Luck82 Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Witajcie, poniżej kilka zdjęć mojej interpretacji GAZ-AAA Mod.1943 Cargo Truck od MiniArt (35133), uzupełniony o zestaw mebli Home Office Interior, również od MiniArt (35644). Będę Wam wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia, uwagi, konstruktywne wskazówki 17 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Fajny model. Fajna scenka. podoba się. Ale ten kolorek ciężarówki to taki trochę jakby nie ruski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Pomysł dobry, punkt za Laonarda...'-) Jak mniemam dioramka ma przedstawiać pojazd zakopany w błocie i sałdatów próbujących go ruszyć z miejsca? Jeśli tak to sugerowałbym zmienić coś z drogą, bo pojazd jest jakby w powietrzu a powinien być zakopany w błocku, Najpewniej kierowca by miał otwarte drzwi aby obserwować poczynania kolegów, no i można by ubłocić figurantów. Co do kolorów to może być to pojazd odbity od Niemców i przywrócony do rodzimej armii . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luck82 Napisano 28 Września Autor Share Napisano 28 Września Niestety tak. Powinien być Revell Field Green 48 według instrukcji, a użyłem jak się okazało, Revell Sea Green 48. Malując miałem wątpliwości, ale myślałem, ze to może efekt światła, bo robiłem to już późno w nocy, ale przy świetle dziennym okazało się, że chyba coś faktycznie nie tak z tym kolorem. Jak się okazało, błędna jest numeracja koloru wskazanego w instrukcji A żeby mieć pewność, że będę miał odpowiednie farby, upewniałem się jeszcze u obsługi sklepu modelarskiego, dobierając kolory stricte pod model. Natomiast oni też sugerowali się numeracją z instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luck82 Napisano 28 Września Autor Share Napisano 28 Września (edytowane) Co do samochodu zakopanego w błocie, to w dioramce stojącej na półce, aż tak mocno nie rzuca się to w oczy, ale na zdjęciach faktycznie, aż się prosi, aby to jeszcze dopracować. Zapowiada się zatem upgrade, jak tylko znajdę chwilę czasu Na pewno podrzucę też wtedy świeże fotki. Co do kierowcy w otwartych drzwiach, to taki był pierwotny zamysł, ale nie znalazłem odpowiedniego kierowcy radzieckiego, a jeśli już był to w ramach innego zestawu i nie chciałem już podbijać kosztów … a włożyłem sporo pracy, aby dopracować szoferkę, której finalnie i tak nie widać Jednym z zamysłów było też, aby zaprząc konia do samochodu, aby wsparł sołdatów w wyciągnięciu samochodu… … tak, Leonardo rządzi Edytowane 28 Września przez Luck82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września 32 minuty temu, Luck82 napisał: Zapowiada się zatem upgrade Przede wszystkim wywal tą piaskownicę. Bardzo obniża odbiór scenki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Scenka ciekawa, błoto to najsłabszy punkt, do robienia błota można użyć np kleju do płytek wymieszanego z wodą i klejem wikol, dobrze się taka mieszankę mazistą formuje ponieważ długo schnie i można zrobić głębsze błoto, czyli to co tu by było pożądane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Zamysł scenki, malowanie pojazdu i dodatki mi się bardzo podobają. Fajne. Co mi się rzuca w oczy poza tym co zostało już napisane wyżej, to brak śladów opon. Dodatkowo te liście na masce i szoferce. Wyglądają na suche więc nie powinny się raczej tam utrzymać. Lekki wiatr, podmuch i już ich nie ma. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luck82 Napisano 29 Września Autor Share Napisano 29 Września (edytowane) 2 godziny temu, SFModel napisał: Dodatkowo te liście na masce i szoferce. Wyglądają na suche więc nie powinny się raczej tam utrzymać. Lekki wiatr, podmuch i już ich nie ma. Zależało tu mi, aby uzyskać efekt luźno leżących liści, które w momencie gdy się już uda wypchnąć samochód, w czasie jazdy z maski i dachu szoferki zostaną właśnie zdmuchnięte. Znalazły się one na samochodzie tylko dlatego, że jest on w tym momencie unieruchomiony. Nawet byłem w trakcie budowy drzewka, które miało się na dioramie znaleźć ale będzie musiało poczekać na swój czas, bo jeszcze sporo pracy przy Nim mnie czeka Edytowane 29 Września przez Luck82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września (edytowane) Zamiast dodawać litry błota, możnaby namówić tych dwóch kolesi z drągami, żeby pchali po bokach ciężarówkę. Byłaby scenka, że silnik nie chce odpalić. Przemek Edytowane 29 Września przez PrzemekW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luck82 Napisano 29 Września Autor Share Napisano 29 Września (edytowane) 12 minut temu, PrzemekW napisał: możnaby namówić tych dwóch kolesi z drągami, żeby pchali po bokach