Skocz do zawartości

PT-91 projekt pod druk 3D

Sasini

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.10.2024 o 13:16, FAHR napisał:

Czy kształt wieży od czoła jest aby prawidłowy? W sensie czy nie za mało tam z przodu jest tego tzw. "Dolly Parton"? Wieża powinna być od wersji M1 a wygląda trochę jak zwykła Mka.

Tak jest prawidłowy, przekłamuje zły kąt ułożenia kostek z przodu. Temat jest właśnie w trakcie poprawiania.

55 minut temu, Sasini napisał:

Tak jest prawidłowy, przekłamuje zły kąt ułożenia kostek z przodu. Temat jest właśnie w trakcie poprawiania.

To super. Z takich ogólnych rzeczy wspomnę tylko jeszcze o cofnięciu bocznego wieżowego zipa tak żeby mocowanie zachodziło na mocowanie tylnego. 

IMG_20241027_173904.jpg

W dniu 15.10.2024 o 20:06, Sasini napisał:

Powoli do przodu. Wyrzutnie względnie zaprojektowane, czekają na druk testowy. Teraz czeka mnie dalszy detal i dopracowanie kształtu całej wieży. 

image.thumb.jpeg.97b38afe5b837fd22f917e9cebc90336.jpeg

image.thumb.jpeg.a07148f070e91f99e0461136490a571e.jpeg

image.thumb.jpeg.a3745228531ca10dbeba51ca2de75ea8.jpeg

image.thumb.jpeg.53dc9474b4d17b960ebb2d42af478712.jpeg

Jakoś nie jestem do końca przekonany do kształtu wieży.

Witam, kolejna aktualizacja i kolejne milion poprawek dalej... Kształt wieży, kostki oraz wyrzutnie to elementy nad którymi cały czas pracowałam. Pojawiło się też sporo detali w postaci spawów, okablowania i lampy numeratora. Wyrzutnie przeszły pierwszy test druku i czekają na weryfikację kształtu po dopasowaniu do nich granatów. 
Jeszcze trochę pracy przede mną  ale powoli zbliżam się do fazy testów w druku. 

008.jpg

009.jpg

0010.jpg

• Like 12

Zapytam z czystej ciekawości marketingowej i jeśli to nie tajemnica... Ile zestawów konwersji Leo2pl udało się sprzedać..? Zastanawia mnie okres zwrotu za poniesioną pracę... Bo u nas to wszyscy najpierw bardzo chcą, a jak nie jest za darmo to już źle...

27 minut temu, mandrivecs napisał:

Zapytam z czystej ciekawości marketingowej i jeśli to nie tajemnica... Ile zestawów konwersji Leo2pl udało się sprzedać..? Zastanawia mnie okres zwrotu za poniesioną pracę... Bo u nas to wszyscy najpierw bardzo chcą, a jak nie jest za darmo to już źle...

Nie jest to żadna tajemnica, na fb wrzucałam jakiś czas temu info jak pękła setka. Generalnie to ponad 100 zestawów, z czego połowa za granice (Europa, USA, Chiny itp.)

Z tym zwrotem to ciężko, bo jeżeli podejdziemy czysto matematycznie do poniesionych kosztów (pomijając prace projektową) to możliwe, że zwróci mi się to w przyszłym roku. Wiadomo, nie jest łatwo bo jak zwróciłeś uwagę ludzie lubią „za darmo” i nie bardzo obchodzi ich to czy twórcy się to w ogóle opłaca i ile z tej kwoty faktycznie ląduje do jego kieszeni.

• Like 6

Grupa sklejaczy z mojego powiatu zamówiła i skleja lub magazynuje 4 szt. tego super zestawu.  Czekamy na PT, mój DAS Werk już kurzy się w garażu....

• Like 1

Zastanawianie się czy pytanie o ilość sprzedanych zestawów  oraz poniesiony koszt  zwrócą się po miesiącu, roku jest bez sensu , kto zakłada jakikolwiek interes musi liczyć się z tym iż raz będzie gorzej a raz lepiej. Gorzej - firma (jeśli tak można określić)  jest od krótkiego czasu na rynku , co prawda produkuje super rzeczy ale... nie obrażając nikogo , ilu jest zainteresowanych tematem  Leosia 2PI ,  ?   Na Armoramie pojawia się nie raz lista na której członkowie grupy wpisują swoje ulubione modele które chcieliby kupić a nie zawsze są produkowane . Polskie pojazdy goszczą b. rzadko , jedynie Twardy  był zaznaczony 3 razy w okresie paru lat (tyle ja wyłapałem) . Poza tym  na naszym rynku ukazały się w tym samym okresie czasu 2 podobne konwersje do Leoparda, każda z nich zdobyła iluś tam klientów , całkowita cena za model+ konwersje też zrobiła swoje i nie ma to nic wspólnego z otrzymywaniem czegokolwiek za darmo. . Dla niektórych  gorszy model czy konwersja nie stanowi problemu ważne jest wynik ostateczny czyli Leopard 2PL na półce .  Lepiej - pozostaje mieć nadzieję iż początkowe problemy nie wpłyną na działalność jak i jakość produktów czego życzę z całego serca całemu zespołowi ACE Project Studio 

18 godzin temu, Sasini napisał:

Witam, kolejna aktualizacja i kolejne milion poprawek dalej... Kształt wieży, kostki oraz wyrzutnie to elementy nad którymi cały czas pracowałam. Pojawiło się też sporo detali w postaci spawów, okablowania i lampy numeratora. Wyrzutnie przeszły pierwszy test druku i czekają na weryfikację kształtu po dopasowaniu do nich granatów. 
Jeszcze trochę pracy przede mną  ale powoli zbliżam się do fazy testów w druku. 

Mam pytanie w temacie elementów dodatkowych na wieży , kostki wyrzutnie itp. będą osobno montowane lub będą drukowane jako jedna całość z wieżą ?  Podobne pytanie dotyczy okablowania . ja osobiście wolę dorobić wszelkiego rodzaju instalacje korzystając z drucików , przewodów różnej średnicy gdyż lepiej to wygląda i oszczędza pracę producentom .

P.S. To foto pochodzi z internetu i jest tylko przyklademm48a3-mantlet-an-vss-1-searchlight-for-dragon.jpg

Edytowane przez bulik58

Wyrzutnie będą drukowane razem z wieżą. Co do kostek to wszystko będzie tak przemyślane aby montaż był w zasięgu większości modelarzy (mam tu na myśli skale trudności składania konwersji). 
Natomiast okablowanie będzie podzielone na te drukowane na wieży i te, które jest tylko i wyłącznie elementem wizualizacji. Zatem odtworzenie będzie już w rękach modelarza. 

• Like 1

Patrzę i widzę, że szykuje się zarąbista konwersja. Już na tym etapie wygląda niesamowicie miodnie a znając Twoje profesjonalne podejście do tematu z konwersji do Leo to na pewno uda Ci się wizualizację przekuć na świetny wydruk. Aż trochę żal, że już mam jednego Twardego... Choć w sumie wcale mi nie żal 😛 Ale technologia druku 3d to jest jednak ogromny gejmczejndżer w modelarstwie.

• Like 1
  • Thanks 1

Dobrze drodzy Państwo wszędzie wrzuciłam oficjalną informację, więc i tutaj niech się pojawi. 

Szacowana data sprzedaży to koniec listopada/początek grudnia.
Chętnych do zapisów na listę oczekujących zapraszam do zgłaszania się w komentarzu lub w wiadomości prywatnej.

Kilka podstawowych informacji o zestawie.
Konwersja w skali 1/35, dopasowana do modelu T-72M Das Werk.

CENA
Zostanie ona ostatecznie określona po zakończeniu druków testowych. Na tą chwilę mogę powiedzieć, że będzie to około 260zł. Lecz zastrzegam prawo do zmiany w dół lub w górę.

Zestaw będzie zawierał:
- wieżę w standardzie PT-91 w wersji późnej
- skrzynki amunicyjne do 7,62 mm PKT oraz 12,7 mm NSW
- osłonę celownika nocnego wraz z elementami SKO Drawa
- czujniki systemu SSC Obra
- elementy systemu łączności SOTAS wraz z antenami
- lufy wyrzutni granatów oraz pocisków dymnych
- rurę WJPW
- opancerzenie reaktywne ERAWA 1 oraz 2 kadłuba oraz wieży
- pokrowiec na gaśnicę ręczną
- fartuchy boczne w standardzie PT-91
- przedni fartuch przeciwbłotny
- lampy drogowe wraz z osłonami oraz lampę numeratora
- oznakowanie pojazdu specjalnego
- instrukcja
- kalkomania
Oraz inne mniejsze elementy właściwe dla czołgu PT-91.

image.thumb.jpeg.e4ae428eb4cd2ef72c411040cc4ae841.jpeg

• Like 10

1 godzinę temu, OLO napisał:

Jak zdecydujesz się na 72 to też się piszę tym bardziej że Revell wznowił swój model pozdrawiam OLO

Pan to chyba chce się bez kolejki wcisnąć. A nas jest  tu więcej. Trzeba się zapisać. :mrgreen:

• Like 1
  • Haha 1

Na razie pozostając w tematyce skali 1/35 przedstawiam dodatek do konwersji. Zestaw, który będzie zawierał oprócz samych gąsienic piny oraz koło napędowe z wieńcem do gąsienic Diehla.
Gąsienice wejdą do sprzedaży pod koniec listopada. Jednocześnie nie będą one elementem konwersji PT-91 "Twardy".  Ale wrzucam je tutaj, bo nie będę robić osobnego wątku na jeden render.

image.thumb.jpeg.b25686e9169d8f525616e1ba41b70732.jpeg

• Like 7
  • Thanks 1

No to do pełni smaku proponuję wycieczkę do Bornego, odmierzyć ŁWDŁ które mają na 55 i zrobić do peteka 😈 i byłyby mega zestaw który by pozamiatał konkurencję 😉 No i byłbym 1 który to kupi a i nie ostatnim 😀🔥

• Like 3