tytus Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 (edytowane) Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział. Proponuję stworzyć listę samolotów użytych przez polskie lotnictwo we wrześniu 1939r. W liście tej chciałbym też ująć modele i dodatki. Myślę, że spis taki pomoże wszystkim zainteresowanym lotnictwem z okresu września'39. Na początek: PZL P-11 skala: 1/72 producent:RPM, ZTS Plastyk, Heller, Encore, Revell, Pantera SC dodatki: Part 72019 kalki: Techmod 72123 skala: 1/48 producent: Mirage PZL P-7 skala: 1/72 producent: PZW Siedlce PZL P-24 skala: 1/48 producent: Mirage PZL P-23 Karaś skala: 1/72 producent: Heller silnik: Ardpol AC-001 (Bristol Pegasus) uzbrojenie: Part S 72064 dodatki: Part S 72080, S 72081; Eduard 72223 kalki: Techmod 72124 72125 skala: 1/48 producent: Mirage PZL P-37 Łoś skala: 1/72 producent: ZTS Plastyk silnik: 2x Ardpol AC-001 uzbrojenie: Part S 72065 dodatki: Part S 72049, S 72050 kalki: Techmod 72121 skala: 1/144 producent: ZTS Plastyk skala: 1/48 producent: Mirage PWS-26 skala: 1/72 producent: RPM silnik: Ardpol AC-003 dodatki: Part S 72203 kalki: Techmod 72138 PWS-16 bis skala: 1/72 producent: RPM LWS-3 Mewa skala: 1/72 producent: Ardpol 72-034, Broplan RWD-5 skala: 1/72 producent: ZTS Plastyk dodatki: Part S 72027 RWD-8 skala: 1/72 producent: PZW Siedlce dodatki: Part S 72086 skala: 1/48 producent: Spójnia RWD-13 skala: 1/72 producent: Aster, Broplan RWD-14 Czapla skala: 1/72 producent: ZTS Plastyk dodatki: Part S 72207 uzbrojenie: Part S 72064 Fokker F VIIb-3m skala: 1/72 producent: Broplan, Chematic, Zvezda silnik: 3x Ardpol AC-003 uzbrojenie: Part S 72064 skala: 1/144 producent: Legato 14402 (zestaw zawiera kalki do polskiej maszyny) Lublin R XVIb skala: 1/72 producent: Broplan silnik: Ardpol AC-003 PZL 46 Sum skala: 1/72 producent: Ardpol 72-016, Broplan skala: 1/48 producent: Miniplast (vacu) C.R.D.A. CANT Z.506 B "Airone" skala: 1/72 producent: Supermodel silnik: 3x Ardpol AC-001 (w ofercie Ardpolu jest to Bristol Pegasus ale silnik Alfa-Romeo montowany na "Airone" był kopią Pegazusa) dodatki: RCR Models 72-S06 (wiem że coś takiego istniało, a czy jest jeszcze dostępne to trudno mi powiedzieć) Lockheed Electra skala : 1/72 producent : Special Hobby kalkomanie: SP Decal Lockheed Super Electra skala : 1/72 producent : MPM (konwersja Lockheed Hudson Mk.I) Douglas DC-2 skala : 1/72 producent : MPM kalkomanie: (bodajże) SP-Decal Junkers Ju-52 skala : 1/72 producent : (polecana przeze mnie konfiguracja) Heller + elementy Italeri dodatki : konwersja Techmodu kalkomanie: Techmod (72114) i SP Decal (7219) PWS-33 Wyżeł skala: 1/72 producent: Ardpol 72-006 PZL-38 i PZL-38/I Wilk skala: 1/72 producent: Ardpol 72-010 i 72-030, Broplan PZL-48 Lampart skala: 1/72 producent: Ardpol 72-035 Lublin R-XIII D skala: 1/72 producent: Ardpol 72-050, Jachowicz skala: 1/48 producent: Spójnia, Mirage Lublin R-XIII Ter skala: 1/72 producent: Ardpol 72-051, Jachowicz skala: 1/48 producent: Spójnia, Mirage Cireva C.30 skala: 1/72 producent: Azur A 015 kalki: Nord Eagle PWS-35 Ogar skala: 1/72 producent: Choroszy Modelbud A 107 Lublin R-VIII HS i LD hydro skala: 1/72 producent: Choroszy Modelbud C 06 i C 07, Broplan LWS-4 Żubr skala: 1/72 producent: Choroszy Modelbud D 02, Broplan PZL Ł-2 skala: 1/72 producent: Choroszy Modelbud A 25 Potez XXV Bristol Jupiter oraz Lorraine Dietrich skala: 1/72 producent: Hit Kit Hk009, Broplan LWS-6 Żubr skala: 1/72 producent: Broplan, Choroszy Modelbud D 06 PZL-50 Jastrząb skala: 1/72 producent: Broplan PZL-62 skala: 1/72 producent: Choroszy Modelbud Na chwilę obecną tyle. Kto chce coś dorzucić zapraszam. Ja ze swojej strony też jeszcze nie skończyłem i będę aktualizował listę. Pozdrawiam!!! Edytowane 6 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 RWD-8skala: 1/72 producent: ZTS Plastyk dodatki: Part S 72086 Nie ZTS, tylko PZW Siedlce, to zupełnie inna firma, choć Plastyk miał (chyba) kilka ich modeli w ofercie. Na oficjalnej stronie Mastercrafta jest kilka box-artów z RWD - 8, ale nie wiem, czy to ten sam model i gdzie go kupić. Jedenastki-oprócz wymienionych przez Ciebie (uwaga - to nie jest ten sam model. To, co Plastyk sprzedaje obecnie, to model sprzed wieków, napraawdę kiepski) jest jeszcze jedenastka w kilku malowaniach z Mastercraftu (to samo, co w pudle RPM plus nowe kalki - uwaga na jakość odlewu). Oprócz tego jest jeszcze stary, ale chyba najlepszy model Hellera oraz co najmniej jedna waku z elementami wtryskowymi, nie udało mi się zidentyfikować producenta. Do tego ZTS Plastyk robił przed wiekami jedenastkę, Łosia i RWD 8 w skali 1/144, obecnie modele te są prawie nie do dostania i osiągają spore ceny. Choroszy Modelbud ma zapewne parę maszyn, które można podciągnąć pod kampanię wrześniową, tak na szybko - PZL Ł-2 w wojskowym malowaniu. S-model ma w ofercie PZL P-24, zarówno waku jak i żywicę. Broplan ma znacznie więcej samolotów okołowrześniowych. Przepraszam za formę, to tylko takie uwagi na szybko, jak znajdę chwilę to zedytuję posta aby wyglądał jak twoja lista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 Najpiękniejszy samolot który latał po wrześniowym niebie : CRDA CANT Z.506 B Airone Producent : Supermodel Skala : 1/72 Dodatki : brak (co najwyżej szachownice Techmodu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 Najpiękniejszy samolot który latał po wrześniowym niebie : CRDA CANT Z.506 B Airone - racja! Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 Super temat! 2/3 Ardpolu się łapie, ale zawsze będzie się można czegoś mądrego dowiedzieć. Ja ze swojej strony powiem: wiatrakowiec Cierva C.30 skala: 1/72 producent: AZUR nr kat. A015 dodatki: polskie kalki Nord Eagle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 RWD 5, ZTS Plastyk, opis budowy wersji wojskowej, pochodzącej z rekwizycji, zamieszczony w którymś z ostatnich numerów Super Model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 21 Października 2008 Autor Share Napisano 21 Października 2008 Panowie!!! Dzięki za podjęcie tematu. ArmiA już poprawiam (pisałem z pamięci) sorrki za pomyłkę. Mam nadzieję, że nie będziecie mieli nic przeciwko temu abym umieścił wymienione przez Was modele w moim pierwszym poście. Wydaje mi się, że tak będzie łatwiej cokolwiek znaleźć. Szanowny Gerdzie wiem, że 2/3 Ardpolu się łapie, z czasem trochę to pouzupełniam. Czekam na więcej. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 Na razie nie sklejam samolotów Września `39 ale zbieram i pewnie kiedyś się za nie zabiorę. Do modeli jedenastek dochodzi jeszcze całkiem często spotykany model Revella oraz następny Heller/Encore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 Czy modele Revella i Hellera to nie jest to samo? Tytus, jak najbardziej jest wskazane abyś aktualizował tą listę naszymi propozycjami, dzięki temu ktoś zainteresowany tematem będzie mógł znaleźć wszystko na samym początku, a nie przekopywać się przez cały wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 (edytowane) Jedenastka Revella to chyba najgorszy zestaw tego samolotu jaki ukazał się na rynku . Po kilku piwach i z odległości 10m lekko przypomina P.11c ... Tak na prawdę , co by zrobić dobry model tego samolotu , trzeba zanabyć zestaw Heller/Encore i uzupełnić go elementami ZTS ( np. stateczniki poziome - te od Hellera odpowiadają kształtem tym z P.11/IV ) i blachą Parta. PZDR Edytowane 21 Października 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 Czy modele Revella i Hellera to nie jest to samo? Zdecydowanie różne zestawy, Revell zbliżony jest do polskiego zestawu. Heller to całkiem inny model z dzielonymi na górę i dół skrzydłami i większą ilością detali. Mimo to KAŻDY z tych modeli wymaga sporej ingerencji "skalpela" jeżeli ma przypominać jedenastkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 22 Października 2008 Share Napisano 22 Października 2008 P-11c z Revella we wszystkich 'oficjalnych' (modelarskich) rankingach stawiany jest zaraz za Hellerem. Nie jest taki zły - miałem go. Niektóre rzeczy w nim sa na wyższym poziomie niż w Hellerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 22 Października 2008 Share Napisano 22 Października 2008 Wydaje mi się, że ten model jest obecnie wydawany pod shyldem ZTS Plastyk. Aha, jeszcze jedna uwaga - Karasia, czy też jakiś samolot, w którym, przymykając jedno oko, można się było karasia dopatrzyć, robiła któraś z polskich firm - ZTS, PZW albo Ruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Października 2008 Share Napisano 22 Października 2008 ćwierć wieku temu Jezu, ależ te kalki się trzymają! Żadnego zażółcenia, chyba że i fotka z epoki Pytanie- czy do samolotów Września zaliczyć wszelkie prywatne maszyny zarekwirowane/ zmobilizowane przez wojsko? Aha, Karasia w dwóch chyba wersjach wydała jeszcze Accura , ale nie wiem, czy nie były to przepaki Hellera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 22 Października 2008 Autor Share Napisano 22 Października 2008 Pytanie- czy do samolotów Września zaliczyć wszelkie prywatne maszyny zarekwirowane/ zmobilizowane przez wojsko? Myślę, że nawet trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Października 2008 Share Napisano 22 Października 2008 Najpiękniejszy samolot który latał po wrześniowym niebie : CRDA CANT Z.506 B Airone - racja! Pozdr. Pawel O kurcze! Moj ostatni zakup, a nawet nie wiedzialem, ze Polacy tym Latali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 22 Października 2008 Share Napisano 22 Października 2008 Marudek, Polacy mieli jednego nieuzbrojonego Canta z sześciu zamówionych. Dołączam się z modelami Potezów firmy HitKit. Parę było użytych jako maszyny łącznikowe. Czemu nikt nie wspomniał o P.7 z PZW Siedlce? I Lublina z Kobyłki i Spójni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 22 Października 2008 Share Napisano 22 Października 2008 Lockheed Electra Skala : 1/72 Producent : Special Hobby Dodatki : Kalkomanie SP Decal Lockheed Super Electra Skala : 1/72 Producent : MPM (konwersja Lockheed Hudson Mk.I) Dodatki : brak Douglas DC-2 Skala : 1/72 Producent : MPM Dodatki : kalkomanie (bodajże) SP-Decal Junkers Ju-52 Skala : 1/72 Producent : (polecana przeze mnie konfiguracja) Heller + elementy Italeri Dodatki : konwersja Techmodu , kalkomanie Techmod i SP Decal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Października 2008 Share Napisano 22 Października 2008 pewnie już znacie te fotki, ale tak na wszelki wypadek ... http://www.mit.bme.hu/~tade/pages/acpicts.htm Swoją drogą, tyle lat czekać na przyzwoite modele P7 & P11... My to mamy cierpliwość - a tu co i rusz nowe paskudki F16. Co do Junkersa Ju 52 - bardzo dobre są modele Eduarda w 1/144 , niestety ciężko będzie ze zmianą silników... akcesoria w tej skali są niestety rzadkością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 PZL P.11a Skala : 1/72 Producent : JMK Technologia : vacu + short run Dodatki : brak RWD-13 Skala : 1/72 Producent : Aster Technologia : short run + vacu Dodatki : brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 Zestaw Revella - jakby ktoś chciał kupić: Kadłub wg Hellera: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 14 Listopada 2008 Autor Share Napisano 14 Listopada 2008 Witam serdecznie wszystkich!!! Zaktualizowałem trochę listę. Sprawdźcie czy dobrze i piszcie jeżeli macie coś do dodania od siebie. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Fajnie, że sprawa idzie do przodu Upomnę się o poniższe modele... Skala 1/144: Fokker FVIIb/3m Legato #14402 Zestaw zawiera kalki do polskiej maszyny! Skala 1/72: PWS 16 Bis -RPM PZL P7 -PZW PZL P11 -Pantera SC Lublin RXIII D oraz Ter -Jachowicz Potez XXV Bristol Jupiter -HitKit [chyba nr. 009] Modele vacu firmy Broplan: P38 Wilk, P46Sum, LWS3 Mewa, LWS4Żubr, LWS6Żubr, Fokker FVIIb/3m, Potez XXV Bristol Jupiter oraz Lorraine Dietrich, Lublin RVIII Bis oraz Ter . Może jeszcze cuś uda się wygrzebać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 15 Listopada 2008 Autor Share Napisano 15 Listopada 2008 Dzięki Koledze LordDisneyland lista wydłużyła się i utyła (doszli nowi producenci do istniejących wpisów). Wielkie dzięki Lordzie!!! Pozdrawiam i zapraszam wszystkich do redagowania i wydłużania listy. P.S. Mam pytanie do współautorów listy, co myślicie o umieszczeniu jej na PWMie? Może tam też ktoś coś dorzuci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 JeszczeModel Pzl-50 firma Broplan i pzl-62 firma choroszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi