Jump to content

Recommended Posts

Posted

Spod mojego noża wyszedł kolejny samolot. Tym razem F-16 w polskim malowaniu firmy Tamiya.

th_f-16-1.jpg

th_f16.jpg

Fotki robione dwoma różnymi aparatami. Musze jeszcze popracować nad fotografią.

th_DSCN2805.jpg

th_DSCN2806.jpg

th_DSCN2808.jpg

th_DSCN2809.jpg

th_DSCN2810.jpg

th_DSCN2813.jpg

Posted

Możliwe, zawsze bliżej mi było do broni pancernej. Z resztą model początkowo miał być "amerykański", dopiero w czasie robienia postanowiłem go spolonizować.

Posted

Oprócz elementów charakterystycznych dla Jaszczombia to mam jeszcze jedno zastrzeżenie - czy my mamy w pakiecie HARMy do naszych latadeł?

Posted
duży plus za polonizację efa
Przyłączam się. Choć nieco odbiegający, to i tak przypomina nasze Jastrzębie. Grunt, to rodzima maszynka. ;)

Pozdrawiam

Posted

Witam.Przepraszam ze takie banalne dla fachowcow pytanie o tak poznej porze- jakie sa roznice poza nasada statecznika pionowego miedzy kolegi modelem a polskim F-16(nie pisze Jastrzebiem bo Jastrzab byl tylko jeden)

Posted

Jeśli dobrze zrozumiałem Twoje pytanie to jedną z bardziej rzucających się w oczy różnicą są "plamy". Przyjrzyj się zdjęciom polskich szesnastek, kolory w plamach przenikają łagodnie a nie ostro jak mamy na załączonych obrazkach (też tak niestety zrobiłem na moim polskim F-16).

Posted
Jeśli dobrze zrozumiałem Twoje pytanie to jedną z bardziej rzucających się w oczy różnicą są "plamy". Przyjrzyj się zdjęciom polskich szesnastek, kolory w plamach przenikają łagodnie a nie ostro jak mamy na załączonych obrazkach (też tak niestety zrobiłem na moim polskim F-16).

A jezeli chodzi o roznice w budowie platowca?

Posted

Przede wszystkim samolty roznia sie silnikiem. Pokazana prze kolege wersja Block 50 wyposazona jest w silnik General Eletric. Ten silnik ma wieksze zapotrzebowani na powietrze, w zwiazku z czym chwyt powietrza jest wiekszy (tzw. big mouth) w porownaniu do wlotu w wresji Block 52 (zakupionej przez Polske) wyposazonej w silinik Pratt & Whitney. Oba silniki roznia sie tez troche konstrukcja dyszy wylotowej.

Posted

No niestety kiedy kupowałem ten model występowały f-16 tylko w Block 50 i innego wyboru nie było. Miałem go zrobić w barwach gwardii amerykańskiej, ale kumpel podrzucił mi zestaw waloryzacyjny do tegoż modelu (blachy, żywica i kalki) więc postanowiłem go spolonizować. Co do układu plam opierałem się na załączonej instrukcji.

th_DSCN3099.jpg

Rzeczywiście przejścia plam są zbyt ostre, ja dopiero się uczę malować i niestety nie zawsze mi to wychodzi w 100%.

Mam do was koledzy takie pytanie, może się orientujecie czy na rynku jest jakiś model F-16 Block 52+ najlepiej od razu z kalkami polskimi

PS: nikt nie zauważył, ze nr samolotu w rzeczywistości dotyczy maszyny 2osobowej , wynika to z tego, że mój kumpel zużył nr maszyn jednoosobowych i musiałem improwizować.

pozdrawiam

Posted
Z resztą model początkowo miał być "amerykański", dopiero w czasie robienia postanowiłem go spolonizować.

Witam. Chyba lepiej było kontynuować amerykańca, bo jak zauważyli koledzy tylko trochę przypomina Jaszczębia a co do plam kamo w 1/48 można spokojnie z reki zrobic fajne przejścia aerkiem( zresztą w 1/72 też da sie). Model fajny(1/48 zobowiązuje) tylko zabrakło posiłkowania się fotkami i wyszło jak wyszło.

Pozdro

Posted

No aerkiem pewnie się da tyle, ze ja nadal bawię się pędzelkiem

Hmmm. pod mje plany wydawnicze znowu podpinam model F-16 tyle tylko, że teraz będzie w 100% Polakiem

Posted

PS: nikt nie zauważył, ze nr samolotu w rzeczywistości dotyczy maszyny 2osobowej , wynika to z tego, że mój kumpel zużył nr maszyn jednoosobowych i musiałem improwizować.

pozdrawiam

...ale za to prawie wszyscy od razu zauważyli że twój model "ma" inny silnik (vide wlot powietrza) itd.

Podobny czy niepodobny, według mnie fajny

Posted
W dalszym ciagu model Tamii jest produkowany tylko w wersji Block 50. Ale istnieja zestawy zywiczne dajace mozliwosc konwersji do wersji Block 52. Jest nawet jeden dedykowany do pokazanego przez Ciebie modelu:

http://www.wolfpack-d.com/catalog/htm/48022.html

Tamiya robi Block 52, ale i tak wymaga on zestawu waloryzacyjnego.

Rozmawiałem kiedyś z Piotrkiem G. via GG i powiedział mi, że najsensowniejszym rozwiązaniem byłoby zakupienie modelu Tamiya w wersji Block 32, konwersji Wolfpack'a i zestawu uzbrojenia od Hasegawy.

Pozdrawiam.

A no i kalki od Two Bobs, które niestety też nie są pozbawione błędów kolorystycznych.

Posted
A co sądzicie o zestawie F-16 Mastercraft.
Gdzieś na naszym forum ktoś już poruszał ten problem; generalnie Mastercraft, choć jest rodzimą firmą, w standardach bardzo odbiega od innych, "światowych" firm. Chociaż u mnie w poczekalni ta sztuka jest i mam zamiar kiedyś ją zrobić...

Pozdrawiam

Posted

Przepak Italeri? Chyba z odrobiną inwencji twórczej Mastercraftu największą wadą tego modelu jest dysza wylotowa, która jest po prostu zwężającą sie rurką z plastiku. Podobno Mastercraft może ci przysłać dobrą jak ich poprosisz (tak samo jest z wybrakowanymi kalkami).

Posted

elcin a popatrzyłeś na linka?

RAV - dzięki za uwagę . Przepraszam, że napisałem tego wyraźnie - tak, chodzi mi o Mastercraft w skali 1:48 a nie 1:72, który rzeczywiście jest bardzo miernej jakości. Jak chcecie to mogę zrobić relację ze sklejania tego modelu Mastercraft w skali 1:48 i wtedy się okaże co on jest wart.

- Pozdrawiam

Posted

Okej mea culpa, mimo to nie zaczne sklejać w 1:48

A każda relacja chyba sie na forum przyda więc ja nie mam nic przeciwko ;)