z barwy żubra na pancerzu wynika, że w drugiej. Natomiast biało czerwony żubr jest namalowany prawdopodobnie tylko z okazji rocznicy Powstania. Na stronie brygady na FB jest filmik który pokazuje malowanie żubrów na pancerzu.

Pozdrawiam

Andrzej

• Like 3
Napisano (edytowane)
W dniu 4.08.2024 o 13:04, Grzegorz Grabowski napisał:

Kalki już powstaly

received_853012899661627.png

Jestem zainteresowany zestawem. Tablice rejestracyjne też zrobisz?

Edytowane przez JanuszF
Napisano

O problemie z kolorem Sitkowego Żubra pisałem w już dziale 1:1, 1 WBPanc. ma konto na FB i może warto tam to pytanie zadać. Z tego co widziałem nie mieli problemów z odpowiedzią na zadawane pytania.

Napisano
2 godziny temu, bulik58 napisał:

O problemie z kolorem Sitkowego Żubra pisałem w już dziale 1:1, 1 WBPanc. ma konto na FB i może warto tam to pytanie zadać. Z tego co widziałem nie mieli problemów z odpowiedzią na zadawane pytania.

Zadałem pytanie. Zobaczymy, może odpowiedzą? 

Napisano (edytowane)

Taki filmik promocyjny znalazłem. Widać na nim, jak malowany jest na Abramsach znak skaczącego żubra i jakich kolorów używają. Niebieski żubr też jest. 

https://www.facebook.com/share/v/FNVXv7ZcDeVUdzhG/

Niestety, w żadnym momencie nie widać, jakiego koloru jest żubr na Sitku-21 🫤

Edytowane przez Grzegorz Grabowski
Napisano

Cześć,

Tu jest to dobrze widoczne. Sitek w dalszym ciągu nie ma numeru rejestracyjnego. Sądzę, że na defiladzie będzie specjalnie wyróżniony (może będzie jechał pierwszy).

Coś tu w tym stadium badań jest nie tak z tym pojazdem.

Myślę, że tę nazwę otrzymał czołg na którym służył nasz bohater i trzeba to dokładnie zbadać. Kolory kompanii są odpowiednio czerwony, niebieski i żółty. Dlaczego raz jest czerwony a raz niebieski nie wiadomo, ale być może defilada coś wyjaśni.

Pozdrawiam

Andrzej

01a.jpg

Napisano (edytowane)
9 minut temu, sas55 napisał:

Dlaczego raz jest czerwony a raz niebieski

A może trzeba rozważyć, że napis SITEK-21 może być na więcej niż jednym czołgu.

Edytowane przez Grzes
Napisano

W dniu 3.08.2024 o 07:22, sas55 napisał:

... i czerwone.

Czy ktoś wie w której kompanii służył sierżant Sitek? Z barwy żubra na pancerzu wynika, że w drugiej.

à propos”  jaki kolor ma 2 kompania? Bo tego koloru nie wskazałeś chyba że przeoczyłem tą wiadomość ?

18 minut temu, sas55 napisał:

Kolory kompanii są odpowiednio czerwony, niebieski i żółty.

Pytanie - co się stało z pojazdami gdzie Żubr był biały, Sitek-21 nie był jedynym który miał to oznaczenie w ww. kolorze.

16 minut temu, Grzes napisał:

A może trzeba rozważyć, że napis SITEK-21 może być na więcej niż jednym czołgu.

Takiej możliwości nie można by wykluczyć gdyby zwierz był w jednym kolorze , a jak na razie występuje w 3 czyli białym, niebieskim i czerwonym , brakuje żółtego . M.Sitek byl podobno żołnierzem 2 kompani więc jest możliwe również to iż Żubr jest oznaczeniem tejże kompani a kolor wskazuje na plutony.