Grzegorz Grabowski Napisano 30 Lipca Autor Share Napisano 30 Lipca (edytowane) 21 minut temu, mandrivecs napisał: Czyli nasze są bez dodatkowej płyty pancernej pod kadłubem? No raczej jej tu nie widać. Chociaż.... . Nieee, z pewnością nie ma tam żadnej płyty. Edytowane 30 Lipca przez Grzegorz Grabowski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia https://www.facebook.com/share/v/xs6oTWxLvZt59jzK/ Ktoś wie co to jest za oznaczenie z przodu wieży na tym abramsie? Takie jakby niebieskie kółko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia Żubr jak na 7tp. Zaczęli na nich umieszczać historyczne znaki i nazwy na lufach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia Pytanie, czy ten żubr jest faktycznie niebieski, czy to tylko tak na filmie widać i można użyć białej kalki z 7tp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia To zdjęcie chyba rozwiewa moje wątpliwości. Żubr jest biały 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia Sorki, że tak rozkminiam, ale już wiem, że mój Abrams będzie się nazywał Sitek-21. Mam kolejne zdjęcie, które może dowodzić jednak tego, że Żubr, jest niebieski. Bądź tu mądry 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzAleksander Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia Niebieski, ale w pozostałych kompaniach, zgodnie z tradycją, mogą być białe i żółte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia Sitek-21 bez wątpienia ma błękitnego żubra. Ciekawe jaki jest jego numer rejestracyjny. Ten egzemplarz ma jakby biało-czerwonego żubra. . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia (edytowane) JanuszF Sitek-21 bez wątpienia ma błękitnego żubra. Ciekawe jaki jest jego numer rejestracyjny. Ten egzemplarz ma jakby biało-czerwonego żubra. Ten po prawej ma białego żubra , pojazd z dwu barwnym żubrem może być pojazdem dowódczym i to oznaczenie jest /może być wyróżnikiem wśród pozostałych pojazdów podobnie jak ,,Hela,, na Leo2Pl. Edytowane 2 Sierpnia przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia W dniu 1.08.2024 o 18:54, GrzegorzAleksander napisał: Niebieski, ale w pozostałych kompaniach, zgodnie z tradycją, mogą być białe i żółte. ... i czerwone. Czy ktoś wie w której kompanii służył sierżant Sitek? Z barwy żubra na pancerzu wynika, że w drugiej. Natomiast biało czerwony żubr jest namalowany prawdopodobnie tylko z okazji rocznicy Powstania. Na stronie brygady na FB jest filmik który pokazuje malowanie żubrów na pancerzu. Pozdrawiam Andrzej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia Kalki już powstaly 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia 1 godzinę temu, Grzegorz Grabowski napisał: Kalki już powstaly Chwała bohaterom!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia 72 kalki proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 6 Sierpnia Share Napisano 6 Sierpnia (edytowane) W dniu 4.08.2024 o 13:04, Grzegorz Grabowski napisał: Kalki już powstaly Jestem zainteresowany zestawem. Tablice rejestracyjne też zrobisz? Edytowane 6 Sierpnia przez JanuszF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 7 Sierpnia Autor Share Napisano 7 Sierpnia 7 godzin temu, JanuszF napisał: Jestem zainteresowany zestawem. Tablice rejestracyjne też zrobisz? Ja nie robię takich rzeczy, ale wiem od kogo zamówić. https://www.facebook.com/fiedotow.mrdecal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia Cześć, Grzegorzu nie spiesz się z tym niebieskim Sitkiem https://defence24.pl/sily-zbrojne/przygotowania-do-swieta-wojska-polskiego-foto Trzecie zdjęcie od góry. Coś tu jest nie tak. Proponuję poczekać do defilady. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia O problemie z kolorem Sitkowego Żubra pisałem w już dziale 1:1, 1 WBPanc. ma konto na FB i może warto tam to pytanie zadać. Z tego co widziałem nie mieli problemów z odpowiedzią na zadawane pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 8 Sierpnia Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2 godziny temu, sas55 napisał: Cześć, Grzegorzu nie spiesz się z tym niebieskim Sitkiem https://defence24.pl/sily-zbrojne/przygotowania-do-swieta-wojska-polskiego-foto Trzecie zdjęcie od góry. Coś tu jest nie tak. Proponuję poczekać do defilady. Pozdrawiam Andrzej Kuźwa, teraz jest czerwony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia Ciekawe! Może go na defiladę przemalowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 8 Sierpnia Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2 godziny temu, bulik58 napisał: O problemie z kolorem Sitkowego Żubra pisałem w już dziale 1:1, 1 WBPanc. ma konto na FB i może warto tam to pytanie zadać. Z tego co widziałem nie mieli problemów z odpowiedzią na zadawane pytania. Zadałem pytanie. Zobaczymy, może odpowiedzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 9 Sierpnia Autor Share Napisano 9 Sierpnia (edytowane) Taki filmik promocyjny znalazłem. Widać na nim, jak malowany jest na Abramsach znak skaczącego żubra i jakich kolorów używają. Niebieski żubr też jest. https://www.facebook.com/share/v/FNVXv7ZcDeVUdzhG/ Niestety, w żadnym momencie nie widać, jakiego koloru jest żubr na Sitku-21 🫤 Edytowane 9 Sierpnia przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bravo1111 Napisano 9 Sierpnia Share Napisano 9 Sierpnia W pierwszej sekundzie tego filmu widać i niebieskiego żubra na wieży i jeszcze nie zdjętą, biało czerwona szarfę na lufie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 9 Sierpnia Share Napisano 9 Sierpnia Cześć, Tu jest to dobrze widoczne. Sitek w dalszym ciągu nie ma numeru rejestracyjnego. Sądzę, że na defiladzie będzie specjalnie wyróżniony (może będzie jechał pierwszy). Coś tu w tym stadium badań jest nie tak z tym pojazdem. Myślę, że tę nazwę otrzymał czołg na którym służył nasz bohater i trzeba to dokładnie zbadać. Kolory kompanii są odpowiednio czerwony, niebieski i żółty. Dlaczego raz jest czerwony a raz niebieski nie wiadomo, ale być może defilada coś wyjaśni. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Sierpnia Share Napisano 9 Sierpnia (edytowane) 9 minut temu, sas55 napisał: Dlaczego raz jest czerwony a raz niebieski A może trzeba rozważyć, że napis SITEK-21 może być na więcej niż jednym czołgu. Edytowane 9 Sierpnia przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 9 Sierpnia Share Napisano 9 Sierpnia W dniu 3.08.2024 o 07:22, sas55 napisał: ... i czerwone. Czy ktoś wie w której kompanii służył sierżant Sitek? Z barwy żubra na pancerzu wynika, że w drugiej. à propos” jaki kolor ma 2 kompania? Bo tego koloru nie wskazałeś chyba że przeoczyłem tą wiadomość ? 18 minut temu, sas55 napisał: Kolory kompanii są odpowiednio czerwony, niebieski i żółty. Pytanie - co się stało z pojazdami gdzie Żubr był biały, Sitek-21 nie był jedynym który miał to oznaczenie w ww. kolorze. 16 minut temu, Grzes napisał: A może trzeba rozważyć, że napis SITEK-21 może być na więcej niż jednym czołgu. Takiej możliwości nie można by wykluczyć gdyby zwierz był w jednym kolorze , a jak na razie występuje w 3 czyli białym, niebieskim i czerwonym , brakuje żółtego . M.Sitek byl podobno żołnierzem 2 kompani więc jest możliwe również to iż Żubr jest oznaczeniem tejże kompani a kolor wskazuje na plutony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi