KARPIU Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 Spod mojego noża wyszedł kolejny samolot. Tym razem F-16 w polskim malowaniu firmy Tamiya. Fotki robione dwoma różnymi aparatami. Musze jeszcze popracować nad fotografią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 Mimo, że się napracowałeś zrobiłeś model "Jastrzębio-podobny" niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KARPIU Napisano 25 Października 2008 Autor Share Napisano 25 Października 2008 Możliwe, zawsze bliżej mi było do broni pancernej. Z resztą model początkowo miał być "amerykański", dopiero w czasie robienia postanowiłem go spolonizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 Oprócz elementów charakterystycznych dla Jaszczombia to mam jeszcze jedno zastrzeżenie - czy my mamy w pakiecie HARMy do naszych latadeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 Nie, nie mamy. Przydałaby się dokumentacja przy sklejaniu, ale duży plus za polonizację efa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 duży plus za polonizację efa Przyłączam się. Choć nieco odbiegający, to i tak przypomina nasze Jastrzębie. Grunt, to rodzima maszynka. ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 Najbardziej razi duży wlot. To mnie ukuło w oczy najmocniej. Potem rozkład plam i przejścia barw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 Witam.Przepraszam ze takie banalne dla fachowcow pytanie o tak poznej porze- jakie sa roznice poza nasada statecznika pionowego miedzy kolegi modelem a polskim F-16(nie pisze Jastrzebiem bo Jastrzab byl tylko jeden) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 Jeśli dobrze zrozumiałem Twoje pytanie to jedną z bardziej rzucających się w oczy różnicą są "plamy". Przyjrzyj się zdjęciom polskich szesnastek, kolory w plamach przenikają łagodnie a nie ostro jak mamy na załączonych obrazkach (też tak niestety zrobiłem na moim polskim F-16). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Jeśli dobrze zrozumiałem Twoje pytanie to jedną z bardziej rzucających się w oczy różnicą są "plamy". Przyjrzyj się zdjęciom polskich szesnastek, kolory w plamach przenikają łagodnie a nie ostro jak mamy na załączonych obrazkach (też tak niestety zrobiłem na moim polskim F-16). A jezeli chodzi o roznice w budowie platowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Przede wszystkim samolty roznia sie silnikiem. Pokazana prze kolege wersja Block 50 wyposazona jest w silnik General Eletric. Ten silnik ma wieksze zapotrzebowani na powietrze, w zwiazku z czym chwyt powietrza jest wiekszy (tzw. big mouth) w porownaniu do wlotu w wresji Block 52 (zakupionej przez Polske) wyposazonej w silinik Pratt & Whitney. Oba silniki roznia sie tez troche konstrukcja dyszy wylotowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KARPIU Napisano 26 Października 2008 Autor Share Napisano 26 Października 2008 No niestety kiedy kupowałem ten model występowały f-16 tylko w Block 50 i innego wyboru nie było. Miałem go zrobić w barwach gwardii amerykańskiej, ale kumpel podrzucił mi zestaw waloryzacyjny do tegoż modelu (blachy, żywica i kalki) więc postanowiłem go spolonizować. Co do układu plam opierałem się na załączonej instrukcji. Rzeczywiście przejścia plam są zbyt ostre, ja dopiero się uczę malować i niestety nie zawsze mi to wychodzi w 100%. Mam do was koledzy takie pytanie, może się orientujecie czy na rynku jest jakiś model F-16 Block 52+ najlepiej od razu z kalkami polskimi PS: nikt nie zauważył, ze nr samolotu w rzeczywistości dotyczy maszyny 2osobowej , wynika to z tego, że mój kumpel zużył nr maszyn jednoosobowych i musiałem improwizować. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Z resztą model początkowo miał być "amerykański", dopiero w czasie robienia postanowiłem go spolonizować. Witam. Chyba lepiej było kontynuować amerykańca, bo jak zauważyli koledzy tylko trochę przypomina Jaszczębia a co do plam kamo w 1/48 można spokojnie z reki zrobic fajne przejścia aerkiem( zresztą w 1/72 też da sie). Model fajny(1/48 zobowiązuje) tylko zabrakło posiłkowania się fotkami i wyszło jak wyszło. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 (edytowane) W dalszym ciagu model Tamii jest produkowany tylko w wersji Block 50. Ale istnieja zestawy zywiczne dajace mozliwosc konwersji do wersji Block 52. Jest nawet jeden dedykowany do pokazanego przez Ciebie modelu: http://www.wolfpack-d.com/catalog/htm/48022.html Edytowane 26 Października 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KARPIU Napisano 26 Października 2008 Autor Share Napisano 26 Października 2008 No aerkiem pewnie się da tyle, ze ja nadal bawię się pędzelkiem Hmmm. pod mje plany wydawnicze znowu podpinam model F-16 tyle tylko, że teraz będzie w 100% Polakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Mam do was koledzy takie pytanie, może się orientujecie czy na rynku jest jakiś model F-16 Block 52+ najlepiej od razu z kalkami polskimi Jest coś takiego http://www.hobbysta.pl/f16-block-polskie-oznaczenia-p-8257.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszD Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 PS: nikt nie zauważył, ze nr samolotu w rzeczywistości dotyczy maszyny 2osobowej , wynika to z tego, że mój kumpel zużył nr maszyn jednoosobowych i musiałem improwizować. pozdrawiam ...ale za to prawie wszyscy od razu zauważyli że twój model "ma" inny silnik (vide wlot powietrza) itd. Podobny czy niepodobny, według mnie fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 W dalszym ciagu model Tamii jest produkowany tylko w wersji Block 50. Ale istnieja zestawy zywiczne dajace mozliwosc konwersji do wersji Block 52. Jest nawet jeden dedykowany do pokazanego przez Ciebie modelu:http://www.wolfpack-d.com/catalog/htm/48022.html Tamiya robi Block 52, ale i tak wymaga on zestawu waloryzacyjnego. Rozmawiałem kiedyś z Piotrkiem G. via GG i powiedział mi, że najsensowniejszym rozwiązaniem byłoby zakupienie modelu Tamiya w wersji Block 32, konwersji Wolfpack'a i zestawu uzbrojenia od Hasegawy. Pozdrawiam. A no i kalki od Two Bobs, które niestety też nie są pozbawione błędów kolorystycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Witam, A co sądzicie o zestawie F-16 Mastercraft. Czy ten model również odbiega od naszych F-16? Link tu: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=1241879 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 A co sądzicie o zestawie F-16 Mastercraft.Gdzieś na naszym forum ktoś już poruszał ten problem; generalnie Mastercraft, choć jest rodzimą firmą, w standardach bardzo odbiega od innych, "światowych" firm. Chociaż u mnie w poczekalni ta sztuka jest i mam zamiar kiedyś ją zrobić... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Kermit - ale to jest przepak Italeri . Nie wiem gdzie są drukowane kalkomanie ale prezentują sie również dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Czyli w skrócie warto czy nie warto tego mastercrafta brać? Ogon chyba trochę nie teges jest z tego co widzę na fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Przepak Italeri? Chyba z odrobiną inwencji twórczej Mastercraftu największą wadą tego modelu jest dysza wylotowa, która jest po prostu zwężającą sie rurką z plastiku. Podobno Mastercraft może ci przysłać dobrą jak ich poprosisz (tak samo jest z wybrakowanymi kalkami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 elcin a popatrzyłeś na linka? RAV - dzięki za uwagę . Przepraszam, że napisałem tego wyraźnie - tak, chodzi mi o Mastercraft w skali 1:48 a nie 1:72, który rzeczywiście jest bardzo miernej jakości. Jak chcecie to mogę zrobić relację ze sklejania tego modelu Mastercraft w skali 1:48 i wtedy się okaże co on jest wart. - Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 Okej mea culpa, mimo to nie zaczne sklejać w 1:48 A każda relacja chyba sie na forum przyda więc ja nie mam nic przeciwko ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi