Skocz do zawartości

m4a2 "Sherman" 75 mm Zvezda 1/35

chorąży

Rekomendowane odpowiedzi

O ile sprawdzałem dokumenty 244 pułku czołgów niw zostały na razie jeszcze odtajnione, więc nie ma wiece zdjęć. Tylko strona, pomnik i memoriał czołgistów, którzy tam polegli. Dziękuję za każdą podpowiedź a także za uzupełnianie informacji na temat tego pojazdu i tych czasów. Co do modelu. Załażyłem gąsienice, pasowały idealnie, jedna strona to 10 min pracy. Mimo tego samego pudełka to są inne wypraski, jest o 1 segment gasienicy więcej, więc jest "luz".

Płyta, próba na hipsie.

20250124.jpg

• Like 1

Docelowe i ostateczne dopancerzenie, Po kilku próbach pozostanie takie, pod to podkład z gun metal i czerwonej minii ..

Miała być jeszcze lutownica i ślady uderzenia, ale w sumie szkoda modelu..  Na pojździe widać slady napisów po angielsku z instrukcją uzytkowania i zaraz za dodatkowym pancerzem jest 2 wierszowy czarny wpis, kompletnie nieczytelny

121212133.jpg

• Like 3

Sam nie wiedziałem co wyjdzie, więc wyszło sam nie wiem co..

Teraz olejne ...

Wcześniej jakos trzeba będzie ocenic, co to za plamy na pancerzu i to w kilku kolorach, a łaciaty raczej nie był...

2025_01_30.jpg

:)  to nie areograf, tylko ja jak osioł upuściłem model po malowaniu, wypadł mi a raczej wytoczył się z pudelka na stół w "malarni", będe coś z tym kombinował ...

To wszystko będzie tonowane, teraz usiłuję wymyślić jak zrobić plamy na pancerzu. Na zdjeciu za tym uszkodzeniem jest jasna plama na części pancerza, z przodu przed kierowca to szamo, cały tył z pominięciem miejsc pod pierwsza i ostatnią cyfrą znaku taktycznego też, prawa strona czołgu też. Zastanawiam się co to jest i jak to ewentualnie  odwzorować. Przejrzałem "Poradnik Modelarski Pojazdy z wojny w Bośni" Kolegi Kamila, na razie testuję na płytce. Chyba spróbuję to gąbką odwzorować, kolor to chyba coś ala Buff, xf-57 Tamiya, nie chcę tego zepsuc. Nie wiem czy na zdjęciu sa cienie drzew czy czołg się ufajdał jakimś fernajzem, nie mam ani umiejętności ani doświadczenia ani cierpliwości ani pomysłu co dalej...

Sugerowałbym usunięcie tego odprysku farby odkrywającego minię. Raz że zdjęcie tego nie potwierdza, dwa amerykańskie farby trzymały się jak cholera i odpryski są mało prawdopodobne, zwłaszcza takiej wielkości.

Edytowane przez Witek Cisłak