Skocz do zawartości

Andrea Provana, na luzaku :) , 1/400

Szydercza Gała

Rekomendowane odpowiedzi

Andrea Provana, w skrócie Provana, był okrętem podwodnym włoskiego typu Marcello. Wsławił się tym że został zatopiony jako pierwszy OP włoskiej marynarki, tydzień po wypowiedzeniu wojny Francji :haha: Provana zaatakował w zanurzeniu konwój francuski pod Oranem 16 Czerwca 1940r. Torpedy nie trafiły, ale ich ślady ( bo były parogazowe, a rzecz miała miejsce w biały dzień) naprowadziły francuski slup La Curieuse na pozycję Provany. Francuzi najpierw obrzucali go bombami głębinowymi, a potem kiedy Provana wychodził na powierzchnię, staranowali i przecięli na pół. Oficjalna wersja jest taka, że Włosi chcieli się wynurzyc żeby walczyć na powierzchni, ale równie dobrze mogli oberwać bombami głębinowymi i wynurzali się żeby uratować skórę.
Miałem blaszany kiosk, który narysowałem kiedyś Mareczkowi, który z kolei miał jakąśtam żywicznOM UTkę z mydlanym kioskiem. Skończyło się na tym że miałem blaszkę z samym kioskiem bez reszty UTki. Tak sobie leżał z 5 lat gdzieś w puszce, aż ostatnio mnie natchnęło co możnaby z nim zrobić, no i jest:  Ostatnie zanurzenie Provany :haha:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

NO i pierwszy w 2025 skończony, a do tego przełamałem wUoskOM klONtFe.

Edytowane przez Szydercza Gała
  • Like 12

Noo, bardzo ładna i dynamiczna scena :super:

Bardzo mi się taka twórczość podoba.

Ale może byś jakiś kawałek ramki wykombinował bo na razie przypomina to trochę twórczość konkurencji :

fM8BqEU.jpg

• Like 1
  • Haha 1

Jakby jeszcze kawałek dziobu niszczyciela był na pełnej prędkości do taranowania:szczerbol:  Bez śrub ciężko stwierdzić gdzie przód :haha:ale scenka podoba się :piwo:

Edytowane przez Adamo722
  • Haha 1

Super pomysł. Mi osobiście podoba się tak jak jest bez ramki. Wygląda jak "wycinek świata"  lub jakaś wizualizacja. Dodanie ramki czy też drewienka zaburza moim zdaniem odbiór. Winietki i dioramy z ramkami wyglądają z lekka staroświecko na dodatek na zdjęciach od razu widać że to model. Brak ramki nadje więcej realizmu. Krawędź przycięcia wody mogła by być bardziej "na ostro" teraz jest lekko zaokrąglona przez menisk wypukły przy odlewaniu żywicy-w zasadzie jest tak u każdego modelarza wodnego ale moim zdaniem dodatkowa obróbka w celu usunięcia zaokrąglenia procentowała by większym efektem wow.

• Thanks 1

doskonałe wykorzystanie - jedna rzecz czy aby te fale nie pwonny bardziej wchodzić na lufe // trał czy jak to tam sie to cos na dziobie zowie // chodzi mi o to ze jak płynie i ma predkosć to takie elementy zbierają na sobie wodę // kiosk tez ... podoba sie 

• Thanks 1

Zacieszam ze sie podoba. To jest oststnie INTENCJONALNE zanurzenie, przed atakiem na konwój. Ramki to ZUO. Kiedyś 

dawałem w  ramkach i wtedy to dopiero było marudzenia, noł goł  :haha:

Adamo jak nie widzisz gdzie tu dziób a gdzie rufa i w którą stronę płynie podłUĆ, to najwyższy czas iść do okulisty :wink:

Michał tu nie ma żywicy, to tylko pomalowana glina na kawałku MDFa. Poza tym wylewajaca się woda nie ma ostrych krawedzi, więc nie widzę problemu :szczerbol:

Jestem zwolennikiem 0 waste, no a skoro zalegał ten kiosk, to trzeba było coś wymyślić...

• Like 2

42 minuty temu, Szydercza Gała napisał:

Adamo jak nie widzisz gdzie tu dziób a gdzie rufa i w którą stronę płynie podłUĆ, to najwyższy czas iść do okulisty :wink:

Byłem i mam na nosie okulary :wojo:

Mówię tylko, że nie wiem w którą stronę śruby się kręcą bo mógł w tym momencie wrzucić wsteczny :haha::piwo:

• Haha 2

54 minuty temu, Woit napisał:

Świetny, błyskotliwy wręcz pomysł z wykorzystaniem tego kiosku. Woda mnie urzekła  :)

P.S. Mam peryskopy do U-Boota VII, to może być jeszcze szybszy "model" 🤣

Możesz zawsze dołożyć Avangera albo choć Wildcata - w sumie to byłby naprawdę ciekawy pomysł. Sunderland takoż jest w 1/350 i Catalina chyba też. 

Michał