Skocz do zawartości

Ki-43 II w ciapki AH 1/72

ArtuRze

Rekomendowane odpowiedzi

Malowanie zestawowe, minirelacja była tutaj: 

Muszę przyznać, że pomimo początkowych założeń, wyszedł trochę bardziej usyfiony. Z kolei jak chcę robić bardziej usyfioną miniaturę, to wtedy na koniec prawie tego brudu nie widać :mrgreen: 

Qv1ARfm.jpg

YbaWI1f.jpg

NdE3Vb2.jpg

2SzOczR.jpg

7SToMbf.jpg

iWb7c9r.jpg

qnXGt1e.jpg

iCOJCMm.jpg

• Like 26

Może rzeczywiście trochę zbyt wyrazisty ten "brud" , ale ogólny odbiór jest świetny.

Podoba mi się zróżnicowanie  zielonych ciapek i obdarta żółta krawędź natarcia.

No i fajne kadry.

Tylko czemu  hinomaru mają intensywniejszy kolor czerwonego jako złuszczenia? Chyba że to miały być tłuste plamy????

• Like 1

Napisano (edytowane)

Nie, to akurat miały być podmalówki. Bardziej inwencja twórcza niż kwity, jak to w japońskiej populacji wyglądało. W ogóle temat podmalówek jakoś generalnie rzadko jest podejmowany w miniaturach, jakby nie istniały - w przeciwieństwie do preszajdingowej kraty na całej powierzchni płatowca.

Aaaa, już sobie przypomniałem kto jest winowajcą utytłania:

EFRq7qX.jpg

Edytowane przez ArtuRze

Efekt końcowy bardzo dobry. Bez widocznych baboli, schludne wykonanie.

Początkowo obawiałem się tych kleksów na skrzydłach - wyglądały jakby Ci pluł aerek.  Nie wiem, czy coś tam jeszcze poprawiałeś, czy może pulpeciki to trochę zakryły,

ale finalnie podoba mi się. Brudzenia bym się nie czepiał, nie jest przesadne i nie rzuca się zbytnio w oczy.  Żółte pasy miały służyć identyfikacji i pewnie w takim stanie ktoś by je odmalował, ale też je kupuję. Jedyna rzecz, która mi się nie podoba to plamy na hinomaru; ani nie rozumiem pomysłu, ani nie wyglądają naturalnie.  Poza tym jednak - przyjemność z oglądania zwłaszcza, że to mikroskala. Czy jest nadzieja na kolejnego japońca?

• Like 1

8 godzin temu, zaruk napisał:

Czy jest nadzieja na kolejnego japońca?

Oczywiście, jeszcze jak. Prace wstrzymują jednak Japończycy, żaden ochotnik na chwilę obecną się nie zgłosił do siedzenia za sterami - żeby nie było widać gładkich boków kokpitu. Także i ciężko jest mi znaleźć jakieś fajne malowanie dla Ki-43-I, żeby motywacja była większa 😕

LKV5UJK.jpg

Edytowane przez ArtuRze