Skocz do zawartości

Francuski P-47D-28RE Thunderbolt, Miniart, 1:48

Kalor

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, greatgonzo napisał:

Drewniany.

Z której jednostki będzie ten P-47?

Nie zastanawiałem się jeszcze nad malowaniem, pewnie któreś z tych z żółtymi pasami na skrzydłach.

image.thumb.jpeg.f01485ba473a04c032f0a415418c7396.jpeg

image.thumb.jpeg.10482b7b83ebdb0360ab47f56e12008d.jpeg

Teoretycznie można tworzyć jakiś scenariusz dla tego zbiornika podwieszanego, ale jego użycie jest tu praktycznie niemożliwe. Ze względu na charakter misji używano klasycznego zbiornika 75 gal. pod kadłubem.

Mam lekkiego zgrzyta, otwory w tablicy przyrządów są mniejsze niż kalki tarcz zegarów, niby mogę je powciskać ale wtedy stracą sporo na wyglądzie. Aftermarkety odpadają, nie zachwyciły mnie jakością, będę więc musiał coś wykombinować sam. Oryginał wygląda dość płasko więc wybicie otworów w hipsie, wypełnienie ich plexi i podklejenie od tyłu zegarami wydaje mi się możliwe.

TPEet3M.jpeg

b4ZngnB.jpeg

Wiem przekombinowuję.

----

Dorobiłem wylot węża odpływu paliwa, weathering komór idzie powoli:

lUvFmgF.jpeg

I detale na śmigle, silnika prawie nie widać:

T0awdIt.jpeg

• Like 5

Połączyłem połówki kadłuba, odtworzyłem i poprawiłem nity, wyszło całkiem czysto

1fTsUA6.jpeg

Dorobiłem śruby na panelach za silnikiem

Db6B2MM.jpeg

I znalazłem jakiś metalik która daje się sprayować

wS4zamd.jpeg

• Like 3

Tablica przyrządów ogarnięta, szkoda byłoby nie pokazać tak ładnie wydrukowanych zegarów.

jdgtHn9.jpeg

itxlMHH.jpeg

SqCfYE6.jpeg

I przerabiam też nity na śruby, na panelach okrywających rury ze spalinami do turbo albo też na panelach pomiędzy skrzydłami a kadłubem, bo jak widać na wideo poniżej(36:38) samolot był zaprojektowany do skręcania go w polu. I może teraz nie wyglądają najlepiej na czystym podkładzie, ale malowanie i weathering powinny to poprawić. I tak lepiej niż oryginalne dziury.

l5uqTyO.jpeg

• Like 1

1 godzinę temu, Kalor napisał:

gHjVZJg.jpeg

t5jdQTy.jpeg

Ależ petarda z cieniowaniem, fantastyczny efekt; wszystko z rąsi?

Co do żółtych pasów to ja bym je malował na końcu chyba, na warstwę białego. Ilu modelarzy tyle patentów :mrgreen:

58 minut temu, jachud3 napisał:

Ależ petarda z cieniowaniem, fantastyczny efekt; wszystko z rąsi?

Co do żółtych pasów to ja bym je malował na końcu chyba, na warstwę białego. Ilu modelarzy tyle patentów :mrgreen:

Zwykły marmurek aerografem, przy czym nie mogę robić małych linii bo maluję błotem : (  więc pomagam sobie gąbką i pędzlem ciapiąc różne kolory. Docelowo chciałbym zrobić taką fakturkę żeby mieć odpowiednio dużo szumu i mieć  zaznaczone miejsca zużycia farby w miejscach w których było chodzone i dotykane. Zobaczymy co z tego wyjdzie, eksperymentuję więc równie dobrze może to wszytko pójść w kanał. Ale na razie jestem uwiązany bo zacząłem pasy malować, czarny>brąz>żółty i czarny>pomarańcz>czerwony.

• Thanks 1

Efekt jest :szok: To jest Twoja autorska metoda z powodu niedomagań błota czy gdzieś podpatrzyłeś? Jeśli podpatrzona to dawaj namiar. Chciałbym to zobaczyć krok po kroku :wow:

3 minuty temu, TAW napisał:

Efekt jest :szok: To jest Twoja autorska metoda z powodu niedomagań błota czy gdzieś podpatrzyłeś? Jeśli podpatrzona to dawaj namiar. Chciałbym to zobaczyć krok po kroku :wow:

trochę z tym eksperymentowałem tutaj https://imgur.com/gallery/m114-a1e1-3PijBSu tylko że przesadziłem z kontrastem, odrobinę tutaj https://imgur.com/a/i695MWN

próbuję osiągnąć efekt taki jaki daje posypywanie modeli solą, używanie masek czy płyny do chippingu.

A przypomniał mi o tym artykuł tego pana: https://www.facebook.com/bera.karoly/photos  którego to facebooka właśnie znalazłem, niezła kopalnia materiałów:

image.thumb.jpeg.e1ed9ecb4821250dde01b7ae0f5d963b.jpeg

• Thanks 1

Mam już dosyć malowania, kusi mnie żeby coś nowego w końcu ruszyć, ale wiem że wtedy skończę z trzema modelami do obróbki.

Dokleiłem zagubioną kratkę i poszpachlowałem kilka dziur.

cwAMZHB.jpeg

Ale przynajmniej pasy wyszły ładnie, przy okazji zorientowałem się że mam kolory w aparacie pod inne szkło skalibrowane : / widać to dobrze na zdjęciu płata poniżej.

Kolory pod żółty to Brown Black, AK3rd  bo nie używam czystego czarnego w ogóle, Golden Brown Vallejo bo miałem pod ręką i Deep Yellow AK3rd.

Pod czerwony, Brown Black, Rust od Vallejo i Matt Red, AK3rd, pojedyncze warstwy, te kolory od AK mają całkiem niezłe krycie przy minimalnej ilości farby.

TLWwEpv.jpeg

I teraz kolorki wyglądają jak to co widzę na żywo.

Y8hjH2A.jpeg

Myhi3n2.jpeg

• Like 5

• 2 weeks later...

Pytanie o kolor zanim wyrównam to wszytko, zielony powinien być bardziej brązowy/zielony czy ten odcień zieleni jest w porządku?

fizoiMY.jpeg

I właściwie to jak jasny powinien być spód? Neutral grey jest dość ciemny, ale większość modeli które widziałem jest mniej więcej tak jasna jak to co mi tu wyszło.

0ITzpFn.jpeg

• Like 2

Mogę stwierdzić że w jakieś kolory to on jest pomalowany, na pewno to nie jest nudny

AJ04xAY.jpeg

VhC1FuD.jpeg

LO6G7Q6.jpeg

7y35NA6.jpeg

Więcej zdjęć na końcu tej galerii https://imgur.com/a/p-47d-free-french-airforce-IVpn6Ks

Będę musiał zrobić jeszcze miejscowe poprawki, gdzieniegdzie kontrast ze wzorkiem jest zbyt duży, poprawić przejścia kamuflażu itp. oraz przelecieć pasy pędzlem, zrobić je odrobinę poszarpane i zalać ślady po nitach i łączeniach blach - zakładam tu że podobnie jak pasy inwazyjne były malowane pędzlem.

Edytowane przez Kalor
  • Like 8