Mitrandir Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia Podeścik również pierwsza klasa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano Niedziela o 21:28 Autor Share Napisano Niedziela o 21:28 (edytowane) Kolejnym etapem wykonania moich figurek było malowanie kolorów. Drelichowe spodnie wykonałem mieszaniną farb Pactra A33 (4 krople) + A25 (1 kropla). Koszulki rozjaśnioną o 20% Pactrą A30. Paski spodni czarne ze srebrnymi sprzączkami, a buty rozjaśnioną czernia. Włosy brunetów maluję zwykle w 2 etapach. Pierwszy to czarny nieco rozjaśniony bielą a następnie przecierka szarym. Dzięki temu nie wyglądają jak "hełm". Podobnie sprawa wygląda z blondynami, przy czym podstawowy kolor twarzy przecieram jasnym brązem. Co do oczu, to już od dawna ich nie maluję. Cokolwiek bym nie zrobił i tak w końcu pada pytanie jak z czerwonego kapturka "a czemu ma takie wielkie oczy?" Po prostu w tej skali to ponad moje siły. Przecieram jedynie suchym pędzlem brwi. Usta maluję mieszanką koloru podstawowego skóry z niewielkim dodatkiem czerwieni, ale bez przesady, żeby zbytnio nie wyróżniały się na twarzy. Tak pomalowane figurki prezentują się następująco: Teraz trzeba położyć wash. Zwykle stosuję olejną, artystyczną umbrę paloną o konsystencji rzadkiej śmietany . Figurki są tak małe, że jadę po całości. Po dotarciu washa wacikami, w zakamarkach ciała i odzieży pojawiły się cienie. W pewnym stopniu rekompensują brak oczu na twarzach. Trochę się jeszcze świecą, ale po odparowaniu zmatowieją. Gdy za tydzień wyschną, przetrę jeszcze suchym pędzlem wystające fragmenty odzieży rozjaśnionymi kolorami bazowymi. Edytowane Niedziela o 21:30 przez jacmin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano Niedziela o 22:00 Autor Share Napisano Niedziela o 22:00 W czasie gdy wash na figurkach dosychał, zająłem się ponownie sprzętem lotniskowym. Postanowiłem dodać jeszcze wózek do transportu zbiorników . Przerobiłem też standardową przyczepę (taką samą jak ta z beczkami) dodając stelaż do przewozu zbiorników. Przyszedł też czas na ostateczne zmontowanie podestów B1 i C1 po uprzednim dorobieniu instalacji hydraulicznej do podnoszenia podestu. Złożyłem też przyczepę z beczkami, gaśnicę i szafkę narzędziową. A oto cały inwentarz przymierzony do dioramy: 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano Poniedziałek o 18:00 Share Napisano Poniedziałek o 18:00 19 godzin temu, jacmin napisał: W czasie gdy wash na figurkach dosychał, zająłem się ponownie sprzętem lotniskowym. Postanowiłem dodać jeszcze wózek do transportu zbiorników . Przerobiłem też standardową przyczepę (taką samą jak ta z beczkami) dodając stelaż do przewozu zbiorników. Przyszedł też czas na ostateczne zmontowanie podestów B1 i C1 po uprzednim dorobieniu instalacji hydraulicznej do podnoszenia podestu. Złożyłem też przyczepę z beczkami, gaśnicę i szafkę narzędziową. A oto cały inwentarz przymierzony do dioramy: To jeszcze by się przydał M274 Mule do wożenia tego szpeju 🫡. S-Model produkuje takie w 1:72. Całkiem fajne i malutkie . Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano Poniedziałek o 19:43 Autor Share Napisano Poniedziałek o 19:43 1 godzinę temu, PrzemekW napisał: To jeszcze by się przydał M274 Mule do wożenia tego szpeju 🫡. S-Model produkuje takie w 1:72. Całkiem fajne i malutkie . Przemek Ja też produkuję swoje https://allegrolokalnie.pl/oferta/172-m274-mechanical-mule-nqt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano Poniedziałek o 19:52 Share Napisano Poniedziałek o 19:52 (edytowane) 9 minut temu, jacmin napisał: Ja też produkuję swoje https://allegrolokalnie.pl/oferta/172-m274-mechanical-mule-nqt Całkiem, całkiem, wyglądają . Ale nie dla mnie - jestem mocno uczulony na żywicę. Wybieram plastik (polistyren). Przemek Edytowane Poniedziałek o 19:53 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano Poniedziałek o 20:07 Autor Share Napisano Poniedziałek o 20:07 2 godziny temu, PrzemekW napisał: To jeszcze by się przydał M274 Mule do wożenia tego szpeju 🫡. S-Model produkuje takie w 1:72. Całkiem fajne i malutkie . Przemek Niestety w Udorn ich nie używali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano Poniedziałek o 20:29 Share Napisano Poniedziałek o 20:29 21 minut temu, jacmin napisał: Niestety w Udorn ich nie używali. Kuszę dalej . A M151 Ford MUTT? Też są z S-Model. Też ładne. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano Wtorek o 04:51 Autor Share Napisano Wtorek o 04:51 No nie przeczę, nawet jednego zrobiłem na diorama z australijskim C-7Caribou. Ładne są. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi