barszczo Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia Pięknie to wygląda, świetna robota . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia Świetna robota, fakt. Dobrze, że okazałem się niedowiarkiem - silnik pięknie widać. Pomyśl o zmianie logo profilowego... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Stycznia Autor Share Napisano 2 Stycznia 53 minuty temu, zaruk napisał: silnik pięknie widać W Hayacie też pewnie będzie widać więc szykuj się na kabelki. Może będzie trochę bardziej z tyłu to na gotowca nie ma co (chyba) kasy wydawać. Z tymi silnikami to tak jest, że są niby w mocno zaciemnionym miejscu, ale grunt to pomalować farbami metalicznymi i nie gasić matem to nawet niewielka ilość światła uwidoczni jego obecność. Myślę, że nawet jeśli ten efekt jest trochę przerysowany to i tak warto zastosować - dla chwały skali Godzinę temu, zaruk napisał: Pomyśl o zmianie logo profilowego... A na to, to za mało mam tu skończonych spraw. Poza tym są skrzydła, to w każdym dziale obleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia 49 minut temu, TAW napisał: Poza tym są skrzydła, to w każdym dziale obleci Może poza rybnym... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Super wygląda Twoja robota! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia (edytowane) 13 godzin temu, zaruk napisał: Może poza rybnym... Nie mów nie:P Po za tym świetna robota, bardzo mi się podoba twoja praca. Edytowane 3 Stycznia przez DamianPoltorak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Super robota - czekam na ciąg dalszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia (edytowane) Model dostał skrzydła. Obie pary Te większe weszły ciasno, po lewej stronie wyskoczyła szpara, trzeba było użyć niewielkiej ilości szpachli. Z drugiej strony było za to idealne spasowanie. Na szczęście na oko geometrii nie przetrąciło. Dodane zostały też dodatkowe klapy Eduarda. Stateczniki poziome wymagały lekkiego szpachlowania od spodu z obu stron. Generalnie nie było źle i ogólna bryła samolotu już powstała. Teraz jeszcze szklarnia i podwozie i budowy będzie koniec. Edytowane 21 Stycznia przez TAW 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia Godzinę temu, TAW napisał: Model dostał skrzydła. Obie pary Widzę, że lubisz życie na krawędzi... Poza tym podzielam Twoją radość z końca budowy i czekam na malowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 22 Stycznia Autor Share Napisano 22 Stycznia 16 godzin temu, zaruk napisał: Widzę, że lubisz życie na krawędzi... Tylko sześć słów, a zrobiły mi dzień Kiedyś tam słyszałem u nas na dole, że dział samolotowy jest bardziej wyluzowany... Ale racja - zawsze na krawędzi natarcia płata płatowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 27 Stycznia Autor Share Napisano 27 Stycznia Jeszcze ostatnia aktualizacja przed malowaniem. Przed wklejeniem oszklenia trzeba było uzupełnić kokpit o trzy drobiazgi. Zagłówek z zestawu bazowego, antena kierunkowa z EMP3D i celownik też z EMP3D. w przypadku celownika to akurat hybryda bo sam krzyż celownika to doklejona blaszka Eduarda- ten drukowany niestety się oderwał i przepadł. No i tak to wygląda już po zamontowaniu: Model jest już z oszkleniem (tym razem na szczęście nic nie schrzaniłem ), pomaskowany i gotowy na farbę. Może w najbliższym czasie uda się z tym ruszyć bo tym razem ferie w domu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia Ładnie to wygląda, ale ten krzyżyk to grubaśny jest. Może zwiń kółeczko z drutu stalowego, sklej to w całość klejem CA i na krzyż przyklej po kawałeczku linki Uschi? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 27 Stycznia Autor Share Napisano 27 Stycznia Z tym krzyżykiem to już za późno. Celownik wklejony, wiatrochron też i całe oszklenie już zamaskowane. Dziś poleciałem na cito z tym wszystkim bo jutro mam wolną chatę i jest szansa na położenie podkładu. Ale pomysł z takim krzyżykiem jak najbardziej do wykorzystania przy być może kolejnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano Wtorek o 14:27 Autor Share Napisano Wtorek o 14:27 Dziś udało się trochę więcej niż zakładałem, a mianowicie dotarłem do pierwszej bazy. Na drugim zdjęciu wydaje się, że prawe skrzydło ma inny jaśniejszy odcień, ale to wina użytego tylko jednego źródła światła. Sprawdzane przez moją specjalistkę od kolorów także dont łory 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano Wtorek o 14:34 Share Napisano Wtorek o 14:34 Nabiera rumieńców. Zapowiada się znakomicie . Trzymam kciuki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Wtorek o 19:29 Share Napisano Wtorek o 19:29 Bardzo ładnie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano Środa o 19:05 Autor Share Napisano Środa o 19:05 Pomalowany XF-70 Dark Green 2 (IJN) od Tamiya. Trochę za mocno zamalowałem preszejding w obawie przed za mocnym kontrastem między zielenią i beżem. Lekko błyszcząca powierzchnia zielonej farby w porównaniu z beżem też nie ułatwia obserwacji. W każdym razie jest coś widać i powinno być to dowiezione do końca bo poza washem chyba nic nie będę na nim działał na górnych powierzchniach. No może troszkę brudku przy łączeniu skrzydła z kadłubem. Ale zanim co jeszcze to trzeba wymalować oznaczenia. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano Środa o 20:36 Share Napisano Środa o 20:36 Mnie się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano Piątek o 14:47 Share Napisano Piątek o 14:47 No i git duży plus za wybór ciekawego malowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano Piątek o 15:52 Autor Share Napisano Piątek o 15:52 (edytowane) Zachciało mi się malować oznaczenia. Ech... Musze kupić nową taśmę maskującą. A po ściągnięciu wyszło tak. Białe pasy na kadłubie i numer na stateczniku muszę ogarnąć kalkomanią. Uprzedzam pytanie, które się zapewne pojawi - czerwone linie na skrzydłach nie są za grube. Są za to zbyt jasne, powiedzmy że wypłowiałe i dają po oczach. Może uda się je pociemnić w trakcie weatheringu. W każdym razie malowanie głównej bryły zakończone. Następnie do nabłyszczania. Edytowane Piątek o 15:56 przez TAW 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Piątek o 15:55 Share Napisano Piątek o 15:55 Zacnie się prezentuje, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano Piątek o 23:28 Share Napisano Piątek o 23:28 Niestandardowe malowanie, no a wykonanie super. Czekam na więcej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu W dniu 31.01.2025 o 17:52, TAW napisał: Zachciało mi się malować oznaczenia. Ech... W ogóle nie zakładałem, że może być inaczej. Przy tak prostych wzorach stosowanie kalkomanii to ekstrawagancja i utrudnienia na późniejszych etapach. Nie licząc satysfakcji po zdjęciu masek. Dobrze wyszło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi