Skocz do zawartości

IBG - 10 cm leFH 14/19(t) 1:35

Merten

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny wątek artyleryjski. Tym razem ex-czeska haubica w służbie niemieckiej. Pewnie większość zna ten model, ale jakoś na forum relacji z jego budowy nie znalazłem.

image.png.92898eec008201178a9fb314fa93f0b4.png

Co do samego działa, to ta haubica była używana w wielu krajach, bo poza Czechami także i w Polsce, Jugosławii, czy Grecji.

Jak na warunki II wojny parametry miała przeciętne i po krótkim użyciu na froncie trafiły one masowo do obrony wybrzeży.

I tu mam pomysł na małą dioramkę - stanowisko na plaży z tą haubicą. Mam nadzieję, że zapału nie zabraknie. Najwięcej takich haubic w momencie lądowania Aliantów w Normandii miała 319. Dywizja Piechoty obsadzająca wyspy na Kanale La Manche Jersey i Guernsey oraz 716. Dywizja Piechoty broniąca odcinka frontu na zachód od rzeki Orne (plaża Juno i Sword). Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Sam model dość przeciętny. Sporo wklęsłości na powierzchniach, które trzeba szpachlować, ale nic tragicznego. Nie umiałbym na pewno zrobić plastikowej lufy. Ta odlana dramatycznie, ale producent dał też metalową, więc w sumie ok. Model do sklejenia w jeden wieczór.

Aha. I przegapiłem, że są tylko jedne koła i to od wersji zmotoryzowanej. Trudno. Nie będę dokupował kolejnej dla samych kół. Będzie z takimi, chociaż bardziej prawdopodobne jest, że do obrony wybrzeża trafiły te z kołami szprychowymi od ciągu konnego. 

Tak to na razie wygląda...

image.png.5abcd48f54a732418ccd264dcc7e4504.png

image.png.936eaf4dfbb39b540050fa0d1be91c11.png

image.thumb.png.8616157cc180f13e480ff60c8c25bce8.png 

I po położeniu szpachlówki w sprayu.

image.thumb.png.7c2c0ff5989f7b525277c9788e665a53.png

Edytowane przez Merten
  • Like 1

Przypomniało mi się, że przecież kiedyś bawiłem się wydrukami kół do różnych wersji pojazdów o ciągu konnym i okazało się, że parę lat temu wydrukowałem sobie coś co się chyba teraz przyda...

image.png.07f6b35c1b8594394cd070d0da4219d3.png

• Like 1

• Merten changed the title to IBG - 10 cm leFH 14/19(t) 1:35
Napisano (edytowane)

No bo do ciągu konnego,  to te koła były właśnie takie "rachityczne". Muszę tylko dokładnie przymierzyć, czy nie za małe.  

A podstawka ma w założeniu być fragmentem stanowiska betonowego. Fragmentem,  bo jak zacząłem mierzyć,  to przerost formy nad treścią by był.  Olbrzymie stanowisko to było, a haubica nie za duża w końcu. 

War_Museum_Athens_-_Skoda_VZ_14_field_howitzer_-_6760.jpg

Edytowane przez Merten

Bateria w Merville, wschodni brzeg rzeki Orne - tam zdaje się miały być takie armaty, zamiast spodziewanych przez Brytyjczyków armat dużo większego kalibru 

• 2 weeks later...

Czołem!

Relację z lepienia tego czegoś zamieściłem w warsztacie jeszcze przed zarazą. Zaniechałem lepienia tego czegoś, bo ilość poprawek przerosła mnie i cisnąłem wszystko chwilowo w kąt i czeka to na lepsze czasy. 

A lepiłem naraz trzy sztuki: niemiecką, włoską i czeską wersję.

Chłopaki z IBG skanowali obiekt chyba na punkcie złomu bo model pozbawiony jest wszelkich klamer, uchwytów, zapinek, ogołocony ze sprzętu saperskiego, celownika, ruchomych zasłon i przede wszystkim składanego  orczyka do justowania armaty!

Tu masz go na fotkach, oczywiście zamieszczanych tylko w celach poglądowych...

sk3.jpg

sk5.jpg

Edytowane przez marioba
błąd
  • Like 1

I jeszcze coś 

Fotki znalazłem tego co dorobiłem. Oczywiście to dopiero początek przeróbek. Kiedy skończę? Jak wena wróci...

Mariusz

DSCN7111.JPG

DSCN7112.JPG

• Like 1

Dzięki Marioba. Też miałem pomysł na celownik od leFH 18, tylko on nie sięga do otworu w przedniej płycie. Więc tak źle i tak niedobrze. ;/

Ale może coś się uda do niego kiedyś znaleźć. 

Łamałem się kilka dni nad rodzajem kół do wyboru (szprychowe do ciągu konnego byłyby tu bardziej na miejscu), ale ostatecznie uznałem, że te od "armijnego wozu polowego"  (Heeresfeldwagen 2.) są rzeczywiście trochę za cienkie, a nie dojrzałem do tego, żeby teraz specjalnie do tego działa drukarkę odpalać.  Trudno. Będzie z kołami z wersji zmotoryzowanej. 

Więc to ze zdjęcia poniżej ostatecznie nie przejdzie. A! Tu jeszcze hamulce ręczne byłyby do dorobienia. W innych wersjach tego modelu producent je dodaje, więc ok.

image.thumb.png.69d0bf58bb9cf3e7fd2d37606563a775.png

I tu w wersji z kołami do ciągu motorowego. Oczywiście błyszczy się po Sidoluxie i na razie tylko nałożony filtr.

Dioramka tez już zaczęła mnie wkurzać (a bardziej to moje umiejętności), ale o tym przy innej okazji.

Aha. Na haubicy porobione przetarcia. Stara metoda na lakier do włosów i podkład z Panzergrau. Te działa stały po prostu na wybrzeżu, więc jedyne co się mogło stać piaskowemu kamuflażowi, to pewnie właśnie takie przetarcia od piasku na plaży niesionemu przez wiatr. Niestety zdjęć tych dział na stanowiskach nie znalazłem.

Fotki niedoświetlone. Sorry. Zrobię lepsze innym razem.

Zrzut ekranu 2024-09-15 211306.png

Zrzut ekranu 2024-09-15 211321.png

Zrzut ekranu 2024-09-15 211247.png

• Like 1

8 minut temu, Merten napisał:

Też miałem pomysł na celownik od leFH 18, tylko on nie sięga do otworu w przedniej płycie. Więc tak źle i tak niedobrze. ;

Sięga!

Ale co z orczykiem?

Napisano (edytowane)

Dorobię rzeczywiście. 

Teraz patrzę,  że te koła w modelu są o wiele za grube. Ehh...

Cytat

Chłopaki z IBG skanowali obiekt chyba na punkcie złomu

Na to wygląda. Chciałem mieć szybki i łatwy projekt, no to lipa. Jaka cena taka jakość.

Do tego znalazłem fotkę haubicy z 2 baterii 1716. pułku artylerii i tak jak czułem powinno być na kołach szprychowych.

Więc to inna haubica trochę jednak...

Poza tym kamuflaż, to myślicie, że Dunkelgelb namalowane na Panzergrau, czy może te ciemne łaty są zielone?

image.png.45851cc84dc359e78dda6b5e96e0bd5a.png

Edytowane przez Merten
Dodana fotka

• 2 weeks later...

@Marioba

Cytat

A lepiłem naraz trzy sztuki: niemiecką, włoską i czeską wersję.

Możesz proszę wrzucić jak wyszły odlewy kół szprychowych? Z reguły są kiepskie we wszystkich firmach, a drukarki specjalnie dla tych kół nie chce mi się teraz odpalać.  Ale może IBG stanęło na wysokości zadania w tym przypadku?