ciężarówkę. To będę musiał z chłopakami pogadać Nie mniej chyba i tak coś by się pod koła przydało, bo faktycznie lekko lewitują Edytowane 29 Września przez Luck82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września 17 godzin temu, Luck82 napisał: Witajcie, poniżej kilka zdjęć mojej interpretacji GAZ-AAA Mod.1943 Cargo Truck od MiniArt (35133), uzupełniony o zestaw mebli Home Office Interior, również od MiniArt (35644). Zapomniałeś tu wspomnieć o komplecie figurek MiniArt 35137 Koledzy powyżej chyba wszystko już opisali, zwłaszcza ten pomysł jest imo ciekawy: 29 minut temu, PrzemekW napisał: Zamiast dodawać litry błota, można by namówić tych dwóch kolesi z drągami, żeby pchali po bokach ciężarówkę. Byłaby scenka że silnik nie chce odpalić. Przemek I tu kolega Przemek ma rację, bo po zmianie ułożenia (lub nawet całkowitym usunięciu) tych dwóch gości z drągami nie trzeba by już ingerować w podłoże. Scenka sugerowałaby wówczas próbę odpalenia na popych. Inna sprawa, że przydałoby się wtedy lekkie podcięcie opon, by pojazd osiadł bardziej płasko na tej suchej drodze. Ramka na obrazek, którą wykorzystałeś na podstawkę też wydaje mi się nieco za duża i wydaje mi się, że chyba o tym właśnie wspomina w swym wpisie Krzychu: 14 godzin temu, _OldMan_ napisał: Przede wszystkim wywal tą piaskownicę. Bardzo obniża odbiór scenki. Czarne, a do tego dość spore obramowanie przytłacza tym samy dość ciekawie wykonaną scenkę...no ale to Twoja praca, więc co kto lubi Jeden frapujący szczegół który rzucił mi się w oczy, to widoczna na 1-szym zdjęciu dziwnie chropowata pokrywa/maska komory silnika. Tak w realu jak i modelu jest ona bardzo gładka, bo to tylko blacha, więc pytanie czy to efekt zdjęcia, czy efekt zamierzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luck82 Napisano 29 Września Autor Share Napisano 29 Września (edytowane) 41 minut temu, Rafał B napisał: Zapomniałeś tu wspomnieć o komplecie figurek MiniArt 35137 Nie pisałem o figurkach, bo w przypadku zestawu 35133 są one już dołączone 41 minut temu, Rafał B napisał: Czarne, a do tego dość spore obramowanie przytłacza tym samy dość ciekawie wykonaną scenkę... Przyznam, że w realu, wygląda to proporcjonalnie i całkiem przyjemnie na półce, ale nie ukrywam, że mam świadomość, że nie każdemu taka ekspozycja może przypaść do gustu. 41 minut temu, Rafał B napisał: Jeden frapujący szczegół który rzucił mi się w oczy, to widoczna na 1-szym zdjęciu dziwnie chropowata pokrywa/maska komory silnika. Tak w realu jak i modelu jest ona bardzo gładka, bo to tylko blacha, więc pytanie czy to efekt zdjęcia, czy efekt zamierzony? Efekt zdjęcia kilka razy starałem się łapać ujęcie, gdyż w realu w ogóle tego nie widać a zdjęcie dość mocno to uwypukliło Edytowane 29 Września przez Luck82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luck82 Napisano 29 Września Autor Share Napisano 29 Września 9 minut temu, Luck82 napisał: Efekt zdjęcia kilka razy starałem się łapać ujęcie, gdyż w realu w ogóle tego nie widać a zdjęcie dość mocno to uwypukliło Ale zawsze może to być efekt zamalowania zardzewiałej blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Nie wnikając w szczegóły które opisali już koledzy, pierwsza rzecz która rzuciła mi się w oczy to podstawka. Moim zdaniem scenka powinna być wyeksponowana wyżej, wysoka ramka powoduje wrażenia zapadnięcia się całości. Sam model jak i pomysł na scenkę bardzo fajny, myślę że takich sytuacji w realu było sporo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luck82 Napisano 29 Września Autor Share Napisano 29 Września W nawiązaniu do kwestii ekspozycji scenki, poniżej 3 warianty, ...tak dla porównania 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września III wariant najlepszy z pokazanych, aczkolwiek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Fajny pomysł i wykonanie. Na minus ramka oraz droga, która nie wygląda jak błoto, a raczej jak skała. Ale w sumie duży plus. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września 7 godzin temu, barszczo napisał: Moim zdaniem scenka powinna być wyeksponowana wyżej, wysoka ramka powoduje wrażenia zapadnięcia się całości. Mam podobne odczucia, bo lepiej by ekspozycja wyglądała zlicowana z górną krawędzią ramki, tak jak na zaprezentowanym powyżej przez autora porównawczym 3 zdjęciu. 7 godzin temu, Luck82 napisał: W nawiązaniu do kwestii ekspozycji scenki, poniżej 3 warianty, ...tak dla porównania Zdecydowanie 3 opcja najciekawsza...no ale to tak jak piszesz, tylko do porównania jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luck82 Napisano 29 Września Autor Share Napisano 29 Września (edytowane) Dzięki serdeczne za wszystkie dotychczasowe spostrzeżenia i cenne wskazówki oraz za pozytywne komentarze dotyczące modelu i scenki A co do ekspozycji, to nie wiem, czy finalnie nie zrobię tak jak chociażby przykład modelu wyeksponowanego poniżej To chyba da finalnie najlepszy efekt Edytowane 29 Września przez Luck82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października W dniu 29.09.2024 o 22:19, Luck82 napisał: A co do ekspozycji, to nie wiem, czy finalnie nie zrobię tak jak chociażby przykład modelu wyeksponowanego poniżej Mnie osobiście podoba się ekspozycja przykładowa. Twoja wersja z ramką powyżej poziomu gruntu faktycznie ujmuje trochę "fajności" scenki. Gdyby ta ramka była ze znacznie cieńszych profili oraz była zdecydowane pod poziomem gruntu było by super. Model elegancki , gratulacje!Podoba mi się malowanie i brudzenie. Może szyby trochę za bardzo brudne. Pojazd wygląda trochę na "abandoned" czyli 10 lat pod chmurką a faktycznie by mógł mieć maks 2 lata. Nie bardzo rozumiem co figuranci robią z drągami...? Raczej powinni podważać oponę na bieżni z tyłu pojazdu (ruchem w górę i w stronę szoferki) tak jak na pudle producenta. To co robią teraz to proszenie się o śmierć ( szczególnie ten z lewej ) jak ruszy pojazd to kolo dostanie drągiem w głowę. Faktycznie błota powinno być więcej / wyżej .Razi także brak śladów opon i stóp na błocku. Lampa z abażurem powinna raczej stać pionowo bo w tej pozycji by sie pokoślawiła. Obrazy oczywiście też nie były by tak wsadzone na pakę. Wiadomo w modelu chodzi o to by je wyeksponować ale były by owinięte w szmatę i unieruchomione pomiędzy regałami. Jeśli kolesie odpalają "na pych" to faktycznie powinno być bez błota "po osie" ale też bez tych kolesi z drągami do wyciągania z błota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luck82 Napisano 1 Października Autor Share Napisano 1 Października 36 minut temu, Michal_1981 napisał: Może szyby trochę za bardzo brudne. Tak, to efekt wklejenia ich na kropelkę, w związku z czym się zabieliły Przepolerowanie ich niestety niewiele dało, stąd brudzenie mocniejsze niż finalnie planowane, aby to zamaskować 39 minut temu, Michal_1981 napisał: Nie bardzo rozumiem co figuranci robią z drągami...? Raczej powinni podważać oponę na bieżni z tyłu pojazdu (ruchem w górę i w stronę szoferki) tak jak na pudle producenta. To co robią teraz to proszenie się o śmierć ( szczególnie ten z lewej ) jak ruszy pojazd to kolo dostanie drągiem w głowę. Przyznam, że nawet nie pomyślałem o tym w ten sposób Bardziej kierowałem się tym, aby wizualnie przenieść „ciężar” scenki bardziej do środka ekspozycji, stąd przesunięcie ich o jedno koło do przodu. 48 minut temu, Michal_1981 napisał: Obrazy oczywiście też nie były by tak wsadzone na pakę. Wiadomo w modelu chodzi o to by je wyeksponować ale były by owinięte w szmatę i unieruchomione pomiędzy regałami. Tak, chodziło o ich wyeksponowanie, ale zamysł był, aby właśnie pomimo szmat na pace, były wrzucone przez żołnierzy bez większego pomyślunku i dbałości o dobra kultury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października W dniu 29.09.2024 o 12:50, barszczo napisał: Moim zdaniem scenka powinna być wyeksponowana wyżej, wysoka ramka powoduje wrażenia zapadnięcia się całości Sam bym tego lepiej nie ujął. Podoba mi się malowanie figurek. Gości z drągami umieść ZA ostatnimi kołami. Kolor pojazdu zostaw albo podrasuj farbami olejnymi, by był bardziej ruski. Jak już "podniesiesz" dioramę, zrób błoto jak koledzy napisali i wykonaj głębokie koleiny, utop też trochę buty wojaków; liście usuń z maski wrzuć na pakę, skoro już spadły... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października 30 minut temu, Luck82 napisał: Tak, to efekt wklejenia ich na kropelkę, w związku z czym się zabieliły W wersji "po taniości" można je przykleić Vikolem do drewna - każdy raczej to ma w domu (wystarczą tylko po 2/3 małe kropelki kładzione z wykałaczki) lub polecam zakup -Klej Multipurpose Cement Clear 87188 Tamiya. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luck82 Napisano 1 Października Autor Share Napisano 1 Października 23 minuty temu, Michal_1981 napisał: W wersji "po taniości" można je przykleić Vikolem do drewna - każdy raczej to ma w domu (wystarczą tylko po 2/3 małe kropelki kładzione z wykałaczki) lub polecam zakup -Klej Multipurpose Cement Clear 87188 Tamiya. O Vikolu nawet nie pomyślałem Nie mniej będę zamawiał klej Tamiya. W tym wypadku po prostu się pospieszyłem, i zamiast użyć dedykowanego produktu, użyłem to co miałem pod ręką i takie tego skutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi