Skocz do zawartości

SU-22 M4 1/48 Kitty Hawk

jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem się dziś zabrać za kabinę bo mam już kolor bazowy ale jak zobaczyłem kalkomanie do tablicy przyrządów którą proponuje Kitty Hawk to mi się przypomniała moja Iskra od Choroszego. Niestety blaszki które posiadam rozmiarem nie bardzo chcą pasować do modelu ( choć dedykowane), zwłaszcza boczne panele dla tego będzie MMA czyli mieszane style walki tzn panele od Kitty Hawk a tablica od Yahu. Zobaczymy jak wyjdzie.

IMG_7338.jpeg

IMG_7339.jpeg

IMG_7324.jpeg

IMG_7340.jpeg

Miło że dodali pasy tyle tylko że bez instrukcji a ja prosty człek ze wsi pojęcia nie mam jak to poskładać.  Ze zdjęć niewiele wynika. Zakładam że ten dolny trzeba złożyć w pół po długości ale co z górnym to zabijcie nie wiem. Też wygląda jak by trzeba było go złożyć ale potem zostanie mi coś na kształt litery L 

Jakieś pomysły???

IMG_7344.jpeg

IMG_7345.jpeg

IMG_7346.jpeg

• Like 1

A czy tak bardzo są potrzebne te pasy na fotelu. A jak nie możesz dojść co i jak, to improwizuj  byle żeby było coś dla oka, przecież w realu tych pasów nie układają jak modelarze pięknie, symetrycznie pod linijkę 🤣

Godzinę temu, Tazman79 napisał:

Tu widać o ile trzeba skrócić...

Screenshot_20241128_140119_Adobe Acrobat.jpg

Nie wycinałem tej części silnika. Zamiast tego przekleiłem o tę odległość bolce mocujące ale dzięki za fatygę.

• 2 weeks later...

Powolutku brnę do przodu. Przy okazji podzielę się uwagą na temat mask. Otóż ze zdziwieniem stwierdzam że te od Eduarda do  tego modelu choć dedykowane to słabo pasują w przeciwieństwie do tych od ASK. Te są idealne. 

IMG_7371.jpeg

Chciałbym zamknąć kadłub wstawiając owiewkę ale nie bardzo wiem jak poradzić sobie z tym materiałem, brezentem który po prawej i lewej części z przodu kabiny zakrywa przyrządy pokładowe. Ma ktoś z was może lepsze zdjęcia niż moje na których po prostu widać je bardziej?  Nie wiem czy to były dwie oddzielne części czy jedna całość?

IMG_7372.jpeg

IMG_7373.jpeg

IMG_7374.jpeg

Edytowane przez jacek
  • Like 1

3 minuty temu, smialus napisał:

Tak to ma wyglądać. jest to jeden kawałek materiału. Ja w swoim używałem taśmy teflonowej najgrubszej.

IMG_7372.jpeg.967c6d62e77973dd1728775e9015defa.jpeg

I to jest odpowiedź!!! Wieeelkie dzięki.

8 godzin temu, smialus napisał:

Ja dzisiaj położyłem pierwsze kolory na swojej Suce C309 i C310

PVA to zapewne klej typu vikol

20241211_223551.jpg

No pięknie. 
Ja swoje skrzydła wmontowałem nie pomalowane. Przysnąłem i okleiłem tylko elementy gołego duraluminium a kamuflaż pomaluje jak skończę montaż całych skrzydeł.

Skrzydła prawie gotowe do podkładu. Powoli to składanie idzie bo dużo części nie pasuje idealnie i trzeba wprowadzać poprawki. Po za tym ich ilość. Jest ich sporo bo to co na zdjęciu to ponad 50 a to nie koniec. Muszę przyznać że to dość trudny model choć nie jestem początkującym modelarzem. 
Na prezent dla nastolatka raczej nie polecam ; ) 

a skoro o prezentach to muszę się przy okazji pochwalić bombkami:

IMG_7380.jpeg

IMG_7378.jpeg

IMG_7377.jpeg

IMG_7376.jpeg

• Like 3

Bombki fajne 😍

Tak mnie zastanawia ten element który zaznaczyłem Tobie w kółku. Tam nie ma żadnego światła, a zapewne coś jest do wklejenia przezroczystego...

IMG_7380.jpeg.b51116b3fc0042012b94c24a2a1d5d3c.jpeg

Od 30 min siedzę i przeglądam zdjęcia i relacje z budowy żeby sprawdzić czy faktycznie tam jest światło. Właśnie miałem o to pytać znawców ale widzę ze w innych modelach to światło jest wiec u mnie także będzie. Co prawda w wyprawce jest ale już instrukcji je pominęli ale to nie pierwszy błąd jaki natrafiłem przy budowie. 

Edytowane przez jacek

Czyli do zamalowania. Jprdle!!!

Przynajmniej przy okazji wkleiłem pozycyjne. Mała rzecz a cieszy.

Tak czy inaczej, dzięki za fotę. Szkoda że sam jej nie znalazłem.

IMG_7384.jpeg

IMG_7382.jpeg

IMG_7381.jpeg

6 godzin temu, TM48 napisał:

To światło jest dla Su-17, widocznie wersje eksportowe go nie miały.

Su-17M_0347.jpg

Ale ty mu pokazujesz Su-17,Su-17M,Su-17M2, a nie wersję M4.

Widzisz czego brakuje na krawędzi natarcia?

12 godzin temu, jacek napisał:

Rura w całości ( prawie), skrzydełka też (prawie). Starczy na dziś.

IMG_7386.jpeg

IMG_7385.jpeg

Antena MRP-68 (zaraz za lukiem podwozia przedniego) w tym malowaniu jest niebieska.  W tej czerni zacnie wygląda.

6 godzin temu, smialus napisał:

Antena MRP-68 (zaraz za lukiem podwozia przedniego) w tym malowaniu jest niebieska.  W tej czerni zacnie wygląda.

No nie wiem. W Czeskich barwach (ostatnia fota)owszem ale nasze mają zieloną. No chyba że w pierwszym malowaniu przed remontowym…?

IMG_7387.jpeg

IMG_7388.jpeg

IMG_7389.jpeg

IMG_7390.jpeg