jacek Napisano 18 Listopada 2024 Autor Share Napisano 18 Listopada 2024 Chciałem się dziś zabrać za kabinę bo mam już kolor bazowy ale jak zobaczyłem kalkomanie do tablicy przyrządów którą proponuje Kitty Hawk to mi się przypomniała moja Iskra od Choroszego. Niestety blaszki które posiadam rozmiarem nie bardzo chcą pasować do modelu ( choć dedykowane), zwłaszcza boczne panele dla tego będzie MMA czyli mieszane style walki tzn panele od Kitty Hawk a tablica od Yahu. Zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 20 Listopada 2024 Autor Share Napisano 20 Listopada 2024 Miło że dodali pasy tyle tylko że bez instrukcji a ja prosty człek ze wsi pojęcia nie mam jak to poskładać. Ze zdjęć niewiele wynika. Zakładam że ten dolny trzeba złożyć w pół po długości ale co z górnym to zabijcie nie wiem. Też wygląda jak by trzeba było go złożyć ale potem zostanie mi coś na kształt litery L Jakieś pomysły??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 21 Listopada 2024 Share Napisano 21 Listopada 2024 A czy tak bardzo są potrzebne te pasy na fotelu. A jak nie możesz dojść co i jak, to improwizuj byle żeby było coś dla oka, przecież w realu tych pasów nie układają jak modelarze pięknie, symetrycznie pod linijkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 27 Listopada 2024 Share Napisano 27 Listopada 2024 Odnośnie długości silnika to na jakimś zagranicznym forum było o tym, że jest zbyt długi i należy go skrócić, ale nie pamiętam już o ile. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 28 Listopada 2024 Share Napisano 28 Listopada 2024 Tu widać o ile trzeba skrócić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 28 Listopada 2024 Autor Share Napisano 28 Listopada 2024 Godzinę temu, Tazman79 napisał: Tu widać o ile trzeba skrócić... Nie wycinałem tej części silnika. Zamiast tego przekleiłem o tę odległość bolce mocujące ale dzięki za fatygę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 10 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2024 Powolutku brnę do przodu. Przy okazji podzielę się uwagą na temat mask. Otóż ze zdziwieniem stwierdzam że te od Eduarda do tego modelu choć dedykowane to słabo pasują w przeciwieństwie do tych od ASK. Te są idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 11 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2024 (edytowane) Chciałbym zamknąć kadłub wstawiając owiewkę ale nie bardzo wiem jak poradzić sobie z tym materiałem, brezentem który po prawej i lewej części z przodu kabiny zakrywa przyrządy pokładowe. Ma ktoś z was może lepsze zdjęcia niż moje na których po prostu widać je bardziej? Nie wiem czy to były dwie oddzielne części czy jedna całość? Edytowane 11 Grudnia 2024 przez jacek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 11 Grudnia 2024 Share Napisano 11 Grudnia 2024 Tak to ma wyglądać. jest to jeden kawałek materiału. Ja w swoim używałem taśmy teflonowej najgrubszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 11 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2024 3 minuty temu, smialus napisał: Tak to ma wyglądać. jest to jeden kawałek materiału. Ja w swoim używałem taśmy teflonowej najgrubszej. I to jest odpowiedź!!! Wieeelkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 11 Grudnia 2024 Share Napisano 11 Grudnia 2024 Ew chusteczka moczona w PVA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 11 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2024 2 godziny temu, kzugaj napisał: Ew chusteczka moczona w PVA Co to PVA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 11 Grudnia 2024 Share Napisano 11 Grudnia 2024 (edytowane) Ja dzisiaj położyłem pierwsze kolory na swojej Suce C309 i C310 PVA to zapewne klej typu vikol Edytowane 11 Grudnia 2024 przez smialus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 12 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2024 8 godzin temu, smialus napisał: Ja dzisiaj położyłem pierwsze kolory na swojej Suce C309 i C310 PVA to zapewne klej typu vikol No pięknie. Ja swoje skrzydła wmontowałem nie pomalowane. Przysnąłem i okleiłem tylko elementy gołego duraluminium a kamuflaż pomaluje jak skończę montaż całych skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 12 Grudnia 2024 Share Napisano 12 Grudnia 2024 Tak PVA to klej typu vikol. W UK-ju stosowany prawie wszedzie od budowlanki do zajec lekcyjnych dla dzieci. https://www.amazon.co.uk/Klej-papieru-PVA-butelka-250g/dp/B07F59KWWN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 12 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2024 Skrzydła prawie gotowe do podkładu. Powoli to składanie idzie bo dużo części nie pasuje idealnie i trzeba wprowadzać poprawki. Po za tym ich ilość. Jest ich sporo bo to co na zdjęciu to ponad 50 a to nie koniec. Muszę przyznać że to dość trudny model choć nie jestem początkującym modelarzem. Na prezent dla nastolatka raczej nie polecam ; ) a skoro o prezentach to muszę się przy okazji pochwalić bombkami: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 12 Grudnia 2024 Share Napisano 12 Grudnia 2024 Bombki fajne Tak mnie zastanawia ten element który zaznaczyłem Tobie w kółku. Tam nie ma żadnego światła, a zapewne coś jest do wklejenia przezroczystego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 12 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2024 (edytowane) Od 30 min siedzę i przeglądam zdjęcia i relacje z budowy żeby sprawdzić czy faktycznie tam jest światło. Właśnie miałem o to pytać znawców ale widzę ze w innych modelach to światło jest wiec u mnie także będzie. Co prawda w wyprawce jest ale już instrukcji je pominęli ale to nie pierwszy błąd jaki natrafiłem przy budowie. Edytowane 12 Grudnia 2024 przez jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunch896tearful Napisano 12 Grudnia 2024 Share Napisano 12 Grudnia 2024 W Polskich sukach nie ma tam swiatla 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 12 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2024 Czyli do zamalowania. Jprdle!!! Przynajmniej przy okazji wkleiłem pozycyjne. Mała rzecz a cieszy. Tak czy inaczej, dzięki za fotę. Szkoda że sam jej nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 12 Grudnia 2024 Share Napisano 12 Grudnia 2024 To światło jest dla Su-17, widocznie wersje eksportowe go nie miały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 12 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2024 Rura w całości ( prawie), skrzydełka też (prawie). Starczy na dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 12 Grudnia 2024 Share Napisano 12 Grudnia 2024 6 godzin temu, TM48 napisał: To światło jest dla Su-17, widocznie wersje eksportowe go nie miały. Ale ty mu pokazujesz Su-17,Su-17M,Su-17M2, a nie wersję M4. Widzisz czego brakuje na krawędzi natarcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 13 Grudnia 2024 Share Napisano 13 Grudnia 2024 12 godzin temu, jacek napisał: Rura w całości ( prawie), skrzydełka też (prawie). Starczy na dziś. Antena MRP-68 (zaraz za lukiem podwozia przedniego) w tym malowaniu jest niebieska. W tej czerni zacnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 13 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2024 6 godzin temu, smialus napisał: Antena MRP-68 (zaraz za lukiem podwozia przedniego) w tym malowaniu jest niebieska. W tej czerni zacnie wygląda. No nie wiem. W Czeskich barwach (ostatnia fota)owszem ale nasze mają zieloną. No chyba że w pierwszym malowaniu przed remontowym…? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi