Skocz do zawartości

Douglas C-47A (Ludowego) Wojska Polskiego 1945 - Italeri 1/72

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, Artek82 napisał:

Wygląda bardzo ładnie, ale malowanie spodu nie do końca sie zgadza chyba :hmmm:

20250125_192224.thumb.jpg.a061bd2204cd677ba8fb23d48dae7635.jpg

20250126_000734.thumb.jpg.d5b59832144d72dbfe2891b58e1bf68b.jpg

Przyjąłem, że jest to stan zaraz po przejęciu przez Wojsko Polskie, kiedy tylko zamalowano na nim gwiazdy radzieckie. Niestety nie ma zbyt dużo zdjęć naszych C-47, a jedyne zdjęcie do którego dotarlem jest zrobione z daleka i jest marnej jakości.

Ponadto maszyny z demobilu były w początkowym okresie zostawione w pierwotnym malowaniu, stąd przyjąłem i taką wersję.

Jak-9 stojący w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie ma na sobie warstwę Olive Drab, bo takimi farbami z demobilu wtedy dysponowali. 

Jak kiedyś dorwę Li-2 to będzie w standardowym malowaniu wczesnego Lotnictwa Polskiego tj. zielona góra i niebieski spód. 

22 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał:

giphy.gif.732559b056fa7b662c24b7ebab7e6eee.gif

20250125_191607.thumb.jpg.a831eeb6ef9c0cc63c0004f0f9d56995.jpg

Eeee, czekaj! Nie myślałeś, żeby zamówić nowe kalki?  Nastawili się wszyscy na tę Ostrą Bramę, może nie warto się poddawać? Jak chcesz, mogę spróbować zrobić plik wektorowy z tego napisu, zwłaszcza, że jak widzę, to te kalki średnio przypominały oryginalny napis. A taka mała kalkomania nie będzie jakoś zaporowo kosztowała...

59 minut temu, Helmut napisał:

Nastawili się wszyscy na tę Ostrą Bramę

Ja tam się nie nastawiałem... :mrgreen:

Godzinę temu, Helmut napisał:

mogę spróbować zrobić plik wektorowy

Jakby co, na pierwszej stronie wątku wrzuciłem ściągi 

5 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

Niestety nie ma zbyt dużo zdjęć naszych C-47, a jedyne zdjęcie do którego dotarlem jest zrobione z daleka i jest marnej jakości.

W tej publikacji coś znajdziesz:

08p5i1kWcbWcu52WXOqGL7omG9aqYIZLZ7gbZTuu.webp.66c39f8beebe5ae42cc0b83102c2422a.webp

Nie mam tej publikacji, wiec nie wiem, czy jest tam zdjęcie, ale na rysunku egzemplarz, który robisz wygląda trochę inaczej niż proponuje Techmod

http://zszachownica.blogspot.com/2014/03/recenzja-ksiazki-polskie-skrzyda-nr-5.html

6 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

Niestety nie ma zbyt dużo zdjęć naszych C-47

To prawda, aczkolwiek coś niecoś da się znaleźć tu i ówdzie.

Istotnymi elementami są zaznaczone poniżej, bo występowały w różnej długości.

20250126_133514.thumb.jpg.294d852ffc767663f29087b199cfc283.jpg.6e136028a2e1ae640b7154aed9a8e915.jpg

Co ciekawe, w TBiU jest fotka samolotu "Spirit of Ostra Brama" pokazująca, że w tym egzemplarzu powinny zaczynać się przy krawędzi natarcia osłon silników.

Godzinę temu, Grzes napisał:

To prawda, aczkolwiek coś niecoś da się znaleźć tu i ówdzie.

Istotnymi elementami są zaznaczone poniżej, bo występowały w różnej długości.

20250126_133514.thumb.jpg.294d852ffc767663f29087b199cfc283.jpg.6e136028a2e1ae640b7154aed9a8e915.jpg

Co ciekawe, w TBiU jest fotka samolotu "Spirit of Ostra Brama" pokazująca, że w tym egzemplarzu powinny zaczynać się przy krawędzi natarcia osłon silników.

Wzorowałem się na profilu techmodu przy montażu tego elementu. 

2 godziny temu, Wymysl napisał:

W tej publikacji coś znajdziesz:

08p5i1kWcbWcu52WXOqGL7omG9aqYIZLZ7gbZTuu.webp.66c39f8beebe5ae42cc0b83102c2422a.webp

Nie mam tej publikacji, wiec nie wiem, czy jest tam zdjęcie, ale na rysunku egzemplarz, który robisz wygląda trochę inaczej niż proponuje Techmod

http://zszachownica.blogspot.com/2014/03/recenzja-ksiazki-polskie-skrzyda-nr-5.html

Dzięki za link. No przyjąłem, że mógł się trafić egzemplarz z falowanym przejściem kamuflażu. Ot tak żeby kolekcja była urozmaicona. 

Każda okazja jest dobra żeby skleić polonika. 

Następny chyba będzie Lockheed L-10 Electra PLL LOT, ale będę go pędzlem malować na srebrno, więc pewnie zostanę zjedzony na forum. Może zamiast tego ruszę coś innego. Nwm. Zobaczę jeszcze. Najpierw chce skleić do końca tego douglasa i nadrobić galerie do aż czterech modeli skocznych w ubiegłym roku. 

2 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał:

No przyjąłem, że mógł się trafić egzemplarz z falowanym przejściem kamuflażu.

I to jest zgodne z prawdą. Były samoloty z takimi malowaniami.

• Thanks 1

Godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał:

Następny chyba będzie Lockheed L-10 Electra PLL LOT, ale będę go pędzlem malować na srebrno, więc pewnie zostanę zjedzony na forum. Może zamiast tego ruszę coś innego. Nwm. Zobaczę jeszcze. Najpierw chce skleić do końca tego douglasa i nadrobić galerie do aż czterech modeli skocznych w ubiegłym roku. 

Mi-24 będzie 

Godzinę temu, Grzes napisał:

I to jest zgodne z prawdą. Były samoloty z takimi malowaniami.

I tak też go pomalowałem :piwo:

Na wstępie pytanie, czy każdy C-47 posiadał kopułkę na górze kadłuba?

Podwozie zmontowane. Do pełni szczęścia zostało tylko pomalować końcówki śmigieł na żółto, ale niestety jednyna żółta farba jaką mam wyschła, więc muszę dokupić. W tygodniu będzie galeria.

20250201_201323.thumb.jpg.aec679efc59d92e7510c83ca1592bb2f.jpg

20250201_201309.thumb.jpg.fc2aca0274b781b3c520d05c2753c1f8.jpg

2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał:

Na wstępie pytanie, czy każdy C-47 posiadał kopułkę na górze 

Biorąc pod uwagę ilość domniemań, i przyjmowan że mogło tak być, co za różnica czy każdy miał kopułkę astro czy nie?

Druga sprawa dziwie się że nie sprawdziłeś kalkomanii jak pisałeś, i że nie posłuchałeś się rad kolegów, abyś zabezpieczył kalki.

"Do pełni szczęścia zostało tylko pomalować końcówki śmigieł na żółto, ale niestety jednyna żółta farba jaką mam wyschła, więc muszę dokupić. W tygodniu będzie galeria."

Zostanie taki błyszczący? Jakiś łoszyk? kopeć?

Edytowane przez wuwumaster

W dniu 1.02.2025 o 20:17, Kolekcjoner WP napisał:

czy każdy C-47 posiadał kopułkę na górze kadłuba?

Nasze lotnictwo wojskowe miało 11 szt. wzystkie wersji C-47A różnych serii.

Z tego co przepatrzyłem fotki, wszędzie były.

Edytowane przez Grzes

7 godzin temu, wuwumaster napisał:

"Do pełni szczęścia zostało tylko pomalować końcówki śmigieł na żółto, ale niestety jednyna żółta farba jaką mam wyschła, więc muszę dokupić. W tygodniu będzie galeria."

Zostanie taki błyszczący? Jakiś łoszyk? kopeć?

Wash powiadasz... Gdy nasze lotnictwo dostało Dakoty, to miały one po dwa-trzy lata, więc nie miały jak się za bardzo zużyć. Poza tym to samolot z rządowej eskadry, więc pewnie chuchali i dmuchali na nie. 

A jeżeli nałoże washa to będzie wyglądać sztucznie wg mnie. Bo taki czarny wash za bardzo uwidoczni linie podziału blach. No chyba , ze proponujesz inny kolor, mam całą paletę farb olejnych i pół butelki benzyny ekstrakcyjnej pod ręką. 

1 godzinę temu, Grzes napisał:

Nasze lotnictwo wojskowe miało 8 szt. wzystkie wersji C-47A różnych serii.

Z tego co przepatrzyłem fotki, wszędzie były.

W takim razie zamontuję tą kopułkę, ale jest na tyle ciekawa, że ma płaski spód, a kadłub u góry jest wypukły. Przykleję ją na wikol, to będzie się jakoś prezentować.

7 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

nie miały jak się za bardzo zużyć. Poza tym to samolot z rządowej eskadry, więc pewnie chuchali i dmuchali na nie. 

Zużyć może i nie, ale zabrudzić jak najbardziej.

Trudno żeby po każdym locie samolot był czyszczony z zabrudzeń i okopceń.

Zwłaszcza, że samoloty brały udział nie tylko w transporcie najważniejszych osób, ale też np. w transporcie pomocy dla powodzian w 1947r.

Co do czarnego washa masz rację zepsuje efekt, ale jakiś ciemny zielony/brąz na górze i ciemny szary dołem, nie dla śladów eksploatacji a dla podkreślenia detali. Model zyska.

Ja osobiście preferuję czyste nie wyeksploatowane modele, takie minimalne ślady wycieku tu i tam, lekki kopeć, troszkę kurzu na oponach - wszystko to na czystej maszynie daje nutkę realizmu, właśnie takiej zadbanej ale jednak eksploatowanej maszyny.

To oczywiście tylko moje skromne teorie 🙂

Pozdr ww 

1 godzinę temu, Grzes napisał:

Zużyć może i nie, ale zabrudzić jak najbardziej.

Trudno żeby po każdym locie samolot był czyszczony z zabrudzeń i okopceń.

Zwłaszcza, że samoloty brały udział nie tylko w transporcie najważniejszych osób, ale też np. w transporcie pomocy dla powodzian w 1947r.

O proszę, to nawet nie wiedziałem z tymi powodzianami.

8 minut temu, wuwumaster napisał:

Co do czarnego washa masz rację zepsuje efekt, ale jakiś ciemny zielony/brąz na górze i ciemny szary dołem, nie dla śladów eksploatacji a dla podkreślenia detali. Model zyska.

Ja osobiście preferuję czyste nie wyeksploatowane modele, takie minimalne ślady wycieku tu i tam, lekki kopeć, troszkę kurzu na oponach - wszystko to na czystej maszynie daje nutkę realizmu, właśnie takiej zadbanej ale jednak eksploatowanej maszyny.

To oczywiście tylko moje skromne teorie 🙂

Pozdr ww 

Dobra... spróbuję go nie zepsuć washami. Pobawię się kolorami tak jak sugerujesz. Może w tygodniu znajdę chwilę wieczorem na washa.

2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał:

Gdy nasze lotnictwo dostało Dakoty, to miały one po dwa-trzy lata, więc nie miały jak się za bardzo zużyć. Poza tym to samolot z rządowej eskadry, więc pewnie chuchali i dmuchali na nie. 

Do washa nie namawiam, ale serio uważasz, że dwuletni samolot w czasie wojny nie był wymęczony? Poza tym ten egzemplarz nie był w eskadrze rządowej, tylko łącznikowej KBW.

10 minut temu, Wymysl napisał:

Do washa nie namawiam, ale serio uważasz, że dwuletni samolot w czasie wojny nie był wymęczony? Poza tym ten egzemplarz nie był w eskadrze rządowej, tylko łącznikowej KBW.

Zrobię mu washa. Spokojnie :piwo: