PrzemekG Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 Mam taki mały dylemat z budowy modelu, czy skleić przednią belkę, tylne zawieszenie i most z ramą i dopiero pomalować na niebiesko, czy pomalować ramę na niebiesko a podzespoły na czarny mat. Dodam, że oryginał miał niebieskie podwozie tylko nie wiem czy całe czy tylko ramę. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Wszystko, co metalowe pomalowałbym na niebiesko, to, co plastikowe na czarno. Instalacje tez na niebiesko. Ale to jest tylko moja wizja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szupek Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Według mnie lepiej wyglądała by rama pomalowana na niebiesko a reszta rzeczy na czarny mat.Chyba że bedzie to jakiś ciemniejszy odcień to można by było pomalować wszystko na jednakowy kolor. Jednakże wybór pozostawiam tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Obserwuje twoje poczynania z wielkim zainteresowaniem zwłaszcza że niedługo wejdę w posiadanie scanii streamline i tu pytanie czy podwozie jest identyczne jak w wersji którą ty robisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekG Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 Tak teoretycznie jest to podwozie od Scani Streamline, które w dużym stopniu zmieniam zgodnie z dokumentacją. A niebieski jaki zastosuje na podwoziu to ten sam kolor jaki jest na kabinie (ten najciemniejszy) więc podwozie będzie dość ciemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szupek Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 W takim razie podwozie pomalował bym całe na jednakowy kolor łącznie z okablowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekG Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 Okablowanie składa się głównie z przewodu typu tekalan, który z reguły jest czarny nie spotkałem się z innym kolorem, więc na pewno będzie czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szupek Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Zrobisz jak uwarzasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 PrzemekG widać że znasz się na sprawie i fajnie że robisz "tak jak to ma być" zasiadam i kbicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gierłoś Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Nom fajnie się zapowiada... Zgadzam się z przedmówą: widać że znasz się na sprawie i fajnie że robisz "tak jak to ma być" zasiadam i kbicuję. Wesołych Świąt!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekG Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2009 Witam wszystkich po długiej przerwie, trochę się zmieniło przy modelu: 1 Wykonałem praktycznie od podstaw skrzynkę akumulatorów/zaworów, wszystkie pokrywy będą zdejmowane, brakuje jeszcze akumulatorów i instalacji pneumatycznej, zaworów. 2 Zbiornik powietrza z nowym mocowaniem zgodnym z oryginałem. 3 Mocowania błotników tylnych, zrobione od podstaw zgodnie z dokumentacją. 4 Mocowanie koła zapasowego tak jak reszta zrobione od podstaw zgodnie z dokumentacją. 5 Na koniec rama ze złożonym zawieszeniem jeszcze niepolakierowana, ale niedługo to się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Świetna robota kolego Rama jest naprawdę imponująca Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Jestem pełen podziwu.. Super Ci idzie, tylko gratulować Powodzenia przy dalszej budowie Topki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Bardzo ładnie ci idzie.Powodzonka w dalszj pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Przemek klasa robota, jest pod wrażeniem. Jeszcze nie widziałem tak dobrze zrobionych części od podstaw u Ciebie! Duży plus i z niecierpliwością czekam na dalsze prace. Pozdr. Oskar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Model robi naprawdę duże wrażenie a jak widac to dopiero przedbiegi. Z niecierpliwością czekamy na dalsze aktualizacje tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Nie no super a powiedz mi skąd masz te śrubeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archi Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Wygląda to bardzo dobrze. Znacznie podwyższyłeś poziom budowanych przez siebie modeli. Cieszy to, że wreszcie dbasz w takim stopniu o realizm wyglądu-to bardzo ważne w modelarstwie na takim poziomie. Mam nadzieję, że będziesz konsekwentny do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 O żesz kur... ja też tą skrzynkę przerabiałęm ale nie aż tak!! Takie pytanie moje masz taką przed domem jako dokumentację ?? Niue no zasiadam i czekam na resztę prac, zapowiada się model z górnej pólki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Ja tylko tę poręcz dorobiłem a tu full opcja brawo. Czekam na silnik jak będzie zrobiony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Świetna robota, szykuje się kolejny niesamowicie dopracowany model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekG Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2009 Dzisiaj w ramach treningu zrobiłem pierwszy w życiu brudzing silnika, jak na pierwszy raz jestem zadowolony z efektu, muszę jeszcze popracować nad rdzą, ale smar i brud na silniku jest ok. Od razu chciał bym zaznaczyć że TEN SILNIK NIE BĘDZIE ZAMONTOWANY W MODELU KTÓRY AKTUALNIE SKLEJAM !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Ale strudzony silnik, widać że dużo przejechał. Poezja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 No fajnie, ale skrzynia troche za czysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Rdza do bani no i nie powinno być ani jednego miejsca bez rdzy na turbinie (taki placek srebrny jest). Co do smaru itd. to jest w miarę ok, ale jeszcze to nie to... Powinno być go więcej raczej w zakamarkach i zagłębieniach, a nie np. na pokrywach zaworów. A tak BTW, to wydaje mi się, że w prawdziwym samochodzie przy takiej ilości rdzy na kolektorze wydechowym i turbinie, byłaby obdrapana farba na samym silniku, na pokrywach zaworów, na bloku może... Ale ogólnie, to wrażenie pozytywne. Rdzy ciut mniej i smar w zakamarki i będzie super No i należałoby ubrudzić skrzynię jak zauważyli koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi