Skocz do zawartości

[W] Merkava 2 Bet 1/35 Takom, Legend

Barthass

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Przyszedł czas, żeby po latach wrócić do swojego hobby. Trochę mnie tutaj nie było, trochę się tu pozmieniało, ale dobrze wrócić do żywych :)

Pacjent to Merkava 2B od Takom z kilkoma zestawami waloryzacyjnymi z Legend- dodatkowy pancerz dna kadłuba, taran, zestaw koszy z tyłu kadłuba, haki holownicze i system aktywnej obrony na wieży (tzw. "Droid", po tylu latach dalej nie wiem jak się oficjalnie nazywa to ustrojstwo :) ). Do tego zestaw anten z Desert Eagle, koła napinające z Quickwheels, jezdne z PanzerArt i gaski z Friulmodel. Dodatkowo wyrzeźbiłem dodatkowy pancerz stanowiska kierowcy i i pałąki na każdym rogu ułatwiające manewrowanie czołgiem.

Model zacząłem podczas pandemii, już ma się ku końcowi.  Kadłub pomalowany, chciałem go dość mocno utyrać, wieża w trakcie :) Proszę o łagodny wymiar kary, to pierwsze malowanie od ponad 10 lat :) Nad zdjęciami musze jeszcze popracować, trudno tak od razu warsztat skompletować :) 

124148039_10223616729623513_4322479625053464799_n.jpg

124283806_10223616728703490_8305887890331628662_n.jpg

130450933_10223839335588523_8288803719340482534_n.jpg

130484018_10223839337708576_8374815334106516520_n.jpg

130604030_10223839334788503_8876367996872620988_n.jpg

122054794_10223463965124496_4811558439443085899_n.jpg

123917352_10223616728583487_6389795453594522799_n.jpg

142247613_10224207502512466_2323240429762457872_n.jpg

142293571_10224207501392438_4234269795941758998_n.jpg

145545916_10224271570554127_5252209799012813268_n.jpg

176071777_10224834437065438_7237850783319629377_n.jpg

• Like 5

Wyglada spoko. Co rzuca mi sie w oczy to malowanie tego zawiniatka z tyłu. Dzis juz maluje sie takie rzczeczy poprzez rozjasnienia i cienie stopniowo gradientowane. Wash tutaj nie powinien robic jako główny cień. 

Cześć!

Przyszedł czas, żeby po latach wrócić do swojego hobby. Trochę mnie tutaj nie było, trochę się tu pozmieniało, ale dobrze wrócić do żywych :)

Pacjent to Merkava 2B od Takom z kilkoma zestawami waloryzacyjnymi z Legend- dodatkowy pancerz dna kadłuba, taran, zestaw koszy z tyłu kadłuba, haki holownicze i system aktywnej obrony na wieży (tzw. "Droid", po tylu latach dalej nie wiem jak się oficjalnie nazywa to ustrojstwo.

aye aye sir witamy na pokładzie po tak bardzo długim okresie nieobecności ,w  końcu temat IDF powrócił do życia . Model Merkavy IIB z Droidem to bardzo rzadki widok , fotki prawdziwych pojazdów w większej ilości pokazaly się dopiero podczas „Operacja Żelazne Miecze”, 

Edytowane przez bulik58

8 minut temu, patrykd napisał:

Wyglada spoko. Co rzuca mi sie w oczy to malowanie tego zawiniatka z tyłu. Dzis juz maluje sie takie rzczeczy poprzez rozjasnienia i cienie stopniowo gradientowane. Wash tutaj nie powinien robic jako główny cień. 

Dzięki za radę! Przy moim obecnym poziomie to będzie dla mnie sukcesem pomalowanie tego do końca tak, żebym sam się nie zniechęcił i żeby jako tako wyglądało, na resztę przyjdzie czas w miarę nabywania doświadczenia. O wiele lepiej czuję się na etapie budowy modelu niż na jego malowaniu :)

7 minut temu, bulik58 napisał:

aye aye sir witamy na pokładzie po tak bardzo długim okresie nieobecności ,w  końcu temat IDF powróci .

Dzięki, myślę, ze powróci, w międzyczasie jeszcze robi się Puma, ale chwilowo czeka na wznowienie prac. Udało mi się tez odzyskać wszystkie zdjęcia i foldery ze starego laptopa, więc i będę też mógł w czymś pomóc :)  

eHSs7Wd.jpeggrdgtE5.jpegPG9pYWw.jpeg  

• Like 5

13 minut temu, Barthass napisał:

Dzięki za radę! Przy moim obecnym poziomie to będzie dla mnie sukcesem pomalowanie tego do końca tak, żebym sam się nie zniechęcił i żeby jako tako wyglądało, na resztę przyjdzie czas w miarę nabywania doświadczenia. O wiele lepiej czuję się na etapie budowy modelu niż na jego malowaniu :)

Dzięki, myślę, ze powróci, w międzyczasie jeszcze robi się Puma, ale chwilowo czeka na wznowienie prac. Udało mi się tez odzyskać wszystkie zdjęcia i foldery ze starego laptopa, więc i będę też mógł w czymś pomóc :)  

Niektóre fotki Merkavy i Pumy widziałem już gdzie indziej, czy temat Magacha 7 też ożyje?  Obraz zapytania wyszukiwania wizualnego

Edytowane przez bulik58

7 minut temu, piotrkur napisał:

No w końcu !!nie wiem jak ninni ,ale ja się zastanawiałem co z  tobą i czy pasiesz już kozy ba skraju pustyni Negev..😀

Już od jakiegoś czasu przewijał się nick Barthass na innych forach , zastanawiałem się również kto ukrywa się pod tym nickiem , ostatnie foto Pumy naprowadziło mnie na właściwy trop.

Napisano (edytowane)
22 minuty temu, bulik58 napisał:

Niektóre fotki Merkavy i Pumy widziałem już gdzie indziej, czy temat Magacha 7 też ożyje?

Niestety wszystkie stare projekty nie przeżyły próby czasu i przeprowadzki. Za to zaraz po skończeniu Merkavy ruszam z Magachem 6 Gal Batasz, model Menga z dosyć dużą liczbą dodatków. Myślę, że będzie dosyć merytorycznie, zresztą to będzie drugie podejście, wcześniej walczyłem z Academy i konwersją Legend, nic innego nie było wtedy na rynku. 

20 minut temu, piotrkur napisał:

No w końcu !!nie wiem jak ninni ,ale ja się zastanawiałem co z  tobą i czy pasiesz już kozy ba skraju pustyni Negev.

Takie życie przewrotne, ale jestem znów na pokładzie :) 

Edytowane przez Barthass

3 minuty temu, bulik58 napisał:

Już od jakiegoś czasu przewijał się nick Barthass na innych forach , zastanawiałem się również kto ukrywa się pod tym nickiem , ostatnie foto Pumy naprowadziło mnie na właściwy trop

Tak, coś tam na Armorame wrzucałem, ale jednak lepiej być tu :) 

2 godziny temu, Barthass napisał:

....Trochę mnie tutaj nie było, trochę się tu pozmieniało, ale dobrze wrócić do żywych.....

tego to ja się.... 

witamy ponownie na pokładzie   :piwo:

• Like 1

34 minuty temu, Barthass napisał:

Niestety wszystkie stare projekty nie przeżyły próby czasu i przeprowadzki.

Fotkę Magach 7C którą wrzuciłem to był jeden z ostatnich twoich projektów  na starym MW 

12 godzin temu, M.A.V. napisał:

witamy ponownie na pokładzie

A jednak dobrze jest wrócić na swoje pierwsze forum, kurcze w tym roku już minie 18 lat :)

11 godzin temu, bulik58 napisał:

Fotkę Magach 7C którą wrzuciłem to był jeden z ostatnich twoich projektów  na starym MW 

Tak było, z tego co pamiętam to po drodze jeszcze była zmiana silnika forum i po Magachu co nieco też miałem na warsztacie.  Co do 7 Gimel, to przy tym ile było nieścisłości przy konwersji i samym kadłubie Academy to teraz nie byłoby sensu tego kończyć. Zwłaszcza, że można ożenić wieżę i elementy opancerzenia kadłuba z zestawu Academy z kadłubem Menga bądź AFV Club i wyjdzie coś o niebo lepszego. 

18 godzin temu, jo napisał:

Hej Barthass         

zdradzisz jakiego  koloru bazowego użyłeś?  

AK Interative IDF Modern Grey AK11352. Jednak następnym razem spróbuję czegoś innego, malując tym właśnie przypomniałem sobie, dlaczego nienawidzę akryli do aerografu :)

Tymczasem robi się wieża:

v6wOzY7.jpegMgnkeQo.jpeg8Xg6yfx.jpeg

• Like 4

9 godzin temu, patrykd napisał:

Balans kolorów jest chyba w aparacie lekko przesunięty ku cieplym barwom.  Jakiego światła używasz przy robieniu zdjec.  

Tak, widzę że jest z tym problem, używam światła o zimnej barwie, ale aparat w telefonie swiruje. Ale już studiuję forumowy poradnik o robieniu zdjęć i obiecuję poprawę  :)

15 minut temu, blackriver napisał:

BTW jak oceniasz zestawowe gąski?

Słabo, dla tego są friule. Sa jakieś takie płaskie i bez detali. W ogóle nie lubię plastikowych gąsek łączonych z kawałków ani gumowych i w każdym projekcie jest to pierwszy element, który zastępuje metalowymi bądź drukowanymi żywicznymi. 

35 minut temu, Barthass napisał:

Tak, widzę że jest z tym problem, używam światła o zimnej barwie, ale aparat w telefonie swiruje.

W moim telefonie jest tak, że jak zrobię zdjęcie z bliska to zdjęcie wpada w tonację dominującego koloru na zdjęciu. Jak zrobię zdjęcie z daleka i wykadruję, to zdjęcie wpada w tonacje bardziej naturalne. Ja tam znawca fotografii nie jestem ale interpretuje sobie to w ten sposób, że jeśli na zdjęciu jest więcej białego tła to zdjęcie jest bardziej naturalne.  Może u Ciebie to też tak zadziała.

Edytowane przez Endrju

25 minut temu, Endrju napisał:

W moim telefonie jest tak, że jak zrobię zdjęcie z bliska to zdjęcie wpada w tonację dominującego koloru na zdjęciu. Jak zrobię zdjęcie z daleka i wykadruję, to zdjęcie wpada w tonacje bardziej naturalne. Ja tam znawca fotografii nie jestem ale interpretuje sobie to w ten sposób, że jeśli na zdjęciu jest więcej białego tła to zdjęcie jest bardziej naturalne.  Może u Ciebie to też tak zadziała.

Zawsze w programie darmowym do obróbki zdjęcia można zmienić balans bieli jakby co.

Cześć, coś tam podłubałem. Bambetle załogi już w koszu i pomalowane, przykryłem je plandeką ulepioną z Green Stuffu, kalki już też na miejscu, całość  pomalowana błyszczącym lakierem. 

tNbyXs8.jpg

HrF79lQ.jpg

k4Z6foj.jpg

1ajjXbQ.jpg

• Like 1