Skocz do zawartości

[G] Pz. Kpfw. 38(t) Ausf B - Tristar 1:35

SFModel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam przyjemność zaprezentować wam mój pierwszy model z podstawką. 

Tytułowy czołg został wykonany z leciwego zestawu Tristara, obecnie Hobby Boss. Składało się go całkiem przyjemnie, części do siebie pasowały. Może instrukcja w kilku miejscach trochę nie jasna, ale raczej nic złego powiedzieć nie mogę. Na ogromny plus to bandaże kół - są oddzielnie, co znacząco ułatwia potem malowanie. Większość powinna tak robić. 

Model jest prosto z pudła. Z dodatków dostał antenę. I tyle. Sama zaś podstawka jest moją pierwszą w życiu. Zależało mi na niej, aby móc pokazać ruchome zawieszenie jakie nam zafundował producent wypustu. Moim zdaniem całkiem fajnie to wygląda. Natomiast czy cały zestaw się spina i wygląda, to pozostawiam już wam pod ocenę. 

Wybaczcie że tak mało zdjęć, ale sprzęt fotograficzny odmówił mi posłuszeństwa. Wywala mi jakiś błąd i nie chce robić zdjęć z bliska. Nie mam pojęcia o co chodzi. Mam nadzieję, że w przyszłości mi pomoże, bo jak nie to będę miał problem.

IMG_2959.JPG

IMG_2961.JPG

IMG_2965.JPG

IMG_2960.JPG

IMG_2964.JPG

IMG_2967.JPG

Warsztat do obejrzenia tutaj:

Edytowane przez SFModel
  • Like 15

Czołg wizualnie mi się podoba, brudzenie spójne, i kolor trafiony a nie jakiś jasno szaro niebieski 🙂, co do podstawki to zawsze to  lepiej się wszystko  prezentuje,  choć tu bym zróżnicował te kępki trawy na dwie długości ,albo przyciąć niektóre, można je też malować ogólnie , choć jak tu  maj to może i mocno zielone były, trochę też jakby ścieżkę tworzą między kołami, może bym je  rzadziej dał, ale tak to udana praca.

• Thanks 1

Cześć! Ja też bym powiedział, że bardzo ładnie wyszło, chociaż mam uwagi do trawy. Ta na bokach jest zbyt równa, wygląda jakby ktoś ją przycinał (bo ktoś ją przycinał, prawda? 🙂

). Tu warto by trochę zróżnicować długość i będzie OK. Mam też trochę doświadczenia z drogami gruntowymi i to co rośnie na środkowym pasku zwykle jest o wiele krótsze i przyduszone do ziemi. Namawiam, żeby popatrzeć na dokumentację - a tej w sieci akurat nie brakuje:

way-2527899_1280.jpg

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Paweł

• Like 2

Ogrodnikiem nie jestem, podstawek nie lubię robić więc pominę tu swoje wywody nt trawy. W każdym razie pojazd ładnie "siadł" na wzniesieniu co dodaje dynamiki w scenie. Sam model jest wykonany na bardzo wysokim poziomie wizualnym. Nieco rażą, no może więcej niż nieco te ślady zarysowań po przeprawie przez ardeńskie lasy (a mówiła mi babcia: nie chodź w krzoki bo się poharatosz :) ). Myślę, że na następnym modelu wyciągnięte wnioski i zdobyte doświadczenie przyniosą poprawę w tym aspekcie bo do żadnego innego aspektu przyczepić się nie można. Żeby zakończyć pozytywnie bo o wiele więcej tu jest pozytywów to świetną robotę robi tu nitowanie podbite jaśniejszym kolorem, ogólna jasność modelu do skali i brudzenie - choć może trochę zachowawcze to bardzo dobrze temu modelowi pasuje. 

• Like 1

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Cóż, trawa faktycznie wymaga trochę poprawy. Chodził mi po głowie pomysł aby ją właśnie jakoś poprzycinać, ale nie wiem czemu tylko na pomyśle się zakończyło. Rysy - tak, są przesadzone. Jest to moja pięta achillesowa. Muszę nad nimi popracować aby były mniejsze, mniej wyraźne następnym razem. Bo to że są to mi się podoba.