Skocz do zawartości

Gniotliwe PZL MI-2 w 1/72 - warsztat zbiorczy

bart207skw

Rekomendowane odpowiedzi

Była jeszcze limitowana seria tych śmigłowców Intechu z dodaną blaszką.

Jeśli jest życzenie, to mogę przekopać magazyn i pokazać co tam było.

W dniu 21.03.2025 o 15:40, Grzes napisał:

Była jeszcze limitowana seria tych śmigłowców Intechu z dodaną blaszką.

Jeśli jest życzenie, to mogę przekopać magazyn i pokazać co tam było.

Expand  

Z tego co kojarzę czeski OKIT miał ten śmigłowiec w barwach Czech z blaszka. Może to ta sama blaszka 

Modelu, niestety nie znalazłem, jak mi się zdaje - poszedł do innego właściciela.

Mam jedną fotkę zestawu

image.png.a17d19cd3a8b0ab64a602a36935e4234.png

• Like 1

Napisano (edytowane)

Witam. 

Udało się Milka złożyć w całość. Lekko nie było. Sporo dopasowywania. Teraz szpachlowanie i szlifowanie. Trochę tego jest.

IMG20250322233146.jpg

IMG20250322233208.jpg

IMG20250322233218.jpg

IMG20250322233354.jpg

Edytowane przez bart207skw

Jakby powiedział mój syn - zapierdzielasz jak Wiesiek kombajnem po wino! :mrgreen:

• Like 1

No i pyk. Mistercraft/Intech sklejony.

Było w nim najwięcej pracy aby go zamknąć. Najgorsze w trzech śmigłowcach wklejanie szybek dolnych przednich. Kruchy plastik szybek. Dodatkowo należało wkleić lampy od środka kadłuba. Wyloty gazów jakbym zrobił je zestawowo to w ogóle by nie wystawały. Musiałem zeszlifować boczne marginesy wylotów oraz włożyć je w otwory na styk. Teraz chociaż trochę wystaje. Wymiarowo najsłabszy z całej trójki. No jakoś tak poza swą małością jest jakiś taki mało milkowaty😃.

IMG20250324001543.jpg

IMG20250324001528.jpg

IMG20250324001605.jpg

W dniu 23.03.2025 o 23:50, Mitrandir napisał:

Normalnie Nysa Panie z wirnikiem... :D

Wypadało by podnieść środkową część podłogi tam gdzie jest zbiornik.

Fotele nie stoją na słupkach.

P1110054.thumb.JPG.0630800beb75e13ab6efe34125c9d9f1.JPG

Expand  

Proszę Pana Szanownego Śmigłowcowego Guru o wyrozumiałość.

To są gniotliwe modele to i mają gniotliwe wnętrza. Jak przyjdzie czas na model z Hobby Szefa to tam będzie cacanie i muskanie. A tutaj robię z tego co fabryka dała. Ten warsztat to takie podsumowanie historii zanim pojawił się Hobby Szef. 

I wszystko złożone do kupy.

- Amodel wg mnie z największym potencjałem pomimo dużej obróbki części przed klejeniem.

- Aeroteam wg mnie nie taki zły, mało cześci, przyjemnie się kleił.

- Intech/Mistercraft wg mnie nie jest zły, ale w porównaniu z kolegami traci z uwagi na złe wymiary i jakoś taki inny wygląd, no i jest najmniejszy.

IMG20250324001743.jpg

IMG20250324004202 (1).jpg

• Like 4

W dniu 23.03.2025 o 23:55, bart207skw napisał:

Proszę Pana Szanownego Śmigłowcowego Guru o wyrozumiałość.

To są gniotliwe modele to i mają gniotliwe wnętrza. Jak przyjdzie czas na model z Hobby Szefa to tam będzie cacanie i muskanie. A tutaj robię z tego co fabryka dała. Ten warsztat to takie podsumowanie historii zanim pojawił się Hobby Szef. 

Expand  

Pierwsze primo... żaden ze mnie guru :szampan1:

Drugie primo... "czym skorupka za młodu nasiąknie...itd" :yahoo:

• Like 1

W dniu 25.03.2025 o 12:46, Wymysl napisał:

A mamy pewność, że to Intech ma złe wymiary, a nie te inne?

Expand  

Ja mam pewność. Kiedyś próbowałem go poprawić przez rozkrajanie i wstawianie różnych rozpórek i da się to zrobić !!! Ale poddałem się jak w każdym innym przypadku :) Może kiedyś coś wstawię z tej przygody.

• Like 2

W dniu 25.03.2025 o 19:14, ksc napisał:

Może kiedyś coś wstawię z tej przygody.

Expand  

Zapraszam, wrzucaj. Ten mój warsztat w zamyśle właśnie ma przedstawić to co było do dostania przed dobrym (poza wirnikiem głównym) modelem Hobby Szefa. 

Wiem, że warsztat wygląda biednie - nie tak jak niektóre z warsztatów tutaj, ale zapraszam jeśli coś czytelniku posta  podzialales z tymi śmigłowcami innego niż pudełko pokaż. Może wyjdzie z tego fajny kawałek historii modelarstwa z bohaterem PZL MI-2.

W dniu 26.03.2025 o 00:25, Mitrandir napisał:

Hobby Szef mówisz... Proszę:szampan1:

20170515_185957.thumb.jpg.051954457c61d4185bd2bc5d35aae327.jpg

20170515_185927.thumb.jpg.c99ad278e0efd82c808a5e9421f8e3ae.jpg

Można porównać kształty 😁

Expand  

Z tym modelem od HB też nie jest wszystko jak trzeba. Trafiłem kiedyś na fenomenalny warsztat Mi-2 HB gdzie budujący porównywał kształt modelu ze zdjęciami i planami i wychodziło że tylna belka jest za długa... pamiętam też że to nie była jedyna rzecz którą poprawiał.  Więc tu też jest z czym szaleć

• Like 1
  • Haha 1

W dniu 26.03.2025 o 00:56, leon napisał:

Z tym modelem od HB też nie jest wszystko jak trzeba. Trafiłem kiedyś na fenomenalny warsztat Mi-2 HB gdzie budujący porównywał kształt modelu ze zdjęciami i planami i wychodziło że tylna belka jest za długa... pamiętam też że to nie była jedyna rzecz którą poprawiał.  Więc tu też jest z czym szaleć

Expand  

I mój świat runął.

Czyli hobby szef też gniotliwy... świat się kończy:)

• Like 1
  • Haha 1

Polecam ten warsztat. Koleś już od roku dłubie i wydłubać tego plemnika nie może 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Sad 1